Saturday, April 30, 2011

Klip Lucah? Takde Masalah

Kerajaan Malaysia melalui kementerian penerangan dan badan penapisan membuat polisi adegan menjolok mata tidak harus dibenarkan disiarkan di kaca televisyen. Bukan sahaja tv percuma malah siaran televisyen berbayar pun harus patuh pada garis panduan ini. 

Tetapi lama kelamaan garis panduan ini semakin diringankan. Kalau dulu masa time aku kecik-kecik dulu, adegan peluk pun takde. Sudah disaring. Kemudian bila aku remaja, sudah boleh masuk adegan peluk-peluk neh. Memula peluk kat tasik-tasik, kemudian dua manusia berlainan jantina boleh peluk-peluk atas katil pulak. Dan tak disaring. Ini adalah menentang kretiviti pengarah dan pengusaha drama dan filem katanya. Baiklah, dunia moden, apa salahnya peluk-peluk. 

Kemudian apabila aku berinjak dari remaja ke usia post remaja, banyak tv series dan movie dari luar negara disiarkan di televisyen. Nah, orang putih ini dia punya gambaran kasih sayang adalah dengan ciuman dan seks. Kahwin adalah ultimate moment selepas ciuman dan test drive skill seks pasangan mereka.  Yes, kali ini kita boleh belajar cara ciuman mulut dengan tv series dan movie orang putih yang ditayangkan di tv dan pawagam. No problem. Mula-mula kecoh juga tapi kemudian adegan cium-cium mulut tu dah macam takde kesan dah. Dah diluluskan tanpa masalah. Cium mulut je pun kan? Ada apa hal. 

Pada tahun 2011 pulak, kemudian dikejutkan kita dengan pita seks kononnya pemimpin parti pembangkang. (Yes you know who). Kali ini, memang best, kita siar je kat tv. Apa sudah. Media cetak dan electronik bertempik bersorak, inilah masanya kita boleh siarkan adegan yang menjurus ke arah seks. Memang la dah diblurkan tapi perlu ke disiarkan video tu. Kalau betul nak tunjuk proof, guna still photo pun boleh. Capture 1-2 keping gambar muka pelaku, tepek. Kan sama je maksud dia sampai? Tapi takleh, kita kena siar jam 7 petang, 8 malam, 12 malam. Kemudian kita tepek pulak dalam surat khabar muka surat depan lelaki perempuan sedang peluk-peluk dalam mukadimah seks. Terbaik! 


Kenapa perlukan laman web lucah apabila tv dan suratkhabar dah boleh siarkan bahan-bahan tertapis atas dasar berita kaedahnya? Now ibu bapa harus bersedia dengan jawapan padu apabila berita disiarkan. Anak-anak kecil dengan innocentnye bertanya, mak... air mani tu apa mak? Mak, liwat tu apa? Mak, kenapa lelaki tak pakai baju tu peluk perempuan tak pakai baju mak? Siapa perlukan seks education disekolah apabila berita waktu perdana dah boleh dijadikan rujukan? Erm...

Filem-filem melayu pulak sekarang sudah lebih advance dari dulu. Sebagai contoh filem mantra yang kutipannya entah wa tak ambil kisah tapi wa lebih banyak terbaca pasal pelakon lelakinya berbogel tepi sungai dek kerana committed dengan lakonannya untuk movie ini. Diluluskan pulak scenenya. So much for tapis adegan dalam filem! 

Gambar asal diambil dari
http://kopipanas2u.blogspot.com/2010/07/zul-handyblack-bogel-dalam-filem-mantra.html

Tuesday, April 26, 2011

Ringgit Mengukuh? That Is Sooooo Misleading


Kita memang suka baca berita yang Malaysia sangat best. Ini adalah contoh kebestan Malaysia. Ringgit mengukuh tidak sama dengan dollar Amareka jatuh. Tidak sama sekali. Jangan buat pasal buat tajuk muka depan cerita ringgit malaysia naik dalam tempoh tertinggi dalam masa 13tahun. 

