Monday, November 14, 2011

Pembangkang Yang Kerjanya Membangkang...

kami tak banyak kerja lain.
Aku rasa menyampah tahap polis angkasa gaban dengan Tony Pua, Nurul Izzah secara khususnya dan pembangkang secara generalnya untuk beberapa hari ini. Serious shit aku menyampah. 

Mula-mula beliau pergi membeli barang kat kedai 1Malaysia, kemudian hantar ke makmal untuk ujikaji. Pehtu claim barang tersebut membahayakan kesihatan, tidak menepati peraturan makanan bla bla bla, TAPI ENGGAN PULAK REVEAL NAMA MAKMAL. Itu satu hal

Hal yang lain ialah, kenapa ko tuju kedai 1malaysia jer? Ko ingat brand-brand murahan macam tesco, giant brand semua yang lain tu bermutu tinggi ke? Kenapa mesti tuju satu kedai sahaja nak bagitau barangan kedai tersebut busuk, bahaya etc? Kalau betul niat suci ikhlas, putih tulus dan baik, bawak semua brand lain pergi uji sekali. Brand-brand terkenal tu, taknak lak ke uji?

Kenapa perlu spesifik tembak satu brand sahaja? Atau disebabkan ko adalah pembangkang, maka semua benda atas muka dunia neh yang bagus-bagus hasil parti yang kau bangkang pun, kena bangkang.

Barangan kat kedai 1Malaysia are optional. Tak ada siapa paksa orang pergi beli kat situ. Yes, they claimed they are the cheapest. Weh, econsave pun claim barang mereka paling rendah. Giant nye slogan peneraju harga rendah. Takde pulak ko pergi siasat harga kokocrunch giant compare dengan tesco dan semua kedai lain pulak?

You are politician, act like one. Sejak bila ko sebok bercita-cita nak jadi badan kesihatan pulak neh? Nurul Izzah neh aku anto email aduan rakyat pasal parking kat Bangsar (which is in her territory) 2 years ago, takde lak respond. ingatkan sebok sangat. Tapi pasal kuceng kena dera dengan rege pencuci lantai ada lak masa nak publisiti.


Selain itu, Tony Pua seharusnya selidik dan buat research, harga barang yang didakwa lebih murah tu, sejak sebelum kedai 1malaysia ditubuhkan or sebelum. The competitor might lower down their prices to compete with kedai 1Malaysia dan dengan itu tercapailah matlamat kedai 1malaysia, untuk bagi harga barang murah. Kajian pun sekerat jalan, jangan sebok buat sidang akhbar sengih-sengih la.

PS: I tak suka pun kedai 1Malaysia, tapi aku lagi tak suka orang yang sebok nak jadi hero pergi telanjangkan perniagaan tersebut lak. Kalau rasa ko bagus, ko buka la satu kedai 2Malaysia. Jual semua barang bermutu tinggi, sos tiram yang ada 18ekor tiram dalam satu botol dengan harga kedai 1Malaysia. Amacam, bran?

Friday, October 28, 2011

Komuter: Bungkuskan dan Tanamkan ke Dasar Laut

Ini adalah entry mangsa lemas dalam gerabak komuter. Jadi kepada pentadbiran KTMB sila jangan baca. Iyalah, ini bukan komplen pertama kau terima, tapi tutup mata, isap rokok. Kemudian flush the complaint into the toilet. 

Aku rasa orang KTMB komuter semua jenis bodoh bengap dan bongok. Ya, aku ulangi, bodoh, bengap dan bongok. Nak aku ulang lagi sekali? Alamak, sampai tiga kali kena ulang. Sah bodoh, bengap dan bongok lah. 

Aku bukan penumpang komuter tegar, Sepanjang 8tahun duk kolumpo, adalah sekali dua naik komuter. Apapun, pelbagai keluh kesah pengguna komuter selalu kedengaran. Tidak habis-habis. Train lambat? Alamak, itu sudah jadi darah daging. Cuma apabila Perdana Menteri naik je dia jadi on time. Konon tepat masa la. Tapi ptuih..... itu jelah sekali dia tepat masa. Sudah jadi budaya train komuter lewat tiba. Seolah-olah ia satu perkara yang memang patut berlaku. Begitulah teruknya servis komuter. 

Kalaulah setiap kali komuter lambat, syarikat KTMB boleh didenda, aku rasa syarikat berkenaan sudah bangkrap dan dibungkus ke laut. Tapi heh, apalah keluh kesah rakyat marhain selagi bukan orang besar-besar menegur, kelewatan adalah satu kebiasaan. Kalau komuter tepat masa tu, kira macam satu anugerah lah.

Hari ini aku naik komuter. Setelah membuat pilihan bodoh memilih komuter sebagai pengangkutan hari ini balik ke serdang, aku turun platform. The board display that the train will arrive at 17.42 at KL Sentral. Aku turun platform jam 5:36 petang. Okaylah. tunggu seketika sahaja. Kemudian kedengaran pengumuman train ke Bangi akan tiba 10minit lagi. Okaylah. BIASALAH Komuter memang biasa lambat. (Mentaliti rakyat Malaysia yang sudah ditrain dengan pelbagai cerita buruk komuter)

Setelah 15minit, datanglah komuter. Maka berpusu-pusu macam kambinglah kami semua memasuki train 6gerabak itu. Wah, train baru (bisik hati aku). Setelah dipaksa-paksa masuk oleh polis KL Sentral, dan bersesak-sesak macam kambing, pintu ditutup. Apa corporate info KTM Komuter tadi? Nah aku copy paste: Passengers of the KTM Komuter can rest in the comfort coaches while being taken to their destinations. (Tahi lembu laaaa comfort). Lembu pun naik lori tak bersesak macam orang naik komuter okey.

Kemudian train bergerak, melepasi Midvalley, Seputeh dan kemudian Salak Selatan. Selepas Salak Selatan, tiba-tiba train mula perlahan dan kemudian pengumuman dibuat. 'Train mengalami sedikit masalah teknikal, akan diatasi dalam masa terdekat, sila jangan panik' (something like that la). Aku tengok penumpang lain rilek jer. Aku dah mula menyumpah dalam hati. Lahanat kau Komuter. Kat tengah-tengah hutan neh lah ko berenti. Aku berkata dalam hati, aik penumpang lain rilek je. Biasa je kot.

Setelah setengah jam, lampu telah lama dipadamkan sepenuhnya, tiada aircond sejuk, tiada air circulation hanya ada window sebesar lengan dibuka oleh penumpang yang mula rasa kekurangan oksigen, maka datanglah terhegeh-hegeh pihak KTMB mengumumkan ada masalah dengan train yakni tiada bekalan eletrik sepenuhnya dan sedang menunggu pasukan bantuan untuk menolak train kembali ke Salak Selatan. Yeh. that same new train yang kononnye canggih boleh ketiadaan bekalan letrik (takde backup ke?) dan tiada tingkap untuk dibuka untuk aliran udara.

Tahniah KTMB, memang bijok gile ah sapa yang beli train neh. Takde tingkap, pintu takleh buka semua tak boleh. Semua orang kekurangan oksigen. Ya ya, sekarang kandang kambing yang sesak dengan penumpang (yala tadi kat KL Sentral dah dipaksa masuk serapat-rapatnya kan). 

