Friday, November 22, 2013

What I Heard Today

Hari ni pergi Cyberjaya dengar radio berbahasa Melayu. Sejak pregnant anak ke dua neh, selera bertukar radio melayu neh apa kes? Gigirl gamaknya, nak feeling lagu jiwang ke apa.
Aku neh jarang dengar radio melayu, radio melayu yang katanya no 1. kito menang kita menang tu pun aku setting sejak pregnant anak no 2 neh je. (Aneh neh aneh neh... aku kan jiwa radio mat salleh feeling urban tak layan tv3 dan tv9, motif sangat pasang radio melayu)

Aku nak cerita terkejutnya aku apabila terdengar dj radio buat lawak masing-masing nak menunjuk kebodohan diri sendiri. Aku neh English dan BM tak perfect, aku akui,,, kalu orang check grammar dan tatabahasa aku, memang boleh di agak tahap ke lautnya. Tapi setiap masa aku akan berusaha tambah vocab, betulkan grammar yang salah sebelum ini, tatabahasa pun sama gak. Jelek aku dengar orang pasaraya buat pengumuman 'Jualan murah sehingga stok masih ada' Apa kes ko nak kena guna sehingga? Sehingga bila ko tau ada ending date, sepatutnya selagi. Contoh ayat BM yang aku rasa, ko neh... apa kes???

Okay berbalik pada topik semasa pasal radio dan dj yang rasa mereka bijak bila buat lawak bodoh.

DJ jemputan  tanya soalan
Pemanggil menjawab
DJ Jemputan tiba-tiba speaking English, katanya sila jawab in english.
Pemanggil menjawab - alamak saya tatau la apa kecuaian dalam bahasa inggeris. (Tak salah pun dia tatau, dia pun call radio Melayu bukan radio English
DJ Tetap: Alamak, apa ya.... 
DJ Tetap Ke dua: Aku tau aku tau... Careless whisper. (jawapan sepatutnya; negligent, tapi aku rasa dia nak maksudkan careless - boleh jugak tengok pada keadaan tapi careless whisper memang jahanam)
Semua DJ gelak beramai2 tahap gaban

Apa kah ini? Kalu camneh lah standard DJ, ko balik tanam sayur boleh ke? Takleh fikir ke seme mende yang keluar dari mulut korang neh ada orang dengar. Mendidik secara tak langsung. Kalau ko bodo tatau English, takyah nak buat lawak gampang yang tak berkenaan, begitu juga sebaliknya.

Terima kasih. Akhir kata, Semua radio asyik nak suh dengar iklan jah. 

Thursday, September 26, 2013

Malaysia vs Bini Mat Yo

Ceritanya kelakar, bertekak pasal parking. Tapi macam keganasan rumah tangga sebab main sepak terajang. Sekarang nak menyaman nyaman pulak. Pasal parking je kot. Adoi la. ego lak melangit tinggi.(sebelah pihak la), mementang dia kaya. Allah kalau nak tarik kaya tu, dapat kecederaan buku lali jah laki ko tu cik jah... makan la duit RM80k gaji sebulan tu selama mana boleh...lepas tu pendapatan mungkin tak berapa kencang sangat dah. 

Industri bola sepak negara neh bukan la mewah besar sangat, kalau hebat sangat... takkanla sampai ada 30permohonan nak jadi jurulatih Malaysia ganti Rajagobal (bila usia sudah tak boleh berlari kejar bola atas padang). 

Sekarang benda neh dah jadi Malaysia vs Bini Matyo. Kalau ko bawak pergi mahkamah pun, ko sebenarnya bukan lawan pakguard tu sorang ja, ko lawan satu Malaysia. Kalah menang belakang kira, public opinion kat ko dah tahap ke laut dalam. 