Rakyat Malaysia sudah terlalu banyak dimomok-momokkan dengan berita palsu. Jikalau ringgit Malaysia vs Dollar Amareka menjadi RM1 =USD1 pun, kita kena tengok. Kadar tukaran asing yang berlaku sekarang dan momokan ringgit tinggi berbanding US bukan bermaksud Malaysia sudah hebat. Cuma lawan dia yang selama sudah semakin lemah. 

Duit sepatutnya disandarkan kepada nilai emas. Kalau dah duit tak bersandar kepada emas, takde duit cetak, takde duit cetak, lama-lama duit takder nilai. Sebab tu Nik Aziz yang tak sekolah sampai ke Amareka tu pun sibuk suruh guna dinar emas. Siapa belajar ekonomi tau lah mende neh kot. I belajar ekonomi asas je. Cukup untuk tahu nilai timah dalam duit syiling lima sen adalah lebih rendah dari nilai muka dia je. :P 

Amareka sibuk beli emas sekarang, sementara duit mereka masih ada face value. Try imagine in a few years, dimasa mereka ada emas yang banyak, dan duit mereka tak laku dah. Aisey, mereka dah ada banyak emas, kita semua? Yang teragung dan mengagungkan duit Amareka dapat apa? Duit kertas sama tahap dengan wang katak pisang jepun? 

The term paper gold means you have a piece of paper acting as a substitute for the physical gold.  With paper gold, you don't own the gold; you own a promise to receive physical gold.  In plain English, it means you are a creditor of the corporation issuing the paper gold certificate, thus subject to counterparty risks.  Owning the physical gold has no counter party risk and is fully under your control.

Examples of paper gold are gold certificates issued by banks and mints, pool accounts, futures accounts and the NYSE listed exchange-traded fund.  With these products you own a piece of paper rather than physical gold.  These paper products give you exposure to the gold price; you can make a profit by selling them to someone wishing to own paper gold, however when the music stops and nobody wants to purchase paper anymore, it becomes worthless since you may not able to redeem your metal.




Thursday, April 21, 2011

Nasi Lemak Musuh Negara?

Dua tiga hari ni nampaknya nasi lemak sudah menjadi isu besar di dada-dada akhbar. Beriya-riya kementerian pelajaran (ke pendidikan?) menyalahkan nasi lemak (dan makanan goreng lain tetapi nasi lemak paling dapat limelight) akan penyebab obesiti dikalangan kanak-kanak dan remaja sekolah.

Ya, obesiti dikalangan kanak-kanak harus dipandang serious, kanak-kanak obes menyumbang kepada dewasa gemok, dewasa gemok menyumbang kepada kadar produktiviti negara yang rendah sebab masing-masing tak larat nak bergerak dan pelbagai penyakit lain yang menyebabkan Kementerian Kesihatan terpaksa subsidikan ubat-ubatan dalam kadar yang tinggi. I know the intention. Suci murni.

Tapi kenapa harus diblame nasi lemak di kantin sekolah? Seolahnya 5kali sehari kanak-kanak makan nasi lemak disana. Bagaimana dengan makanan diluar sekolah. Restoren makanan segera yang berada tidak dalam saujana mata memandang. Sana sini tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan. At least cendawan lepas hujan mati balik. Tapi fast food growth seem unstoppable (eh unstoppable yang neh bukan aku promote MLM. Yang tu unstopandbebal). 

Daripada menyalahkan nasi lemak, ada baiknya Kementerian turut buat kempen latihan sukan selepas waktu sekolah. Bagi pelajar dan murid-murid cergas badan. Badan cergas otak cerdas (slogan zaman sekolah aku dulu neh). Pelajar sekarang balik sekolah tengok tv, kemudian main computer games, kemudian layan facebook. Kemudian makan. Kemudian sambung tengok tv, kemudian main psp. Aktiviti fizikal yang mereka dapat hanyalah senaman jari akibat menekan butang joystick / keyboard etc etc. 

