Monday, September 28, 2009

Ops Sikap! Gagal Ke Berjaya?

Okey, memula sekali....selamat kembali ke ibu kota wahai semua perantau-perantau. Berapa jumlah saman anda? Heee. Teman? Idokla teman tahu... Selamat hari raya.

Aku terpanggil nak suarakan pendapat aku berkenaan Ops Sikap yang berakhir semalam. Dengan luahan kecewa Ketua Polis Negara yang siap kata hukuman gantung pun tidak dapat menginsafkan sikap buruk pemandu Malaysia yang mengakibatkan kemalangan maut yang ngeri-ngeri sepanjang Ops Sikap untuk hari raya ini.

Jadi apakah Ops Sikap ke 20 gagal mencapai matlamatnya? Atau berjaya? Aku kurang jelas apa matlamat Ops Sikap kerana ikutkan ianya untuk mengurangkan kemalangan tetapi setiap hari sepanjang Ops Sikap yang kuat dihebohkan ialah jumlah kematian, jumlah kemalangan dan juga jumlah saman. Kalau Ops Sikap adalah untuk mengumpul statistik maka tahniah...ianya berjaya setiap kali ia diadakan. Kalau untuk mengurangkan kemalangan...eeerm...agak kurang berjaya.

Aku pelik dengan Ops Sikap, kalau untuk menjadikan pemandu berkemah....sila pegawai-pegawai polis tunggu di tepi jalan. Percayalah... pemandu Malaysia ni ada perasaan takut dengan polis trafik..even nampak kereta peronda pun cepat-cepat sarung tali pinggang keledar! Yang pegawai polis tu pulak tak perlu pun buat sekatan jalan atau ukur speed kereta lalu..just duduk2 lepak sambil borak pun tak apa. Yang penting visibility nya jelas. Dari jauh ku pohon ampun maaf...ops.. dari jauh dah kelihatan! Sah pemandu terus jadi sopan santun. Nak memotong di tempat yang dibenarkan pun segan silu gitu.

Ops Sikap tahun ni menyaksikan tiada roadblock diadakan, which is good la sebab tak sesak. Tapi the bad side is orang tak nampak polis jadi mereka naik gila. Kat mana-mana pun buat kesalahan lalu lintas which might cause the serius accident to happen. Sebab tu aku pelik apabila sibuk keluar statistik berbelas ribu jumlah saman dikeluarkan setiap hari. Untuk kumpul samankah Ops Sikap itu? Kalau polis duk bersembunyi dalam hutan atau di tengah highway untuk tembak kereta yang tidak mematuhi peraturan jalan raya (tanpa kelihatan), adakah boleh mengurangkan jumlah kemalangan? Kalau kena saman pun bukan kena bayar on the spot. Which tak bagi effect langsung pada yang buat kesalahan.

Cadangan ikhlas aku kepada PDRM untuk Ops Sikap akan datang, sila tempatkan pegawai polis ditempat yang pemandu nampak. Jadi mereka takut seterusnya jadi baik. Jangan hanya duk shoot dari tempat tak nampak dan pada esoknya dengan penuh syok keluarkan statistik. Mungkin PDRM boleh buat dua operasi semperna hari-hari perayaan, 1. Ops Sikap. 2 Ops Statistik. :)

Wednesday, September 16, 2009

Pasukan F1 Malaysia, Biar Betul?

Cukuplah Petronas jadi wakil F1 dari Malaysia. Tak perlu wujud Malaysia team dalam F1. Aneh sungguh. Ini bukan sukan olimpik nak bersaing peringkat negara.

Mai mana idea pasukan F1 Malaysia neh? Apakah terus menjadi negara maju, Malaysia ini sekiranya menjadi negara pertama menjadi team dalam F1? Singapura pun tidak ada team dalam F1, elok je dollar mereka kukuh di pasaran.

Kalau idea itu semata-mata nak memetakan Malaysia dimata dunia, wake up! Ia telah dilakukan dengan memacakkan Petronas Twin Tower sampai French Spiderman panjat sampai ke atas (oh by the way, bila kerajaan Melaka nak bagi Datukship kat dia neh?). Jadi untuk apa pasukan F1 Malaysia?

