Wednesday, May 25, 2011

And Why We Have To Support LGBT?

https://www.facebook.com/event.php?eid=148054661932241

Aku nak cerita yang aku tertanya-tanya dari dulu sampai kini kenapa banyak sungguh kempen international yang mintak bagi support pada LGBT. LGBT stands for lesbian, gay, bisexual and transgender. Now we have this kind of event in Malaysia???? Wow. And it will be happening really really soon??

And why we have to support LGBT group? Seolah-olah mereka golongan kurang upaya yang memerlukan lebih perhatian dari orang lain? We don't have straight group waving their flag and say, 'mari mari support kami golongan bernapsu straight'. 







Tuesday, May 24, 2011

Kenapa Marah Jika Harga Minyak Naik?

Aku rasa tak lama lagi minyak akan naik banyak sen. Sebab tu 2-3minggu sebelum dia dah siap kempen minyak akan naik. Kemudian siap tanamkan dalam minda kenaikan itu penting. Pehtu, siap ada iklan akan beban subsidi kerajaan. Kemudian dj radio swasta pun dipaksa bercakap seolah-olah membuang subsidi dari minyak itu adalah sangat penting seolah merawat kanser hati.

Aku sebenarnya tak marah kalau harga minyak naik setakat 10-20sen tu. serius aku tak marah. Yang menimbulkan amarah aku apabila orang-orang munafik di atas sana beriya-iya menipu rakyat bagi mencover kenaikan tu. Harga minyak masih murah dirantau Asia.. Ke dua terendah. Ke tiga terendah. Shit, bullshit. Compare ringgit to ringgit of course bunyinya murah sebab nilai ringgit Malaysia bukan tinggi sangat pun. Dari segi ekonomi? Dari segi kemampuan dan pendapatan rakyat, tidak dikira pulak.

Kemudian setiap kali harga minyak dinaikkan, mereka beriya-iya berjanji duit subsidi yang dikurangkan itu akan digunakan untuk memperbaiki sistem pengangkutan awam. Macamlah selama ni rakyat naik LRT percuma. Atau bas percuma. Tidak juga peningkatan ketara. Bas Metro masih buruk tahap nak roboh, teksi masih lagi berbau seperti lubang jamban yang lupa di flush. LRT masih sesak diwaktu puncak. 

Pehtu ayat tak boleh blah, nak meeting pulak bagi mengkaji satu mekanisma mengurangkan beban rakyat akibat kenaikan harga minyak. Nak gebang apa lagi? Nak naik, bagi naik je. Mekanisma konon. Cakaplah nak masuk meeting makan kuih pree dengan teh suam. Kan senang. Nak kaji2 mekanisma bagai. Kalau dah naik, beban la jugak. Takde mekanisma yang boleh meringankan beban rakyat apabila gaji sama pay more to same item. As simple as that. Psst: karipap lebih time meeting mekanisma harga tu, saya chop ya.

Like I state earlier, I have no problem with harga minyak naik sedikit. Kita nampak harga minyak dunia naik meningkat. Yang aku tak boleh terima ialah kerajaan rasa rakyat Malaysia bodoh piang, nak kelentong sana sini.

Oh lagi satu yang best ialah setiap kali harga minyak naik, kerajaan berjanji harga barang tidak akan dinaikkan. Tapi kita kena faham Malaysia bukan negara komunis, Malaysia negara kapitalis. Harga makanan bukan dalam bidang kuasa kerajaan untuk menentukan. Bahan makanan tertentu sahaja yng mereka dapat kawal. Itupun bergantung kepada musim.


Satu lagi benda yang aku emosi ialah inflasi. Kamu mahu tipu siapa? Inflasi malaysia terkawal. 3%. Hahahaha. Data? Kita guna data pengangkutan awam. Berapa ramai orang kita yang menggunakan pengangkutan awam berbanding kenderaan sendiri? Kenapa takut nak umum kadar inflasi sebenar? 


Monday, May 02, 2011

Idea Untuk Email 1Malaysia Mendapat Sambutan Hangat

Disini aku ada satu proposal percuma dan tidak berbayar dan tidak difunding oleh kerajaan Malaysia sebanyak 50juta. Idea ini adalah solely percuma. Betul, takde hidden agenda suruh pergi beli device ke apa ke. Serious percuma. Okey, project menyakinkan pembaca yang idea ini percuma sudah berlangsung sebanyak 1 perenggan. Kita harus kembali ke tajuk utama.

Email 1Malaysia is a joke. Really. Jadi bagaimana nak membuatkan orang beralih dari guna perkhidmatan email seperti gmail, yahoo, hotmail dan email company masing-masing kepada 1Malaysia. Nah ini dia idea bernas (bukan beras padi nasional).

Tahukah anda kini video klip seks seri Carcosa disebarkan melalui pos pula? Hanya orang terpilih pulak tu yang dapat menerimanya. Mana adil dan saksama. Satu Malaysia harus demand untuk menerima video tersebut. Mana boleh kita nak adili siapa di dalam video kalau kita cuma dihidangkan oleh video selama 1.47minit di youtube. Ini adalah menyebabkan kami rakyat Malaysia confius. Sementelah ada yang cerita pasal size 4.3, 16.9 dan lain lain. Pening tauuu..

Jadi, aku cadangkan, kalau pihak Tricubes boleh menawarkan salinan video satu part demi satu part dihantar ke inbox(mungkin 10parts in total, 2 minit per part), untuk setiap pengguna email 1Malaysia, maka haruslah boost up pendaftaran email akaun 1Malaysia. Untuk menjamin pengguna email kekal menggunakan perkhidmatan email ini, part 1 di berikan sebaik email didaftarkan. Part-part seterusnya akan dihantar apabila penggunaan email berkenaan melebihi 10mb each time. Maksudnya, setiap 10mb storage inbox tercapai, video clip part seterusnya dihantar ke inbox.

Barulah adil, semua rakyat berpeluang menonton clip video (bukan hanya kepada orang-orang terpilih dan VIP, wartawan dan sebagainya), dan email 1Malaysia akan mendapat sambutan hangat. Oh perlu juga ada coding yang menghalang email clip video itu boleh dimajukan (ekk forward) ke email address lain selain 1Malaysia). Nanti orang guna sekejab je untuk tengok video itu sahaja pulak. Selepas sukses, pihak pengendali email juga boleh menawarkan video-video lain dengan mengenakan bayaran minimal. 

How that sound for starting? :)

PS: This is sarcastic entry.