Kalau masing-masing menjalani hidup sedentary (tidak aktif), apa lagi resultnya selain kanak-kanak obesiti? Lagi satu, kanak-kanak neh ikut mak ayah punya rentak. Kalau mak ayah jenis pelahap fastfood, takkanla anak makan salad berdressingkan olive oil? Educate the parents. Kementerian kesihatan boleh campur tangan. Parents yang sedar obesiti adalah buruk akan menyebabkan anak-anaknya tidak gemok. 

Aku setuju nasi lemak tidak sepatutnya menjadi menu utama kantin sekolah. Sepertimana kanak-kanak sekolah di US dihidangkan dengan french fries, meatball, burger di kafeteria, minuman bikarbonat di vending mechine mendapat perhatian dari Presiden dan isterinya, dan Jamie Oliver yang jelajah sekolah demi sekolah untuk menukar plan pemakanan, yes, we need to change. But to blame nasi lemak alone causing obesity is unfair. Having nasi lemak (yes fat rice sangat keji bunyi dia okey) once in while wont hurt anyone. 

Jangan burukkan nasi lemak sangat. sian dia. Dia dahla takde hak bersuara, tuduh dia macam-macam pulak. 

Perang Sudah Tamat?


Love this song. Lirik dia tersirat. Macam mostly lagu2 malique yang lain. :)


Lirik Malique ft. Rabbani - Perang Dah Tamat

[Tun Dr. Mahathir - Intro]
The world now lives in fear.
We are afraid of everything.

[Rabbani - Korus]
Alhamdulillah
Kita selamat
Kabus dah hilang
Perang dah tamat
Nyanyikan lagu
Damai dalam lena
Jangan buka mata
Realitinya sungguh berbeza

[Malique]
Berita yang ditunggu
Kini sedang tersebar
Seluruh umut manusia
Boleh tersenyum lebar
Perang sudah tamat
Terpampang di dada akhbar
Senjata dah dilucutkan
Malahan dibakar

Jalan dah dibuka
Bekalan dah dihantar
Pengawal sempadan bersalaman
Dan bergambar
Tiada lagi askar-askar luka
Main kejar-kejar
Kerna dunia tidak lagi perlukan pendekar

Bumi berhenti bergetar
Tak perlu rasa gentar
Tiang dah dipacakkan
Bendera berkibar
Yang sembunyi keluar
Dah bersinar di luar
Burung besi pulang
Yang sebenar legar-legar

Langit koyak dah ditampal
Tiada halilintar
Laut merah pudar
Jala kembali ditebar
Di desa bunga mekar
Di bandar bangunan tegar
Bunyi mercun
Bunga api gantikan bunyi bom dan mortar
Apakah benar?
Perang dah tamat

[Ulang Korus]

Perang sudah tamat
Kita jadi buta warna
Lihat kulit manusia
Semuanya sama saja
Pembunuhan
Permusuhan
Semua syak wasangka
Harus dihentikan
Berkuatkuasa serta merta

Piagam Madinah dihidup dan dijana
Semua agama Ibrahim aman hidup bersama
Perang cuma tinggal kata dalam kamus lama
Tak disebut
Tak diguna
Tak lagi dicari makna

Perang sudah bubar
Perang sudah bubar
Ganti sebiji peluru
Dapat sebatang cigar
Perang sudah bubar
Perang sudah bubar
Ganti sebatang senapang
Dapat sebiji gitar

Mereka kata tidak mungkin
Aku balas benar
Cuba tutup mata
Baca risalah diedar
Perang sudah tamat
Ku nyanyi separa sedar
Perang sudah tamat
Maaf bukan cerita sebenar

[Ulang Korus]

[Rabbani - Bridge]
Uthrul Horriyah
Auqifull Haq

[Malique]
Hari-hari tengok berita buruk jam lapan
Hari-hari tengok saudaraku berbunuhan
Bukankah mengambil nyawa itu kerja Tuhan
Bukan aku
Bukan kamu
Ajal Dia yang tentukan