Kami menunggu sehingga jam 7 lebih barulah datang team bantuan (Mungkin diterbangkan dari Uganda sebab mengambil masa 1jam untuk sampai ke tempat kejadian. There are people who passed out because of the bad air circulation. Tapi apa pihak KTM buat? Takde apa. Kalau mati sesak napas kat situ pun rasanya takde apa. Someone made a scene, try to break the glass but couldn't. There is tingkap kecemasan tapi aku rasa macam takde fungsi. Ia bukan boleh dibuka pun. Tak cukup cemas lagikah apabila beratus passengers terperangkap didalam gerabak penuh manusia tanpa udara yang cukup? What if kalau ada passenger kena heart attack during that technical glitch? No medical backup, nothing. Or one or two people need to die first to teach the pentadbiran Komuter the lesson??

Sebab tu aku cakap pentadbiran KTMB Komuter bodoh, bengap dan bongok. Masa beli coach dulu tak fikirkah yang mungkin train tu nak mampos tengah-tengah landasan, mana nak dapat oksigen atau dalam otak dah fikir 'ala penumpang Komuter dah biasa dah sesak-sesak nafas neh'.

Train ditolak ke Salak Selatan dan we reached there at 7.30pm. They won't open the door. Dia ingat semua orang suka duduk dalam komuter sesak tu gamaknya. And there is one kakitangan cakap, dah boleh jalan letrik dah ada, tapi ada masalah pintu sebab ada yang force open the door time blackout. BODOHHHHHH. Orang nak udara kot. Ko beli coach yang tak boleh buka pintu time blackout sapa suruh? Dua kali bodoh, bebal. Memang aku nak maki la kakitangan komuter hari neh. 

Siap cari pintu, dan aku dah turut made scene in front of him, dia cakap nak gerak dah neh. Heh, setelah 1jam 30mins berdiri sampai terketar-ketar lutut aku, i just want one thing. Get the hell out of the train. At first they want to go a head to Bandar Tasik Selatan station,. hoi bodoh... even you have passed by the Salak Selatan station 2 hours ago, there are people who not willing to go on with the train la. Ada la aku maki maki dia lagi, time tu  tah dari mana tah keberanian aku datang, yang sure aku dah panas gile. baju dah mandi peluh, lutut dah lama shaking..pehtu dia cakap, 'akak nak turun sini... nanti saya hanto kat platform'. Sebab dia berenti kat tengah-tengah landasan. Rupanya laki akak kiah pun dah buat scene gak kat luar sana suh buka pintu. 

Baru la nak buka, after almost 2 hours, kami dilepaskan seperti anak kambing dengan ucapan ribuan kemaafan. Maaf bullshit la. there are people yang pengsan, ada yang pregnant dan kena berdiri berjam-jam, sorry la nak maafkan, yang orang biasa pun kalau dah berdiri takleh gerak-gerak (sebab ramai orang) haruslah lenguh nak mampos jugak. Coach baru kalau macam tu kaedahnya, baik takyah ada servis langsung. Better bungkus this KTM Komuter servis dan tanam ke dasar laut macam megatron dalam citer transformers tu. Ada gak gunanya jadi tukun tiruan untuk pembiakan ikan-ikan. 

As to show my angry, i didn't pay the fare. I just walking through the manual exit and aku memang dah berniat, kalau dia tahan, memang aku nak maki kat situ jer. They didn't stop me. After all you did promise perkhidmatan yang selesa (bullshit), cepat (bullshit), relaxing way (bullshit gak) and what I got is kaki cramp, my both knees shaking and perut cramp.

Aku rasa esok aku nak tulis email dan alamatkan kepada Perdana Menteri Malaysia, dan semua surat khabar utama. Bukan surat komplen, surat pujian atas kecemerlangan KTM Komuter mengekalkan rekod buruknya bertahun-tahun. Susah tu nak menten track rekod yang sama. 

By the way, did i mention I am 3 and half month pregnant and both legs shaking like hell because no one willing to trade the seat with me since I still not showing any baby bump? KOMUTER suck!
copy from about us: KTM Komuter
http://www.ktmkomuter.com.my/about_us/corp_info.php#here

Tuesday, October 25, 2011

Motif RM50???

Aku sebenarnya bukan kaki bola sepak pun. Masih lagi kaki manusia. Aku juga bukan peminat bola. Aku ikuti dari jauh-jauh je perkembangan bola sepak neh. Sukan adalah satu cara untuk melekakan manusia daripada masalah semasa. Apabila tengok perlawanan bola contohnya, kita lupa ayam dah naik jadi RM8 sekilo, kita lupa beras nak naik harga tahun depan dan sebagainya. Sport has been created untuk mengubat luka long before entertainment take place. 

Tapi aku rasa kelahanatan FAM selaku persatuan bola sepak nasional tanah air adalah too much. Why sudden increase? Tiket bola sepak selama neh memang well known kot RM30, now for the finale you increase it to RM50. Macam yahudi berniaga. Ke amik nasihat yahudi ke apa?

Tolong ambil kira, tiket bas orang terengganu nak datang kolumpo dah berapa? Kalau naik kereta, tol lagi... minyak lagi.... kos sampingan makan minum lagi. Apa ke jadahnya ni? Dah lah lokasi macam haram. Shah Alam??? Shah Alam??? Terengganu lawan Negeri Sembilan, tapi main kat Selangor. Motif??? Lagi satu, Shah Alam tu apa pengangkutan awam yang ada? Bas Rapid ada la. 

Serious shit aku bengang, bukan sebab aku nak pergi tengok pun, aku tengok tv je pun selama neh. Tapi aku rasa FAM sangat lahanat kerana buat sudden increase. Alasan apa tiba-tiba nak naikkan harga tiket? Weiii orang pergi tengok MOTOR GP pun tiket baru RM10 la wehhh. Jangan koya lebih la. 

Tiket nak harga international. Ptuih. 

Tuesday, October 11, 2011

Baguslah Elaun Ahli Parlimen Tak Naik

Mula-mula baca dulu link neh. Pasal aku nak quote ayat-ayat dalam utusan neh sikit. kan jumaat lepas ada belanjawan dan katanya bagi menghargai jasa ahli parlimen yang bekerja keras (ek. ke tido keras dalam dewan), kerajaan nak naikkan elaun ahli parlimen. Hehehe 

Nazri berkata, cadangan menaikkan gaji dan elaun Ahli Parlimen adalah tepat pada masanya memandangkan gaji wakil rakyat di negara ini jauh lebih rendah jika dibanding dengan negara jiran lain. Ahli Parlimen negara ini memperoleh RM6,500 sebulan dan paling rendah berbanding Singapura (RM33,589), Indonesia (RM18,111) dan Thailand (RM11,534). 

Sebenarnya aku nak cakap, apa nak heran elaun basic ahli parlimen RM6,500. Elaun tambahan lain takde sebut pulak. Pehtu Nazri sebok kata PALING RENDAH berbanding dengan negara sekitar. Eh apa masalahnya, minyak kita pun paling rendah dirantau asia berbanding negara yang tersebut kan? Elaun rendah untuk minyak murah. Apa salahnye kan? Dah belanja kecik, elaun sikit pun ada apa kes? 


Tak makan nasi ke depa sejak elaun RM6500 tu? Mungkin shopping kena kurangkan tapi aku tak dengar lagi ada ahli parlimen mati kelaparan sebab tak cukup makan sebab elaun PALING RENDAH berbanding negara lain. 

