Thursday, December 16, 2010

Apabila Sports Di Jadikan Sukan

Hanya kerana kamus BI - BM menterjemahkan 'Sports' kepada 'Sukan' tidak bermaksud semua sports adalah bermaksud sukan. 

Aku perasan orang sebut rim sukan, (fine just for funny sake kan?), kemudian aku baca dalam surat khabar, SUV diterjemahkan kepada Kenderaan Utiliti Sukan. Apo ko bondo tu jenab oi.

SUV - Sport Utility Vehicle (explanation - a high-performance four-wheel drive car built on a truck chassis). Adakah salah satu dari explanation tersebut menggambarkan 'sukan'?. Adakah high performance = sukan? Kenapa tidak diterjemahkan kepada Pacuan Empat Roda Berprestasi Tinggi. Kan lebih bagus bunyinya dari Kenderaan Utiliti Sukan?

Yang pelik, takde pula terjemahkan Sports Car kepada "kereta sukan". Boleh juga jadi modal gelak time berkumpul di kedai kopi (bukan kopitiam). 

Monday, December 13, 2010

Great! Now Wikileaks adalah Sumber Berita Nasional

Malam tadi dalam berita, TV3 dengan bangga menyiarkan Wikileaks dengan orang tertinggi Singapura dan pasukan perisik Australia mengiakan pertuduhan sodomy Anwar Ibrahim. (Err, kes terdahulu ya). 

Bangga sungguh pembaca berita tu. 


Soalan aku, 

1. er, orang tertinggi Singapura tu ada ke dalam bilik time projek berlangsung?
2. Sejak bila berita dari internet dari sumber berita rasmi sampai masuk tv?? I thought kerajaan selalu cakap, internet tempat rubbish dimana pembangkang menggunakan medium ini untuk menghasut rakyat. Pengkhianat bangsa dipanggilnya.

'Bye' Pun Masalah...

Perkataan "BYE" merupakan jarum sulit org Kristian... Di dlm bahasa Arab b'maksud "fihafzil baba ". Manakala dlm bahasa Malaysia b'maksud di Bawah Naungan Pope(paderi). Jadi foward dan sebarkan kepada semua shbt2 anda. Semoga Allah memberi rahmat kpd kita dan org Islam yang lain. Wassalam di Universiti Putra Malaysia. Itulah satu-satunya Universiti yang ada gereja. Gereja ini antara yang aktif untuk memurtadkan orang Islam. kalau ada saudara kita terminum 'Holy Water'. Sebenarnya air ini dibuat di Vatican City. Dijampi oleh paderi termasuk Pope John Paul yang jemput Perdana Menteri kita dulu! . Kalau terminum, cari air kolah dari 3 masjid. Baca Al-Fatihah 1x, Yasin 1x, 3 qul 1x, dan selawat. Ambil sebahagian buat minum dan sebahagian buat mandi. InsyaAllah mereka akan sedar dan dapat diselamatkan.insyaAllah. tolong fowardkan ... demi islam... demi agama yang tercinta...insyaallah... forwardkan mesej ini..""

Msg ini di tulis di dalam facebook. Ramai pula yang sibuk sharing-sharingkan. Almaklumlah, dia tulis forwardkan mesej ini. Sebagai umat Islam yang rasa mereka sangat prihatin dengan kebajikan bangsa melayu Islam yang lain, pakat ramai-ramai forward. Sembahyang tak cukup tak mengapa, puasa tak berganti tak mengapa, yang penting kalau ada mesej yang mendakwa agenda orang Christian dan Yahudi maka perlu sampaikan pada semua orang. 

Kekadang aku pelik dengan bagaimana otak kita berfungsi. Just because it been posted on net, so ia nya adalah benar. Tiada lain yang lebih benar melainkan benar belaka. Kalau tulis, Upin dan Ipin agenda yahudi pun agaknya ada yang percaya. 

Berbalik kepada 'Bye' tadi, whole universal tahu bye bermaksud selamat tinggal. Bye dalam language apa yang menyatakan ianya bermaksud dibawah naungan paderi? Tak cukup dengan itu, word 3 huruf sama maksud panjang lebar? 

Kita kena buat judgement sendiri la. should we go hard and long way just to prove that it christian agenda or something? Ada beratus bahasa di dunia neh, should we check each and every languages for every single word yang kita tuturkan setiap hari bagi menjamin kita tak berkata apa-apa yang maksud dalam BM nye bagus tapi buruk dan teruk maksudnya dalam bahasa native amazon, semata-mata kerana nak comply dengan bahasa seanterio dunia. 


Btw: susu = breast in philippines. should we stop saying,saya nak susu lebih selepas order teh tarik kat kedai after this? 



Wednesday, December 08, 2010

Bahaya Social Network

Bunyi dia cliche kan? Cikgu sekolah pun sibuk cerita, apatah lagi budak sekolah. Berapa ramai gadis-gadis ditipu oleh lelaki berhidung belang (berbelang ke hidung mereka), dek kerana laman social network? Penuh cerita dalam surat khabar pasal neh. Alhamdulillah, sepanjang aku hidup dalam dunia internet neh, aku diketemukan dengan orang yang baik-baik sahaja. Ramai kawan-kawan yang rapat dengan aku, aku first met them through this medium. Apa aku melalut neh? 

