Friday, October 28, 2011

Komuter: Bungkuskan dan Tanamkan ke Dasar Laut

Ini adalah entry mangsa lemas dalam gerabak komuter. Jadi kepada pentadbiran KTMB sila jangan baca. Iyalah, ini bukan komplen pertama kau terima, tapi tutup mata, isap rokok. Kemudian flush the complaint into the toilet. 

Aku rasa orang KTMB komuter semua jenis bodoh bengap dan bongok. Ya, aku ulangi, bodoh, bengap dan bongok. Nak aku ulang lagi sekali? Alamak, sampai tiga kali kena ulang. Sah bodoh, bengap dan bongok lah. 

Aku bukan penumpang komuter tegar, Sepanjang 8tahun duk kolumpo, adalah sekali dua naik komuter. Apapun, pelbagai keluh kesah pengguna komuter selalu kedengaran. Tidak habis-habis. Train lambat? Alamak, itu sudah jadi darah daging. Cuma apabila Perdana Menteri naik je dia jadi on time. Konon tepat masa la. Tapi ptuih..... itu jelah sekali dia tepat masa. Sudah jadi budaya train komuter lewat tiba. Seolah-olah ia satu perkara yang memang patut berlaku. Begitulah teruknya servis komuter. 

Kalaulah setiap kali komuter lambat, syarikat KTMB boleh didenda, aku rasa syarikat berkenaan sudah bangkrap dan dibungkus ke laut. Tapi heh, apalah keluh kesah rakyat marhain selagi bukan orang besar-besar menegur, kelewatan adalah satu kebiasaan. Kalau komuter tepat masa tu, kira macam satu anugerah lah.

Hari ini aku naik komuter. Setelah membuat pilihan bodoh memilih komuter sebagai pengangkutan hari ini balik ke serdang, aku turun platform. The board display that the train will arrive at 17.42 at KL Sentral. Aku turun platform jam 5:36 petang. Okaylah. tunggu seketika sahaja. Kemudian kedengaran pengumuman train ke Bangi akan tiba 10minit lagi. Okaylah. BIASALAH Komuter memang biasa lambat. (Mentaliti rakyat Malaysia yang sudah ditrain dengan pelbagai cerita buruk komuter)

Setelah 15minit, datanglah komuter. Maka berpusu-pusu macam kambinglah kami semua memasuki train 6gerabak itu. Wah, train baru (bisik hati aku). Setelah dipaksa-paksa masuk oleh polis KL Sentral, dan bersesak-sesak macam kambing, pintu ditutup. Apa corporate info KTM Komuter tadi? Nah aku copy paste: Passengers of the KTM Komuter can rest in the comfort coaches while being taken to their destinations. (Tahi lembu laaaa comfort). Lembu pun naik lori tak bersesak macam orang naik komuter okey.

Kemudian train bergerak, melepasi Midvalley, Seputeh dan kemudian Salak Selatan. Selepas Salak Selatan, tiba-tiba train mula perlahan dan kemudian pengumuman dibuat. 'Train mengalami sedikit masalah teknikal, akan diatasi dalam masa terdekat, sila jangan panik' (something like that la). Aku tengok penumpang lain rilek jer. Aku dah mula menyumpah dalam hati. Lahanat kau Komuter. Kat tengah-tengah hutan neh lah ko berenti. Aku berkata dalam hati, aik penumpang lain rilek je. Biasa je kot.

Setelah setengah jam, lampu telah lama dipadamkan sepenuhnya, tiada aircond sejuk, tiada air circulation hanya ada window sebesar lengan dibuka oleh penumpang yang mula rasa kekurangan oksigen, maka datanglah terhegeh-hegeh pihak KTMB mengumumkan ada masalah dengan train yakni tiada bekalan eletrik sepenuhnya dan sedang menunggu pasukan bantuan untuk menolak train kembali ke Salak Selatan. Yeh. that same new train yang kononnye canggih boleh ketiadaan bekalan letrik (takde backup ke?) dan tiada tingkap untuk dibuka untuk aliran udara.