Macam Najib vs Antatuya. Orang lain kena tahan, orang lain yang kena bicara tapi public opinion  menten sama. So tak kesahla cik jah, ko bawak ke mahkamah mana pun, menang ka kalah ka. buruk tetap dah nampak buruk. Kalau ko punye lawyer ada educated sikit, dia akan nasihat ko suh pergi salam cium tangan pak guard tu ja (walau pun tak ikhlas) tapi toksah la nak panjangkan menda simple. Ko park tempat salah, orang suh blah ko provoke, pehtu ko rakam, pehtu ko kata video tu dah kena edit. Eh bukan handphone ko ke jah? Edit yang mana, tang orang ramai tak nampak ko pergi sepak celah kangkang pakcik tu ke?

Hahahaha. Lawak la. Ego nak ke langit, otak letak kat lutut. 

Tuesday, September 17, 2013

Kucing Dan Pregnancy

Salam...

Hari ni aku nak membebel cam joyah pasal pasangan yang belum dapat anak, kemudian ada bela kucing, kemudian orang (atau masyarakat), sebok mengata kononnya sebab kucinglah sekian-sekian orang belum mengandung lagi. 

Dakyah sangat tau, mengandung tak mengandung tu kuasa kucing ke kuasa Allah. Masa-masa macam tu la, kucing jadi mangsa. Kalau dah belum rezeki, bela lalat pun tak dapat pregnant. Sedih sangat bila ada pasangan yang termakan cakap-cakap orang lantas buang kucing semata-mata sebab nak pregnant. Ada yang kebetulan terus pregnant, terus menyebarkan kabar, lepas buang kucing.. terus melekat. Maka bertambahlah golongan percaya kucing menyebabkan tak dapat pregnant. 

Aku nih dah lama bela kucing, dari belum kawen memang duk peluk-peluk tidur dengan kucing. Kekadang bangun pagi, dia duk terkroh kat ujung kaki. Apabila dah kawen jah dia takleh kroh sekali. Mana boleh oii... :)

Alhamdulillah, rezeki pregnant tu cepat... kucing ke apa ke... takde menjadi alasan. Masa first pregnancy tu ada risau gak la nak basuh tahi ayu dalam toilet sebab katanya najis dia leh menyebabkan keguguran sebab ada toxoplasma ke apa tah... Suami guwe yang selalu basuh tapi ada gak la masa kena basuh sendiri (ini semua pasal duk percaya kucing ada kuasa pada kandungan la neh!. Alhamdulillah, sepanjang mengandung, takde masalah apa. Sihat sampai 40minggu 3hari.

Masuk second pregnancy, alhamdulillah juga..kucing ke apa ke... kalau dah nak dapat rezeki... dapat gak walaupun ayu masih jadi kuceng kesayangan guwe, (gangster taman lak tu). 

Moral guwe nak cakap, tolonglah janganla salahkan kucing kalau belum pregnant, sebenarnya Allah belum nak bagi, itu sahaja. Mak guwe dulu tak bela kucing pun... kawen 4tahun baru dapat guwe, lepas guwe umur 8 tahun baru dapat adik sorang. Kucing neh kalau kita sayang depa, depa pun sayang kita, dia pun duk berdoa untuk kesihatan dan kebahagiaan hidup kita (yang neh orang kata, aku bukan kucing,, mana aku tau betul ke idak - time neh lah nak lak dengar cakap orang, ye dak? hahaha) 

Kita kena yakin, banyakkan doa... bela naga pun takper. Yang nak bagi pregnant tu bukan kuasa binatang-binatang, kuasa Allah. Sila yakin dan pegang... 

Comelnya benda alah neh!


Friday, September 13, 2013

Tak Berapa Nak Faham...

Mungkinkah sebab aku ini selalu menongkah arus so aku agak lembab bila aku jumpa situasi-situasi bengap cam di bawah.

1. Bini orang (berkilogram hampir 80, tak lawa),  asyik kerja mengupload gambar muka sendiri, posing sendiri kat facebook. Pehtu aku super pelik kawan-kawan dia duk puji dia lawa. Kawan-kawan ko tahap sengal apakah, lawa dengan tak lawa pun takleh beza. Rupa macam makcik kiah jual karpet, ko kata nampak cam remaja. Makinla super perasan bini orang tak lawa yang hari-hari kena upload gambar sendiri. Bedak cam tepung gomak, nak bagi effect putih. Kalu dah kulit tu melayu tulin, takyah la nak tepek sekilo bedak, dah macam opera cina baru balik persembahan.)