Sebenarnya aku nak cerita menda yang aku tonton dalam Oprah semalam. Tapi sebelum tu, aku nak cerita pasal siri tv yang aku tonton.

1. Criminal Minds - Internet is Forever
Episod ini mengisarkan tentang seorang pembunuh yang membunuh perempuan-perempuan yang obses dengan social network. Semua benda kejadian dalam hidup di update statusnya. Makan kat mana, up dengan foursquare. Tak cukup dengan itu, hidangan apa yang sedang dinikmati juga di up ke laman social untuk bagi kekawan tengok. 

Tanpa sedar, pembunuh yang dalam friendlist nya (of course this kind of girls akan approve sesapa sahaja jadi kawan mereka, the more the merrier, lagi popular kan), boleh stalk berdasarkan real time status update mereka. Dan akhirnye mereka menjadi mangsa bunuh. 

Quote from one actor dalam episod tersebut 'Whose life is so important that we'd interested in this kind of detail?'. Bila fikir balik, betul la, ada aku kisah kalau orang duk up gambar dia makan nasi lauk sayur untuk lunch? Or ada aku kisah kalu orang tulis status dia baru lepas breakfast kat tempat biasa? 

2. The Closer - Tajuk episod aku tak ingat tapi detail dia bunyi camneh:
Seorang perempuan mati selepas bergelut dengan perogol dalam rumahnya. Selepas di siasat, ada satu advert di satu laman web dewasa yang dipos kekonon oleh dia (tapi sebenarnya oleh ex bf dia) siap dengan gambar yang dia berfantasi untuk dirogol dengan tidak berperi kemanusian di dalam rumahnya. Kunci rumah di letakkan di bawah lap kaki depan pintu rumah bagi memberi peluang kepada sang perogol untuk masuk dengan senang. Disebabkan si perempuan terkejut dan melawan, akhirnya beliau mati akibat dihentak dengan objek keras oleh perogol. 

Selepas menonton episod itu, aku rasa.. takkanla ada orang nak letak iklan macam tu untuk membalas dendam selepas dikecewakan cinta, left alone ada orang sanggup respond to that kind of advert. Tetapi, aku silap...

3. Oprah - Petang semalam kat Diva Universal
Kisah benar - Seorang perempuan Sarah Kostovny yang telah dirogol selepas ex boyfriendnya mengeluarkan iklan di Craiglist yang berbunyi "Need an aggressive man with no concern or regard for women. If interested, contact Sarah". Iklan ini turut disertakan dengan gambar Sarah yang diambil dari laman social network Myspace. Boleh baca detail ceritanya disini: http://www.oprah.com/oprahshow/Craigslist-Rape-Victim/1

Summarynya, beliau di attack dan di rogol di dalam rumah selepas iklan itu disiarkan. Beliau juga diugut dengan pisau supaya tidak melawan. Ex boyfriendnya juga telah setup beberapa appointment lain bagi tujuan sama. 

Sarah Kostovny
Sebiji bunyi macam cerita The Closer.


After coming under fire for sexual ads, Craigslist removed the "adult services" section from its U.S. website. But authorities say crimes like this one can happen on any social network. The FBI recommends that people don't post photos or any personal information online.


Ya ya, once it out there, it is beyonddddddd our control. 

Tetiba aku rindukan zaman dulu, dimana aku berjaya stay under the radar dan jadi anonymous. And not even one of my photo is available on internet. I guess it hard to be anonymous now a days. Apapun social network bukan jahat, dengan social network aku jumpa kawan-kawan lama, termasuk kawan sekolah tadika aku. Tapi orang jahat pun will always try to keep up with technology too. 

Monday, December 06, 2010

Wa Duk KL ke Bangkok??

Asyik nak demo je. God, I hate demo. Tak kisah la perjuangan apa pun, asal menyesakkan jalan raya.. menyusahkan aku, aku memang benci tahap suria perkasa hitam. Semalam demo lagi. Kali neh nak tiru 'bangkok style pulak'. Ada baju tema. Pehtu claim menteri perlancongan tak terer bawak pelancong datang, sapa nak pergi melancong kat negara yang sibuk nak demo? Tak kisahla berakhir dengan keganasan atau tidak.

Gigih berdemo pasal kenaikan air. Aku bukan bantah korang nak tunjukkan kuasa rakyat membantah. Bantahlah. Takde aku kisah der. Cuma aku terfikir, pesal bersungguh-sungguh demo cam tak cukup beras neh?

Contoh nyata, restoren fast food paling banyak di disini. Penuh pulak tu sentiasa. Seketul burger dengan air dan fries boleh menjangkau berbelas ringgit. Makan pula satu keluarga 2-3 orang. Banyak pula sen pergi makan fastfood tetapi air naik sikit pun bersungguh-sungguh bantah. Kalau betul rakyat miskin papa kedana, mesti ramai yang dah beratur kat pusat zakat minta bantuan. 