 Bukan banyak kali sangat pun ahli parlimen turun padang bagi bantuan kat parlimen yang diwakilinya. Sapa pernah tengok ahli parlimen kawasan masing-masing turun padang setiap minggu tinjau kawasan sila angkat keyboard.

Friday, October 07, 2011

Penolak Hudud, I Just Wonder...

aku selalu terfikir, kenapa setiap kali hukum hudud dapat limelight (limelight la sebab kekadang glamour, kekadang orang tak sebut langsung... pehtu popular balik), menyebabkan parti politik bercakaran,  menyebabkan orang ramai gelisah, menyebabkan seolah-olah tatau nak cakap. Apa sebenarnya yang orang tak faham mengenai hudud sampai takut benar dengan perlaksanaannya.

Aku curious sebab

Hukuman hudud ni kalaupun dilaksanakan, bukanlah ke atas random people on street. Jumpa orang tengah tunggu bas tepi jalan, seret masuk black maria. pergi kerat kaki tangan. 

Bukankah hukuman huduh ini dikenakan kepada pesalah-pesalah, penzina, penfitnah zina, pencuri, perompak, peragut, murtad. So kenapa yang kononnya orang baik-baik, insan terpilih neh begitu nak membangkang perlaksanaan hudud? Ke ada niat nak berzina? Ada niat nak pencuri? Maka takut nanti tertangkap maka takut kena rejam sampai mati atau kena kerat kaki tangan?

Serious aku tak faham. Peragut sekarang curi begi wanita siap bawak parang, orang struggle sikit tetak tangan, libas kepala. Tu wanita tepi jalan tu, kalau ada hukum hudud, dah selamat dah dia. Or dah terbela nasib dia. Yang orang kena ragut dek peragut tu, ada human rights pergi bela? Yang sebok kata kerat tangan, kaki peragut tu takde human rights tu apa? Sapa yang jahat? Adakah dasar manusia sekarang, 'sapa suh dia bawak beg kat bahu? Maka  serve her right la, beliau diragut dan diseret dengan motosikal peragut?. Peragut tersebut cuma mencari rezeki. 

Begitu jugak dengan zina, kalau la hukuman rejam atau rotan tu dikenakan, sekali kena tangkap... dah sure insaf punya. Ini setakat naik turun mahkamah bayar denda je. Ada apa kes? Kos sewa hotel nak berzina pun kekadang lagi mahal dari bayaran denda. Lepas berzina (yang tak mampu berzina dalam kereta atau kebun kelapa sawit tinggal je), campak anak dari tingkat 2, campak anak dalam laut, campak anak ke dalam perigi. Itu takpe. Yang penting sapa nak berzina, kalau kena tangkap kita suh bayar denda je. Nanti kalau rejam takde perikemanusiaan. Yang budak umur 2hari tali pusat lum tercabut tu, kalau dibuang tepi tong sampah kena golek dengan kereta lalu lalang takpe... 

Aku lagi terkilan apabila   ustaz yang famous pun kuarkan statement, Malaysia tak sesuai laksanakan hukuman hudud. OMG. Abeh kat mana yang sesuai ustaz? Uganda? Dengan keterukan kadar jenayah sekarang neh, ini lah masa yang sesuai. Sebab tu orang tak serik buat jahat, paling kuat pun kena denda. Paling kuat penjara 1-2tahun, lepas tu kuar masih cukup anggota badan untuk kembali "bekerja" macam dulu.

Sebagai selingan, nah hukuman mat rempit lum cukup umur lepas kena cekup duk balai. :)


Wednesday, October 05, 2011

Bila Mak Bapak Terlebih Manja...

Aku dah jarang tulis blog sekarang bukan sebab aku dah takde bahan nak tulis. Aku ada banyak mende berlegar dalam kepala tapi to put into words memerlukan masa untuk konsentrasi.. which is the luxury i dun't have right now. Bukanlah sebab aku sebok, heh, aku sebok apa la sangat... cuma my attention divided to several things and places and ia membuatkan aku rasa susah nak kekalkan idea dari lari dari dalam pala otak spongebob aku neh. Hehehe. 

Ini aku nak cerita neh, semalam aku terbaca paper, aku rasa meluat tahap nak die. Aku rasa kalau aku jumpa mak ayah yang poyo gile neh, aku nak tarbiah kan cukup-cukup sampai tak berani pergi jumpa wartawan lagi. Neh ha beritanya...

Ini gambar lebam tak seberapa yang sampai menyebabkan mak dia sebok cari wartawan, nak cerita anak dia kena cubit kat kat cikgu.

KOTA BHARU – Gara-gara membelek kamus bergambar dalam kelas mata pelajaran agama, seorang murid tahun dua sebuah sekolah dekat sini dikatakan dicubit sehingga lebam pada lengan kanan oleh seorang ustazah kelmarin.
Mangsa, Sarifah Amirah Muhammad Khairuddin, 8, memberitahu, kejadian berlaku ketika kelas Agama Islam kira-kira pukul 10.15 pagi.
Menurutnya, ustazah berkenaan telah memberi dua latihan kepada murid-murid untuk disiapkan di dalam kelas.
“Selepas menyudahkan satu latihan, saya membelek kamus bergambar tetapi ustazah telah memarahi saya kerana tidak membuat latihan yang diberikan. Dia merampas kamus tersebut.
“Dia mencubit lengan kanan saya dan kepala saya ditonyoh sebelum hidung ditarik menyebabkan saya menangis kerana sakit dan malu dengan rakan-rakan,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Tok Jaafar di sini semalam.
Sementara itu, ibu mangsa, Rosmawati Shaari, 32, berkata, dia menyedari kejadian tersebut selepas anaknya pulang dari sekolah kira-kira pukul 1.30 petang.
Jelasnya, abang iparnya, Muhammad Faisal Abdullah, 37, yang mengambil Sarifah Amirah memberitahu anaknya menangis kerana dicubit oleh ustazah..
Susah jadi tenaga pengajar zaman sekarang neh, cubit sikit mengadu kat wartawan. Zaman aku sekolah rendah dulu, hari first pergi sekolah.. abah aku bawak masuk kelas, kemudian jumpa cikgu siap cakap, kalau anak saya neh degil dan nakal. pukul je cikgu. Dan sampai habis sekolah rendah, jari aku berbirat2 kena libas dengan pembaris, perut kena pulas, telinga pun kena pulas, kena luku pala, kena tarik tali bra (sakit neh wooo), kena ketuk ketampi, kena berdiri atas kerusi sampai habis masa cikgu ngajar, tahla apa lagi, lupa dah aku. Nak ngadu dengan mak ayah? Jangan harap la.. Kalau mengadu, sesilap kena lagi ha satu dua das. Kalau tak kena sedas dua pun, kena bebel. Badan sakit, telinga sakit. Mana boleh tahan. Tapi sakit ke? Sakit skit je kot. Main bola jaring terseliuh jari kena hantaran bola lagi sakit kot dari tu. (eceh, nak promote wa pemain bola jaring kat sekolah dulu).
Kemudian kita sebok bertanya kenapa anak zaman sekarang rosak akhlak? Umur baru setahun jagung sebok pergi derma dara. Sebok buat kerja-kerja tak senonoh. Heh, kalau cikgu pukul sikit... mak bapak buat drama macam drama swasta kat tv1 zaman dulu kala. Itu menyebabkan anak-anak tak takut cikgu sebab mak bapak dah ajar.. cikgu tu semua bodoh-bodoh jer. Tak respek cikgu sebab cikgu tak boleh buat apa kat mereka sebab mereka ada backup mak ayah. Tak kira la mak ayah kerja manager ke. CEO ke, kalau setakat kulikutif pun merasa mereka lebih baik dari orang yang mengajar anak mereka. 
Dari cerita di atas tu, nampak sangat yang bersalah anak dia. Sapa suh tak siapkan kerja sekolah? Zaman aku dulu kalau tak siap kerja sekolah, siap kena berdiri tengah panas terik tau kat padang sana nuh. Dan aku boleh assure la, setakat lebam camtu.. tak sakit pun. sakit time kena cubit jer. Toksahla berdrama sangat la mokcik Rosmawati Saari.
Nanti ada la neh ibu ayah2 datang serang cakap, ko takde anak tak tau apa rasa anak kena camneh. Betul. aku tak tau sebab aku takde anak. Tapi mak bapak aku ada anak, orang dulu-dulu ada anak.... korang anak-anak mereka. Ada pernah mak bapak korang pergi tulis dalam surat khabar sebab cikgu sekolah cubit lengan tak? 
Cikgu zaman dulu, kita respek sampai mati. Sebab mak bapak kita ajar, cikgu kita kena hormat. Tapi sekarang, kita pandang cikgu tu... loser. Sebab tak dapat kerja lain beliau daftar diri untuk jadi cikgu. That might be also true kot? entahlah. tapi aku tetap emosi ini berita keluar suratkhabar. 
Come on laaa...