2. Orang tegur 'akak neh suke bawak kereta laju bla bla bla, can you drive a bit slower next time'. Eh aku confius, adakah aku pinjam kereta orang ke aku bawa kereta aku (walaupun installment orang lain bayarkan), aku gak muskhil neh. Kalau kereta tu aku punye, minyak aku bayar (kadang-kadang), kenapa banyak lak bunyi. Nak naik, naik.. Taknak, sila naik kereta sendiri. 

3. Apabila ujan, kereta-kereta slow merasakan mereka berhak berada di lorong paling kanan sebab ya la hujan, who want to drive fast? Guess what, speed limit remains the same time ujan ka, panas ka, siang ka malam ka. Kalau dah nampak ada kereta laju kat belakang.. bagi jelah laluan. Tak payahla nak bagi pengajaran sivik 'jangan laju time ujan'. Please note kereta-kereta besar (contoh je, Range Rover), setakat langgar lopak air tu.. tak rasa apa. menten jer. So, waktu ujan jangan nak jadi cikgu sivik. Orang laju, bagi jah laluan. Just because you driving car yang waktu langgar air goyang-goyang, jangan assume kereta orang lain pun sama. 

Bunyi cam poyo, tapi aku tak drive kete besar pun, aku bawak kereta pemasangan tempatan CBU gitu.


Friday, June 28, 2013

Apabila Samseng Gemok Nak Jadi Juara Jalan Raya...

Okay, aku macam biasalah... kalau tak sebab nak mengutuk, aku takkan update blog. Motto hidup adalah no news is good news. Well, no tv station nak siarkan berita yang best-best sebagai intipati utama kan?

Okay, cik kiah forte nak cerita neh, minggu lepas hari ahad pagi berangkatlah kami sekeluarga nak pergi kenduri orang akikah kat Rembau. Lalulah highway PLUS tu. Dari Serdang menuju ke Seremban. Aceh.

Cerita bermula dengan sebuah kereta kekonon memecut laju di lorong kanan, kita gelar kereta ini sebagai Satria WDU Kaler Merah BerSticke Isele (karaktor SEBENAR kereta, tidak berniat nak sembunyikan apa-apa), kemudian beliau macam nak ke kiri tapi tak jadi terus stay di lorong kanan. Satria tersebut kalau ikut plat neh dah dekat usia 20tahun la juga. Tak mau dia bagi jalan kat cik kiah forte yang usia dia 2tahun neh. 

Laki guwe memecut la konon. Cucuk-cucuk skit bagi Satria tersebut reti bahasa, ke lorong kiri lah kalau lembab. Bukan ada kereta pun. Ko nak pertahan lorong kanan macam ko sepupu Menteri Pengangkutan Uganda ni kenapa, eh, beliau bukan ke kiri, beliau tambah speed (konon tambah speed, paling laju pun leh pergi sama laju dengan kancil 10tahun guwe tuh), laki guwe membuat cubaan potong kiri, Dah ko takmo mengalah, masuk kiri, takpe la.. kami mengalah la.

Satria bersticker Isle dengan pantas masuk ke kiri sambil keluarkan COTA / BATON Like this


Daripada cermin kereta beliau. Laki guwe dah masuk lorong kanan balik la sebab ko dah ke kiri. Waktu laki guwe potong beliau, leh nampak la pemandu Satria bersticker Isle itu duk maroh-maroh kami, Guwe dah agak takut iya la... ko gile meroyan ke gile sawan babi tiba-tiba bawa kuar kayu. Kurang kasih sayang ke bini tengah period tiba-tiba emo kat jalan raya pasal ko lembab duk lorong kanan pehtu rasa takleh keep up dengan speed 120KMJ kereta ko tuh sebab kereta belakang masih rapat, ko kuarkan menatang tu pulak.

