Monday, August 30, 2010

Maybank Oh Kenapa?

Isk penuh lak skrin neh. 


Posted by Picasa

Semua orang pernah dengar Maybank2u kan? Wah, kira antara semua perkhidmatan perbankan internet, kalau siapa tak pernah dengar Maybank2u tetapi pernah dengar irakyat (bank rakyat), atau lain-lain perkhidmatan internet, memang spesis duk dalam gua la. (Tak semestinya guna ok, most people heard about maybank2u).

Banyak juga phishing website membabitkan maybank2u. Ya bukan maybank2u sahaja tetapi banyak bank lain CIMB kena banyak la banyak. 

Tapi ini email sangat menarik perhatian kiah. Specialize untuk pow duit dalam akaun maybank! Dapatkan no akaun, make sure he / she owned maybank account. Done! Jadi soalannya, apakah sistem perbankan maybank merupakan yang terlemah sekali? Banyak bank kat Malaysia, orang asing yang satu ini menuju ke maybank sahaja. 

Sebagai pemegang akaun Maybank, aku sangat concern dengan hal ini. Mungkin sebagai pengguna internet tegar, I could spot this scam at the first moment I saw the email. How about others? Yang mungkin melihatnya sebagai satu peluang pendapatan? :|

2 comments:

kui said...

rasanya sbb pengguna maybank2u lagi ramai kot.. sbb tu ramai orang attack maybank.. macam windows.. sbb tu byk virus kacau windows, ramai pengguna microsoft berbanding produk lain.. itu pd pendapat aku ler.. hehe

slamat berpuasa n slamat hari raya!

Anonymous said...

salah itu
orang hantar virus kepada microsoft sebab bengang microsoft charge dia punya application to community.
biasanya budak open source yang buat keja tu.
bukan kira ramai orang pakai pun.

rasanya setuju juga dengan owner blog, maybank nyer security yang paling cikai kot, pasal dulu ada dengar cerita masa satu tournament hancker di uitm, diorang masuk dalam maybank2u tak samai 15 minit je..howcome??