Tuesday, October 27, 2009

Belanjawan 2010 - Suara Lambat Aku :P

1. RM50/Kad Kredit

Aku ikuti belanjawan 2010. Tapi aku macam tak ada masa nak go through. Pehtu aku tengok ringkasan kata kerajaan nak impose RM50 per kredit kad. Aku selama ini bijak juga bab-bab pakai kad kredit iaitu aku cari bank yang tiada annual fee. Supaya aku tidak perlu bayar kos-kos hidden sana sini.

Dari semua kredit kad kena caj RM50.00 baiklah dia buat kad pertama tak kena, kalau gatal nak pakai lebih dari satu baru kena caj RM50.00. Idaklah nampak ciri-ciri kerajaan tiada duit dan cuba pow duit rakyat from which ever channel possible. Ini bukan soal RM50 per kredit kad. Ini adalah soal RM50 per kredit kad darab berapa juta kad? Mungkin RM50 ini adalah untuk membayar RM60 billion pakej ransang merangsang tahun lepas yang aku tak tau apa jadinya itu.

Kalau kerajaan nak mengelakkan rakyat overspend dengan kad kredit (yang memang diketahui merupakan salah satu punca besar kebangkrapan rakyat Malaysia), tidaklah perlu ambil RM50.00. Sebab sudah jadi pelik, yang bagi kad ialah bank, yang kutip duit ialah kerajaan. Ada pelbagai cara lain.

a. Contoh mudah, setiap orang dihadkan ada satu kredit kad sahaja. Data kat bank negara kan ada. Capture jo lah dari situ. Kata e-government?

b. Kerajaan juga tidak memberi masa untuk rakyat potong kad itu. Sepatutnya menda ni dilaksanakan 2tahun lagi ke (Alangkah PPSMI pun ambik masa 3-4tahun untuk dilupuskan kan?). Confirm belanjawan tahun depan, dia deduct balik RM50 neh or belanjawan tahun 2012. Almaklum la kan, nak pilihanraya tahun tu. Tahun mengambil hati rakyat. Hahaha.


untuk menggalakkan rakyat berbelanja secara berhemah, setiap kad kredit dicaj RM50 dan RM25 utk kad sampingan <-- ayat paling lawak tahun ini. Nak mengalakkan rakyat berbelanja berhemah ialah naikkan pendapatan tahunan orang yang layak pakai CC la Dato' Seri. Ada ke gaji RM1500 pun dah mampu pakai kredit kad which mean 18k per year. At least buat 25k p.a ke logik jugak.

Nanti ada orang kata, kalau nak senang, pakai debit kad la. Buat apa pakai kredit kad. Neh aku nak jawab, debit kad ni baru diperkenalkan. Tak semua tempat support lagi. Even sesetengah kedai bata pun tak support debit kad atau ATM kad. Apa kes? Apapun people, please take care of your own finances. Muflis kang tak dapat nak ditolong la. :D

2. Income tax - pelepasan diri naik RM1000.
Yeaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, terima kasih banyak. Boleh buat bayar government caj untuk kredit kad :P

3. Pelepasan cukai RM500 untuk pengguna broadband
Yea.. tapi aku tak dapatlah.

Atas dua dasar: Internet sharing atas nama orang lain, camno nak claim tu. Second - yang bayar income tax dapat pengecualian, yang tak bayar cukai tu, camner? Sian gak depa, dahla gaji rendah...kena bayar bil broadband full pulak tuh. Camner tuh?

Wednesday, October 21, 2009

Jasa Paklah Selaku Perdana Menteri

Semalam Najib announcekan mulai tahun depan 16 September akan jadi cuti umum seluruh Malaysia. Yea, best best. Memang dah lama sepatutnya 16 September jadi cuti umum. Pasal tiap-tiap tahun isu yang sama berkumandang, 31 August di raikan tetapi hari pembentukan Malaysia dipandang sepi. Cuma ada dalam buku sejarah tingkatan 5 sahaja.

Tiba tiba aku terrefresh pasal jasa Paklah yang paling aku ingin sepanjang dia jadi PM. Bukanlah jasa gambar-gambar dia terlelap di majlis rasmi. I remembered him most sewaktu dia umumkan Thaipusam merupakan cuti umum bagi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Aku ingat lagi ucapan dia: 'tiap kali thaipusam KL jem teruk..kita bagi jelah KL cuti hari thaipusam'. Yeaaa jugak.

Apakah satu hari selepas Najib bersara, satu-satunya jasa yang pop up dalam minda aku sewaktu mengenangnya ialah menjadikan 16 September sebagai cuti umum? Hehehe kita tunggu dan lihat.

Tuesday, October 20, 2009

As Malaysian, Kita Tak Tahu Banyak Benda...