Guwe bukan nak kutuk lebih-lebih, tapi bai... lu neh buruk perangai, dahla gemok obesiti ada hati nak belasah orang. (Laki guwe kata muka dia comei jah, ya ampun pipi tembam cam kuih apam pun laki kata comei, abang jangan nak berjiwa gay sangat boleh tak??) Gile sawan eh. Lagi satu guwe nak tanya lu. Sticker ISLAM kat belakang kereta tu ada orang sponsor kan, sebab kalu bebetul mengaku Islam takde la sebok kuarkan cota nak pukul orang sebab lu lembab terhegeh2 cam siput sedut tapi nak merasa duk lorong kanan takmo mengalah.  Nasihat guwe, sticker ISLAM tu lu cabut letak kat rumah je, memalukan apabila seorang umah yang mengaku Islam (siap tepek sticker) tak boleh take a bit of heat. 

Nasib baik lu nya plat wa tak sempat ingat dan tak sempat snap gambar time lu duk maki guwe sekeluarga dari dalam kereta sambil pegang cota. Kalu tak, confirm gambar lu guwe forward ke facebook POLIS DIRAJA MALAYSIA. 

Lain kali, kalu  kurang belaian kasih sayang, lu suh cota lu belai. And kalu ada orang lagi laju duk kat lorong kanan, lu bagi jelah jalan. Takyah nak bagi cota. 

BTW, Cerita berakhir tanpa ending, cik kiah forte memecut selepas laki guwe pun sound2 dia, dan beliau tak kejar balik pun. Cuma sampai sudah wa confius, motif lu simpan cota dalam kereta, lu pak guard kan? Baru balik kerja. Eksen dengan cota tu kan? Payah nak faham jiwa samseng jalanraya neh. Jiwa kacau kalah perempuan first day perioddddd......

Monday, April 29, 2013

Soalan Agak Biadap Yang Dianggap Okay Oleh Kebanyakan Orang

Salam 7 hari sebelum mengundi. 

Aku sebenarnya dah lama nak tulis pasal mende neh tapi rasa macam seram seram sejuk. Tapi kena jugak kot highlight supaya lebih ramai orang sedar soalan mereka sebenarnya biadap.

1. Soalan 'Bila Nak Kahwin' Diajukan kepada Wanita Single Usia 28 Tahun Ke atas

Seriously aku rasa ini sangat biadap, apapun sebab kenapa pompuan tu tak kawen lagi adalah belakang kira. Asal kena je suasana mesti nak kena tanya. Ko bila nak kawen? Weeeiii banyak banyak isu semasa, motif ko nak tanya orang bila nak kawen apasal? Aku perasan mende neh banyak orang tanya terutama time kenduri kawen. Ingat best ke attend kenduri kahwin tengok member bersanding sampai lupa sembahyang Zuhur lepas tu kena tanya soalan, bila nak kawen? 

Terutama kalu single, lum ada boypren. Muka yang kawen lak fooo poyo, sebab aku dah kawen aku ada hak tnya soalan bila nak kawen kepada kawan-kawan aku yang aku tahu lum ada teman lelaki lagi. Saja, nak bagitau, aku dah kawen oi....Apa kes? 

Pehtu komen lain, bila sang pompuan single jawab dengan nada biasa, haaa belum jumpa yang sesuai, ko lebih lagi la komen cam cik joyah naik tocang... tu la memilih sangat... tu yang lum kawen-kawen lagi tu. Eh sukahati pompuan single tu la nak pilih-pilih pun, nak jadi laki dia kot. Kang dia pilih laki ko, berdarah hidung tu. TOlong la. aku paling tak suka orang yang suka tanya orang bila nak kawen. Sama biadapnya bila tanya makcik umur 90tahun, 'makcik...bila nak mati?' Contoh okay. 

Serious aku tak faham tata susila orang bila bab tanya soalan bila nak kawen neh. Sebab tu la pompuan single malas nak pergi kenduri kawen... Orang single takde la duk sedih melalak tepi telaga kot. Fun jugak life diorang. Yang dah kawen ni rasa gamaknya tak kawen, tak fun ke apa? Come on la.. this is General Election 13 on 2013 la weiii. 

