Thursday, March 28, 2013

Najib: What You Waiting For?

Sesungguhnya aku (bukan aku sahaja, seluruh rakyat Malaysia) duk tertanya-tanya, bukan tanya bila tarikh pilihanraya, tapi duk tertanya Najib neh sebenarnye apa kes, tunggu apa lagi? Takkan kemaruk kuasa sampai saat-saat akhir pun masih duk sebok lancar 1Malaysia sana, 1Malaysia sini. Harimau mati tinggalkan belang, BN mati tinggalkan 1Malaysia?

Aku tak faham permainan politik beliau (or memang takde permainan, cuma tak berani bubar sebab takut kalah teruk). Kotya pun takut, cuba la jadi pemimpin yang berani sikit. Sekarang semua kartun duk mainkan awak tau Dato Seri. Tak ke malu? Saya fahamla Dato terlalu takut nak turun tampuk, sebab confirm kalau BN menang pun takkan dapatnya majoriti 2/3. Paling kuat pun 51-49 jah guwe rasa. 

Semalam kerajaan negeri sembilan terbubar automatik, tv3 langsung tak dapat komen dari awak Pakjib. Kenapa? Awak refuse to talk to the reporter ke? Kalau isu besar kuman hak parti sebelah lagi, bukan main awak komen itu ini. Awak sebenarnya kenapa Pak Jib? cer harap masalah sikit. 

Saya tak kata Pak Jib tak kuat kerja, woo Pak Jib kuat kerja kot. Tapi kanser dalam BN tu dah merebak ke peringkat tinggi. Semua pemimpin tak ingat dunia punya tahap poyo macam beliau adalah pemerintah ulung kelahiran bumi Ambiya' takleh diundi keluar. Dengan masalah sosial nya, dengan masalah jenayah, bunuh etc, awak memang tak capable, masalah bini lebih sudu dari kuah juga, maka rakyat rasa awok tak mampu jadi ketua negara. Iya lah, kalau ketua rumah tangga pun agak failed dimana bini lebih impact dan jadi bahan bualan lebih dari Perdana Menteri sendiri, rasanya baiklah awak undur diri, muhasabah kenapa orang menyampah dengan awak.

Tun Mahathir kata rakyat PERNAH tawar hati dengan BN. Tun Mahathir, saya hormat awak, tapi awak neh dah tua mungkin sedikit nyanyuk bila berkata-kata, the correct word to use bukan PERNAH tau. Tapi DAH. RAKYAT DAH TAWAR HATI. We hate BN for having arrogant people as leaders, poyo. COntoh round PAVILLION parking dengan wartawan dan berorang-orang polis, terus announce Malaysia selamat. Oh My God. Malaysia dun deserve stupid leader, Tun. 

Tak masuk lagi seorang menteri dijabatan Perdana Menteri  yang super arrogant itu juga bila berkata-kata tak pandang kiri kanan belakang depan. Kami benci BN woo. 

PS: Golongan macam saya neh ramai Tun, PakJib. Kami bukan penyokong parti lawan, kami cuma tak boleh terima golongan pemimpim yang ada dalam BN. Golongan macam kami neh bahaya, vote kami penentu segalanya. 

Eh apa kes, tadi aku rasa cerita Pak Jib yang masih lena diulit mimpi ingat ini tahun 2008 masa baru lepas dapat jadi PM, ini cerita pasal undi katak pulak. Isk isk isk. Guwe pun dah agak nyanyuk jugak gamaknya. 

Wassap............

Monday, March 04, 2013

Penceroboh ka Pengganas ka dan Orang Yang Suka Populariti

Salam pagi senin. 4 March 2013.

Aku taknak cerita pasal Lahad Datu, pasal Semporna dan sebagainya. Tapi aku nak komen banyak pasal orang kat internet yang tak reti nak tapis apa mende patut tekan butang share, apa patut delete dan takyah sebok nak capai populariti murahan dengan sharing benda tak sepatutnya.

1. Strategy negara.
Malaysia hantar ATM, ko kecoh berkilo-kilo dalam facebook. dalam suratkhabar. Of course strategi memihak kepada pihak lawan. Element of suprise everyone! Kalau dah gebang berkilo, share sana sini of course belah sana tau. Apa pula kita tau pasal depa? Selain orang tu nama Kiram dan ada m-16??? Apa? 

2. Gambar-gambar tak sepatutnya
Tatkala sebok diberitakan dua anggota VAT69 dan 6 anggota polis meninggal, ada pulak yang share gambar orang pegang kepala dua. (Seolah-olah ini lah yang berlaku, even sekor haram pun takleh confirm gambar tu dari mana). Baik yang memula posting, kepada yang share, korang semua memang lahanat. Takde sensitiviti, takde jiwa. Korang nak gain apa dengan share gambar 'inilah kekejaman orang Sulu, penggal pala polis?

Dahla terbukti itu gambar berita di Thailand (gambar tkade mengena), pehtu korang claim dapat latest dan pegawai polis yang share. Hoi tahik! 

Fikirla kalau bapak korang, laki korang yang tengah bertempur kat sana tu, korang tak rasa ke dengan tengok gambar tu, apa feeling keluarga depa? Apatah lagi yang bapak dan laki depa dah meninggal kat sana tu tengo kgambar tu? Apa perasaan diaorang? Hancur luluh tau dak? 

Tapi apa kesah feeling keluarga 8 orang anggota penyelamat yang mati tu tak? Yang penting aku dapat gambar ngeri leh share ramai2 sambil kutuk orang yang penggal pala orang tu, tak sedar ko sendiri berlaku kejam kat orang jugak. Popular beb, dapat gambar fresh dari lokasi kejadian. Feeling-feeling orang, apa nak kesah?