Tahniah KTMB, memang bijok gile ah sapa yang beli train neh. Takde tingkap, pintu takleh buka semua tak boleh. Semua orang kekurangan oksigen. Ya ya, sekarang kandang kambing yang sesak dengan penumpang (yala tadi kat KL Sentral dah dipaksa masuk serapat-rapatnya kan). 

Kami menunggu sehingga jam 7 lebih barulah datang team bantuan (Mungkin diterbangkan dari Uganda sebab mengambil masa 1jam untuk sampai ke tempat kejadian. There are people who passed out because of the bad air circulation. Tapi apa pihak KTM buat? Takde apa. Kalau mati sesak napas kat situ pun rasanya takde apa. Someone made a scene, try to break the glass but couldn't. There is tingkap kecemasan tapi aku rasa macam takde fungsi. Ia bukan boleh dibuka pun. Tak cukup cemas lagikah apabila beratus passengers terperangkap didalam gerabak penuh manusia tanpa udara yang cukup? What if kalau ada passenger kena heart attack during that technical glitch? No medical backup, nothing. Or one or two people need to die first to teach the pentadbiran Komuter the lesson??

Sebab tu aku cakap pentadbiran KTMB Komuter bodoh, bengap dan bongok. Masa beli coach dulu tak fikirkah yang mungkin train tu nak mampos tengah-tengah landasan, mana nak dapat oksigen atau dalam otak dah fikir 'ala penumpang Komuter dah biasa dah sesak-sesak nafas neh'.

Train ditolak ke Salak Selatan dan we reached there at 7.30pm. They won't open the door. Dia ingat semua orang suka duduk dalam komuter sesak tu gamaknya. And there is one kakitangan cakap, dah boleh jalan letrik dah ada, tapi ada masalah pintu sebab ada yang force open the door time blackout. BODOHHHHHH. Orang nak udara kot. Ko beli coach yang tak boleh buka pintu time blackout sapa suruh? Dua kali bodoh, bebal. Memang aku nak maki la kakitangan komuter hari neh. 

Siap cari pintu, dan aku dah turut made scene in front of him, dia cakap nak gerak dah neh. Heh, setelah 1jam 30mins berdiri sampai terketar-ketar lutut aku, i just want one thing. Get the hell out of the train. At first they want to go a head to Bandar Tasik Selatan station,. hoi bodoh... even you have passed by the Salak Selatan station 2 hours ago, there are people who not willing to go on with the train la. Ada la aku maki maki dia lagi, time tu  tah dari mana tah keberanian aku datang, yang sure aku dah panas gile. baju dah mandi peluh, lutut dah lama shaking..pehtu dia cakap, 'akak nak turun sini... nanti saya hanto kat platform'. Sebab dia berenti kat tengah-tengah landasan. Rupanya laki akak kiah pun dah buat scene gak kat luar sana suh buka pintu. 

Baru la nak buka, after almost 2 hours, kami dilepaskan seperti anak kambing dengan ucapan ribuan kemaafan. Maaf bullshit la. there are people yang pengsan, ada yang pregnant dan kena berdiri berjam-jam, sorry la nak maafkan, yang orang biasa pun kalau dah berdiri takleh gerak-gerak (sebab ramai orang) haruslah lenguh nak mampos jugak. Coach baru kalau macam tu kaedahnya, baik takyah ada servis langsung. Better bungkus this KTM Komuter servis dan tanam ke dasar laut macam megatron dalam citer transformers tu. Ada gak gunanya jadi tukun tiruan untuk pembiakan ikan-ikan. 

As to show my angry, i didn't pay the fare. I just walking through the manual exit and aku memang dah berniat, kalau dia tahan, memang aku nak maki kat situ jer. They didn't stop me. After all you did promise perkhidmatan yang selesa (bullshit), cepat (bullshit), relaxing way (bullshit gak) and what I got is kaki cramp, my both knees shaking and perut cramp.

Aku rasa esok aku nak tulis email dan alamatkan kepada Perdana Menteri Malaysia, dan semua surat khabar utama. Bukan surat komplen, surat pujian atas kecemerlangan KTM Komuter mengekalkan rekod buruknya bertahun-tahun. Susah tu nak menten track rekod yang sama. 