Wednesday, September 21, 2011

Hantu Bonceng Team: Janganlah Angkuh Tak Bertempat


"Saya pelik mengapa perkara ini dibesar-besarkan kerana jika diperhatikan adegan tersebut tidak langsung mempersendakan kalimah syahadah. Cuma hanya cara lontaran dialog tersebut sahaja yang telah disalah tafsirkan.

"Saya terkilan perkara itu diperbesarkan sehingga ada yang menganggap saya sebagai manusia yang terlalu jahil tentang agama. Pihak-pihak berkenaan sanggup mengeluarkan kata-kata kesat terhadap saya," katanya selepas sidang media sempena penyampaian watikah kemasukannya ke program Ijazah Doktor Falsafah (PhD), Universiti Utara Malaysia, yang diadakan di sini, Selasa.

"Ini bermakna ada segelintir pihak sengaja menimbulkan isu tersebut dengan mempunyai agenda tertentu," ujarnya. 


petikan Mstar



Kepada Ahmad Idham selaku pengarah dan penerbit filem Hantu Bodoceng,

Diatas, adalah petikan2 kata bangang sang pengarah filem Hantu Bodoceng yang aku dapati sekitar dunia internet. Cik kiah nak habaq neh, Ahmad Idham ko janganlah angkuh sangat. Orang menegur untuk kebaikan. Just because you claimed that your movie sudah dapat 8juta, doesn't mean it true pun. You could just manipulate the figure.

Kalau betul pun sudah dapat 8juta dengan filem sebodoh Hantu Bodoceng tu, kalau sudah ada orang tegur, tengoklah balik. Perdana Menteri Malaysia pun boleh mansuhkan ISA selepas didesak-desak, inikan pula setakat dialog didalam filem bodoh.

Aku boleh terima kalau mende neh terkhilaf, terlepas pandang (yang sebenarnya tidak harus berlaku pun, bukan sorang yang view the script, bukan sorang yang edit the movie, bukan sorang yang siapkan keseluruhan cerita) dan sang angkuh bodoh sombong minta maaf dan cut the scene out from the movie. But no, instead of doing what will make his image and reputation save, he choose to argue with people. 

Sebenarnya kami bukan anggap kau jahil, anggapan tu tak perlu. The movie itself memang jahil agama. Bodoh dari awal ke akhir. Apa faedahnya mempermainkan agama dari mula hingga ke akhir cerita. 

Apabila ada yang tegur, kau jawab filem sudah ditonton dan diluluskan oleh badan penapisan filem yang pakar agama. Tak tahu pula aku orang LPF semua pakar agama. Orang-orang yang sama setiap hari menyunting filem barat yang penuh dengan nudity etc, kemudian ditauliahkan sebagai pakar agama oleh sang jahil agama. 

BTW, aku berhak komen filem neh sebab I have wasted my precious RM15 to buy it from ASTRO FIRST. SO jangan ko pengarah bodoh kata ini adalah kata-kata orang dengki dengan 8juta ko tuh. 

Ingatlah ya pengarah angkuh, rezeki tu datang dari Allah swt, bukan dari penerbit cina Metrowealth. 

Monday, August 08, 2011

Lagi Meroyan Tak Tepat Waktu

Last entry kak kiah kutuk orang meroyan pasal kena tinggal bas transnasional. Eh ado lagi yang meroyan kena tinggal rupanya. Kali neh kek kapal terbang pulak. Meh kita baca surat peminat opss surat royanan beliau.

Mengapa AirAsia tiada tolak ansur?

ISTERI saya Puan Utami Fajar Sari telah membuat tempahan tiket pesawat AirAsia melalui Internet untuk penerbangan Langkawi/LCCT/Langkawi (H1VPKL) dan LCCT/Jakarta/LCCT(F84UPW).

Pada 16 Julai, saya bersama anak-anak telah menghantar isteri ke Lapangan Terbang Langkawi pada jam 12.20 tengah hari bagi pesawat ke LCCT dengan nombor penerbangan AK5325 yang akan berlepas pada jam 1.25 petang.


Selepas mendapatkan pas berlepas kami sekeluarga pergi ke kafeteria untuk makan tengah hari.

Saya terdengar pengumuman bahawa pesawat AirAsia dijangka berlepas ke LCCT pada pukul 1.50 petang dan saya beranggapan bahawa itu adalah pesawat yang akan dinaiki oleh isteri saya kerana kebiasaannya pesawat AirAsia ke LCCT sebelum jam 1.25 petang adalah pada pukul 11.45 pagi.

Semasa makan tengah hari bersama keluarga dalam pukul 1.15 petang, saya terdengar pengumuman memanggil isteri saya ke balai berlepas kerana pesawat telah bersedia untuk ke LCCT.

Isteri saya terus bergegas pergi ke pintu berlepas yang cuma mengambil masa kurang dari 10 minit dari kafeteria.
Isteri saya dimaklumkan bahawa pesawat telah berlepas dan beliau hendaklah merujuk kepada kaunter tiket untuk urusan selanjutnya.

Saya telah memberi penjelasan mengapa isteri saya terlepas pesawat dan meminta jasa baik penyelia di kaunter tiket untuk membenarkan isteri saya menaiki pesawat pada pukul 1.50 petang yang sebenarnya adalah merupakan pesawat yang telah 'delay' dari jam 11.45 pagi.

Petugas AirAsia memaklumkan bahawa saya terpaksa membayar harga tiket baru RM462 jika ingin menaiki pesawat tersebut.

Saya menjelaskan dan merayu agar isteri saya dibenarkan menaiki pesawat tersebut dengan menggunakan tiket yang lama dan sanggup membayar penalti ataupun caj perkhidmatan bagi kecuaian saya.

Penjelasan saya tidak diterima dan saya tiada pilihan lain kerana isteri saya akan menaiki pesawat ke Jakarta pada jam 5.30 petang pada hari tersebut.