How did I sound? Bunyi macam orang UMNO menyokong kenaikan harga tak? Apa-apa jelah. 

Friday, December 03, 2010

Ya, Tebang Pokok

KUALA LUMPUR: Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) akan bertindak segera dalam tempoh 24 jam bagi mencantas dan menebang pokok yang membahayakan pengguna di sekitar bandar raya ini supaya kejadian meragut nyawa orang awam tidak berlaku pada masa depan.


Timbalan Ketua Pengarah DBKL, Datuk Amin Nordin Abd Aziz, berkata pihaknya memerlukan kerjasama orang awam bagi memaklumkan pokok atau tunggul kayu yang membahayakan di tepi jalan mahupun di kawasan perumahan.
Katanya, orang awam menjadi mata dan telinga DBKL dalam memberi maklumat selain pemantauan yang dilakukan pasukan khas DBKL.
“Mereka boleh membuat aduan terus kepada DBKL sebelum pasukan kami mengambil tindakan sama ada mencantas atau menebang pokok besar serta membuang tunggul mati,” katanya.
Petikan Metro


Sebelum beralih ke sungutan utama 

Pagi tadi wa tengok berita pagi. Aisey, wa sudah jadi macam bos wa pula. Pagi-pagi tengok berita. Orang DBKL menyerahkan cek bernilai RM2000 kepada adik arwah yang meninggal setelah dihempap pokok mati bagi meringankan beban kata mereka. 


RM2000 tu aku harap tidak menyebabkan keluarga arwah lupa yang mereka boleh menyaman DBKL. Yang takde memanglah takde, satu juta euro pun tidak boleh mengembalikan yang telah dipanggil mengadap Ilahi, tetapi beban tanggungan dan kerosakan emosi harus diambil kira.

Sungutan utama berdasarkan berita diatas tu:

Orang awam jadi mata dan telinga DBKL eh??? Orang DBKL jadilah mata dan telinga sendiri. Unit menyaman kenderaan bukan main ramai kan? Sesambil ronda menyaman orang tu, ronda sekali la tengok pokok berbahaya. Amacam, boleh?  Satu kali saman tak letak dalam petak caj sampai RM100. (kalah saman Polis DIraja Malaysia), lagi nak harapkan orang awam pergi check pokok mati kat tepi jalan Kuala Lumpur.  (Ya, aku memang bengkek sikit dengan unit menyaman DBKL neh, manjang saman, bukan nak sediakan kawasan parking yang banyak pun. Punishment without solution. Dahla mesin terima duit siling je. Dr Sheikh Muzaffar Shah dah sampai ke ISS dah, mesin DBKL masih takleh terima duit kertas, canggih tau. Tak caya meh Bangsar meh. )

Sudah ada orang mati, baru nak bertindak. Meh tebang pokok besar depan China Press, Bangsar neh. Asal musim berbunga je penuh bunga kale kuning jatuh atas bumbung kereta yang diletakkan DI DALAM PARKING DBKL tepi jalan tuh. Menyusahkan rakyat jugak tuh.


Tuesday, November 30, 2010

DBKL, Apa Cer?

Malam tadi ada berita menyayat hati sampai apabila aku tengok isteri mangsa, aku turut mengalirkan air mata. Berita apa lagi kalau bukan pasal seorang penunggang motor maut di timpa tunggul pokok mati di Jalan Sultan Ismail berhampiran hutan simpan bukit Nenas (KUALA LUMPUR). 



Selepas menghantar isteri beliau ke tempat kerja di Menara Maybank, beliau menunggang motor ke tempat kerjanya. Cuma instead of sampai ke tempat kerja dengan selamat, beliau meninggal dunia akibat di timpa tunggul pokok kayu yang jatuh dari tepi jalan yang berbukit. Ye, pokok kayu tu dah berada disitu tunggu masa je nak jatuh. Dan beliau berada di tempat yang salah, pada masa yang salah. Al fatihah kepada mangsa dan kepada isterinya semoga tabah. :(

DBKL, apa cerita neh? Tunggul tu punya lama kat situ, lepas orang mati baru sibuk nak bersihkan? Dulu dahan kayu jatuh atas kereta bergerak (ironi, kereta tersebut dipandu oleh orang DBKL), baru sibuk buat operasi potong-potong pokok. Last week, operasi monorel terpaksa diberhentikan 4-5jam sebab nak mengalihkan pokok tumbang di atas landasan. Nasib baik tiada kecederaan jiwa. 

Sekarang musim hujan (bukan sekarang je, Malaysia neh negara tropika, hujan khatulistiwa nya memang tak menentu), sila la jenguk-jenguk pokok kayu yang sesuai untuk di potong tu. Jangan sibuk ronda kawasan sibuk dan tak disediakan petak letak kereta untuk menyaman je.