Semalam ada quick meeting bahagian Admin dan Finance. Semasa dalam meeting, bos aku (yang berasal dari Sri Lanka) memberitahu bahagian kewangan jangan terlalu berkira dengan duit makanan untuk para peserta kursus/consultation/meeting/seminar dan sebarang benda yang diuruskan oleh pejabat kami.

Sebagai contoh, walaupun lunch disediakan didalam flight tetapi kalau flightnya itu adalah jam 2-3petang, office perlu membayar duit lunch lain para peserta kursus. Atas dua sebab: 1. waktu lunch biasa adalah jam 1. Dan yang ke dua peserta kursus mungkin keluar awal-awal pagi untuk mengejar flight. Ada yang menaiki bas sehingga 4-5jam untuk sampai ke airport. Tak makan dari pagi. Disitu juga bos aku tekankan: Jangan assume semua tempat macam Malaysia.

Kemudian sebaik meeting berakhir, puan bos bercerita yang ibu dan anaknya dari Sri Lanka akan datang ke Malaysia minggu hadapan dan Malaysian Embassy di Sri Lanka agak ketat sedikit proses pemberian visa disebabkan ada kes beberapa hari lepas di mana warga Sri Lanka ditangkap sedang naik bot kecil di Indonesia sedang berusaha nak naik bot besar untuk ke Australia. Ya, aku ada baca berita itu. Tetapi tidak ambik port sangat.

Kemudian dia bercerita lagi, warga negara miskin ini sanggup berhimpit didalam bot yang memuatkan 200++ orang dan berkongsi 1 tandas untuk tempoh beberapa hari semasa dilautan dari Indonesia ke Australia (memula depa mai Malaysia ke Sabah Sarawak, dari Sabah Sarawak ke Indonesia lak..dari Indonesia ke Australia).

Jadi bos aku selepas melihat muka kami macam muka tidak percaya, maka dia berkata 'you as Malaysian, never know about this stuff. You will never know how people sacrify their whole life saving to get out from those poor country and start new life'

Sedar tak sedar betul apa yang bos aku cakap. Kita kat sini macam-macam komplen itu tak best, ini tak kena. Tapi berbanding negara-negara lain, kita sebenarnya jadi bahan cemburuan.

Ditambah lagi dengan cik Suzana pagi tadi copy paste email dari warga Iran yang menyatakan dia tak boleh attach scanned copy of her passport because the connection is so slow. Lagila aku rasa macam sangat tidak logik. Pakai dial up 56k modem pun lepas, apa jenis internet yang negara itu? And then we repeat to each other, as Malaysian kita memang tak tahu banyak benda..

Wednesday, October 14, 2009

Dah Pandai Tarik-Tarik Pulak...



Dah banyak kali aku cakap kawasan kerja aku ni payah nak cari parking kan? Double parking kang kena saman lak. But this is by far the most extreme action yang pernah dilakukan oleh DBKL di kawasan sekitar pejabat aku. Kalau saman tu, hari-hari la dapat. Aku dengan tak segan mengaku, kereta aku tu ada la 5-6keping saman DBKL.

Aku suarakan rasa agak tidak puas hati aku la juga sedikit, sometimes, kalau aku kena kerja luar..dan perlu bawa kereta...bila balik memang tak ada parking. Kalau kereta tu boleh lipat masuk poket bolehla lipat naik parking kat sebelah meja kerja. Kalau dah besar gabak, macammana?

Kotya nak menarik kereta, common sense la bang DBKL. Sediakan tempat parking. Season parking RM200 sebulan pun orang sanggup bayar. Bukan pakai sedap kalau orang salah park, kita tarik tetapi masalah kenapa mereka parking tepi jalan tidak ditangani. Hari ini sahaja, sekitar jalan Riong sepanjang pemerhatian aku, empat kereta ditarik. Perbuatan menarik kereta di tempat tidak ada parking adalah seperti 'membunuh anai-anai satu per satu tanpa memusnahkan sarangnya'.



Sunday, October 11, 2009

Movie Review - Papadom

Pernah dengar tentang filem Papadom? Barangkali pernah. Filem ini merupakan filem terbaik FFPAM 2009 (or which ever number they want to call it). Menonton the making of Papadom tengahari tadi di ASTRO RIA membuatkan aku macam sedikit tidak sabar untuk menonton filem ini. Agak menarik juga the making nya. Tetapi the making selalunya memang tunjuk part-part best sahaja.

Last aku tengok cerita Melayu di pawagam adalah arahan Khabir Bhatia iaitu Setem yang sangat menarik hasilnya dilakonkan oleh Aflin Shauki. Kali ini, diarah dan dilakonkan oleh Aflin Shauki pula.

Ada beberapa benda yang aku nak tegur sebelum aku komen best ke tak citer neh:

1. Ketiadaan sarikata English
Ini amatlah menyedihkan memandangkan filem ini merupakan filem terbaik tahun ini. Jika filem Setem boleh diadakan sarikata, kenapa tidak filem terbaik tahun ini? Memang jarang kaum bukan melayu menonton filem Melayu tetapi apa salahnya kalau jadikan sarikata sebagai satu strategi pemasaran? Kalau filem Thailand atau Jepun atau Hindustan tidak bersarikata, agak-agak ada tak kaum lain nak masuk panggung dan nganga tengok filem dengan tak faham?