Setelah membayar harga tiket baru tersebut, isteri saya terpaksa bergegas ke pintu berlepas kerana pesawat telah menunggu beliau.

Saya ingin meminta penjelasan AirAsia mengenai perkara ini kerana:

Isteri saya telah berada di lapangan Terbang Langkawi 1 jam sebelum pesawat berlepas dan nama beliau telah tercatat di dalam senarai penumpang.

Setelah nama beliau dipanggil, beliau terus bergegas ke pintu berlepas yang mengambil masa kurang 10 minit. 

Kenapa pihak AirAsia tidak boleh menunggu sekejap sedangkan pesawat yang sepatutnya berlepas pada jam 11:45 pagi lewat hingga jam 1:50 petang dan Air Asia hanya memohon maaf di atas kelewatan tersebut yang telah menjadi kelaziman mereka. Jika penumpang terlewat sedikit dengan alasan yang munasabah pun ditinggalkan.

Petugas AirAsia seharusnya mesra pelanggan dan tidak terlalu berkeras dengan pelanggan.

Kepada En Norazman Yusof, 
Taman Medan Berjaya, Langkawi

Cik kiah selaku bukan pihak pentadbiran Air Asia mo kutuk ko lah neh ya.

Ko sampai LCCT pukul 12.20. Which mean gaps only one hour from departure time. Seharusnya, selepas check in, kena masuk tunggu kat pintu berlepas setengah jam sebelum kapal terbang berlepas. Tapi ko dan keluarga dengan penuh nikmatnya menuju ke kafeteria untuk makan-makan. Apo ekau ingat kapal terbang tu macam teksi sapu? Dia ado la procedur dia. Ekau bayar tiket murah-murah kekadang sibuk kejar RM0 ado hati mo komplen macam-macam kah?

Sebelum ekau pergi makan dengan kafeteria, itu board besar departure time tu, jenguk ke idak?

Setelah ko duduk makan sambil kunyah-kunyah makanan, ko terdengar announcement kata flight nak gerak jam 1.50pm. Haruskah ko TERUS BERANGGAPAN itu adalah flight yang baru ko check in tadi? That why ada perkataan 'double confirm'. Mean even if you know something, just to make sure, just double confirm. Terutama mende-mende main dengan airlines neh. 

Jangan meroyan dengan Air Asia buleh tak? You pay peanut, you get air asia tiket lah. Dah tulis dah masa ko submit online tu, No Refund. Apa neh nak bayar denda je kalu terlepas flight? Tak baca terms and conditions? Wa bukan ada alliances pun dengan Air Asia, naik sekali pun wa tak pernah. Wa terbang pakai burung je. Tapi ko kalau tak berapa baca tnc, tolong jangan meraban dalam surat khabar.

Eh, point last, Isteri beliau mengambil masa KURANG DARI 10minit untuk ke pintu pelepasan. Tak habis-habis nak argue lebih kurang lebih kurang neh. 10minit tu lama duh. Tolonglah jangan jadi super bengap sangat. Pehtu lagi mo cakap, sebaik nama dipanggil beliau terus bergegas. Hahaha. Perenggan pertama tadi apa, ko datang bersama ANAK-ANAK kan. Realitinya, adakah tengah-tengah makan, terus boleh stop dan berlari ke gate? Haruslah tidak. Mana nak kemaskan anak-anak lagi. Amik beg lagi. 10 minit la sangat.

Appreciate the clock, and it will appreciate you back.

Tuesday, August 02, 2011

Tepat Waktu Itu Perlu

Pengangkutan awam kat Malaysia suck. Pehtu suck tu kekadang bukan sebab pemandu pengangkutan awam juga, kekadang oleh penumpang yang ala-ala lahanat merasa mereka bayar tiket jadi mereka berkuasa. Aduan kat bawah neh aku rasa nak bagi penampar lempeng bulat pada sang pengadu. Mari kita baca pehtu kiah kutuk pengadu lak nanti:


Kecewa pemandu bas Transnasional enggan tunggu penumpang lewat lima minit

GARA-GARA sikap pemandu bas ekspres yang mementingkan diri sendiri, dua pelajar perempuan persediaan jurusan perubatan dari Kolej Shahputra, Kuantan terpaksa membeli tiket lain untuk pulang ke kampus. 

Salah seorang pelajar terbabit ialah adik saya yang juga pemegang tiket bernombor 7A dan 7D yang sepatutnya menaiki bas Transnasional bernombor 605 dari Kuantan ke Kota Bharu di Terminal Makmur, Kuantan pada 29 Julai lalu jam 3 petang tetapi terlewat lima minit.

Tiga kawan mereka yang menaiki teksi berasingan untuk ke terminal bas terbabit sempat menaiki bas itu dan telah meminta pemandu bas menunggu sekejap kerana ada dua lagi kawan mereka dalam perjalanan, namun pemandu bas itu tetap meneruskan perjalanan tepat jam 3 petang.

Selepas itu, adik saya menelefon kawannya dan meminta untuk bercakap sendiri dengan pemandu bas, tetapi pemandu terbabit enggan bercakap dengan adik saya. 

Kawannya turut merayu supaya bas berhenti di tepi jalan kerana pemandu teksi sanggup menghantar adik saya terus ke bas tetapi tetap tidak dihiraukan. 

Sebagai abang, saya amat terkilan dengan sikap ego pemandu bas terbabit kerana semua pelajar itu adalah perempuan dan saya amat bimbangkan keselamatan mereka. Sikap segelintir pemandu bas ini bukan saja boleh merosakkan reputasi syarikat tempat mereka bekerja, tetapi juga reputasi pemandu bas lain secara keseluruhannya. Kalau pun bukan atas dasar profesional, sekurang-kurangnya lakukanlah atas dasar keperihatian sesama manusia.

ABANG KECEWA, 
Kuala Lumpur. 

Wahai Abang Kecewa Kuala Lumpur,

Sikap siapakah yang pentingkan diri sendiri? Pemandu bas atau penumpang bas? Tiket bas bukan dapat 20minit selepas bas berlepas, ianya dibeli in advance. In that case, you already know departure time. Kalau dah tulis pukul 3petang berlepas, haruskah bertolak budget-budget sempat-sempat jer sampai. Tak perlu menunggu kedatangan bas etc? Kalau naik kapal terbang pandai pulak datang dua jam sebelum kapal terbang berlepas? 

Siapa yang lebih pentingkan diri? Adik anda selaku orang yang tahu beliau akan naik bas dan lambat, atau pemandu bas yang memang ada waktu perjalanan yang perlu dipatuhi. Kerana dua penumpang bangang, lagi 28orang penumpang yang pandai telek jam kena menunggu dan menunggu.

Aku yakin 5minit adalah masa setelah cerita disedapkan dan ditambah garam dan gula. Toksah la temberang sangat. Lagi satu kalau bas ke pantai timur contohnya masuk ke Hentian Putra, mana boleh main tunggu-tunggu weh... Suka hati dia je nak tunggu. 

Adik awak tu bakal jururawat. She should know time is gold worth. Dalam wad kecemasan lambat 30saat pun boleh menyebabkan kematian orang. Lima minit konon.

Yes yes, I hate being early and have to wait for people who doesn't consider others. Senang cakap, aku sebagai kakak tak kecewa (yes, because every time my sister nak naik bas, I will make sure we reach Hentian Putra at least 15mins-30mins before departure time). I like the phrase 'biar kita tunggu orang, jangan orang tunggu kita'. 