Link the star here

Wednesday, November 24, 2010

Sibuk Sungguh Sekarang Dengan Epilog 'Bertunang Tanpa Sedar'

Adik aku (selepas ni digelarkan Cik Z), bagitahu dia baca dalam facebook pasal 'Pertunangan Tanpa Sedar' dimana seorang wanita boleh bergelar tunangan orang tanpa sedar. I didnot read the artikel, so aku reserved my comment for later. Today, aku dah baca, rasa nak tergelak pun ada.

Link is here and here. Dengan tajuk 
BiLa Kita Boleh Menjadi TUNANGAN orang tanpa sedar~Harus baca!

Pernah dengar apabila banyak berita tak berapa benar disebarkan maka lama-lama ia akan diterima sebagai berita benar? This is one of them. Rosak sungguh. Hukum Islam konon. 

Orang putih ya la, propose 'will u be my wife' sambil melutut, bila perempuan kata yes, sarung cincin.. bawak balik jumpa mak ayah, 'mum, this is my fiancĂ©e'. 

Kena fahamlah, khitbah tu apa, kemudian baru cerita pasal tunangan munangan neh. Ini asal sedap selit ayat quran surah Al baqarah sikit dah 'alamak, aku dah jadi tunang si polan binti si polan ke', sambil baca artikel dalam link. Orang Yahudi pun boleh quote ayat dari Quran, takde masalah. Kalau pemahaman kita dangkal, carilah orang lebih alim, pi tanya. Jangan cari orang nama Halim, beliau mungkin terkedu dengan soalan korang. Ngeee. 

Memanglah khitbah tu 'pihak lelaki menyatakan hasrat untuk memperistierikan sang perawan atau janda atau balu', tapi tengoklah susur galurnya ya. Kepada siapa harus dinyatakan hasrat itu. Kepada keluarga si gadis, bukannya bila bagitahu kat awek terus boleh panggil 'ini tunang saya' dah ya. Bertunang bukan cam bercerai, dengan niat pun boleh jadi. Bertunang adalah proses dimana seorang lelaki menghantar utusan untuk menyatakan hasratnya. Eh sesedapnye, lepas ngorat sepatah dua dengan jenab, pi cakap dengan jenab, aku nak kawen dengan kau. Mulai sekarang, kita dah jadi tunang!. 

Weeeei, hak perkahwinan seorang perempuan bukan kat perempuan semata-matanya. Mak ayah takde? Nak kat anak orang tapi nak bertunang secara tak sedar bagai.  Wali sang perempuan tu apa citer? Its okay daddy, it cool... mamat told me the other day, he want to marry me... so let be cool..chill daddy chill. We engaged now!

Benda macam neh sibuk la nak ikut "syariat Islam sebenar", time dating, peluk-peluk, pegang-pegang, takde lak nak ingat syariat Islam eh? 

PS: Kita neh manusia beradab, agama dah unjurkan yang terbaik. Pekehei apabila orang keluarkan artikel 'bertunang tanpa sedar' habis satu dunia nak gegak gempita? Ada yang gembira, eh dah bertunang la, takyah hantar cincin tanda kat umah milah tu ha. Senang tau ikut ajaran "Islam sebenar". Ada yang sedih, aisey..aku dah bertunang dengan berapa ramai awek la rupanya eh?' Huh 

Monday, November 01, 2010

Artis Tolong Jangan Posing Sampah


Pagi ahad aku agak girang apabila belek suratkhabar dihidangkan dengan gambar begini. Macam neh rupa artis posing ya? Yang perempuan nya macam tengah keluarkan kentut, yang lain macam tak cukup zat. Macam neh gaya nak jadi international, mimpi tinggi ke bulan nak sampai amareka jual suara? Aku rasa gambar orang biasa pergi air terjun buat lambang 'peace' adalah 15kali lebih bagus daripada gambar 'saya sedang sakit perut, maka inilah hasilnya' ini.

Apa kata sesekali, turn to channel 711 tengok Next Top Model (tak kira la negara memana), nanti depa bagi guide how to pose. Kat youtube pun banyak kot. Bukan sebab kau nak jual product dan jadi model je kena bersedia pandai posing. Jadi artis pun sedikit sebanyak belajarlah, (Dahla sekolah pun malas, belajar posing pun malas, apa kes?)

Monday, October 25, 2010

Semua Stesen TV Milik UMNO kah?

Hari Sabtu lepas merupakan hari gulung tikar. Eh hari penutup perhimpunan geng penimbang di PWTC. Ada aku kisah? Penutup ke pembukaan ke? Bukan aku minat pun dengan politik dan politikus neh. Tikus lagi la aku benci. Aku pun dengan nada indah, turn on tv, usha rancangan menarik la kot kot ada. (Sebenarnya aku nak bagi ada bunyi je).

