Wednesday, September 16, 2009

Pasukan F1 Malaysia, Biar Betul?

Cukuplah Petronas jadi wakil F1 dari Malaysia. Tak perlu wujud Malaysia team dalam F1. Aneh sungguh. Ini bukan sukan olimpik nak bersaing peringkat negara.

Mai mana idea pasukan F1 Malaysia neh? Apakah terus menjadi negara maju, Malaysia ini sekiranya menjadi negara pertama menjadi team dalam F1? Singapura pun tidak ada team dalam F1, elok je dollar mereka kukuh di pasaran.

Kalau idea itu semata-mata nak memetakan Malaysia dimata dunia, wake up! Ia telah dilakukan dengan memacakkan Petronas Twin Tower sampai French Spiderman panjat sampai ke atas (oh by the way, bila kerajaan Melaka nak bagi Datukship kat dia neh?). Jadi untuk apa pasukan F1 Malaysia?

Dari berbelanja berbillion hanya untuk nama gah dimana dunia (like anyone care??), baik bayar banyak skit duit bonus kakitangan awam. (Bonus kakitangan awam RM500 pun bayar dua kali..apa cer?). Macamla aku kakitangan awam kan? Hahaha.

5 comments:

Anonymous said...

PETRONAS adalah penaja.Yg menaja sukan pemotoran sebab its about BRANDING.Tapi it takes alot of MONEY.....lagi2 sukan yg membabitkan F1 neh.FORCE India team tak 1 india pun..cuma diterajui oleh bilioner mereka.
F1 1 msia mean..dari segi RnD jentera sampai ke krew pits nyer suma org malaysia..Mampukah kita?sedikit sebanyak akan ader gak campurtangan teknikal n taktikal dr org luar+RM kuar.Sesama la tengok,capai atau idak mimpi ngarut najib neh.

Tapi aku tak berapa setuju bila GOV sibuk2 nak mengaburi mata rakyat dgn F1 1Msia neh...sebabnyer...dalam A1 Team GP pun Msia tak kemana pun.....tak gah pun....baper lama dah join.
Kenapa PETRONAS,GOV,Air ASIA,Proton n Lotus tak setup team tuk RALLY?Negara kita ader Driver RALLY yg Disegani-Karamjit SIngh@the flying sikh.....so dari segi driver dah tak perlu risau..sebabnyer driver memang dah chempion....n kos tuk rally setup tak mahal giler mcm F1....Drifter mcm Tengku Djan sendiri dah buktikan yg Msia dipeta dunia,bila sebut jer tengku Djan,drifter2 luar tau dah...dari Msia......Ada baiknyer kita just bangunkan sukan pemotoran dari grass root.....dari menghabiskan duit berbilion..tak tentu pasal.....

Anonymous said...

ni ler rakyat malaysia...tau nak band jer..pk ler positif siket..nnti ble untung da msuk..diam2 kte gak yg gune..lgi 1 pon pasukan ni idea phak swasta yg dketuai tony fernandez..mne plak dtg nye ni idea krajaan?...x pnah msuk dlm "Rancangan Malaysia" pon?..same gak A1 team malaysia..asalnye idea Alex Yong...kire ok la tu..dorng byak duit.laburkan utk naik kn name malaysia wlaupn government x support mane..rasenye klau lah org yg tau nk kutuk2 ni klau dorng kaya pon..lom tntu nak buat something utk negara agaknye..tau da byk duit..enjoy sndiri2 shje..btl x..

p/s..x de kaitan ngn kerajaan or pmbngkang..;)

MalayMind said...

Tak guna duit rakyat pun F1 1Malaysia ni.

Belajarlah ekonomi sikit kalau nak tahu apa rasionalnya buat F1 team ni. Bukan setakat tu, sejumlah 200 rakyat malaysia org yg bakal terlibat tu, begitu banyak exposure yang mereka bakal dapat.

Kalau kita taja saja, kita cuma dpt brand. Apa yang berlaku sebenarnya, teknologi apa diguna, tidaklah kita tahu. Yang kita tahu, berapa ramai dah orang yang tengok logo Petronas.

Tugas kerajaan yang baik bukan setakat manage duit yang ada dalam negara. Mereka wajib mencari duit dari luar negara supaya ekonomi kita naik dan supaya kita sama-sama berebut dalam satu ekonomi yang maju.

Kalau dah ekonomi mundur, nak berebut apa.

Tambah-tambahlah Tony Fernandez yang jadi bos. Dia adalah seorang yang suka kejar the impossible macam AirAsia tu.

Teknologi Lotus pun boleh dipush sampai ke tahap maximum. Nanti Proton juga dapat tempiasnya.

Alah, banyaklah alasan aku nak menyokong. Nak tulis semua nanti jadi rencanalah pulak.

pakiepake said...

aku sokong malaysia ada team dalam F1.... ada dua sebab pertama nie akan menaikan nama malaysia dalam bidang permotoran walaupun malaysia masih ketinggalan dalam bidang nie... kedua kalau pihak pengurusan bijak, pasukan F1 malaysia boleh generated banyak duit dalam pengiklanan...cuba bayangkan pasukan red bull dapat keuntungan lebih 2.3 billion ringgit hasil keuntungan pengiklanan dan lain2 selain penajaan... sedangkan kos penglibatannya dalam F1 dalam 1 billion++++ so tak ada istilah rugi jika malaysia masuk F1 yang penting pengurusan mesti mantap.... aku yakin dibawah pengurusan datuk tony F1 malaysia team boleh pergi jauh tengok saja AIRASIA.....MALAYSIA BOLEH

Anonymous said...

ngarot arh f1 1malaysia nih..
duit tu baik gi sedekah kat rakyat jek.