Dalam tiket pun dah tulis, sila berada di platform sekurang-kurangnya 15minit sebelum bas bertolak. Tak baca tiket? Tak faham apa dia tulis? Pehtu meroyan kat suratkhabar bahagian aduan. Tak malu lak ko mengaku ko lambat tapi memburuk-burukkan orang yang on time. Ko dah minta belas ehsan dia, dia tak bagi, you should just go and buy another ticket. Dah salah, salahlah. Kenapa nak salahkan orang yang tak salah pulak? 

Merosakkan reputasi syarikat tempat bekerja, he said. Sorry lah, aku lagi nak naik bas macam neh. Orang lewat pergi naik LEWAT EXPRESS. Ayat paling best dia tulis tak perihatian dan bertimbang rasa pada manusia lain. Hahaha. Geli la hati saya. Beliau rasa tindakan datang lambat dan menyebabkan 30orang yang lain menunggu kita itu adalah satu tindakan paling bertimbang rasa yang beliau pernah lakukan. Sorry for being late, I just try to bertimbang rasa kepada korang semuaaa. Sorry la, aku tokleh terima la kalu orang lewat-lewat neh. Pehtu nak blame orang lain lak. Menyakitkan hati sungguh.

PS: Beberapa bulan yang lepas, aku naik bas dari Hentian Putra ke kampung. Sebaik berlepas dari Hentian Putra, bas berenti isi minyak kat Caltex Jalan Ipoh kalau tak silap. Dua girls turun (ramai la lagi turun, tapi berjaya naik sebelum bas siap isi minyak), this two girls taktau la pergi mana, bas dah siap isi minyak... kena berenti kat bahu jalan 15mins sebelum this two girls terhegeh-hegeh jalan kaki naik bas. Dia dah nampak bas tunggu dia tapi jalan macam itik pulang petang. Oh hot sungguh hati aku. Not even say sorry ke apa dah menyebabkan satu bas menunggu dia. Kalau aku jadi driver bas, dah lama aku tinggalkan. Biar padan muka. Oh sampai dia lintas kerusi aku, aku sound direct jer, 'pesal tak naik esok jer'. Haa amik ko. Lantak la... I hate being punish for being on time. 

Wednesday, July 27, 2011

Jadual Waktu Berbuka Puasa 2011

Macam biasa, nah untuk warga Kuala Lumpur dan kawasan sewaktu dengannya. Ini adalah jadiah waktu berbuka puasa pada tahun ini yakni tahun 2011

Download link:

Do let me know if the link is not working. Thank you

Selamat berpose. Jangan bangun pagi buat-buat lupa minum air teh tarik pulak yo...

Thursday, July 21, 2011

Google Suggestion


Google suggestion memang best. Hahaha. Aku baru taip 'video' dan spacebar. Dia dah siap-siap suggest dengan video kat youtube lagi haaaa.. 

Monday, July 11, 2011

Berita TV3 Tak Cukup Mengaburi Mata


Berita di saluran-saluran tv barangkali boleh membohong dan menemberang dengan secukup rasa. 1000ribu orang sahaja turun. Orang Melayu sahaja turun. Tidak ada effect langsung pada kerajaan. Demo bersih tidak berjaya dan sebagainya dan warga-warga yang tiada akses internet akan percaya bahawa polis sudah berjaya mengawal golongan paling gila dan bodoh dalam sejarah pentadbiran Malaysia ini. 

Padahal hakikat sebenar, satu dunia sedang mengecam Malaysia akan beratus-ratus tindakan yang tidak selaras dengan dasar hak asasi manusia yang ditandatangani oleh Malaysia di Geneva dan New York.  Dan NGO-NGO kini begitu bersungguh-sungguh mengumpulkan bukti kekejaman pihak berkuasa untuk di hantar ke United Nations. Lihat sahaja email dari pelbagai listserv yang aku terima ini, nah... segala jenis macam yahoogroups (bukan domestic) sedang mengikuti dan berbincang mengenai isu ini.

PS: Pada hari yang sama Kerajaan Barisan Nasional menutup Kuala Lumpur, Israel menutup Semenanjung Gaza tanpa segan silu. Ironi bukan? 


PS2: Oh by the way kepada awek yang otak letak kat siku mengutuk dan memperbodohkan orang beli stok makanan takut kalau-kalau darurat tu, wa mo cakap satu hal. Lu lahir tahun 1984++ lu jangan tunjuk lu bijak pasal darurat. Lu kalau tak tahu environment dan sibuk pergi angkat dumbbell je tolong jangan menulis benda bodoh. Kalau betul-betul darurat wa rasa lu lagi awal padam dari orang lain sebab lu tak faham apa maksud 'sediakan payung sebelum hujan' Terima kaseh.

Wednesday, July 06, 2011

Sekatan Jalan Raya, Wattehell

Ini adalah entry emosi. Aku aneh dengan roadblock on Wednesday when the rally cuma akan berlangsung pada hari Sabtu ini. Freaking Saturday man!

Aku juga rasa marah, emosi, sentap dan segala rasa benci sebab pihak polis pergi tutup dua lorong dan bagi orang lalu satu jalan sahaja. Jalan lain aku tatau, tapi BESRAYA menghala ke KL itu yang berlaku.

Budak tadika pun tahu, 7pagi hingga 10pagi adalah masa crucial untuk masuk kerja. Yang punch card, punch card, yang thumb print, thumb print. Yang cuma direkod melalui pandangan mata pun sama, Pekejadah pergi buat roadblock time orang semua bersusun nak pergi kerja woi?

Tak roadblock pun jem gile, bila dah roadblock? Massive traffic jam. Macam neh rakyat didahulukan? Didahulukan untuk jem ke. Concern bukan main takut perhimpunan bersih sabtu ini boleh menyebabkan huru hara satu kolompo. Ko ingat sekatan jalan raya seminggu lebih awal tu tak boleh menimbulkan huru hara? Ni kerajaan neh sensitif ke tidak dengan pekerja rakyat marhain yang makan gaji dan ada masa in and out masuk kerja neh? Wa tau la lu kat atas-atas sana, takyah punch card, pukul 10pagi masih boleh belek surat khabar sambil minum kopi dan makan bihun goreng yang disediakan oleh pembantu rumah di meja makan rumah lu. Wa doesn't have that kind of luxury and most typical Malaysian too. So please stop taking stupid action. 

Tak BERSIH kalu, orang demo sebab menyampah polis buat roadblock lak takutnya. 

Tuesday, June 21, 2011

Aman Ke Bersih?

Salam 800Malaysia sekalian warga negara.

Yang mana tengah bersiap nak membersihkan jalan raya kolumpo, wa ucap selamat pada korang. Yang mana malas nak layan "demonstrasi aman" wa ucapkan, jangan sebok nak pergi shopping kat SOGO pada hari kejadian. Jangan sebok nak pergi masuk kolumpo jugak. Kalau nak masuk KL jugak, jangan gatal-gatal nak pakai baju kaler kuning yang dah 15tahun terperuk dalam gobok korang tuh.

Wa tak nak tulis panjang, wa cuma gelihati apabila term "demonstrasi aman" digunakan. Apo bondo yang kalu ramai-ramai umat manusia berkumpul ramai-ramai pehtu akan diprovoke oleh satu pihak lain akan berlangsung secara aman, You knew there will be polis, FRU and yet confident sungguh dengan ayat demonstrasi aman. 

Orang pergi tengok bola dengan happy pun balik boleh bertumbuk-tumbuk sampai berdarah. 

Aman ya? Kalau ajak ramai-ramai pergi dengar ceramah agama, yakinla skit akan jadi aman. Itu pun belum tentu kalau dah 10000 orang dengan pelbagai fahaman apa-apa pun boleh jadi. 

Oh btw, kalau you all memang baca blog neh dari siri himpunan demonstrasi perasan aman sebelum-sebelum neh, you all memang tau wa memang benci gile dengan demonstrasi. Lu datang KL sekali sekala buat kecoh memang syok, lu imagine warga kolumpo di hari weekend terperuk di rumah tak boleh nak pergi beli barang makanan stok untuk seminggu sebab lu datang demo, itu adalah suck okey. Super suck.


Hari kerja wa berdepan dengan jem pergi dan balik kerja, hari minggu waktu untuk leisure-leisure pun berdepan dengan jem lebih teruk daripada hari biasa? Memang bertuahla jadi warga Kolumpo. 

I hate word demonstrasi kecuali demonstrasi kat parti tupperware. Terima kasih

PS1: Motif pakai ganti nama "wa"???
PS2: Nama perhimpunannya ialah BERSIH, we will see the irony of bersih bila perhimpunan bersurai. BERSIH ke tidak jalannya nanti.
PSP: Kita main kat rumah, apa latest game meh sini wa nak install. 

Wednesday, June 15, 2011

Internet Campaign: Jom Pakai Dial Up!

Jom jom jom, kita pakat ramai-ramai balik ke zaman dial up. With the G under Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia banned almost every major file sharing site dari di akses oleh rakyat jelata, the speed and the bandwidth sudah tidak berguna satu sen pun. Sudah-sudahla berniat nak pasang unifi, dengan promo download size up to 60GB permonth, for what?? Main facebook? Tengok drama korea online? Baca berita harian online? 

Di mana janji-janji kerajaan kata the will be no internet censorship? Flush straight into the jamban? Kalau siaran tv malaysia sama cam kat US tu lain la. Ini tv series tayang kat US bulan 1, bulan 5 belum tentu masuk astro. So? 

my useless 8.55mbps

Wednesday, May 25, 2011

And Why We Have To Support LGBT?

https://www.facebook.com/event.php?eid=148054661932241

Aku nak cerita yang aku tertanya-tanya dari dulu sampai kini kenapa banyak sungguh kempen international yang mintak bagi support pada LGBT. LGBT stands for lesbian, gay, bisexual and transgender. Now we have this kind of event in Malaysia???? Wow. And it will be happening really really soon??

And why we have to support LGBT group? Seolah-olah mereka golongan kurang upaya yang memerlukan lebih perhatian dari orang lain? We don't have straight group waving their flag and say, 'mari mari support kami golongan bernapsu straight'. 







Tuesday, May 24, 2011

Kenapa Marah Jika Harga Minyak Naik?

Aku rasa tak lama lagi minyak akan naik banyak sen. Sebab tu 2-3minggu sebelum dia dah siap kempen minyak akan naik. Kemudian siap tanamkan dalam minda kenaikan itu penting. Pehtu, siap ada iklan akan beban subsidi kerajaan. Kemudian dj radio swasta pun dipaksa bercakap seolah-olah membuang subsidi dari minyak itu adalah sangat penting seolah merawat kanser hati.

Aku sebenarnya tak marah kalau harga minyak naik setakat 10-20sen tu. serius aku tak marah. Yang menimbulkan amarah aku apabila orang-orang munafik di atas sana beriya-iya menipu rakyat bagi mencover kenaikan tu. Harga minyak masih murah dirantau Asia.. Ke dua terendah. Ke tiga terendah. Shit, bullshit. Compare ringgit to ringgit of course bunyinya murah sebab nilai ringgit Malaysia bukan tinggi sangat pun. Dari segi ekonomi? Dari segi kemampuan dan pendapatan rakyat, tidak dikira pulak.

Kemudian setiap kali harga minyak dinaikkan, mereka beriya-iya berjanji duit subsidi yang dikurangkan itu akan digunakan untuk memperbaiki sistem pengangkutan awam. Macamlah selama ni rakyat naik LRT percuma. Atau bas percuma. Tidak juga peningkatan ketara. Bas Metro masih buruk tahap nak roboh, teksi masih lagi berbau seperti lubang jamban yang lupa di flush. LRT masih sesak diwaktu puncak. 

Pehtu ayat tak boleh blah, nak meeting pulak bagi mengkaji satu mekanisma mengurangkan beban rakyat akibat kenaikan harga minyak. Nak gebang apa lagi? Nak naik, bagi naik je. Mekanisma konon. Cakaplah nak masuk meeting makan kuih pree dengan teh suam. Kan senang. Nak kaji2 mekanisma bagai. Kalau dah naik, beban la jugak. Takde mekanisma yang boleh meringankan beban rakyat apabila gaji sama pay more to same item. As simple as that. Psst: karipap lebih time meeting mekanisma harga tu, saya chop ya.

Like I state earlier, I have no problem with harga minyak naik sedikit. Kita nampak harga minyak dunia naik meningkat. Yang aku tak boleh terima ialah kerajaan rasa rakyat Malaysia bodoh piang, nak kelentong sana sini.

Oh lagi satu yang best ialah setiap kali harga minyak naik, kerajaan berjanji harga barang tidak akan dinaikkan. Tapi kita kena faham Malaysia bukan negara komunis, Malaysia negara kapitalis. Harga makanan bukan dalam bidang kuasa kerajaan untuk menentukan. Bahan makanan tertentu sahaja yng mereka dapat kawal. Itupun bergantung kepada musim.


Satu lagi benda yang aku emosi ialah inflasi. Kamu mahu tipu siapa? Inflasi malaysia terkawal. 3%. Hahahaha. Data? Kita guna data pengangkutan awam. Berapa ramai orang kita yang menggunakan pengangkutan awam berbanding kenderaan sendiri? Kenapa takut nak umum kadar inflasi sebenar? 


Monday, May 02, 2011

Idea Untuk Email 1Malaysia Mendapat Sambutan Hangat

Disini aku ada satu proposal percuma dan tidak berbayar dan tidak difunding oleh kerajaan Malaysia sebanyak 50juta. Idea ini adalah solely percuma. Betul, takde hidden agenda suruh pergi beli device ke apa ke. Serious percuma. Okey, project menyakinkan pembaca yang idea ini percuma sudah berlangsung sebanyak 1 perenggan. Kita harus kembali ke tajuk utama.

Email 1Malaysia is a joke. Really. Jadi bagaimana nak membuatkan orang beralih dari guna perkhidmatan email seperti gmail, yahoo, hotmail dan email company masing-masing kepada 1Malaysia. Nah ini dia idea bernas (bukan beras padi nasional).

Tahukah anda kini video klip seks seri Carcosa disebarkan melalui pos pula? Hanya orang terpilih pulak tu yang dapat menerimanya. Mana adil dan saksama. Satu Malaysia harus demand untuk menerima video tersebut. Mana boleh kita nak adili siapa di dalam video kalau kita cuma dihidangkan oleh video selama 1.47minit di youtube. Ini adalah menyebabkan kami rakyat Malaysia confius. Sementelah ada yang cerita pasal size 4.3, 16.9 dan lain lain. Pening tauuu..