2. Soalan 'Bila Nak dapat Anak? Kepada Pasangan yang dah kawen 4-5tahun tapi belum dapat cahayamata

Aku tau la ko anak berderet leh naik starex, tapi tolonglah jangan poyo dengan bertanya kepada pasangan yang belum dapat anak, bila nak dapat anak. Its hurt okay! Apatah lagi kalu tengok adik / kawan yang baru 2 bulan kawen dah announce pregnant 3bulan. Eh eh! Dah berisi bunting pelamin (atau sebelum pelamin, apa2 jerlah). 

Soalan di atas sangat biadap, tapi bagi kebanayakkan orang, dah tak kesah. Dah jadi pembuka bicara terutama kalau dah lama tak jumpa. Isk isk isk

Thursday, March 28, 2013

Najib: What You Waiting For?

Sesungguhnya aku (bukan aku sahaja, seluruh rakyat Malaysia) duk tertanya-tanya, bukan tanya bila tarikh pilihanraya, tapi duk tertanya Najib neh sebenarnye apa kes, tunggu apa lagi? Takkan kemaruk kuasa sampai saat-saat akhir pun masih duk sebok lancar 1Malaysia sana, 1Malaysia sini. Harimau mati tinggalkan belang, BN mati tinggalkan 1Malaysia?

Aku tak faham permainan politik beliau (or memang takde permainan, cuma tak berani bubar sebab takut kalah teruk). Kotya pun takut, cuba la jadi pemimpin yang berani sikit. Sekarang semua kartun duk mainkan awak tau Dato Seri. Tak ke malu? Saya fahamla Dato terlalu takut nak turun tampuk, sebab confirm kalau BN menang pun takkan dapatnya majoriti 2/3. Paling kuat pun 51-49 jah guwe rasa. 

Semalam kerajaan negeri sembilan terbubar automatik, tv3 langsung tak dapat komen dari awak Pakjib. Kenapa? Awak refuse to talk to the reporter ke? Kalau isu besar kuman hak parti sebelah lagi, bukan main awak komen itu ini. Awak sebenarnya kenapa Pak Jib? cer harap masalah sikit. 

Saya tak kata Pak Jib tak kuat kerja, woo Pak Jib kuat kerja kot. Tapi kanser dalam BN tu dah merebak ke peringkat tinggi. Semua pemimpin tak ingat dunia punya tahap poyo macam beliau adalah pemerintah ulung kelahiran bumi Ambiya' takleh diundi keluar. Dengan masalah sosial nya, dengan masalah jenayah, bunuh etc, awak memang tak capable, masalah bini lebih sudu dari kuah juga, maka rakyat rasa awok tak mampu jadi ketua negara. Iya lah, kalau ketua rumah tangga pun agak failed dimana bini lebih impact dan jadi bahan bualan lebih dari Perdana Menteri sendiri, rasanya baiklah awak undur diri, muhasabah kenapa orang menyampah dengan awak.

Tun Mahathir kata rakyat PERNAH tawar hati dengan BN. Tun Mahathir, saya hormat awak, tapi awak neh dah tua mungkin sedikit nyanyuk bila berkata-kata, the correct word to use bukan PERNAH tau. Tapi DAH. RAKYAT DAH TAWAR HATI. We hate BN for having arrogant people as leaders, poyo. COntoh round PAVILLION parking dengan wartawan dan berorang-orang polis, terus announce Malaysia selamat. Oh My God. Malaysia dun deserve stupid leader, Tun. 

Tak masuk lagi seorang menteri dijabatan Perdana Menteri  yang super arrogant itu juga bila berkata-kata tak pandang kiri kanan belakang depan. Kami benci BN woo. 

PS: Golongan macam saya neh ramai Tun, PakJib. Kami bukan penyokong parti lawan, kami cuma tak boleh terima golongan pemimpim yang ada dalam BN. Golongan macam kami neh bahaya, vote kami penentu segalanya. 

Eh apa kes, tadi aku rasa cerita Pak Jib yang masih lena diulit mimpi ingat ini tahun 2008 masa baru lepas dapat jadi PM, ini cerita pasal undi katak pulak. Isk isk isk. Guwe pun dah agak nyanyuk jugak gamaknya. 

