Thursday, January 21, 2010

Rokok Dan RM50 DAN KESANNYA

Harga rokok mungkin RM50. Click here

Kenapa tak haramkan terus je? Kalau kerajaan betul-betul concern dengan kesihatan rakyat terutama perokok tegar, haramkan jelah. Baru tak dapat nak beli. Eh lupa, kalau diharamkan hilanglah punca pendapatan utama kerajaan. Tax rokok. Berselindung disebalik kesihatan etc, sebenarnya menaikkan harga rokok adalah jalan termudah menaikkan pendapatan kerajaan. Dop gitu?

Daripada berhabisan duit buat kempen taknak la, buat grafik ngeri kat kotak rokok kan lebih mudah diharamkan sahaja? Sebab kalau diharamkan pun, rokok seludup berlambak. Kerajaan dah takde income kat situ. Jadi sebagai alasan, naikkan harga naikkan harga... padahal yang sebenarnya ialah kerajaan pun takut hilang punca pendapatan.

Kalau betul la harga rokok dinaikkan jadi RM50 sekotak, ada pelbagai masalah sosial yang datang pakej dengan kenaikan itu..bukan setakat health issue jer. Aku tolong listkan kalau kementerian betul-betul nak buat kajian. Kata nak wat kajian kan? Dengarlah pendapat aku ni sekali. Aku bukan perokok pun, tak ada kesan langsung kat poket aku walau berapa pun harganya. Just secara rasional benda dibawah ini mungkin berlaku apabila sekotak rokok berharga RM50.

1. Kes samun seven eleven, kedai-kedai 24 jam dan pelbagai kedai yang jual rokok lain meningkat. Pakat samun kotak rokok je semua. Tak perlu samun duit atau kedai emas dah. Kalau sekotak rokok RM50, dia tolak harga RM39.90 cukuplah. Dapat samun satu kotak besar tu, dah berapa RM dapat untung? Rokok akan jadi bahan samunan paling tinggi di Malaysia. Abeh dah macam kedai jual emas lak nanti kat kedai-kedai jual rokok. Kena panggil security guard kawal dengan cota.

2. Tak mustahil kes pembunuhan mak ayah berlaku sebab sang anak ketiadaan duit nak beli rokok. Percayalah, tak mustahil berlaku.

3. Penyeludupan rokok keretek dari Indonesia bertambah. Senyum sampai ke telinga la tokey gudang garam. Kalau dah seludup banyak, kerajaan hilang gak punca income dia. Nak beli enjin jet pejuang pakai duit mana nanti?

4. Rokok dah lebih mahal dari dadah. Imagine, yang tak mampu beli rokok... terus pergi beli dadah la. Feeling pun lebih. Perokok kurang tapi semua dah jadi penagih. Yeay! Maju Malaysia!

Tu Lembaga Tembakau Negara tu untuk apa penubuhan dia eh? Bukan untuk memajukan industri tembakau negara ke? (Tiba-tiba teringat kecil-kecil dulu duk petik daun tembakau kat ladang.. hohoho) Result akhir dia jadi rokok tu. Lagi mudah kalau kerajaan buatkan perokok susah nak hisap rokok dari naikkan harga rokok. Dapat gak source income lagi banyak dari naikkan harga dan result pelbagai kecederaan kepada ekonomi itu sendiri. Susahkan camne tu? Banyakkan kawasan larangan, denda kaw-kaw tinggi kalau ditangkap merokok ditempat larangan. Make sure enforcement kuatlah. Kalau letak papan iklan Dilarang Merokok, tapi orang pergi isap kat tepi papan tu, takde sapa pun pergi denda memang la sampai bila depa tak rasa susah.

Kaji pak menteri kaji.

PS: Abah, tanah abah tu nanti kita bina kilang tembakau la ya. Kaya kita nanti bah. Satu kilo tembakau agak-agak berapa ribu la harga dia..Heheh.


Alternatif murah untuk perokok. Arwah nenek aku selalu hisap rokok daun neh dulu. Feeling gak nampak. Hahaha.

4 comments:

Anonymous said...

灰心是動搖的開端,動搖是失敗的近鄰。........................................

Dr.Harriz said...

Mane leh haram terus rokok.. setengah org kalau nak quit xleh cold turkey. Old timer smokers kalau stop can have more damage to their systems dan do more good so its a no no. The thing is that the goverment should do more to prevent ppl from starting smoking as early as their schooldays.

Anonymous said...

Hmm..i think u too harsh..
kite tak boleh terlalu drastik..
Thats not the right way..
U msti fikir dr perspektif perokok juga..
N i agreed with u harriz..

p/s:for ur info..i'm not a smoker..

drBOND said...

lagi best isap rokok idup...
kalau isteri2 bole buat sama suami..

kalau suami...ermm isap sendiri punya la


rokok idup=konek...