Ada Torah
Zabur
Injil
Ada Quran
Kalau Iqra' 
Tiada ibu-bayi mati berpelukan
Ada I-Ching
Ada Tipitaka
Ada Veda
Habis baca semua
Baru sedar kita tiada beza

Kita manusia
Lain nama dan fizikal
Persamaan utamanya kita akal
Biar haiwan saja bersifat territorial
Ok, hypothetical - tiada peta politikal

Saya orang aman
Saya bukan orang jahat
Saya benci perang
Saya rela bersahabat
Nyanyi lagu damai
Satu dunia ikut rapat
Sambil tunggu hari Osama dan Obama berjabat

[Ulang Korus 2X]

[Tun Dr. Mahathir - Outro]
War must therefore be made illegal.

Wednesday, April 20, 2011

Saya Tidak Memerlukan Email Address @1Malaysia

Kepada Pihak Berkenaan,

Saya tidak memerlukan alamat email @1Malaysia.com.my. Saya sudah cukup bahagia dengan email percuma yang saya daftarkan di gmail.com. Saya harap pihak kerajaan Malaysia tidak spam saya punya inbox untuk ucap Selamat Hari Raya. Saya ada banyak email akaun lain, yang saya boleh beri jaminan yang saya cuma buka 4-5bulan sekali. 

Saya tidak memerlukan surat buletin dari kerajaan malaysia. Malah saya secara jujur mengaku, saya tidak ambil kisah pasal apa yang kerajaan Malaysia akan tulis dalam surat itu. Saya rasa perhubungan email dua hala adalah agak nipis peluangnya. Kalau kerajaan Malaysia nak berkomunikasi dengan rakyat, medium percuma itu banyak. Twitter, fb, friendster pun ada. Itu belum termasuk siaran tv dan suratkhabar(yang rata-rata memihak pihak kerajaan pada masa pilihanraya). And why do I need more of that? Tidak perlu RM50juta untuk bagi saya email 'Hi, Selamat Pagi Ezza,' Dari kerajaan Malaysia. 

Apalah gunanya ada email akaun di laman web 1Malaysia kalau internet penetration adalah 60%?* berdasarkan 2010 survey. Apalah gunanya ada email akaun di 1Malaysia kalau servis 3g pun lembab-lembab siput di kampung-kampung? Apalah gunanya email akaun 1Malaysia kalau komputer pun tak ada? apalah gunanya email akaun 1malaysia kalau berukband cost adalah RM50.00 per month (minimum). 

Apalah guna ada email 1Malaysia kalau ipad harga darab 3kali dari US punya dollar? 

Akhir kata, why 1Malaysia???? Selepas Najib tidak jadi perdana menteri nanti, 1Malaysia hanya akan tinggal nama, sepertimana Mimaland, atau Lapangan Terbang Subang fasa 1. Masih ingat cemerlang gemilang terbilang? Masih ingat Islam Hadhari? Masih ingat wawasan 2020? It will be gone and no one will remember this. Not even as a joke. 

Sekian,
erisar(bukanalamatemailsebenar)@gmail.com



Tuesday, April 19, 2011

A CONVERSATION for Introduction To Philosophy students


worth reading. :) - erisa

An Atheist Professor of  Philosophy was speaking to his Class on the Problem Science has with GOD , the ALMIGHTY. He asked one of his New Students to stand and . . .

Professor :Do you Believe in GOD ?
Student : Absolutely, sir.
Professor : Is GOD Good ?
Student : Sure.
Professor : Is GOD ALL - POWERFUL ?
Student : Yes.
Professor : My Brother died of Cancer even though he prayed to GOD to heal him. Most of us would attempt to help others who are ill. But GOD didn't. How is this GOD good then? Hmm?