Wassap............

Monday, March 04, 2013

Penceroboh ka Pengganas ka dan Orang Yang Suka Populariti

Salam pagi senin. 4 March 2013.

Aku taknak cerita pasal Lahad Datu, pasal Semporna dan sebagainya. Tapi aku nak komen banyak pasal orang kat internet yang tak reti nak tapis apa mende patut tekan butang share, apa patut delete dan takyah sebok nak capai populariti murahan dengan sharing benda tak sepatutnya.

1. Strategy negara.
Malaysia hantar ATM, ko kecoh berkilo-kilo dalam facebook. dalam suratkhabar. Of course strategi memihak kepada pihak lawan. Element of suprise everyone! Kalau dah gebang berkilo, share sana sini of course belah sana tau. Apa pula kita tau pasal depa? Selain orang tu nama Kiram dan ada m-16??? Apa? 

2. Gambar-gambar tak sepatutnya
Tatkala sebok diberitakan dua anggota VAT69 dan 6 anggota polis meninggal, ada pulak yang share gambar orang pegang kepala dua. (Seolah-olah ini lah yang berlaku, even sekor haram pun takleh confirm gambar tu dari mana). Baik yang memula posting, kepada yang share, korang semua memang lahanat. Takde sensitiviti, takde jiwa. Korang nak gain apa dengan share gambar 'inilah kekejaman orang Sulu, penggal pala polis?

Dahla terbukti itu gambar berita di Thailand (gambar tkade mengena), pehtu korang claim dapat latest dan pegawai polis yang share. Hoi tahik! 

Fikirla kalau bapak korang, laki korang yang tengah bertempur kat sana tu, korang tak rasa ke dengan tengok gambar tu, apa feeling keluarga depa? Apatah lagi yang bapak dan laki depa dah meninggal kat sana tu tengo kgambar tu? Apa perasaan diaorang? Hancur luluh tau dak? 

Tapi apa kesah feeling keluarga 8 orang anggota penyelamat yang mati tu tak? Yang penting aku dapat gambar ngeri leh share ramai2 sambil kutuk orang yang penggal pala orang tu, tak sedar ko sendiri berlaku kejam kat orang jugak. Popular beb, dapat gambar fresh dari lokasi kejadian. Feeling-feeling orang, apa nak kesah?


Friday, February 01, 2013

Senjata Di Dalam Kenderaan

Salam Jumaat. Orang Kolumpo tengah shopping sesakkan jalan, orang Selangor (first time in 10years for guwe), masih ketuk2 keyboard di Pejabat.

Aku ada muskil nak tanya neh, kenapa bawak senjata (benda tajam dalam kereta) tidak dibenarkan? Aku sungguh tatau. Aku rasa rule neh kena ubah. Semua orang boleh bawa senjata tuk pertahanan diri didalam kereta masing-masing. 

Banyak pula tu tengok video-video orang pecahkan cermin kereta kat traffic light la, orang curi masuk dalam kereta kat petrol station la. Kalau boleh bawak pedang samurai (sebagai contoh), time orang bermotorsikal pecahkan cermin kat traffic light tuk copek barang tu, boleh tarik kuar pedang samurai libas-libas skit. (Bukan nak cederakan orang pun, nak pertahankan diri dan hak barangan sendiri je).

Tak gitu? Kot fikir nanti jadi abuse oleh samseng jalanan, aku rasa samseng2 jalanan neh, takde pedang samurai, dengan stereng lock pun buleh bergaduh kot?

Friday, January 18, 2013

Nasihat Apabila Diminta, Boleh?

Don't you think I want to give my son the best? Nak cakap camneh la, just because you have kids on your own, doesn't mean that you qualify to judge other's parenting method. You methods might be the wrong one, who knows? 


Thursday, January 17, 2013

Istimewa: Kami Mendengar

Post ini ditujukan khas kepada cik yang mintak word verification supaya di disable. Eleh, cik tu buat-buat tak kenal lak. Saya cuma ada dua patah je nak cakap kat cik 'Kami Mendengar'


Hehehe. Selepas kakmah, PM pun nak jadi sasaran idola jugak la.. 