By the way, did i mention I am 3 and half month pregnant and both legs shaking like hell because no one willing to trade the seat with me since I still not showing any baby bump? KOMUTER suck!
copy from about us: KTM Komuter
http://www.ktmkomuter.com.my/about_us/corp_info.php#here

Tuesday, October 25, 2011

Motif RM50???

Aku sebenarnya bukan kaki bola sepak pun. Masih lagi kaki manusia. Aku juga bukan peminat bola. Aku ikuti dari jauh-jauh je perkembangan bola sepak neh. Sukan adalah satu cara untuk melekakan manusia daripada masalah semasa. Apabila tengok perlawanan bola contohnya, kita lupa ayam dah naik jadi RM8 sekilo, kita lupa beras nak naik harga tahun depan dan sebagainya. Sport has been created untuk mengubat luka long before entertainment take place. 

Tapi aku rasa kelahanatan FAM selaku persatuan bola sepak nasional tanah air adalah too much. Why sudden increase? Tiket bola sepak selama neh memang well known kot RM30, now for the finale you increase it to RM50. Macam yahudi berniaga. Ke amik nasihat yahudi ke apa?

Tolong ambil kira, tiket bas orang terengganu nak datang kolumpo dah berapa? Kalau naik kereta, tol lagi... minyak lagi.... kos sampingan makan minum lagi. Apa ke jadahnya ni? Dah lah lokasi macam haram. Shah Alam??? Shah Alam??? Terengganu lawan Negeri Sembilan, tapi main kat Selangor. Motif??? Lagi satu, Shah Alam tu apa pengangkutan awam yang ada? Bas Rapid ada la. 

Serious shit aku bengang, bukan sebab aku nak pergi tengok pun, aku tengok tv je pun selama neh. Tapi aku rasa FAM sangat lahanat kerana buat sudden increase. Alasan apa tiba-tiba nak naikkan harga tiket? Weiii orang pergi tengok MOTOR GP pun tiket baru RM10 la wehhh. Jangan koya lebih la. 

Tiket nak harga international. Ptuih. 

Tuesday, October 11, 2011

Baguslah Elaun Ahli Parlimen Tak Naik

Mula-mula baca dulu link neh. Pasal aku nak quote ayat-ayat dalam utusan neh sikit. kan jumaat lepas ada belanjawan dan katanya bagi menghargai jasa ahli parlimen yang bekerja keras (ek. ke tido keras dalam dewan), kerajaan nak naikkan elaun ahli parlimen. Hehehe 

Nazri berkata, cadangan menaikkan gaji dan elaun Ahli Parlimen adalah tepat pada masanya memandangkan gaji wakil rakyat di negara ini jauh lebih rendah jika dibanding dengan negara jiran lain. Ahli Parlimen negara ini memperoleh RM6,500 sebulan dan paling rendah berbanding Singapura (RM33,589), Indonesia (RM18,111) dan Thailand (RM11,534). 

Sebenarnya aku nak cakap, apa nak heran elaun basic ahli parlimen RM6,500. Elaun tambahan lain takde sebut pulak. Pehtu Nazri sebok kata PALING RENDAH berbanding dengan negara sekitar. Eh apa masalahnya, minyak kita pun paling rendah dirantau asia berbanding negara yang tersebut kan? Elaun rendah untuk minyak murah. Apa salahnye kan? Dah belanja kecik, elaun sikit pun ada apa kes? 


Tak makan nasi ke depa sejak elaun RM6500 tu? Mungkin shopping kena kurangkan tapi aku tak dengar lagi ada ahli parlimen mati kelaparan sebab tak cukup makan sebab elaun PALING RENDAH berbanding negara lain. 

 Bukan banyak kali sangat pun ahli parlimen turun padang bagi bantuan kat parlimen yang diwakilinya. Sapa pernah tengok ahli parlimen kawasan masing-masing turun padang setiap minggu tinjau kawasan sila angkat keyboard.

Friday, October 07, 2011

Penolak Hudud, I Just Wonder...

aku selalu terfikir, kenapa setiap kali hukum hudud dapat limelight (limelight la sebab kekadang glamour, kekadang orang tak sebut langsung... pehtu popular balik), menyebabkan parti politik bercakaran,  menyebabkan orang ramai gelisah, menyebabkan seolah-olah tatau nak cakap. Apa sebenarnya yang orang tak faham mengenai hudud sampai takut benar dengan perlaksanaannya.