2. Suara berbisik
Ada beberapa scene dalam filem dimana, watak berbisik antara satu sama lain. Contoh semasa isteri Saadom hampir menghembuskan nafas terakhir. Ya, orang sakit mana boleh cakap kuat-kuat tetapi kalau sampai audiens tidak dengar, maka tidak perlulah buat dialog kan? :D

Okey berbalik kepada jalan cerita, kalau dibandingkan dengan movie lain garapan Aflin, filem ini tidak kalah dari segi jalan cerita. Siap ada boria lagi. Aku juga suka mende remeh temeh yang diberi perhatian dalam filem ini (seperti filem arahan Yasmin Ahmad). Contoh benda remeh temeh ialah penggunaan telefon bimbit yang besar dan outdated kerana watak masih berada di tahun 1990-an dan awal 2000. Begitu juga dengan kereta yang digunakan.

Apapun, aku rasa cerita ini sesuai untuk hari bapa. Pasal mengisahkan Saadom yang menghadapi masalah untuk melepaskan anaknya pergi jauh dari dia kerana sepanjang selepas kematian isterinya, hidupnya didedikasi untuk menjaga anaknya. Ada sedih, ada ketawa, ada lucu. Berbanding setem, setem lagi menarik la kot. Tapi filem ini ada semua rencah menjadikan ia sebuah filem. filem Kecuali watak si anak dara yang baru keluar dari ketiak ayah, terus pergi peluk-peluk dengan jantan eh? Ada nilai pengajaran juga walaupun aku memang selalunya akan cuba avoid filem yang nak mendidik ini. Filem Melayu suka sangat buat ciri-ciri mendidik eh?

Cuma satu je walaupun cerita Papadom tidak mengecewakan, ia juga tidak ada rasa wow. Dimana apabila sebaik aku keluar dari panggung, there is nothing to talk about. Berbeza dengan setem, I still remember a few scenes from that movie. :)

PS: Aku tengok gezek 'Santau' yang bakal keluar pada bulan December agak seram juga lima sen.


Friday, October 09, 2009

Bincang Hal Port Dickson Jab

Mula-mula sekali, aku nak cakap aku sangat sayang Port Dickson. Port Dickson sangat dekat dihati aku bukan pasal dia ada pantai yang paling dekat dari KL. :P Port Dickson merupakan tempat aku mengenali susah senang hidup (eh mana ada senang, susah je aku kenal masa kat situ.). Port Dickson juga menemukan aku dengan Mariani aka Itik. Orang yang ajar aku memasak, yang aku share dengan keluarga-keluarga sekali. Mak dia dan keluarga dia yang lain pun aku dah sayang macam keluarga sendiri. Tiap kali balik kampung acara wajib singgah Bukit Payung demand makan-makan dulu. Hehehe.

Jadi setiap kali sebut atau ke Port Dickson ada macam feeling yang aku tak boleh bagitahu dan explain kepada orang. Macam orang cakap 'tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula tempat bermain' Dalam kes aku tempat bermulanya hidup seorang aku la.

Sekarang glamour betul Port Dickson, disebabkan pilihanraya kecil yang akan berlangsung di Bagan Pinang. Alahai, macam-macam kes. Bertumbuk lah, bertetaklah (ganah mung orang Port Dickson! Baru balik siam belajar tomoi ka?). Berita tv pula gebang bukan main pasal ceramah PAS ada 2o sahajalah yang hadir dan pelbagai isu lain.

Tiap kali nak pilihanraya, tiap kali gak aku rasa taknak tengok berita tapi kalau aku tak tengok berita sudahnya aku tak tahu ASTRO dah menang bida hak siaran perlawanan bola sepak. Hari tu ya ya cakap Telekom bida tinggi dah- ni sebab aku kena gak tengok berita... abihla pengetahuan am aku kalau tak tengok berita.

Setiap kali pilihanraya, bab buruk parti satu sama lain diteruskan....parti ini tak bagus, parti ini senget sebelah. Calon ini tak membantu rakyat before this, calon yang itu tak bagus. Serba serbi tak kena. Secara peribadi aku tak suka calon yang dipertaruhkan oleh Barisan Nasional but hey... aku tak layak mengundi pun untuk kawasan tersebut. Jadi, peribadi ke profesional ke.. aku tak suka lah calon itu. :) That does not mean I root for other candidate tho... Senang cite, aku pengundi berdaftar kawasan Dun Kampung Raja and have no power to vote at other place.(read: bukan pengundi bangkit dari kubur)

Oh, PR cepat-cepatlah register sebagai satu pakatan.. nanti senang nak kempen pakai satu logo je.