Friday, March 26, 2010

Funny Facebook Status

xxxx TMNut is alrdy charging comparatively expensive for their HSBB service and to a bandwidth cap to it??? What the heck??? I'd rather stick to their 1mb package with unlimited download! I dont need "no waiting to stream videos" crap, I can pre-stream the videos while doing other things and watch them later! BOOO!!

Eh, I mean... boo to you... :). Even overseas internet provider comes with capped bandwidth dear. And with your 1mb package of course your so call 'unlimited download' will be smaller compared to capped bandwidth that string to 10mbps. Alamak, did I sound like I work with HSBB TM or something? :)

Thursday, March 25, 2010

Kopitiam Oh Kopitiam!

Berapa banyak kopitiam yang wujud di Malaysia? Plenty of them! How many to be exact and accurate? Tak terhitung. Old Town White Coffee pun dah mempunyai 100 cawangan lebih. Apatah lagi kopitiam lain. Bangi Kopitiam, Georgetown Kopitiam. Alahai. Banyak weh banyak.

Berapa banyak yang ada tanda halal? Tahu ka? Tak tahu? Asal tulis no pork sahaja dah cukup ka? Menyedihkan apabila umat Islam berpusu-pusu bertumpu ke kopitiam sana sini sebab tengok ada pekerja Bangla / Nepal / Indonesia / Myanmar jadi tukang lap meja dan tukang angkat pesanan. Tolonglah jangan buat leka dan alpa. Halal bukan dinilai dari senarai pekerja atau rupa tukang masaknya. Bahan masakan, cara penyediaan... itu yang menentukan halal haram sesuatu hidangan.

Menurut surat khabar 15 Mac 2010 (Utusan Malaysia) setakat hari ini hanya ada dua sahaja kopitiam yang memperolehi sijil halal iaitu Pak Hailam Kopitiam dan Jonker Walk Kopitiam. Manakala Old Town White Coffee yang sangat popular dan jadi tumpuan ramai berkumpul tu pula baru dalam proses memohon sijil halal. Baru memohon okey! Apapun, at least depa nak gak la pohon. Yang lain-lain tu apa cerita?

Umat Islam merupakan golongan teramai yang pergi kopitiam, dah pergi.. duduk makan.. baru fikir halal tak halal, macam tu ka? Tak boleh la nak salahkan kopitiam tak sensitif ka apa ka sebab tak apply sijil halal. Salahkan diri sendiri yang tak sensitif. Dah tak nampak tanda HALAL MALAYSIA JAKIM lagi mahu duduk, order nasi lemak. Apabila dah makan, baca surat khabar... rasa tertipu la apa la. Pelik pulak rasanya.

PS: Daging yg tumbuh dari sumber yg haram,disukai oleh api neraka <-Ayat Quran surat apatah?

Monday, March 08, 2010

Wah, Wanita Pun Boleh Terjun Jugak

GEORGETOWN: Seorang bakal jururawat di sebuah kolej yang hanya memakai coli dan seluar dalam yang ditutupi tuala, sanggup mempertaruhkan nyawanya dengan terjun melalui tingkap sebuah bilik hotel bagi melarikan diri daripada mengelak dicekup kerana berkhalwat dengan kekasihnya dalam satu operasi cegah maksiat di Batu Feringghi di sini, semalam.

Berita penuh: Metro

Semperna 8 Mac yakni Hari Wanita Sedunia, terbacalah berita neh. Bravolah wanita. Cayalah! Selama ni laki je yang pakar bab-bab lari dan sembunyi masa kena tangkap basah neh. Wanita sekarang bukan sahaja mampu memandu kereta, terjun bangunan pun dah setanding dengan lelaki. Bravo!

PS: Oh this is me being sarcastic. Nanti orang tinggal comment aku setuju orang berzina pulak. Seperti kata seorang teman, manusia dah pelik. Kat Allah tak malu, kat orang beriya-iya lak malu padahal Allah tu 24jam sehari duk tengok kita.

Friday, March 05, 2010

Beza Baru Dan Baharu

Terbaca status seorang kawan kat Facebook, aku pun kekadang keliru. Jadi aku google la cari maksud dia. Sebab aku rasa perkataan baharu sangat tidak sedap disebut. Tapi apabila baca penjelasan baru faham maksud dia dan rasa agak sesuai digunakan. Maka tidak lagi keliru antara Baru dan Baharu.

Sumber berita harian tapi link broken sudah. Mungkin sudah dikeluarkan dari pangkalan data mereka.

SAUDARA Ketua Editor,

Apakah perbezaan antara 'baru' dengan 'baharu' dan bagaimanakah contoh penggunaannya?

KIRIMAN:
Nur Atiqah Saadon,
Taman Sri Lalang,
Kota Tinggi, Johor.

