Friday, February 25, 2011

Saman Oo Saman, Dah Last Minit Baru Sebok Nak Beratur...

Tahukan kerajaan dari bulan 11 tahun lepas bagitahu selepas bulan 2 tahun 2011, senarai yang di blacklist akan dikuatkuasakan semula jika masih tegar tak bayar saman. Then... dari 1 Dec hingga 15 Dec, kerajaan dengan murah hati bagi discount 50% untuk semua saman tertunggak. Kemudian dilanjutkan lagi sampai 31December. Sebab masih ramai yang tak bayar. Apabila 30hb Dec menjelma, maka mereka umumkan sekali lagi, discount saman 50% sampai 28hb Februari 2011. Sila bayar, sila bayar. 1 Mac dah nak kuatkuasakan senarai hitam. Tiap-tiap hari dalam radio duk gebang suruh bayar saman sebelum 1 Mac. 

Berapa lama rakyat Malaysia ada masa? 3 bulan. 3 freaking month. (eh speaking london lak). 

Tapi macam biasaaaaaaa, orang Malaysia lagikan kalau berjanji sesama rakan pun sila expect ketibaan satu jam selepas waktu yang dijanjikan. Nak harapkan tepat masa bayar saman? Jauh sekali.

Dan malam ini dalam berita, maka berduyun-duyunlah manusia beratur di kaunter polis, (time neh la pula sistem nak down kan?), al maklumlah, selalu serve 30orang sehari, sekali hari ujung-ujung neh sekali rak datang beratus-ratus, mahu tak weng server tu/ 

Ada yang sibuk bagi pendapat apabila wartawan tanya, 'kena lanjutkan lagi tempoh, tak sempat nak bayar', ada yang mengeluh datang ambil nombor 2jam tunggu baru dapat turn. Pehtu complaint system no giliran tak berfungsi. What the hell???? Dah last minit baru nak beratur bayar, lagi nak komen macam-macam. Sapa suruh tunggu 25hb Februari baru nak bayar saman? Aku bayar bulan 12 hari tu, okey jerrr.. Lepak 30minit kat Bukit Aman tu dah siap bayar 13 saman. Eh bukan saman den tau. Kang ado yang buat fitnah, den pakai kereta ferari pulak banyak benor saman nya. :P

Dah pergi last minit, terima ajelah masalah yang di hadapi. Tips bagi yang nak bayar saman, kat pejabat pos terpilih boleh semak dan bayar saman. Sewaktu aku pi ambik pos laju kat PP Taman Melawati tu, tu salah satu pejabat pos terpilih. Buka setiap hari kecuali hari sabtu pertama dan ahad. Dan cuti umum. Sampai 9 malam. Pi lah serbu. Aku pergi hari Rabu ari tu, clear je. 

By the way server myeg pun sangap hari neh. Hehehe. Harap-harap korang sempat bayar saman sebelum 1 Mac. Aku harap juga kerajaan tak lanjutkan tempoh bayaran, lagi lanjut, lagi bertangguh. We loveeee last minute effort. We just did. 

Wednesday, February 23, 2011

Hantu Kak Limah Balik Rumah - Renungkan Yang Tersirat



Berapa orang dah tengok hantu kak limah balik rumah? (lepas neh aku sebut "Kak Limah" je), panjang sangat nak taip penuh. Sebenarnya dari tajuk, semua orang sedia maklum ini adalah cerita satira bodoh tak serius, tak der fakta tak ada apa. Jadi apa yang membuatkan filem ini berjaya ek?

Ada la aku terbaca review agak extreme mengutuk Kak Limah, tapi aku rasa si pengkritik tak berapa faham apa menda yang movie neh bawak. Bagi orang biasa yang berfikir secara langsung, ini adalah hiburan sampingan sambil makan popcorn dalam wayang, atau sambil golek-golek depan tv bagi yang melanggan astro first, atau sambil main fb bagi pengigit bandwidth aka pendownload hareem.

Bagi orang yang read between the line, akan tahu cerita neh banyak sindiran dalam jenaka.

Sebagai contoh:
1.Apabila someone (lupa dah sapa time mesyuarat kat balai raya), kata, anak kak limah pi daki gunung kinabalu. kalu jatuh KANG mati. 
Masuk dialog si usop berkata, dua-dua dah mati, kita bakor je rumah kak limah tu.

