Tuesday, September 17, 2013

Kucing Dan Pregnancy

Salam...

Hari ni aku nak membebel cam joyah pasal pasangan yang belum dapat anak, kemudian ada bela kucing, kemudian orang (atau masyarakat), sebok mengata kononnya sebab kucinglah sekian-sekian orang belum mengandung lagi. 

Dakyah sangat tau, mengandung tak mengandung tu kuasa kucing ke kuasa Allah. Masa-masa macam tu la, kucing jadi mangsa. Kalau dah belum rezeki, bela lalat pun tak dapat pregnant. Sedih sangat bila ada pasangan yang termakan cakap-cakap orang lantas buang kucing semata-mata sebab nak pregnant. Ada yang kebetulan terus pregnant, terus menyebarkan kabar, lepas buang kucing.. terus melekat. Maka bertambahlah golongan percaya kucing menyebabkan tak dapat pregnant. 

Aku nih dah lama bela kucing, dari belum kawen memang duk peluk-peluk tidur dengan kucing. Kekadang bangun pagi, dia duk terkroh kat ujung kaki. Apabila dah kawen jah dia takleh kroh sekali. Mana boleh oii... :)

Alhamdulillah, rezeki pregnant tu cepat... kucing ke apa ke... takde menjadi alasan. Masa first pregnancy tu ada risau gak la nak basuh tahi ayu dalam toilet sebab katanya najis dia leh menyebabkan keguguran sebab ada toxoplasma ke apa tah... Suami guwe yang selalu basuh tapi ada gak la masa kena basuh sendiri (ini semua pasal duk percaya kucing ada kuasa pada kandungan la neh!. Alhamdulillah, sepanjang mengandung, takde masalah apa. Sihat sampai 40minggu 3hari.

Masuk second pregnancy, alhamdulillah juga..kucing ke apa ke... kalau dah nak dapat rezeki... dapat gak walaupun ayu masih jadi kuceng kesayangan guwe, (gangster taman lak tu). 

Moral guwe nak cakap, tolonglah janganla salahkan kucing kalau belum pregnant, sebenarnya Allah belum nak bagi, itu sahaja. Mak guwe dulu tak bela kucing pun... kawen 4tahun baru dapat guwe, lepas guwe umur 8 tahun baru dapat adik sorang. Kucing neh kalau kita sayang depa, depa pun sayang kita, dia pun duk berdoa untuk kesihatan dan kebahagiaan hidup kita (yang neh orang kata, aku bukan kucing,, mana aku tau betul ke idak - time neh lah nak lak dengar cakap orang, ye dak? hahaha) 

Kita kena yakin, banyakkan doa... bela naga pun takper. Yang nak bagi pregnant tu bukan kuasa binatang-binatang, kuasa Allah. Sila yakin dan pegang... 

Comelnya benda alah neh!


2 comments:

Kay said...

eh, kenapa aku tatau ko dah nak masuk anak no 2? setahun ke kita tak jumpa? hahahaha

gerbera said...

Ayu dapat adik lagi.