Tuesday, December 29, 2009

Internet Malaysia MURAHHHHH...

Betul. Bukan aku kata. Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan TM, Datuk Zamzamzairani Mohd Isa yang kata. Hihihi.

Zamzamzairani berkata, setakat ini perkhidmatan Internet Malaysia masih rendah berbanding Thailand dan Singapura.

Beliau berkata, sebagai contoh, pakej internet permulaan pada kelajuan 512 kilobait sesaat (kbps) yang dibekalkan penyedia perkhidmatan di Malaysia adalah RM66, manakala di Thailand adalah RM71 dan
untuk pakej berkelajuan 3 megabait sesaat (mbps) di Singapura adalah RM82.

“Kadar bulanan untuk perkhidmatan jalur lebar berkelajuan 1 mbps pula adalah RM88 bagi Malaysia, RM102 di Thailand dan untuk
6 Mbps di Singapura pula adalah RM102,” katanya.

Saje aku bold untuk Singapura tu pasal dia kata kadar internet Malaysia murah berbanding Thailand dengan Singapura.Kalau pakai sifir bahagi harga berbanding megabait tu, agak-agak kita murah lagi tak? Matematik discreet ke add math yang tuan pakai? Just curious. :D.

Meh kiah tolong kirakan pakai matematik UPSR je:
1MBPS = RM88. Tambah sewa telefon (takde telefon takleh pakai streamyx tuk, takkan tuk tatau. tambah lagi RM26 ringgit. Dah RM114. Kalau ambil combo pakej pun RM110 tuk. Banding dengan negara apa tadi tuk? Singapura ya. Berapa tadi tuk cakap? 6MBPS=RM102 ya tuk. 6MBPS tu tuk. Kalau 1MBPS pun kalah dah jugak harga tu. Tang mana tadi kata harga kita murah tuk? Kalau dibahagi secara matematik mudahnya pun dapat hasil camni: RM102/6mbps = RM17 = 1 mbps tuk.

Sumber berita

Wednesday, December 23, 2009

Setup MX5021

This entry is proudly unsupported by Altec Lansing.
Berkenan lak aku setup neh. Letak satelit kat dinding. Balik nanti nak fikir camne dia buat tanpa perlu mendrill dinding.

Disana Runtuh, Disini Hilang

Ahmad Zahid berkata sistem rekod dan iventori semua perkhidmatan ATM cukup kemas tetapi sekemas manapun sistem itu, pengkhianat negara mesti mencari jalan untuk membolosi semua peraturan yang sedia ada.
Dipetik dari suratkhabar. Ahak ahak ahak. Sila gelak guling-guling. Politician oh politician. Tak kemas la maknanya tu. Kalau kemas, tak do boleh dibolosinye.

Eceh, tajuk ada iras-iras lagu 90 lak kan.. Disana menanti disini menunggu. Tungguuuu.

Tak habis bercakap pasal kejadian runtuh-runtuh di Terengganu, sibuk pulak hilang enjin jet pejuang. Runtuh-runtuh tu abaikanlah, dah tau salah sapa. kontraktor la. Takkan salah aku pulak kan? Eh tapi Terengganu adalah master bab runtuh-runtuh dan hilang-hilang.

Kereta Perdana V6 milik kerajaan pun hilang jugak kan? Tapi apalah sangat takat kereta Perdana tu. Enjin jet pejuang pertahanan negara lagikan boleh dihilangkan. Inikan pula setakat Perdana kan? Oh meh aku speku secara bodoh, kat dalam gudang simpanan tu, mungkin ada jin kot. Waktu malam, jin-jin tu keluar angkut sikit demi sedikit. 'Tadaaa' (Sila tiru gaya joker dalam the dark knight) vanished.

Satu enjin hilang heboh satu Malaysia, kemudian dikhabarkan bukan satu, tapi dua enjin yang hilang?? Bersama banyak lagi benda lain yang Najib kata nak reveal kat mahkamah ja. Perghhh.... cantik pertahanan negara. Tercalar-balar.

Erk, menda macam ni kira keselamatan negara kan? Takde hukum-hukum ISA ke? Tanya je... I kan tak sekolah tinggi. Abih SPM terus berhenti sekolah.