Tekan tv1, rancangan khas, tekan tv3 rancangan khas, tekan tv7 rancangan khas, tv8 pun rancangan khas? What the heck are these man???? Aku tak tau pula tv kat Malaysia wajib menyiarkan ucapan penggulungan perhimpunan UMNO secara extreme. Adakah perlu 4 stesen tv broadcast rancangan ini secara langsung?? Perlu? Kalau orang nak tengok, letak kat satu channel pun orang pergi hadap jugak. Aku tak tau significant 4 stesen tv dengan ucapan penggulungan UMNO. Sesiapa tahu, tolong briefkan kiah ya. Huhuh.

PS: Maafkan screen captured aku tuh. In case you wondering, kenapa 'info' kat tv aku tu warnanya merah, itu sebab aku memang terer settingkan dan tukar dari warna biru default Astro tu. Korang percaya kan? Hehehe. 

TV1 - rancangan khas (L)
TV3 - rancangan khas (L)
NTV7 - rancangan khas (L)
8TV - rancangan khas (L)


Wednesday, October 20, 2010

Mari Mari Kita Kejar Lampu Hijau

Aku selalu encountered pemandu kereta yang cikgu memandu dia tak ajar tentang larangan berhenti di petak kuning. Kalau time sesak jalan, bukan main la... walaupun depan tu sesak, takde tanda nak bergerak.. ada dollah dan jenab kisah. Yang penting boleh berada di petak kuning. Kot kot kereta depan jalan nanti, tak perlu tunggu turn nak gerak, boleh terus gerak. 

Gambar neh aku snap kat Jalan Tun Razak Jalan Jalan Semarak. Eeeee. Hari-hari macam neh. Tak boleh ke kalau dah nampak kereta depan tak gerak, berhenti la dulu. Tunggu dulu. Kalau clear, baru la jalan. Laju-laju pun setakat duk tengah jalan sampai kereta dari arah lain tak boleh gerak....apa la faedahnya. Or mungkin depa rasa, alang-alang aku takleh gerak, biar semua orang rasa apa yang aku rasa. Ke? :) 

Misteriiiiii berterusan. 

Okey, lampu kita merah. Lampu dia hijau. Jalan jelah korang yang belah lampu hijau tuh
Lampu kami dah hijau, lampu kau dah merah. Kenapa korang masih kat tengah jalan neh. 

Sampai kuning lampu belah kami, satu kereta pun tak dapat lalu. 

Monday, October 18, 2010

Jahanam Jepun!

Aku menonton History: Asia - Behind Forgotten Eyes malam tadi. Kisah nenek-nenek Korea yang dijadikan comfort women (pelacur) oleh askar Jepun pada zaman perang dulu. Sepanjang sejam aku rasa sedih, nak menangis, tapi diakhir rancangan, aku merasakan amarah yang sangat besar.

Pihak di interview ada 3 pihak. 
1. Nenek-nenek yang jadi comfort women
2. Pengkaji sejarah Korea
3. Bekas askar Jepun
3. Pengkaji sejarah Jepun

Nenek-nenek ini dulunya muda remaja la lagi. Ada yang diculik, ada juga yang dijanjikan peluang belajar sebelum dihantar ke rumah-rumah pelacuran untuk melayan askar Jepun. Ada antara nenek ini yang mengaku terpaksa melayani 50 askar sehari suntuk. Gila kentang. Dasyat sungguh cerita mereka. 1batalion askar untuk 13 pelacur. Gile!

Bekas askar Jepun turut mengakui mereka ada pergi ke rumah pelacuran atau di panggil 'comfort house' ini. Tapi disebabkan harganya yang mahal (1yen 5sen - kalau pergi dua kali je dah habis la duit, duit ne pulak bukan dapat kat comfort women pun), ada yang lebih senang memilih untuk merogol perempuan di kampung-kampung taklukan.

Dengan muka takde perasaan sedih atau kesal, sang askar bercerita pernah satu hari, mereka masuk ke sebuah rumah dan melihat seorang wanita sedang memeluk anaknya dengan erat. Dia mengambil anak perempuan itu untuk memberi peluang rakannya merogol wanita berkenaan. Tetapi wanita berkenaan melawan dan menjerit kuat, beliau di seret ke halaman. Dia yang sedang memegang anak wanita berkenaan turut melepaskan anak itu, seterusnya membantu menyeretnya ke halaman rumah. Wanita berkenaan seterusnya di campak ke dalam perigi. Sang anak kecil yang menurut askar berkenaan berusia tidak lebih dari 4 tahun menjerit-jerit memanggil ibunya dan mengambil kerusi yang digunakan untuk terjun ke dalam perigi. Askar berkenaan dan rakannya dengan penuh perangai kebinatangan, mencampak granite ke dalam perigi tersebut dan meletupkannya. :( :( :( :(. Babun punya askar jepun!!!!!!!!

 Cerita sedih ini diakhiri dengan penafian pihak sejarahwan Jepun yang mendakwa tidak pernah berlaku kes comfort women dan comfort house semasa zaman perang Jepun di Korea. (Walaupun ada doktor askar Jepun yang mengaku tugas beliau setiap minggu adalah memeriksa samada perempuan-perempuan itu ada STD ke tak). Dengan penuh angkuh sejarahwan Jepun berkata, wanita-wanita Korea itu menipu semata-mata. Dan Jepun tidak perlu memohon maaf dan memberi apa-apa pampasaran kepada wanita-wanita yang telah dijadikan mangsa pelacuran itu.