Saudara, Kami mengucapkan terima kasih atas pertanyaan saudara. Antara 'baru' dengan 'baharu', kedua-duanya membawa maksud yang berbeza.

'Baru' ialah kata bantu manakala 'baharu' ialah kata adjektif. 'Baru' kalau diterjemahkan ke bahasa Inggeris membawa maksud just, manakala 'baharu' pula membawa maksud new . Dalam erti kata lain, 'baru' berkaitan dengan tempoh masa yang belum lama berlalu seperti dalam contoh berikut:

i. Mereka baru sahaja berkenalan.
ii. Dia baru tiba dari Pulau Pinang.
iii. Mesyuarat itu baru sahaja selesai.

Manakala 'baharu' (new ) pula merupakan kata adjektif yang menerangkan keadaan sesuatu yang berlawanan sifatnya dengan 'lama' atau 'buruk' seperti yang terdapat dalam contoh berikut: kereta baharu, baju baharu, majalah baharu, pelajar baharu, guru baharu, kaedah baharu, teknologi baharu dan sebagainya.

Dari segi morfologi, kata 'baru' tidak boleh menerima imbuhan tetapi boleh menerima bentuk gandaan, iaitu 'baru-baru' seperti dalam ayat: Baru-baru ini dia memenangi Hadiah Sastera Remaja. Manakala kata 'baharu' boleh menerima awalan teR- menjadi 'terbaharu', awalan mempeR- menjadi 'memperbaharu' dan apitan meN-...-i menjadi 'membaharui'.

Dari segi semantik, baharu juga boleh bermaksud moden. Kadang-kadang 'baharu' juga dipendekkan menjadi 'baru' dalam pengunaan harian. Bagaimanapun, ini tidak digalakkan.

Wednesday, March 03, 2010

Apa Kaitan Ramalan Cuaca Dan Cinta

Beberapa ketika dulu, Aloha kawan forum kcarlife aku meng upkan satu status kat facebooknya. Lebih kurang bertanya, siapa buat lirik lagu ramalan cuaca dan jatuh cinta. Sambil dia ada nada amuk-amuk manja la sikit. Kan Aloha kan? Kau mengamuk manja-manja je kan?

Atas dasar ingin tahu, almaklum aku kan memang lemah tajuk dan lirik lagu, aku usahakan cari lirik lagu itu. Kami usaha mencari sang penulis lirik tapi pakcik google enggan membantu. Mungkin sang penulis merasa malu untuk meletakkan namanya di internet kot?

Aku rasa sebu dan mual apabila lagu ini berkumandang. Lagu seteruk ini boleh mendapat tempat di kalangan pendengar? Penulis lirik dan penyanyi ternyata amat lah tak mengetahui sains, kimia, biologi, fizik dan sebagainya. RAMALAN KAJI CUACA MENGATAKAN AKU AKAN JATUH CINTA? What the heck is that? Macammana ramalan kaji cuaca boleh ramalkan orang jatuh cinta. Cinta tu cuaca ke? Cinta tu macam mendung, hujan, panas, ribut petir ke? Aku dalam lirik tu? Adakah nama tempat? Dan memula cakap 'ramalan cakap aku akan jatuh cinta' kemudian serta merta bertukar jadi Hujan Bunga Di Kuala Lumpur takkan berhenti pulak. Belit sungguh. Which one? Jatuh cinta = hujan bunga ke? Maafkanlah seni yang tak berseni negara saya ini.

Mesti ada yang cakap, ini semua hiburan ringan sahaja, jangan ambil berat. Iyalah jangan ambil berat. Merosakkan sungguh lagu seperti ini. Ubah lirik boleh tak? Soalan aku kepada penyanyinya, tidak malukah menyanyi lagu seteruk ini liriknya? Tak hairan kalau masih ramai yang menyanjung lagu negara lain.

Aku sertakan lirik dibawah, kalau kamu tak rasa mual dengan lirik lagu ini, aku ucapkan tahniah!

Title: Hujan Bunga Di Kuala Lumpur
Artis: Anna Rafali

Ramalan kaji cuaca kata
aku kan jatuh cinta
tapi tak pula beritahu dengan siapa.
Lalu hari ini ku berlari
mencari-cari
si dia yang bakal
miliki hati ini.

Mungkin dia ada disitu,
tersenyum padaku,
namun malu-malu.

Hujan bunga di Kuala Lumpur
kini sudah tiada masa
untuk mencari payung
berteduh kita bawah surat khabar
lalu terbaca berita kata
hujan ini tak akan reda.

Ikut rasa ingin sahaja
aku hampirinya
tapi ku takut apa pula kata semua.
Bukan senang untuk
ku meluangkan masa ini
sekadar peluang mengisi
ruang kosong hati.