PS: Teringat filem Wira Angkasa. Tetiba berangan nak jadi Norein Noor masa muda lak. :P

Friday, December 18, 2009

Christian The Lion - Sungguh Menyentuh Perasaan

Pagi tadi, aku menonton Oprah di Hallmark Channel. Bagi yang tatau, Oprah ni merupakan talkshow terpopular di US pasal topik-topik dia sangat best dan of course kerana cik Oprah sangat terer jadi pengacara.

Pagi tadi (which is tentunya siaran ulangan), antara topiknya ialah temubual dengan Facebook co-founder (Mark Zuckerberg). Umur baru 25 tahun dah jadi billionaire! dek kerana Facebook.

OH aku memang suka melalut kan, sebenarnya aku nak cakap, sila tonton video diatas, ini pun one of the topik yang Oprah mention tadi. Memula dia dah cakap, sangat touching dan membuatkan ramai orang menangis. Sila sediakan tisu. Hehehe. Aku sikit punya tough. Gelak je masa dia cakap macam tu. Tapi aku tengok la juga. Amazing, 2mins duration video boleh buat aku menangis teresak-esak macam baru terima berita sangat sedih. Sungguh-sungguh menyentuh perasaan.

Okey, disebabkan dia mention kat youtube dah ramai yang tengok sampai 40juta kali, aku carilah video asal tu tapi tak jumpa, takpe lah..ini pun video yang sama cuma hits dia tak sampai juta-juta lagi. Not so suprise, aku tengok sekali lagi video ni kat youtube lepas rancangan Oprah habis, dan air mata aku gugur lagi. Giler laaa.

Monday, December 14, 2009

Menjawab Soalan Berkenaan Jambatan Sultan Mahmud

Gatal-gatal check tracking tengok ada pula yang tanya tol dijambatan Sultan Mahmud dimansuhkan. Ini kak kiah nak tolong jawab. Ini ingat-ingat lupa cik kiah je neh. Kalau ada salah sikit-sikit harap ada yang betulkan. Almaklumlah cerita ini dah lama. Lama sangat-sangat. Dah hampir 10tahun alkisahnya. Hehehe

Sebelum tahun 2000 memang ada tol di atas jambatan Sultan Mahmud (bagi yang tak tahu, Jambatan Sultan Mahmud ini terletak di Kuala Terengganu). Kalau dari Batu 6 nak ke bandar Kuala Terengganu, bolehlah lalu atas jambatan ni dan bayar tol RM1.50 atau lalu laluan yang agak jauh sedikit yakni Manir. Takde la jauh mana pun, aku prefer jalan jauh neh pasal sekarang atas jambatan mungkin sesak sebab turun-turun je jambatan kat depan sana tuh ada Mydin Mall. Perlu diingatkan fakta penting pertama dalam kamus Terengganu ialah Mydin merupakan pasar raya sanjungan disini. Tak ada tempat yang setanding Mydin. Aku zaman duk Kuala Terengganu dulu pun kalau outing, tempat wajib pergi ialah Mydin. Hahaha.(Time tu mydin ada kat area Pasar Payang). Dah tua-tua neh, aku masih lagi suka pergi Mydin tapi dah duk KL, terpaksa lah aku pergi Mydin USJ. Mydin Masjid India tidaklah best pasal tiada tempat parking. Hihihihi.

Alamak, jauh lak aku melalut, okey berbalik kepada Jambatan Sultan Mahmud. Sebaik selepas pilihanraya tahun 2000 yang dimenangi secara besar, cemerlang, gemilang oleh parti PAS dan mereka berjaya membentuk kerajaan, salah satu janji mereka ialah menghapuskan tol di bumi Terengganu. Maka runtuhlah pondok tol di Jambatan Sultan Mahmud. Dan apabila Barisan Nasional mengambil alih pada tahun 2004, mereka takde pun nak tolkan balik laluan tu. (Nak kena bakar??? ELok elok tiada, diadakan balik? Hahaha). Itu jelah ceritanya. :)

Gambar Kelakar Adalah Ubat Stress

Untuk mengelakkan kejadiah terjun dari bangunan 2tingkat sebab aku rasa kepala aku dah berat sangat, jadi aku cari ubat stress yakni gambar-gambar lawak. Confirm menjadi! Totally made my day! Hoho.

