Wednesday, September 21, 2011

Hantu Bonceng Team: Janganlah Angkuh Tak Bertempat


"Saya pelik mengapa perkara ini dibesar-besarkan kerana jika diperhatikan adegan tersebut tidak langsung mempersendakan kalimah syahadah. Cuma hanya cara lontaran dialog tersebut sahaja yang telah disalah tafsirkan.

"Saya terkilan perkara itu diperbesarkan sehingga ada yang menganggap saya sebagai manusia yang terlalu jahil tentang agama. Pihak-pihak berkenaan sanggup mengeluarkan kata-kata kesat terhadap saya," katanya selepas sidang media sempena penyampaian watikah kemasukannya ke program Ijazah Doktor Falsafah (PhD), Universiti Utara Malaysia, yang diadakan di sini, Selasa.

"Ini bermakna ada segelintir pihak sengaja menimbulkan isu tersebut dengan mempunyai agenda tertentu," ujarnya. 


petikan MstarKepada Ahmad Idham selaku pengarah dan penerbit filem Hantu Bodoceng,

Diatas, adalah petikan2 kata bangang sang pengarah filem Hantu Bodoceng yang aku dapati sekitar dunia internet. Cik kiah nak habaq neh, Ahmad Idham ko janganlah angkuh sangat. Orang menegur untuk kebaikan. Just because you claimed that your movie sudah dapat 8juta, doesn't mean it true pun. You could just manipulate the figure.

Kalau betul pun sudah dapat 8juta dengan filem sebodoh Hantu Bodoceng tu, kalau sudah ada orang tegur, tengoklah balik. Perdana Menteri Malaysia pun boleh mansuhkan ISA selepas didesak-desak, inikan pula setakat dialog didalam filem bodoh.

Aku boleh terima kalau mende neh terkhilaf, terlepas pandang (yang sebenarnya tidak harus berlaku pun, bukan sorang yang view the script, bukan sorang yang edit the movie, bukan sorang yang siapkan keseluruhan cerita) dan sang angkuh bodoh sombong minta maaf dan cut the scene out from the movie. But no, instead of doing what will make his image and reputation save, he choose to argue with people. 

Sebenarnya kami bukan anggap kau jahil, anggapan tu tak perlu. The movie itself memang jahil agama. Bodoh dari awal ke akhir. Apa faedahnya mempermainkan agama dari mula hingga ke akhir cerita. 

Apabila ada yang tegur, kau jawab filem sudah ditonton dan diluluskan oleh badan penapisan filem yang pakar agama. Tak tahu pula aku orang LPF semua pakar agama. Orang-orang yang sama setiap hari menyunting filem barat yang penuh dengan nudity etc, kemudian ditauliahkan sebagai pakar agama oleh sang jahil agama. 

BTW, aku berhak komen filem neh sebab I have wasted my precious RM15 to buy it from ASTRO FIRST. SO jangan ko pengarah bodoh kata ini adalah kata-kata orang dengki dengan 8juta ko tuh. 

Ingatlah ya pengarah angkuh, rezeki tu datang dari Allah swt, bukan dari penerbit cina Metrowealth. 

2 comments:

Kay said...

aku geram baca yg nurul fwdkan tuh

Zarea106 said...

jawapan yg menyedihkan kerana dia org Islam yg dilahirkan Islam...jawapan yg bodoh kerana sudah salah tidak lagi mahu mengaku...jawapan yg sombong kerana dia berasakan dia org yg bijak menilai dan orang lain tidak berhak memberi pendapat, jawapan yg angkuh kerana segala daya usaha & rezeki beliau adalah dari Allah swt ttp tidak bersyukur hanya kerana yg 'sedikit'