Mereka mengaku membunuh sesiapa sahaja. Lelaki, wanita dan kanak-kanak. Sang wanita dibunuh kerana boleh mengandungkan orang yang bakal menentang mereka. Kanak-kanak dibunuh kerana takut apabila dewasa akan memerangi mereka. Jepun jahat!

Di Malaysia pun banyak kekejaman yang sampai sekarang Jepun buat bodoh je. Kalau ada pun permohonan maaf, ianya bersifat peribadi datang dari Perdana Menteri Jepun, bukan secara kolektif dan keseluruhan negara.

Tuesday, October 12, 2010

Kemalangan Ngeri Salah Siapa?

Orang sibuk cari salah siapa kan? Asal eksiden ngeri je sibuk cari salah siapa? Kalau kenderaan tu pengangkutan awam (bukan awan) habislah semua dengan CEO syarikat bas pun disalahkan. Bagi aku it plain simple. Yang salah tu ialah PEMANDU itu sendiri. Siapa yang tekan minyak? Siapa yang bawak laju sampai mencecah kelajuan tak sempat brek? CEO? Polis? JPJ? 

Dalam kemalangan ngeri yang berlaku pada tarikh orang sibuk nak pergi angkasa tu, takyah la nak gebang lelebih. Yang salah tu pemandu. Horrible driver! Pemandu bas di lebuhraya berlagak macam tuhan. Kebal. Naik minyak cam gajah tengah marah. Siapa pengguna lebuhraya tahu la camne corak depa bawak bas depa tu. Kalau aku bawak 100kmj, dapat dipotong dengan cemerlang oleh bas, do the math la. Berapa speed depa bawak. Padahal kat belakang bas tertulis 'Had laju 80/90' Mean jalan biasa 80kmj. Lebuhraya 90kmj. 

Itu belum kat Genting Sempah lagi tu. Jalan corner baring, dia pun sibuk nak korner baring. Kita pula yang ngeri tengok dia corner baring. Huh.

Mungkin penguatkuasaan JPJ patut diketatkan, ubah priority dari mengejar plat nombor kereta tak ikut spesifikasi dan juga kereta tinted lebih kepada buat pemantauan kepada kenderaan perdagangan. Kerana sekali eksiden, jumlah kematian bukan 1-2orang. Ramai. Ngeri pulak tuh. Putus-putus kepala bagai. 

PS: Tak boleh je install speed cut kat bas neh? 

Tuesday, September 21, 2010

Jatuh Escalator, Pasaraya Pulak Yang Disalahkan

Terbaca berita hari ini dimana seorang kanak-kanak berusia 2 tahun terjatuh dari tangga escalator lalu koma dan kenyataan ayah kepada kanak-kanak berkenaan yang menyalahkan pihak pasaraya. Mula-mula sekali aku nak cakap, aku simpati dengan nasib keluarga ini. Tetapi menyalahkan pihak pasaraya tu aku rasa agak exaggerate sedikit lah. Aku tau la si bapa try to blame on something tapi mula-mula sekali kita kena kaji diri sendiri.

Ini petikan berita yang sempat aku baca:
"Ibu mangsa, Nurul Izatee Nawi, 25, berkata dia dan suami, Mohd Suhaimi Majid, 29, membawa anak tunggal mereka itu membeli barangan keperluan dapur dan kelengkapan anaknya di pasar raya besar berkenaan sebelum Muhammad Irsyad Syahmie yang diletakkan dalam troli meronta-ronta mahu keluar dari troli." 


"Selepas diturunkan, kami menaiki tangga bergerak itu untuk ke bahagian bawah pasar raya. Ketika itu, Muhammad Irsyad Syahmie cuba memaut pemegang tangga bergerak yang naik ke tingkat atas menyebabkan dia turut ditarik dan terjatuh ke tangga bergerak bersebelahan. 



"Tangga itu bergerak laju menyebabkan suami saya tidak sempat menggapai anak kami lalu. Kejadian itu menyebabkan anak saya menggelupur kesakitan dan mukanya pucat. 



Dia mengakui anaknya itu memang lasak, namun menegaskan pasar raya berkenaan perlu menitikberatkan ciri keselamatan terutama di bahagian tangga bergerak bagi mengelak kejadian sama berulang pada masa depan. 



"Sepatutnya sediakan besi penghadang supaya kejadian seperti ini tidak berlaku. Saya juga kecewa kerana ketika kejadian, pengurusan pasar raya berjanji menghulur bantuan, namun selepas lebih lima kali saya menghubungi mereka, panggilan tidak berjawab dan SMS tidak dibalas," katanya. 

Link berite here


1. Semua escalator mostly sama je. Aku rasa dia neh merujuk kepada travelator yang boleh tolak troli naik dan turun tuh. Kot kalau dia tolak troli naik escalator (bukan travelator), situ pun parenting failed 101 dah tuh. Dan memang siap tulis kat bawah tu, amaran-amaran tentang escalator. Pekehal nak suruh pasang besi bagai. 