Kenyataan Lawak Ark Ark


Mengulas mengenai peranannya sebagai pelajar bersama Rita dalam drama tersebut, ungkap Adi, ia tidak menjadi masalah buat mereka. 

"Usia tidak tertakluk kepada watak yang kita bawa. Asalkan ia boleh meyakinkan penonton. Jika beri watak itu kepada orang muda, kalau dia tidak dapat warnakan watak itu pun tiada guna. Disebabkan itu Rita dipilih sebab dia berpengalaman. - Adi Putra on Sehangat Asmara drama


Kahkahkahkahkah. Aku dapat serangan hyperlawak tahap keramat oi... Watak pelajar kepada orang tua umur dekat 40tahun, takpe lagi. Kenyataan Adi tu yang aku rasa kalah lawak listen listen ark ark ark tuh. Kalau bagi watak pelajar kepada orang muda pun takde guna kalau tak dapat warnakan. Kahkahkahkah. Kecuali ko nak amik master phd, takde orang umur 40tahun sekolah menengah tingkatan 5 okey. Takyah la nak buat kelakar hazabedoh oi semata-mata nak pertahan ko dapat watak spastik jadi pelajar diusia sebegitu.

Monday, January 07, 2013

Iklan Radio AES

Salam 7hari seminggu minimum 28hari sebulan!

Ini guwe nak cerita perasaan lawak guwe yang tergeletek ulu hati waktu datang kerja tadi. Umum tahu malam tadi final AJL dan umum tau radio rasminya hotfm. Walaupun guwe bukan peminat lagu melayu apatah lagi radio melayu, hari ini guwe jadi orang melayu bandar kuala lumpur sejati dengan menekan channel radio hotfm di dalam kereta 8 tayar (campur bayang-bayang). Aku suka jugak Yuna menang tapi aku tak suka la cara aizat nyanyi lagu tu. Yuna sorang je leh nyanyi lagu tu eh. Aku rasa Aizat menang pun sebab dia pegang mug merah. Mug merah tu lah sebenarnye pemenang. Oi. Ezza, lu mo citer AES ke AJL? Jangan nak over la oi.

Okay, guwe tekan channel melayu dalam kereta 8 tayar guwe sebab guwe nak dengar balik lagu malam tadi la kan. Kalu tak haroom la guwe nak dengar farah fauzana, faizal ismail dengan sapa tah sorang lagi menjadi deejay buat lawak sumpah tak kelakar pehtu gelak cam tak hengat dunia tuh. 

Kemudian tiba lah saat indah itu, sangat iklan AES lebih kurang bunyi macam neh.

Sang bapak menangis tersedu-sedu teringat anak dia yang mati kemalangan setahun lalu. Sang ibu dalam iklan tersebut nak memujuk kemudian dibantah oleh sang bapak dek kerana kemalangan tersebut turut menyebabkan kaki isteri beliau lumpuh. 

Sang isteri berkata, bukan salah awak bang.... salah kereta yang langgar lampu isyarat merah tu. Kita yang terpaksa menanggungnya. Dengan adanya AES, saya harap bnda ini dapat diselesaikan.

AES penyelamat kehidupan. (lebih kurang, sebab aku dengar sekali je. try cari kat net takde pulok)

And I just speechless, what??????????????????????????????????????????????????????

AES, saya bergantung kepada kamu sayang. Kamulah penyelamat (Saman AES guwe ada 3 dah neh according to surat sampai kat permanent address). 

Gilela. AES pun ada iklan woo. Ko ade???



Thursday, January 03, 2013

Selamat Tahun 2013

Selamat pagi, tengahari dan malam kepada semua. (sila amik waktu yang sesuai dengan waktu korang baca lah ya).

Dah lama guwe tak menulis. Last posting pun setahun lepas. Alhamdulillah, guwe hidup bernyawa lagi. Life is changing fast tapi guwe masih begini. Pasrah dengan kehidupan. Eceh.. lu jangan ejek guwe la. Guwe tengah mood sentimental teringat bantal kecik guwe tuk dipeluk neh.

