Monday, November 23, 2009

Anak Sendiri di Anak Tirikan...

Apa punya tajuk da... pening aku nak beri tajuk yang sesuai. Tapi ini adalah entry berkaitan dengan bantuan kemanusian berkaitan banjir sebenarnya. Pasal sejak dua tiga minggu ni berita kebanjiran berlaku di hampir negeri yang terdedah kepada musim tengkujuh.

Tajuk di atas berkaitan dengan bantuan untuk mangsa banjir. Ya bantuan kemanusiaan yang Malaysia sangat pakar itu. Pada kali pertama banjir iaitu dua minggu lepas, banyak rumah sudah rosak teruk dan pelbagai harta sudah tidak boleh digunakan lagi. Kerajaan dengan bangganya berkata, bantuan akan dihulurkan selepas mangsa terbabit betul-betul disahkan merupakan mangsa banjir. TAKUT KES MENIPU bantuan.

Apa yang aku rasa agak annoy dalam kes ini?

1. Sewaktu negara Indonesia dilanda bencana, Aceh dilanda petaka, Philipina dilanda taufan, kerajaan tanpa meminta senarai apa-apa dengan murah hati menghulur bantuan berguni-guni. Pihak swasta juga dengan penuh ceria pakat-pakat setup tabung bantuan bencana seterusnya sibuk display mock cheque tulis beratus ribu untuk diberikan kepada mangsa.

2. Tak cukup dengan bantuan kewangan, kita turut menyumbang pakaian.. bahan makanan..lampin lagi, susu bayi pulak. Tuala wanita pun kita tolong sumbangkan.

Tetapi apabila rakyat negara sendiri mengalami bencana alam (well banjir pun bencana alam juga), mana pihak swasta yang selama ni hegeh-hegeh setup tabung bencana untuk negara luar tapi tidak untuk rakyat sendiri? Dah habis mock cheque untuk didisplay atau tabung bantuan banjir tidak gah namanya untuk promosi nama syarikat?

Kenapa pula kerajaan waktu menghantar bantuan ke negara lain tak minta list? Kenapa apabila rakyat sendiri yang mengalami bencana nak kena minta list? Apa beza bencana alam di negara orang dengan negara sendiri? Ke sebab rakyat negara lain bukan ahli parti pemerintah dan parti pembangkang? Jadi tidak perlu ditilik-tilik yang mana nak bagi bantuan lebih? Renung-renungkan dan selamat beramal :D

Tuesday, November 17, 2009

Sistem Peperiksaan Dan Pelajar

Semperna musim peperiksaan, aku terfikirkan topik ini sebaik aku dengar radio pagi semalam. Dari peperiksaan SPM dan STPM seterusnya menjalar kepada peperiksaan setiap semester diuniversiti dan kolej menerawang terus kotak fikiran aku.

Antara soalan mudah ialah, kenapa walaupun di peringkat sekolah dan universiti, top studentnya ialah perempuan tetapi yang berjaya masuk market pekerjaan dengan mudah ialah lelaki? Kenapa ramai top student perempuan apabila keluar bekerja hanya membuat kerja-kerja rutin yang tidak ada cabaran kerja? Begitulah lebih kurang.

Aku terpaksa mengakui yang situasi itu berlaku.

Apa aku melalut neh, motif aku nak taip nih belum tercapai neh. Hihihi. Aku ada terbaca dalam ruangan rencana surat khabar (lupa paper apa), pasal kenapa perempuan berjaya kat bangku sekolah dan lelaki lebih berjaya selepas sekolah (even result cukup makan je). Ianya adalah kerana sistem peperiksaan kita memberi kelebihan kepada budak perempuan. Kami bijak bab menghafal, kami bijak bab come up with teori dan sebagainya. Sistem peperiksaan memungkinkan kami menonjolkan kegunaan otak kami ini.(TEORI)

Tetapi bagi pelajar lelaki, mereka lebih menumpu kepada kemahiran. Mereka tidak minat menghafal fakta sejarah 400kali. Mereka tidak minat dengan coloring peta minda. Ini semua minat perempuan. Buku nota penuh warna warni. Jadi pelajar lelaki akan mendapat result yang cukup makan kerana otak mereka di design untuk membuat kerja-kerja berasaskan kemahiran. Kalau di sekolah teknik atau vokasional siapa yang lebih menyerlah? (PRAKTIKAL).

Apabila menceburi bidang pekerjaan, sistem peperiksaan tidak langsung memberi manafaat (selain result yang cenderung dimonopoli oleh pelajar perempuan). Tetapi dari segi kerja (yang mana semuanya memerlukan praktikal) maka ketika inilah lelaki yang datang dari produk sistem peperiksaan yang tak berapa cantik resultnya akan menyerlah dan kelihatan sangat mampu adapt kepada sistem pekerjaan.

Jadi rasanya mungkin sistem peperiksaan yang ada sekarang bukanlah jalan terbaik mengukur prestasi seseorang individu. Kan?

Friday, November 13, 2009

Insurance Renewal Notice: Lawak Sih

Posted by Picasa
Aku memang takde niat nak sambung CIMB Aviva Takaful untuk kali ke tiga selepas tahun lepas. Atas beberapa sebab:

1. Masa aku renew buat kali pertama, ejen tu kata, kalau masuk tahun ke dua aku tak claim... aku akan dapat rebet sikit sebab ini adalah takaful. Bukan insuran biasa. (Percayalah i kan). (Masa ni CIMB Takaful lagi. dia lum merge dengan Aviva)

2. Second year, aku renew la kan, aku tunggu-tunggu rebet pasal dia kata hantar by cheque. Percaya la lagi. Tak ada pun. Saje je. Kot dapat RM2.00 pun tak apa lah, aku bayar bukan banyak pun, aku nak tengok je betul ke dapat rebet.

3. Selepas sebulan renew insuran, aku dapat polisi (biasalah tu kan), aku dapat 3 salinan polisi. Yang nombor polisinya berbeza-beza. Dari satu kertas ke satu kertas. Ada yang cover itu tak cover ini. Ada yang cover ini tak cover itu. Aku jadi confius. Aku cuba call CIMB Aviva Takaful untuk 3 hari berturut-turut selepas aku dapat polisi tu, haram tak berangkat! Kalau aku eksiden tahun lepas, aku taktahu la nombor polisi mana aku nak kena guna untuk claim insuran atau nombor berapa aku nak kena call supaya aku boleh bercakap untuk buat claim. (SEBAB UTAMA)


Jadi, aku memang tak ada niat nak sambung sekali lagi. Okey, semalam mereka hantar renewal notice (standard lah memang akan hantar kalau dah ada data kan), yang paling lawak, ialah dia letak windscreen coverage aku RM12,000. Memang tiap tahun aku akan letak additional coverage untuk windscreen, takut takut cermin pecah ke apa ke. Tapinya 12,000??? Apo kau ingat aku bawak Volvo? Hahaha.

Memang aku sedar dia buat salah, tapi sebelum hantar tu, check lah dulu. Kot jadi camnih, dapat kat pakcik-pakcik bawak kancil macam aku neh, tak ke mau kena heart attack tengok total kena bayar insuran untuk kereta buruk sampai beribu-ribu? Apapun, CIMB Takaful, kau memang pandai buat lawak. Ceria aku pagi nih! :D

Monday, November 09, 2009

Piala Malaysia: Too Stupid Too Furious

Tahun depan, aku cadangkan anak Yusop Selam buat filem pasal bola sepak lak. Tajuk ala-ala filem aksi kereta. Tapi mengisahkan perjuangan satu kumpulan yang pergi menyorak kat padang bola. Amacam? Box office tak agak-agak? :P

By now, we should know that Kelantan kalah Piala Malaysia 1-3 berhadapan dengan Negeri Sembilan. Tetapi aku yakin yang rakyat Malaysia gian perkatakan sekarang, bukan kejuaraan Negeri Sembilan tetapi lebih kepada apa yang berlaku diluar padang pada malam final itu.

Aku dari awal sudah menjangkakan insiden pelik-pelik akan berlaku. Hai, takkan tak ingat tahun lepas penyokong Kelantan bakar stadium kan? (Masih ingat tak kejadian di mumbai apabila penonton bakar panggung wayang akibat ending movie tak seperti yang dia harapkan, sama kan?) Sudah tentu tahun ini pun akan ada insiden yang menarik penonton bukan peminat bola menonton final. Seawal jam 6.00 petang, sudah ada insiden berebut-rebut nak masuk. Bola start pukul 8.45pm. Yang nak serbu pukul 6.00 tu pasai apa? Sampai roboh pintu tu dibuatnya.

Penyokong Kelantan bagi aku sangat kelakar, macam sarkas. Dengan mercunnya, dengan baling botolnya, dengan bakar kerusinya, dengan bakar kain rentangnya. Aku taknak ulas lah apa yang terjadi, aku tahu ramai tengok siaran langsung, ramai juga yang baca paper dan ikuti perbincangan tabie penyokong kelantan di Internet.

Cuma aku tertarik dengan satu pernyataan, 'penyokong kelantan live up the expectation'. Of course they did. Aku pun expect buruk gak pasal tu aku gagahkan diri tengok perlawanan akhir tu. Kekekek.

Aku rasa selain dari percaturan yang tidak kena, penyokong kelantan adalah penyumbang besar kekalahan Kelantan pada hari itu. Camno pemain nak main dengan penuh kosentrasi kalau penyokong dah macam tu sekali? Depa tertekan tau dak?

Apapun ucapan aku, it just football match la. Taksah la angin-angin sangat. Kalah menang, tak ada kampung yang tergadai. Tahun depan piala tu pusing lagi. Rebutlah lagi. Yang nak bergaduh, bertumbuk, bakar itu ini macam orang takde tamadun neh...apa hal? :)