Aku curious sebab

Hukuman hudud ni kalaupun dilaksanakan, bukanlah ke atas random people on street. Jumpa orang tengah tunggu bas tepi jalan, seret masuk black maria. pergi kerat kaki tangan. 

Bukankah hukuman huduh ini dikenakan kepada pesalah-pesalah, penzina, penfitnah zina, pencuri, perompak, peragut, murtad. So kenapa yang kononnya orang baik-baik, insan terpilih neh begitu nak membangkang perlaksanaan hudud? Ke ada niat nak berzina? Ada niat nak pencuri? Maka takut nanti tertangkap maka takut kena rejam sampai mati atau kena kerat kaki tangan?

Serious aku tak faham. Peragut sekarang curi begi wanita siap bawak parang, orang struggle sikit tetak tangan, libas kepala. Tu wanita tepi jalan tu, kalau ada hukum hudud, dah selamat dah dia. Or dah terbela nasib dia. Yang orang kena ragut dek peragut tu, ada human rights pergi bela? Yang sebok kata kerat tangan, kaki peragut tu takde human rights tu apa? Sapa yang jahat? Adakah dasar manusia sekarang, 'sapa suh dia bawak beg kat bahu? Maka  serve her right la, beliau diragut dan diseret dengan motosikal peragut?. Peragut tersebut cuma mencari rezeki. 

Begitu jugak dengan zina, kalau la hukuman rejam atau rotan tu dikenakan, sekali kena tangkap... dah sure insaf punya. Ini setakat naik turun mahkamah bayar denda je. Ada apa kes? Kos sewa hotel nak berzina pun kekadang lagi mahal dari bayaran denda. Lepas berzina (yang tak mampu berzina dalam kereta atau kebun kelapa sawit tinggal je), campak anak dari tingkat 2, campak anak dalam laut, campak anak ke dalam perigi. Itu takpe. Yang penting sapa nak berzina, kalau kena tangkap kita suh bayar denda je. Nanti kalau rejam takde perikemanusiaan. Yang budak umur 2hari tali pusat lum tercabut tu, kalau dibuang tepi tong sampah kena golek dengan kereta lalu lalang takpe... 

Aku lagi terkilan apabila   ustaz yang famous pun kuarkan statement, Malaysia tak sesuai laksanakan hukuman hudud. OMG. Abeh kat mana yang sesuai ustaz? Uganda? Dengan keterukan kadar jenayah sekarang neh, ini lah masa yang sesuai. Sebab tu orang tak serik buat jahat, paling kuat pun kena denda. Paling kuat penjara 1-2tahun, lepas tu kuar masih cukup anggota badan untuk kembali "bekerja" macam dulu.

Sebagai selingan, nah hukuman mat rempit lum cukup umur lepas kena cekup duk balai. :)


Wednesday, October 05, 2011

Bila Mak Bapak Terlebih Manja...

Aku dah jarang tulis blog sekarang bukan sebab aku dah takde bahan nak tulis. Aku ada banyak mende berlegar dalam kepala tapi to put into words memerlukan masa untuk konsentrasi.. which is the luxury i dun't have right now. Bukanlah sebab aku sebok, heh, aku sebok apa la sangat... cuma my attention divided to several things and places and ia membuatkan aku rasa susah nak kekalkan idea dari lari dari dalam pala otak spongebob aku neh. Hehehe. 

Ini aku nak cerita neh, semalam aku terbaca paper, aku rasa meluat tahap nak die. Aku rasa kalau aku jumpa mak ayah yang poyo gile neh, aku nak tarbiah kan cukup-cukup sampai tak berani pergi jumpa wartawan lagi. Neh ha beritanya...

Ini gambar lebam tak seberapa yang sampai menyebabkan mak dia sebok cari wartawan, nak cerita anak dia kena cubit kat kat cikgu.