Friday, December 04, 2009

WD 40 vs Gam Gajah

Ceritanya malam tadi, aku sudah mahu tidur. Tiba-tiba teringat nak gamkan selipar yang tercabut tali. Bangunlah balik. Tengah-tengah mengam (almaklumla nak cepatkan?), tiba-tiba gam gajah itu sudah melimpah ruah. Dari 10jari tangan, 6jari selamat diliputi oleh gam gajah. Aku panik la jugak lima sen pasal banyak jari dah terpalit gam.

Mula-mula aku pergi basuh, harapan la kalau gam gajah nak tanggal pakai air kan? Kemudian aku pakai minyak masak. Bijak sungguh anak pakcik Ramli neh. Minyak masak yo nak tanggalkan gam gajah? Kemudian aku pakai tuppertine (ke eja camne tah). Sental sental. Tak tanggal gak. Kemudian aku pakai tuppertine lain lak (banyaknya aku simpan tuppertine, apa faedah tah?). Tak gak tanggal. Sudah kepanikkan aku terserlah.

Kemudian aku google kat net. Katanya WD40 boleh guna tuk menanggalkan gam gajah. Ya, dengan baju tidur kartun (baru khamis lepas aku kutuk artis yang duk bangunan tu turun pakai baju tidur ke parking kete, ni aku lak buat.. aku nih betulla memang dapat balasan segera, tak perlu tunggu di alam satu lagi, huhuhu), aku gagahkan diri turun ambil WD40 dalam kereta. Naik umah, spray spray.... lepas tu tunggu 5minit, aku sental dengan berus lembut. Berjaya la dia tanggal. Memanglah agak lama gak tapi at least boleh la tanggal. Selepas bersusah payah, dah hilang ngantuk..baru lah boleh pergi tidur. Menyesal lak buat kerja gopoh-gapah. Menda cepat jadi makin lambat adalah. Hahah.

Moral dalam cite ni ialah WD40 boleh menanggalkan gam gajah or gam UHU dengan pantas. Dan tangan kembali licin tanpa rasa lekat lekit gam. Yeaa.

Wednesday, December 02, 2009

Nak Tarik Subsidi Gula Pulak???

Posted by Picasa
Sewaktu dalam perjalanan ke tempat kerja pagi tadi, aku dengar berita pasal rokok kotak 14batang akan dihapuskan menjelang bulan Jun 2010. Yang ada hanya rokok 20batang. Atas dasar konon nak menyelamatkan rakyat dari kena penyakit itu dan ini. Aku tulis "konon" dalam ayat diatas kerana aku tahu kerajaan Malaysia tak bodoh. Mereka tahu perokok tegar akan tetap beli rokok kalau dipackkan kepada 50batang satu kotak pun. Siapa yang mereka cuba nak tipu?

Okey, berbalik kepada isu yang lebih kurang sama iaitu Gula. Aku selaku orang yang tidak gemar akan kemanisan gula pun rasa nak melenting jugak ni. Memang gulalah penyebab banyak penyakit-penyakit. Tetapi nak tarik subsidi gula atas alasan ini? Heck la alasan. Ayat biasa, spend bermillion untuk subsidi gula bla bla bla.

Apa yang aku nampak kalau subsidi gula ditarik, sepertimana rokok akan ada pembelinya, gula juga begitu. Apa effect pada pengguna akhir? Harga makanan meningkat berkali ganda. Kalau selama ni, teh o berharga RM1.20, dengan penarikan subsidi yang menjangkau 75% dari harga sebenar gula, harga segelas teh o mungkin boleh melambung sehingga RM2.00. Itu baru teh o. Biskut siap packing? Kuih muih sarapan pagi? Dan lain-lain lagi. Jadi, apakah ini yang kerajaan cari? Lebih inflasi daripada biasa??

Gula merupakan bahan keperluan rakyat Malaysia. Gula merupakan makanan ruji rakyat kita. Rakyat kita tak minum kopi pahit, rakyat kita tak minum green tea kosong (yes, adala yang minum, macam aku minum green tea kosong tapi berapa kerat? Berapa nisbah berbanding yang kena letak gula baru leh telan?)

Mode mencari gula now. Tensen dengan muka depan the star punya pasal. Hahaha.