Friday, November 22, 2013

What I Heard Today

Hari ni pergi Cyberjaya dengar radio berbahasa Melayu. Sejak pregnant anak ke dua neh, selera bertukar radio melayu neh apa kes? Gigirl gamaknya, nak feeling lagu jiwang ke apa.
Aku neh jarang dengar radio melayu, radio melayu yang katanya no 1. kito menang kita menang tu pun aku setting sejak pregnant anak no 2 neh je. (Aneh neh aneh neh... aku kan jiwa radio mat salleh feeling urban tak layan tv3 dan tv9, motif sangat pasang radio melayu)

Aku nak cerita terkejutnya aku apabila terdengar dj radio buat lawak masing-masing nak menunjuk kebodohan diri sendiri. Aku neh English dan BM tak perfect, aku akui,,, kalu orang check grammar dan tatabahasa aku, memang boleh di agak tahap ke lautnya. Tapi setiap masa aku akan berusaha tambah vocab, betulkan grammar yang salah sebelum ini, tatabahasa pun sama gak. Jelek aku dengar orang pasaraya buat pengumuman 'Jualan murah sehingga stok masih ada' Apa kes ko nak kena guna sehingga? Sehingga bila ko tau ada ending date, sepatutnya selagi. Contoh ayat BM yang aku rasa, ko neh... apa kes???

Okay berbalik pada topik semasa pasal radio dan dj yang rasa mereka bijak bila buat lawak bodoh.

DJ jemputan  tanya soalan
Pemanggil menjawab
DJ Jemputan tiba-tiba speaking English, katanya sila jawab in english.
Pemanggil menjawab - alamak saya tatau la apa kecuaian dalam bahasa inggeris. (Tak salah pun dia tatau, dia pun call radio Melayu bukan radio English
DJ Tetap: Alamak, apa ya.... 
DJ Tetap Ke dua: Aku tau aku tau... Careless whisper. (jawapan sepatutnya; negligent, tapi aku rasa dia nak maksudkan careless - boleh jugak tengok pada keadaan tapi careless whisper memang jahanam)
Semua DJ gelak beramai2 tahap gaban

Apa kah ini? Kalu camneh lah standard DJ, ko balik tanam sayur boleh ke? Takleh fikir ke seme mende yang keluar dari mulut korang neh ada orang dengar. Mendidik secara tak langsung. Kalau ko bodo tatau English, takyah nak buat lawak gampang yang tak berkenaan, begitu juga sebaliknya.

Terima kasih. Akhir kata, Semua radio asyik nak suh dengar iklan jah. 

2 comments:

Kay said...

aku dengar KL FM... lagi best oooo! semua jenis lagu ada, tamil pun ada, takyah sibuk nak iklan...

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI.... KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI