Tuesday, April 26, 2011

Ringgit Mengukuh? That Is Sooooo Misleading


Kita memang suka baca berita yang Malaysia sangat best. Ini adalah contoh kebestan Malaysia. Ringgit mengukuh tidak sama dengan dollar Amareka jatuh. Tidak sama sekali. Jangan buat pasal buat tajuk muka depan cerita ringgit malaysia naik dalam tempoh tertinggi dalam masa 13tahun. 

Rakyat Malaysia sudah terlalu banyak dimomok-momokkan dengan berita palsu. Jikalau ringgit Malaysia vs Dollar Amareka menjadi RM1 =USD1 pun, kita kena tengok. Kadar tukaran asing yang berlaku sekarang dan momokan ringgit tinggi berbanding US bukan bermaksud Malaysia sudah hebat. Cuma lawan dia yang selama sudah semakin lemah. 

Duit sepatutnya disandarkan kepada nilai emas. Kalau dah duit tak bersandar kepada emas, takde duit cetak, takde duit cetak, lama-lama duit takder nilai. Sebab tu Nik Aziz yang tak sekolah sampai ke Amareka tu pun sibuk suruh guna dinar emas. Siapa belajar ekonomi tau lah mende neh kot. I belajar ekonomi asas je. Cukup untuk tahu nilai timah dalam duit syiling lima sen adalah lebih rendah dari nilai muka dia je. :P 

Amareka sibuk beli emas sekarang, sementara duit mereka masih ada face value. Try imagine in a few years, dimasa mereka ada emas yang banyak, dan duit mereka tak laku dah. Aisey, mereka dah ada banyak emas, kita semua? Yang teragung dan mengagungkan duit Amareka dapat apa? Duit kertas sama tahap dengan wang katak pisang jepun? 

The term paper gold means you have a piece of paper acting as a substitute for the physical gold.  With paper gold, you don't own the gold; you own a promise to receive physical gold.  In plain English, it means you are a creditor of the corporation issuing the paper gold certificate, thus subject to counterparty risks.  Owning the physical gold has no counter party risk and is fully under your control.

Examples of paper gold are gold certificates issued by banks and mints, pool accounts, futures accounts and the NYSE listed exchange-traded fund.  With these products you own a piece of paper rather than physical gold.  These paper products give you exposure to the gold price; you can make a profit by selling them to someone wishing to own paper gold, however when the music stops and nobody wants to purchase paper anymore, it becomes worthless since you may not able to redeem your metal.




0 comments: