Monday, December 13, 2010

'Bye' Pun Masalah...

Perkataan "BYE" merupakan jarum sulit org Kristian... Di dlm bahasa Arab b'maksud "fihafzil baba ". Manakala dlm bahasa Malaysia b'maksud di Bawah Naungan Pope(paderi). Jadi foward dan sebarkan kepada semua shbt2 anda. Semoga Allah memberi rahmat kpd kita dan org Islam yang lain. Wassalam di Universiti Putra Malaysia. Itulah satu-satunya Universiti yang ada gereja. Gereja ini antara yang aktif untuk memurtadkan orang Islam. kalau ada saudara kita terminum 'Holy Water'. Sebenarnya air ini dibuat di Vatican City. Dijampi oleh paderi termasuk Pope John Paul yang jemput Perdana Menteri kita dulu! . Kalau terminum, cari air kolah dari 3 masjid. Baca Al-Fatihah 1x, Yasin 1x, 3 qul 1x, dan selawat. Ambil sebahagian buat minum dan sebahagian buat mandi. InsyaAllah mereka akan sedar dan dapat diselamatkan.insyaAllah. tolong fowardkan ... demi islam... demi agama yang tercinta...insyaallah... forwardkan mesej ini..""

Msg ini di tulis di dalam facebook. Ramai pula yang sibuk sharing-sharingkan. Almaklumlah, dia tulis forwardkan mesej ini. Sebagai umat Islam yang rasa mereka sangat prihatin dengan kebajikan bangsa melayu Islam yang lain, pakat ramai-ramai forward. Sembahyang tak cukup tak mengapa, puasa tak berganti tak mengapa, yang penting kalau ada mesej yang mendakwa agenda orang Christian dan Yahudi maka perlu sampaikan pada semua orang. 

Kekadang aku pelik dengan bagaimana otak kita berfungsi. Just because it been posted on net, so ia nya adalah benar. Tiada lain yang lebih benar melainkan benar belaka. Kalau tulis, Upin dan Ipin agenda yahudi pun agaknya ada yang percaya. 

Berbalik kepada 'Bye' tadi, whole universal tahu bye bermaksud selamat tinggal. Bye dalam language apa yang menyatakan ianya bermaksud dibawah naungan paderi? Tak cukup dengan itu, word 3 huruf sama maksud panjang lebar? 

Kita kena buat judgement sendiri la. should we go hard and long way just to prove that it christian agenda or something? Ada beratus bahasa di dunia neh, should we check each and every languages for every single word yang kita tuturkan setiap hari bagi menjamin kita tak berkata apa-apa yang maksud dalam BM nye bagus tapi buruk dan teruk maksudnya dalam bahasa native amazon, semata-mata kerana nak comply dengan bahasa seanterio dunia. 


Btw: susu = breast in philippines. should we stop saying,saya nak susu lebih selepas order teh tarik kat kedai after this? 



2 comments:

Kehelan said...

oh ya... mmg ada terbaca di internet upin dan ipin dan jugak program imam muda agenda yahudi...

macam-macam kan dunia skrg?

My blog said...

Minda kita mudah tertipu dengan sesuatu yg belum pasti benar sesuatu benda..Nk2 isu pasal "salam" then pasal budak kene culik ng myvi puteh..satu lagi,mengenai topik nie,paling mudah utk kepastian pasal maksud bye nie,kasi google translate jerk..hehe..btul tak kak? :D