(Student was silent )

Professor : You can't answer, can you ? Let's start again, Young fella. Is GOD Good?
Student : Yes.
Professor : Is Satan good ?
Student : No.
Professor : Where does Satan come from ?
Student : From . . . GOD . . .
Professor : That's right. Tell me son, is there evil in this world?
Student : Yes.
Professor : Evil is everywhere, isn't it ? And GOD did make everything. Correct?
Student : Yes.
Professor : So who created evil ?

(Student did not answer)

Professor : Is there Sickness? Immorality? Hatred? Ugliness? All these terrible things exist in the world, don't they?
Student : Yes, sir.
Professor : So, who created them ?

(Student had no answer)

Professor : Science says you have 5 senses you use to identify and observe the world around you. Tell me, son . . . Have you ever seen GOD?
Student : No, sir.
Professor : Tell us if you have ever heard your GOD?
Student : No , sir.
Professor : Have you ever felt your GOD, tasted your GOD , smelt your GOD ? Have you ever had any sensory perception of GOD for that matter?
Student : No, sir. I'm afraid I haven't.
Professor : Yet you still believe in HIM?
Student : Yes.
Professor : According to empirical, testable, demonstrable protocol, science says your GOD doesn't exist. What do you  say to that, son?
Student :  Nothing. I only have my faith.
Professor : Yes, faith. And that is the problem science has.
 
Student asks and professor answers

Student : Professor, is there such a thing as heat?
Professor : Yes.
Student : And is there such a thing as cold?
Professor : Yes.
Student : No, sir. There isn't, 

(The Lecture Theatre became very quiet with this turn of events )

Student : Sir, you can have lots of heat, even more heat, superheat, mega Heat, white Heat, a little heat or no heat. But we don't have anything called cold. We can hit 458 degrees below zero which is no heat, but we can't go any further after that. There is no such thing as cold. Cold is only a word we use to describe the absence of heat. We cannot measure cold. Heat is energy. Cold is not the opposite of heat, sir, just the absence of it.

(There was pin-drop silence in the Lecture Theatre )

Student : What about darkness, Professor? Is there such a thing as darkness?
Professor : Yes. What is night if there isn't darkness?
Student : You're wrong again, sir. Darkness is the absence of something. You can have low light, normal light, bright light, flashing light . . but if you have no light constantly, you have nothing and its called darkness, isn't it? In reality, darkness isn't. If it is, you would be able to make darkness darker, wouldn't you?

Professor : So what is the point you are making, Young Man ?
Student : Sir, my point is your Philosophical premise is flawed.
Professor : Flawed ? Can you explain how?
Student : Sir, you are working on the premise of duality. You argue there is life and then there is death, a Good GOD and a Bad GOD. You are viewing the concept of GOD as something finite, something we can measure. Sir, science can't even explain a thought. It uses electricity and magnetism, but has never seen, much less  fully understood either one. To view death as the opposite of life is to be ignorant of the fact that death cannot exist as a substantive thing. Death is not the opposite of life: just the absence of it. Now tell me, Professor, do you teach your students that they evolved from a monkey?
Professor : If you are referring to the natural evolutionary process, yes, of course, I do.

Student : Have you ever observed evolution with your own eyes, sir?

(The Professor shook his head with a smile, beginning to realize where the
argument was going)

Student : Since no one has ever observed the process of evolution at work and cannot even prove that this process is an on-going endeavor, are you not teaching your opinion, sir? Are you not a scientist but a preacher?

(The class was in uproar )

Student : Is there anyone in the class who has ever seen the professor's brain?

(The class broke out into laughter)

Student : Is there anyone here who has ever heard the Professor's brain, felt it, touched or smelt it? . . .No one appears to have done so. So, according to the established rules of empirical, stable, demonstrable protocol, Science says that you have no brain, sir. With all due respect, sir, how do we then trust your lectures,sir?

(The room was silent. The Professor stared at the student, his face unfathomable)

Professor : I guess you'll have to take them on faith, son.
Student : That is it sir . . . exactly ! The link between MAN & GOD is
FAITH. That is all that keeps things alive and moving.


That student was Albert  Einstein.