2. Dah tau anak lasak, time nak naik mende tu pegang kemas-kemas. Jangan bagi gerak sendiri. Banyak kes membabitkan escalator neh. Tersepit kain lah, kasut tersangkut lah. Macam-macam. It parenting issues. Bukan salah pasaraya atau  pembuat escalator. Berapa ramai aku tengok kanak-kanak dibiarkan berlari-lari naik turun escalator tanpa supervise dari orang dewasa. Nanti kalu jatuh, salahkan tangga escalator pula.

3. Jangan salahkan pasaraya, pembuat tangga bergerak, pembuat troli. 


4. Standard memana escalator ada tulis kat tepi tu 'Please supervise your children'. 

Tuesday, September 07, 2010

Pos Malaysia: Di Jamin Sampai Esok (TIPOOO)

27/8/2010 sent. received 7/9/2010. 10 hari selepas!

Aku beli barang online, dah lama dah. 8/8/2010. First time orang tu hantar pakai Pos Express, langsung tak nampak bayang. Hilang di telan Dayabumi kot? Kemudian she sent again. Satu pakej sampai. Kemudian satu lagi tak sampai-sampai. Lama sungguh tunggu.

Kemudian hari neh sampailah. Pakej ke tiga, selepas pakej pertama hilang di tengah jalan. 10 hari selepas di pos oleh penjual online berkenan. So much for jaminan ESOK SAMPAI. Ini KL - KL je neh. Kalau kat kawasan kampung, mahu sepuluh tahun baru sampai. 

POS MALAYSIA takyahlah reprint sampul Pos Express neh. Baik ko print sampul Pos Lambat. Kalau hantar by normal post 3 hari. Kalau hantar by Pos Express 10 hari. (Tu pun belum tentu sampai). First parcel aku sampai hari neh tak sampai-sampai. 

Sunday, September 05, 2010

Selepas Puasa 30hari,Mohla Kita Beraya Krismas?


Nasib baik dah tarik balik iklan neh. We want adibah noor nye iklan. Boleh camtu? :))

Itik beriya-iya suruh aku post this video on this blog sambil komen isu ini. Jadi sebagai hadiah hari raya untuk itik, maka here... ini lah video yang itik nak aku tampal tuh. :) Sebab itik sangat marah dan terkilan dengan isu ini, dia turut email tv3. Heheh. Dek kerana server emosional, email itik bounce back. Pekehal bounce back lak neh? Dah ramai orang komen isu nih, sampai rasanya the is nothing left to be said. Tapi takpe, sementelah dah tampal, ini lah peluang aku nak letak komen jugak kan?. ;). Walaupun iklan ini dah ditarik balik, TV3 pun dah minta maaf. Tapi remember, damage has been done. Microsoft Word je boleh main undo-undo neh. 

Ikhlas cakap, aku tak pernah tertonton iklan neh kat tv. Mungkin sebab aku jarang tengok tv3 kecuali citer Smallville kot? Ke sebab apa? Entah lah. Agaknya advertisement company semua kering idea. Perginya Yasmin Ahmad selaku orang yang banyak idea best untuk iklan-iklan yang menyentuh perasaan sebenarnya memberi ruang untuk orang baru menyinar. Tapi ada ramai yang kononnya kretif tak bertempat, maka salah satu hasilnya, jadilah seperti video di atas. 

Kita neh nak sambut Raya Aidilfitri, sementelah tahun neh, tak berkembar dan bertembung dengan mana-mana raya lain pun. Tahun Baru Cina? Tidak. Deepavali? Pun tidak. Krismas? Jauh sama sekali. Jadi apa perlunya iklan ala-ala muhibah dengan ciri-ciri krismas, buddha semua neh? Kreatif my kambing gurun la. 

Asal raya je, kena ada iklan unsur-unsur perpaduan eh? Fine. There are plenty other ways. You go figure it out! 

Pengajaran pada advertisement company, nak tonjolkan 1Malaysia, tunjuklah. Ampulah. Takde sapa nak bising. Tapi bear in mind, 1Malaysia, 1 Malaysia juga. Tapi itu tidak menghalalkan 1Agama ya. Respect Islam, Buddha,  Kristian, Hindu. dan lain-lain. Do not combine it in one advert untuk perayaan agama kemudian menghalalkannya atas dasar 1Malaysia. 

PS: Dalam melodi tadi pengacara beriya-iya cakap, 'Banyak rancangan menarik akan disiarkan di tv3 dan tv9. Raya neh tak perlu ke mana-mana. Kita tengok tv je' Selamat tinggal ziarah menziarah di hari raya. Kita tunggu depan tv sahaja. :)

Monday, August 30, 2010

Maybank Oh Kenapa?

Isk penuh lak skrin neh. 