KOTA BHARU – Gara-gara membelek kamus bergambar dalam kelas mata pelajaran agama, seorang murid tahun dua sebuah sekolah dekat sini dikatakan dicubit sehingga lebam pada lengan kanan oleh seorang ustazah kelmarin.
Mangsa, Sarifah Amirah Muhammad Khairuddin, 8, memberitahu, kejadian berlaku ketika kelas Agama Islam kira-kira pukul 10.15 pagi.
Menurutnya, ustazah berkenaan telah memberi dua latihan kepada murid-murid untuk disiapkan di dalam kelas.
“Selepas menyudahkan satu latihan, saya membelek kamus bergambar tetapi ustazah telah memarahi saya kerana tidak membuat latihan yang diberikan. Dia merampas kamus tersebut.
“Dia mencubit lengan kanan saya dan kepala saya ditonyoh sebelum hidung ditarik menyebabkan saya menangis kerana sakit dan malu dengan rakan-rakan,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Tok Jaafar di sini semalam.
Sementara itu, ibu mangsa, Rosmawati Shaari, 32, berkata, dia menyedari kejadian tersebut selepas anaknya pulang dari sekolah kira-kira pukul 1.30 petang.
Jelasnya, abang iparnya, Muhammad Faisal Abdullah, 37, yang mengambil Sarifah Amirah memberitahu anaknya menangis kerana dicubit oleh ustazah..
Susah jadi tenaga pengajar zaman sekarang neh, cubit sikit mengadu kat wartawan. Zaman aku sekolah rendah dulu, hari first pergi sekolah.. abah aku bawak masuk kelas, kemudian jumpa cikgu siap cakap, kalau anak saya neh degil dan nakal. pukul je cikgu. Dan sampai habis sekolah rendah, jari aku berbirat2 kena libas dengan pembaris, perut kena pulas, telinga pun kena pulas, kena luku pala, kena tarik tali bra (sakit neh wooo), kena ketuk ketampi, kena berdiri atas kerusi sampai habis masa cikgu ngajar, tahla apa lagi, lupa dah aku. Nak ngadu dengan mak ayah? Jangan harap la.. Kalau mengadu, sesilap kena lagi ha satu dua das. Kalau tak kena sedas dua pun, kena bebel. Badan sakit, telinga sakit. Mana boleh tahan. Tapi sakit ke? Sakit skit je kot. Main bola jaring terseliuh jari kena hantaran bola lagi sakit kot dari tu. (eceh, nak promote wa pemain bola jaring kat sekolah dulu).
Kemudian kita sebok bertanya kenapa anak zaman sekarang rosak akhlak? Umur baru setahun jagung sebok pergi derma dara. Sebok buat kerja-kerja tak senonoh. Heh, kalau cikgu pukul sikit... mak bapak buat drama macam drama swasta kat tv1 zaman dulu kala. Itu menyebabkan anak-anak tak takut cikgu sebab mak bapak dah ajar.. cikgu tu semua bodoh-bodoh jer. Tak respek cikgu sebab cikgu tak boleh buat apa kat mereka sebab mereka ada backup mak ayah. Tak kira la mak ayah kerja manager ke. CEO ke, kalau setakat kulikutif pun merasa mereka lebih baik dari orang yang mengajar anak mereka. 
Dari cerita di atas tu, nampak sangat yang bersalah anak dia. Sapa suh tak siapkan kerja sekolah? Zaman aku dulu kalau tak siap kerja sekolah, siap kena berdiri tengah panas terik tau kat padang sana nuh. Dan aku boleh assure la, setakat lebam camtu.. tak sakit pun. sakit time kena cubit jer. Toksahla berdrama sangat la mokcik Rosmawati Saari.
Nanti ada la neh ibu ayah2 datang serang cakap, ko takde anak tak tau apa rasa anak kena camneh. Betul. aku tak tau sebab aku takde anak. Tapi mak bapak aku ada anak, orang dulu-dulu ada anak.... korang anak-anak mereka. Ada pernah mak bapak korang pergi tulis dalam surat khabar sebab cikgu sekolah cubit lengan tak? 
Cikgu zaman dulu, kita respek sampai mati. Sebab mak bapak kita ajar, cikgu kita kena hormat. Tapi sekarang, kita pandang cikgu tu... loser. Sebab tak dapat kerja lain beliau daftar diri untuk jadi cikgu. That might be also true kot? entahlah. tapi aku tetap emosi ini berita keluar suratkhabar. 
Come on laaa...