Ini nak cakap, dalam masyarakat neh, suka salah salah intepret maksud. Orang cakap lain, pehtu faham mende lain. Pehtu duk sebar, dah jadi lain terus.

2. Bomoh dari kelantan tu taim dia menyeru tu, korang faham tak dia cakap apa? Dia cakap 'pelawok, pelawok, pelawok'. Maksudnya tipu, tipu, tipu'.

3. Contoh lain, usop tu.. walaupun dia dah boleh berlari tapi masih menggunakan kerusi roda HAK MILIK KERAJAAN MALAYSIA. Macam nak simbolik la, orang kita suka mende subsidi. ada faham?

4. Satu lagi, bomoh dari Indonesia tu. Asal tangkap muat je, asal barang import walaupun cerita tak logik tapi sebab import kan, percaya aje. Walaupun setakat jumpa kat bas stand. 

5. Driver ambulan tu satu lagi, dia asyik complaint dia sibuk. Padahal memang tugas dia bawak ambulan. Dia sibuk apa sampai tak dapat nak jalankan kerja betul dia? (Itu sindiran tu, kekadang orang kita sibuk sangat dengan MLM sampai pi pejabat pun tak sempat. alamak. terkutuk MLM lak..peace MLM)

Banyak lagi kot. Cuma tak ingat dah. Memang cerita neh bangang, ada ke cerita komedi yang logik dari a sampai z? Tapi aku suka sindirin dia. 

PS: Ini first time neh aku puji citer melayu secara beriya - iya neh. Almaklumla, i lahir kat Germany. Kekekeke.  

Friday, February 11, 2011

Fwd Email: What should I do to marry a rich guy?


I'm going to be honest of what I'm going to say here. I'm 25 this year. I'm very pretty, have style and good taste. I wish to marry a guy with $500k annual salary or above. You might say that I'm greedy, but an annual salary of $1M is considered only as middle class in New York. My requirement is not high. Is there anyone in this forum who has an income of $500k annual salary? Are you all married? I wanted to ask: what should I do to marry rich persons like you? Among those I've dated, the richest is $250k annual income, and it seems that this is my upper limit. If someone is going to move into high cost residential area on the west of New York City Garden (?), $250k annual income is not enough.

I'm here humbly to ask a few questions:
1) Where do most rich bachelors hang out? (Please list down the names and addresses of bars, restaurant, gym)
2) Which age group should I target?
3) Why most wives of the riches is only average-looking? I've met a few girls who doesn't have looks and are not interesting, but they are able to marry rich guys
4) How do you decide who can be your wife, and who can only be your girlfriend? (my target now is to get married)

Ms. Pretty


Awesome reply:

Dear Ms. Pretty,
I have read your post with great interest. Guess there are lots of girls out there who have similar questions like yours. Please allow me to analyse your situation as a professional investor. My annual income is more than $500k, which meets your requirement, so I hope everyone believes that I'm not wasting time here. From the standpoint of a business person, it is a bad decision to marry you. The answer is very simple, so let me explain. Put the details aside, what you're trying to do is an exchange of "beauty" and "money": Person A provides beauty, and Person B pays for it, fair and square. However, there's a deadly problem here, your beauty will fade, but my money will not be gone without any good reason. 

The fact is, my income might increase from year to year, but you can't be prettier year after year. Hence from the viewpoint of economics, I am an appreciation asset, and you are a depreciation asset. It's not just normal depreciation, but exponential depreciation. If that is your only asset, your value will be much worried 10 years later.

By the terms we use in Wall Street, every trading has a position, dating with you is also a "trading position". If the trade value dropped we will sell it and it is not a good idea to keep it for long term - same goes with the marriage that you wanted. It might be cruel to say this, but in order to make a wiser decision any assets with great depreciation value will be sold or "leased". Anyone with over $500k annual income is not a fool; we would only date you, but will not marry you. I would advice that you forget looking for any clues to marry a rich guy. And by the way, you could make yourself to become a rich person with $500k annual income. This has better chance than finding a rich fool.

Hope this reply helps. If you are interested in "leasing" services, do contact me…

signed,