Posted by Picasa

Semua orang pernah dengar Maybank2u kan? Wah, kira antara semua perkhidmatan perbankan internet, kalau siapa tak pernah dengar Maybank2u tetapi pernah dengar irakyat (bank rakyat), atau lain-lain perkhidmatan internet, memang spesis duk dalam gua la. (Tak semestinya guna ok, most people heard about maybank2u).

Banyak juga phishing website membabitkan maybank2u. Ya bukan maybank2u sahaja tetapi banyak bank lain CIMB kena banyak la banyak. 

Tapi ini email sangat menarik perhatian kiah. Specialize untuk pow duit dalam akaun maybank! Dapatkan no akaun, make sure he / she owned maybank account. Done! Jadi soalannya, apakah sistem perbankan maybank merupakan yang terlemah sekali? Banyak bank kat Malaysia, orang asing yang satu ini menuju ke maybank sahaja. 

Sebagai pemegang akaun Maybank, aku sangat concern dengan hal ini. Mungkin sebagai pengguna internet tegar, I could spot this scam at the first moment I saw the email. How about others? Yang mungkin melihatnya sebagai satu peluang pendapatan? :|

Tuesday, August 24, 2010

JAKIM Keluarkan Senarai Hotel Tidak Mematuhi Piawaian Halal

Sumber berita: 
http://www.islam.gov.my/portal/pdf/2010/ogos/Kenyataan%20Media%20KP%20berkenaan%20Halal%20sepanjang%2010%20Ramadhan%20pertama.pdf


STATISTIK HOTEL YANG MEMPROMOSIKAN BUFFET RAMADHAN YANG TIDAK MEMATUHI PIAWAIAN HALAL MULAI 1 RAMADHAN SEHINGGA 10 RAMADHAN TAHUN 2010

1.
ONE WORLD HOTEL
FIRST AVENUE
Bandar Utama City Center
47800, Petaling Jaya

2.
BISTRO & THEATRE RESTAURANT
139, Pusat Pelancongan Malaysia (MTC)
Jalan Ampang, 50450, Kuala Lumpur

3.
IMPIANA KLCC HOTEL & SPA
No.13 Jalan Pinang
50450 Kuala Lumpur

4.
HOTEL EQUATORIAL (M) SDN BHD
Jalan Sultan Ismail, 50250
Kuala Lumpur

5.
PUTRAJAYA SHANGRI-LA
Jalan Putra Perdana
Taman Putra Perdana
Precinct, 62000 Putrajaya

6.
HOTEL NIKKO KUALA LUMPUR
MTJ Development Sdn. Bhd
165,Jalan Ampang, 50450
Kuala Lumpur

7.
SHAH’S VILLAGE HOTEL
3&5, Lorong Sultan, Peti Surat 115
46719, Petaling Jaya
Selangor Darul Ehsan

8.
PRESCOOT INN KAJANG
Wisma Metro Kajang
Jalan Semenyih
43000 Kajang Selangor

9.
LAGENDA CUISINE SDN BHD
(PRESCOTT INN KAJANG)

10
ORIENTAL CRYSTAL KAJANG
Lot 13, Jln S10/3, Section 10,
Off Jalan Bukit 43000 Kajang Selangor

11.
RESTORAN TUPAI-TUPAI
Lot 1513 Kg. Sg. Tangkas
Bt. 18, JalanBangiKajang, 43000
Selangor

12.
EASTIN HOTEL PETALING JAYA
13, Jalan 6/11
Pusat Dagang Seksyen 16, 46350,
Selangor Darul Ehsan

13.
CONCORDE HOTEL KUALA LUMPUR
2, Jalan Sultan Ismail
50250, Kuala Lumpur

14.
NOVOTEL K.L CITY CENTER
(CONCIERGE-DEPT)
2, Jalan Kia Peng, 50450,
Kuala Lumpur

15.
BANGI GOLF RESTAURANT
Bangi

16.
CITITEL MID VALLEY
Mid Valley City
Lingkaran Syed Putra
59200 Kuala Lumpur

17.
KANPEI RESTAURANT
Eminent Pedestal SdnBhd
Lot L1, Lobby Micasa All Suite Hotel
368-B, Jln 1/68F, Off JalanTunRazak
50400 Kuala Lumpur

18.
THE ZON ALL SUITES RESIDENCES
161-D, JalanAmpang, 50450
Kuala Lumpur

19..
THE ROYALE BINTANG
KUALA LUMPUR

20.
R & B SERVICES
BERJAYA TIMES SQUARE HOTEL
1 JALAN IMBI, 55100, KUALA LUMPUR

21.
THE SAUJANA KUALA LUMPUR
SAUJANA RESORT
Jalan Lapangan Terbang SAAS
40150 Shah Alam, Selangor

22.
HILTON KUALA LUMPUR
3, Jalan Stesen Sentral
50470 Kuala Lumpur
P.O. Box 11815, 50758
Kuala Lumpur

23.
LE MERIDIEN
2,Jalan StesenSentral,Kuala Lumpur
50470 Kuala Lumpur

24.
THE REGENCY HOTEL
No.3, Jalan Raja Alang
50300 Kuala Lumpur