Sejak wa kerja jauh dari Kuala Lumpur neh, wa memang banyak berangan time pergi balik kerja. Almaklumla ari-ari lalu NPE sumpah tak jem tuh. Heaven woo tak kerja kolumpo (walaupun kena bayar tol berketul-ketul). Banyak je idea wa datang nak menulis. Tapi tak sempat nak menulis pulak. Sempat fikir je camne tu?

Okaylah guwe rasa guwe dah habis cerita update pasal life guwe. Guwe bukan artis nak tepek gambar kuceng guwe sentiasa. Cukup guwe tulis sudahlah. Nanti guwe sambung pasal hidup guwe yang best. Sekarang guwe duk di rumah 4tingkat (campur bayang-bayang) dengan 4 buah kereta (campur bayang-bayang), dengan 2 ekor kuceng (campur bayang-bayang). Anak guwe dah ada 4 kaki (merangkak la oi), dan laki guwe menten 1 (yang neh takde bayang)

Guwe ada nak melezer skit sebenarnya. Sejak tua neh guwe menyampah dengan beberapa perkata dalam social network yang guwe rasa nak muntoh pelangi. The top two list guwe so far. (guwe tulis dua, padahal 3, tapi sebenarnya banyak lagi).

1. Pompuan gomok rupa nan ado umur 30 an (tapi rupa cam dekat 40-an) sebok upload gambo snap sendiri (super camwhore) pehtu caption dia lawa. Wehhh lu tertukar antara mende nama tepon dengan cermin ke atau cermin semua pecah retak sebab tak sanggup layan lu punya super perasaan? Seminggu sekali okay la, guwe pasrah la. Kalau hari-hari (3-4kali sehari) tambah dengan status lu memang cun jelita, memang guwe muskil la. Tambah lak bila lu up ramai orang like. Orang tu semua sama level low IQ macam lu gak ke? Muskil weh muskil

2. Orang yang obses dengan anak. Wei orang lain pun ada anak gak. Berapa keping sehari lu nak post gamba kat facebook gambo anak lu tengok tv, gamba anak lu tido, gamba anak lu gigit jari, gambar anak lu tido lagi, gambar anak lu tengok lu. Memang orang kata, each moment is priceless, tapi bukan kato each moment yang ko snap ko kena letak kat internet. Lu tak takut ke orang target anak lu tuk kipnap? Tak terfikir? Pehtu lu bangga sangat la orang kata anak lu kiut la comei la apa la. Lu rasa tak orang yang puji tu sekadar nak jaga feeling you sebab diaorang pun tau bestnye feeling orang puji anak diaorang cute, lawa comei cam kuceng parsi? Kira cam comment-comment tu sebenarnya silent punye suruhan, sekarang aku puji gambar anak lu, jap lagi meh datang tengok album anak aku yang ada 800keping gak tu, pehtu comment anak aku comei tau. Kalau taknak datang tengok, ko reply comment aku neh cakap anak aku comel dan bam bam pun tak per.... aku terimaaa...

3. Spesis ke mana sahaja kena bergambo lepas tu up kat internet. Contoh pergi outing dengan kawan-kawan dekat mesjid putrajaya. Sessi photography contohnya, Lu update berkilo-kilo buat habis bandwidth guwe je duk tertengok gambar lu. Sorang-sorang badan saiz cam bukan model tapi feeling ya Ampun.. hazabedoh. Sekeping dua dimaafkan. Ini 50keping gambar posing berlatar belakang tempat sama. Wa muskil. Wa suspek lu and the geng nak jadi model geng surau la agaknya. Wa tau lu ada camera canggih stok campak dalam air reti menyelam punya, tapi skit-skit sudahnya. 

Itu sahaja. Nanti guwe tulis lagi

PS: Guwe ingat tahun baru nak kurang melaser skit tapi tahun lepas dah tak melaser langsung, tahun neh sambung balik la perangai lama. Wahahaha