Jadi, aku cadangkan, kalau pihak Tricubes boleh menawarkan salinan video satu part demi satu part dihantar ke inbox(mungkin 10parts in total, 2 minit per part), untuk setiap pengguna email 1Malaysia, maka haruslah boost up pendaftaran email akaun 1Malaysia. Untuk menjamin pengguna email kekal menggunakan perkhidmatan email ini, part 1 di berikan sebaik email didaftarkan. Part-part seterusnya akan dihantar apabila penggunaan email berkenaan melebihi 10mb each time. Maksudnya, setiap 10mb storage inbox tercapai, video clip part seterusnya dihantar ke inbox.

Barulah adil, semua rakyat berpeluang menonton clip video (bukan hanya kepada orang-orang terpilih dan VIP, wartawan dan sebagainya), dan email 1Malaysia akan mendapat sambutan hangat. Oh perlu juga ada coding yang menghalang email clip video itu boleh dimajukan (ekk forward) ke email address lain selain 1Malaysia). Nanti orang guna sekejab je untuk tengok video itu sahaja pulak. Selepas sukses, pihak pengendali email juga boleh menawarkan video-video lain dengan mengenakan bayaran minimal. 

How that sound for starting? :)

PS: This is sarcastic entry. 

Saturday, April 30, 2011

Klip Lucah? Takde Masalah

Kerajaan Malaysia melalui kementerian penerangan dan badan penapisan membuat polisi adegan menjolok mata tidak harus dibenarkan disiarkan di kaca televisyen. Bukan sahaja tv percuma malah siaran televisyen berbayar pun harus patuh pada garis panduan ini. 

Tetapi lama kelamaan garis panduan ini semakin diringankan. Kalau dulu masa time aku kecik-kecik dulu, adegan peluk pun takde. Sudah disaring. Kemudian bila aku remaja, sudah boleh masuk adegan peluk-peluk neh. Memula peluk kat tasik-tasik, kemudian dua manusia berlainan jantina boleh peluk-peluk atas katil pulak. Dan tak disaring. Ini adalah menentang kretiviti pengarah dan pengusaha drama dan filem katanya. Baiklah, dunia moden, apa salahnya peluk-peluk. 

Kemudian apabila aku berinjak dari remaja ke usia post remaja, banyak tv series dan movie dari luar negara disiarkan di televisyen. Nah, orang putih ini dia punya gambaran kasih sayang adalah dengan ciuman dan seks. Kahwin adalah ultimate moment selepas ciuman dan test drive skill seks pasangan mereka.  Yes, kali ini kita boleh belajar cara ciuman mulut dengan tv series dan movie orang putih yang ditayangkan di tv dan pawagam. No problem. Mula-mula kecoh juga tapi kemudian adegan cium-cium mulut tu dah macam takde kesan dah. Dah diluluskan tanpa masalah. Cium mulut je pun kan? Ada apa hal. 

Pada tahun 2011 pulak, kemudian dikejutkan kita dengan pita seks kononnya pemimpin parti pembangkang. (Yes you know who). Kali ini, memang best, kita siar je kat tv. Apa sudah. Media cetak dan electronik bertempik bersorak, inilah masanya kita boleh siarkan adegan yang menjurus ke arah seks. Memang la dah diblurkan tapi perlu ke disiarkan video tu. Kalau betul nak tunjuk proof, guna still photo pun boleh. Capture 1-2 keping gambar muka pelaku, tepek. Kan sama je maksud dia sampai? Tapi takleh, kita kena siar jam 7 petang, 8 malam, 12 malam. Kemudian kita tepek pulak dalam surat khabar muka surat depan lelaki perempuan sedang peluk-peluk dalam mukadimah seks. Terbaik! 


Kenapa perlukan laman web lucah apabila tv dan suratkhabar dah boleh siarkan bahan-bahan tertapis atas dasar berita kaedahnya? Now ibu bapa harus bersedia dengan jawapan padu apabila berita disiarkan. Anak-anak kecil dengan innocentnye bertanya, mak... air mani tu apa mak? Mak, liwat tu apa? Mak, kenapa lelaki tak pakai baju tu peluk perempuan tak pakai baju mak? Siapa perlukan seks education disekolah apabila berita waktu perdana dah boleh dijadikan rujukan? Erm...

Filem-filem melayu pulak sekarang sudah lebih advance dari dulu. Sebagai contoh filem mantra yang kutipannya entah wa tak ambil kisah tapi wa lebih banyak terbaca pasal pelakon lelakinya berbogel tepi sungai dek kerana committed dengan lakonannya untuk movie ini. Diluluskan pulak scenenya. So much for tapis adegan dalam filem! 

Gambar asal diambil dari
http://kopipanas2u.blogspot.com/2010/07/zul-handyblack-bogel-dalam-filem-mantra.html

Tuesday, April 26, 2011

Ringgit Mengukuh? That Is Sooooo Misleading


Kita memang suka baca berita yang Malaysia sangat best. Ini adalah contoh kebestan Malaysia. Ringgit mengukuh tidak sama dengan dollar Amareka jatuh. Tidak sama sekali. Jangan buat pasal buat tajuk muka depan cerita ringgit malaysia naik dalam tempoh tertinggi dalam masa 13tahun. 

Rakyat Malaysia sudah terlalu banyak dimomok-momokkan dengan berita palsu. Jikalau ringgit Malaysia vs Dollar Amareka menjadi RM1 =USD1 pun, kita kena tengok. Kadar tukaran asing yang berlaku sekarang dan momokan ringgit tinggi berbanding US bukan bermaksud Malaysia sudah hebat. Cuma lawan dia yang selama sudah semakin lemah. 

Duit sepatutnya disandarkan kepada nilai emas. Kalau dah duit tak bersandar kepada emas, takde duit cetak, takde duit cetak, lama-lama duit takder nilai. Sebab tu Nik Aziz yang tak sekolah sampai ke Amareka tu pun sibuk suruh guna dinar emas. Siapa belajar ekonomi tau lah mende neh kot. I belajar ekonomi asas je. Cukup untuk tahu nilai timah dalam duit syiling lima sen adalah lebih rendah dari nilai muka dia je. :P 

Amareka sibuk beli emas sekarang, sementara duit mereka masih ada face value. Try imagine in a few years, dimasa mereka ada emas yang banyak, dan duit mereka tak laku dah. Aisey, mereka dah ada banyak emas, kita semua? Yang teragung dan mengagungkan duit Amareka dapat apa? Duit kertas sama tahap dengan wang katak pisang jepun? 

The term paper gold means you have a piece of paper acting as a substitute for the physical gold.  With paper gold, you don't own the gold; you own a promise to receive physical gold.  In plain English, it means you are a creditor of the corporation issuing the paper gold certificate, thus subject to counterparty risks.  Owning the physical gold has no counter party risk and is fully under your control.

Examples of paper gold are gold certificates issued by banks and mints, pool accounts, futures accounts and the NYSE listed exchange-traded fund.  With these products you own a piece of paper rather than physical gold.  These paper products give you exposure to the gold price; you can make a profit by selling them to someone wishing to own paper gold, however when the music stops and nobody wants to purchase paper anymore, it becomes worthless since you may not able to redeem your metal.