Mungkin dia ada disitu,
tersenyum padaku,
namun malu-malu.

Hujan bunga di Kuala Lumpur
kini sudah tiada masa
untuk mencari payung
berteduh kita bawah surat khabar
lalu terbaca berita kata
hujan ini tak akan reda.

PS: Meteorology, tolong ramalkan sekali bila aku nak kaya. Terima kasih!

Monday, March 01, 2010

The Devil Inside Us

Pertama banyak gile isu kes buang bayi yang ngeri-ngeri berlaku. Ada yang kena buang dalam tong sampah seterusnya dibakar. Ada yang diflush di dalam mangkuk tandas. Ada juga yang dibuang di tepi taman sana sini. Pelakunye sungguh tidak berhati manusia. Alangkan binatang sayangkan anak, manusia boleh sepah-sepahkan anak sendiri. Apakah manusia kini lebih teruk dan buruk dari harimau, gajah, monyet, babi dan segala isi hutan yang lain?

Yang terbaru, sudah tentu yang berlaku di Ulu Yam. Kalau yang buang bayi itu mungkin kesalahan satu atau dua individu. Tapi apa yang berlaku di Ulu Yam merupakan kecuaian semua pihak termasuk ibu, keluarga dan masyarakat sekitar. Bukan hanya sang boypren. Ya, boypren itu mungkin kesan langsung, yang tak langsung? Yang tukang pandang sebelah mata, yang tukang keji dari jauh (that includes me) apa peranan kita? Kalau bab mengumpat Siti Nurhaliza dapat hadiah hari lahir beg LV berharga RM40,000 laju sahaja dari mulut ke mulut. Derita sengsara arwah, yang memandang ramai. Yang berani menegur, tak seorang?

Keruntuhan institusi keluarga yang melampau. Itu aku tujukan kepada keluarga arwah. Termasuk ibunya. Ada ke yang bersimpati dengan ibu arwah? Entahlah, tapi hati aku keras. Konon tak sangka sang boyprennya begitu, diartikel yang sama tak segan silu mengatakan sang boypren merupakan kaki mabuk dan panas baran. Kononnya arwah sangat sayangkan si boyprennya. Apa lagi konon? Ptuih.

Kecuaian dah berlaku, tolonglah jangan nak berlagak bagus. Budak tu bukan sekali kena sepak terajang. Laporan hospital pun cakap ada banyak kesan dera lama. Atuk nenek dia pun bagitau menda yang sama (Dah atuk nenek dah tau, pehal diamkan jugak waktu budak tu hidup). Jadi sebagai ibu yang boleh sensor kalau anak dalam masalah, mana radar sensor mu itu? Arwah budak kecil, budak kecil tak reti menipu dia dalam keadaan baik kalau dia sedang sakit, macammana kau boleh tak perasan? Dan kali terakhir jumpa anak ialah Rabu lepas???? Orang kerja kilang pun shift 12jam je dik oi!

And the playback yang paling dungu, boypren saya cakap anak saya mati jatuh motor. And you ok with that? I mean come on, takde curiosity, takde tangisan ke kalau anak mati jatuh motor? What kind of mother are you? Banyak betul isu yang bercanggah dalam kes ini. Sekarang tiba-tiba minta perlindungan Jabatan Kebajikan Masyarakat pula. Kenapa? Takut disepak terajang oleh masyarakat ke? Ada apa hal, masyarakat yang sama la yang buat tak nampak je time anak kau dibelasah dan disepak terajang di padang bola. Takkan depa berani nak pergi sepak terajang kau pula kan?

And that boypren from hell tu pun memang aku harap dapat balasan secukup rasa. Panas baran ya panas baran, carilah lawan yang sepadan. Pergi gaduh dengan gangster la kalau gian nak bertumbuk. Ini budak kecil kau jadikan mangsa? And the saddest part was the eye witness said, arwah selepas kena sepak terajang, bangun.. tak menangis sebelum tumbang lagi sekali. Kuatnya dia. Bagus juga Allah ambil nyawanya, terselamat dia dari penderitaan berterusan. Kalau dia hidup pun, sudah pasti trauma sampai ke tua diperlakukan sebegitu. Allah lebih sayangkan dia. She better being dead rather than being tempat melepaskan amarah. :(

PS: Hollywood ada tak nak buatkan skrip cerita meruntun hati neh? Boleh box office neh.Tuliskan sekali footnote, based on real story of Ulu Yam Malaysia village. Biar semua orang tahu dan ambik iktibar. Sometimes, kita kena jaga tepi kain orang juga. And the paper, apa kes nak glorify this woman bagai? Letak gambar dia tengah sedih kat front page etc. The paper should focusing on penderitaan dan kematian Syafia Humairah.