Tuesday, October 28, 2014

40 years: From UM to Prison

Mula-mula sekali guwe nak tegaskan, sesapa yang kenal guwe tau guwe memang tak suka sama ini sorang politician. Put aside kes-kes mahkamah, kes liwat ka. kes amoi cina ka apa ka.. nope. I just dun like him for who it is. I think he is arrogant, think law is above him (ahaha!) and can do whatever he want and yet get away with it (somehow). 

Ini adalah fakta yang aku nak cakapkan.. I simple cant stand the guy. Whatever my feeling is, dia tak timbul baru-baru neh sahaja. Dah lama. Aku rasa laki aku masak betul dengan ketaksukaan aku kepada ini orang. Tapi lately, aku rasa beliau is too much. 

Too much of attention seeker, too much of demanding that everything must go his way (it is not!) together with that political adviser pencatur (konon) En Rafizi yang konon ex Petronas bijak pandai tapi nak manipulate kelentongan cara sack Khalid Ibrahim sehabis najis caranya. That the turning point rakyat start menyampah dengan korang la oi.

Now that he is going to prison again, so much attention needed to be focused on him. Like his life matter most, above all the other. Ko nak buat ceramah nak explain, nak cakap dengan cucu lepas neh takleh jumpa atuk lagi la... ko nak cakap dengan bini ko lepas neh takleh berkipas sebelah laki cam selalu la. (Well not bad what, Azizah got Kajang now!). Kenapa nak cerita kat satu Malaysia? Orang lain ada citer sedih famili airing to public? Melainkan masuk  Bersamamu, nobody want public to know how broken their family are! 

Like we dun have enough problem of ourselves to think about. Masa ko berkajang move, masa ko berdrama MB ada ko fikir pasal rakyat? Takde lak ko cakap kita kena tukar MB sebab Khalid sekarang sudah jadi peragut, sudah jadi orang yang menyusahkan rakyat, ko sack dia sebab dia tak menyenangkan ko.. he worked for rakyat not for party that why he got sack, And now that the table is on  you, tiba2 nak main feeling rakyat. Up gambar dukung cucu la apa la, eh dulu kata sakit belakang (masa menafikan kes meliwat, kononnya saya orang tua sakit belakang mana lehh meliwat) now angkat budak tu tak sakit belakang pulak? Ke tak sempat buat skrip???

Also that penganjur student UM tu, dare mati ko dik.... reformasi pengajian di Malaysia katanya, orang tak bagi anjur nak gak anjur. Pehtu tak kesah ko kena buang UM bagai. Takpe la.. politik la katakan. Apa reformasi pengajian Malaysia yang perlu repair? Lepas sekolah ko nak berparti politik, parti beer, beach party PD pun pergi la... masa study tu tumpukan kat study cukup. Mak bapak ko kembang kuncup kat kampung, anak dapat masuk UM, eh ko tak kesah kena buang lak. Dia masuk penjara takpe la duit berkepuk, ko tak abih belajar nak mintak kerja dengan dia pun mungkin tak dapat. Pehtu sapa nak tolong mak bapak ko kat kampung tu? PKR? kahkahkah

Boring la politic Malaysia neh. Nak harapkan pembangkang membela nasib sebok dengan drama kiss-kiss pipi curang sana sini la, sibuk dengan drama sack2 MB sendiri la... terpaksa la pejam2 mata tengok BN naikkan harga minyak. Sekor pun orang pembangkang takleh bersuara, sebok berpolitik kaedahnya. 

Btw, nama tak komersial tajuk program, From UM to Prison, it suppose to say From Kajang to Penjara (instead of to Putrajaya)

Monday, October 20, 2014

Mari Menyentuh Anjing.

Aku sebenarnya sudah tak wujud di alam internet ke apa? Kenapa aku baru tau pasal isu umah2 Islam Malaysia yang sibuk nak memegang anjing neh sampai ada program mari memegang anjing kat Selangor. Lulus pulak tu dek Majlis Agama Islam. Kesialan apa kah ini?

Kenapa ramai betul orang Islam Malaysia sekarang feeling urban nak pegang najis berat tu? Sebab comel? Sebab cuteee sangat, sebab bulu2 gebu? Behtu kenapa kucing tepi jalan tu ko menjerit cam orang gile kalu dia datang gesel? Tak berbulu? Tak najis lak tu... Taknak lak pegang-pegang.

Pehtu ada lak yang bijok pandai cakap this is like killing two birds with one stone. Boleh pegang anjing then leh belajar cara buat samak. Yenadeiii.. kalau tak pegang binatang najis berat tu, tak boleh ke belajar samak? Guwe dulu setazah suruh bawak tanah liat dari rumah dek nak belajar cara samak, takde lak setazah guwe suh bawak anjing sekor sorang tuk belajar cara-cara menyentuh supaya terkena (keyword TER!!! bukan sengaja nak Kenakan) najis mughallazoh. 

Dalam banyak-banyak binatang, kenapa yang Allah swt cakap najis berat tu jugak yang feeling umah Islam nak sentuh. Tu lembu kerbau tu berapa ramai nak gi feeling sentuh? Rimau? Singa? Ular? Eh ular tau lak geli la apa la.. Pegang ular tak kena samak tauuu..

Tapi depa neh kalu orang argue, mesti nak counter balik, anjing pun binatang ciptaan Allah swt jugak. Walaweh, nyamuk aedes pun binatang ciptaan Allah gak, adakah dia suh kita bela buat zoo tuk nyamuk aedes? Idok kan? 

Counter balik, tak haram pegang, haram lagi pegang bukan muhrim. Payah weh kalau layan golongan urban neh. Bila depa rasa logik akal depa ada semua jawapan berbanding apa yang telah ditetapkan oleh agama, maka inilah jadinya. Program Menyentuh Anjing. Kalau kering takpe katanya, saliva anjing tu yang najis mugholazoh. Ya lah sebab Anjing kan mandi pakai shampoo lepastu blow dry pakai hair dryer kan..... gitulah kita...

PS: Banyak kali aku tertypo Najis as Najib. Mana-mana Najib aku mohon maaf sekiranya ada lagi yang aku lum betulkan. Sekian. 

Friday, October 03, 2014

Mailakat - Hazama. Apala Masalah Lagu Neh!

Aku neh sejak era naik kancil_buruk pergi kerja neh, dah jarang sangat dapat dengar Radio. Sesekali pergi kerja naik kete_bukan_kancil jakun sikit dapat dengar lagu-lagu kat radio. Almaklumlah, kancil_buruk, radio pun dah rosak maleh nak repair. 

So dua tiga hari neh, pergi kerja dengan kete_bukan_kancil neh dapatlah aku dengar lagu Malaikat. Sedap gak lagu neh. Ahaha. Tak nafi la sedap. Melodi dia cepat je melekat. Tapi aku tak berkenan sungguh dengan lirik dia. 


Tuhanku Kamu tolonglah hantarkan kepadanya
Malaikat untuk jaganya bila ku tiada
Tunaikan semua permintaannya kerna
Ku cintanya sungguh-sungguh


What is this? Seriously, kalau tak cukup fahaman agama nak tulis lirik ala2 cinta Tuhan, jangan sembarangan boleh? Malaikat is not sang pari-pari comel datang bak cupid memanah cinta. Minta doa supaya Allah jaga lain la. Ini minta Tuhan hantar malaikat untuk jaga? aaaa Sedih tengok lirik macam neh boleh lepas bebas.