Dari berbelanja berbillion hanya untuk nama gah dimana dunia (like anyone care??), baik bayar banyak skit duit bonus kakitangan awam. (Bonus kakitangan awam RM500 pun bayar dua kali..apa cer?). Macamla aku kakitangan awam kan? Hahaha.

Tuesday, September 15, 2009

Tol Percuma Ke Pantai Timur.....Bestnyee

18 September dan 24 September 2009 menyaksikan dari jam 12pagi hingga 5pagi, tol adalah menjadi percuma. Ada la terdetik ini tidak berada best, kalau sehari suntuk free baru betul-betul best.

Kronologi kalau aku nak dapatkan tol percuma - Aku perlu keluar dari lebuhraya Pantai Timur di exit terakhir yang memerlukan 3jam (minus plus) perjalanan dari Kuala Lumpur, ini bermakna aku harus bergerak pukul 1.00pagi lebih sedikit dan keluar dari LPT di exit Jabor jam 4.00pagi lebih sedikit. (Sebelum jam 5 pagi). Isunya sama, berbahaya memandu pasal waktu malam mengantuk tapi boleh kunyah-kunyah makanan dan agak takutlah sebenarnya jalan malam-malam neh, dahlah macam-macam cerito aku dengar kat LPT tu...). Hahaha. Macam tak sanggup je. Baik aku tunggu cerah sikit.

Peluang lalu highway dan percuma amatlah syok untuk dilepaskan. Bukan berkenaan bayaran, tetapi peluang melalui sejarah 'Aku pernah lalu highway free je dulu' akan kekal jadi satu cerita tu. Hahaha.

Okeylah, dari tak ada promotion apa-apa kan? Selama ni pun lalu bayar penuh je. Tak ada pulak orang bising-bising kan? Sama juga kaedahnya dengan promosi ini. Sapa nak, jalan, sapa taknak tarik selimut sambung tidur. Kekeke.

Dalam Proses Mengubah Templates

Tahu ajelah ya, template aku yang lama sudah expired jadi aku terpaksa mengodek templates baru. Macam biasa, aku nak keep it simple. Aku taksuka template berserabut kiri kanan belakang depan.

Harap bersabar dengan proses mengubahsuai ini. :)

Monday, September 14, 2009

16 September Datang Lagi...

16 September 1969 menyaksikan penubuhan Malaysia dimana semenanjung dan Sabah Sarawak bergabung menjadi negara yang kini dikenali sebagai Malaysia.

Kemudian datang lagi satu sejarah 16 September iaitu 16 September 2008 apabila Anwar Ibrahim dengan penuh semangat berkata yang pada tarikh tersebut kerajaan akan bertukar ganti dari Barisan Nasional kepada Pakatan Rakyat. Diam tak diam dah hampir setahun kan kita dibawah kerajaan baru. Eh eh...mimpi rupanya. 16 September tahun lepas yang menyaksikan babak-babak lawan bawak lari ahli parlimen ke Taiwan untuk belajar pertanian? Biar benar belajar pertanian... kemudian di kejar oleh pasukan satu lagi seperti main bola untuk menyaksikan sejarah pada 16 September.

Sejarah memang berlaku, iaitu sejarah rakyat menunggu nunggu apa akan jadi. Aku masih teringat muka Paklah dengan bangga berkata, tengok tak ada apa-apa jadi (bukan dengan muka bangga sebenarnya...muka release..kelegaan)..Kekeke.

Apapun 16 September datang lagi. Aku tunggu dengan semangat 16 September tahun ini kerana ianya hari gaji aku. I still have some last minutes shopping to do. Sapa nak sponsor baju raya untuk aku? Wahahaha.

Tuesday, September 08, 2009

Beraya Dengan Warna Baru...


Setelah melihat Ina (osmate aku) berpindah ke bilik baru dan mengecat biliknya dengan penuh tekun dan hasilnya sungguh lawa dimata aku..maka aku sudah envy sama bilik dia punya warna yang sangat cantik. Jadi untuk tidak envy lebih-lebih, aku ajak dia cat ruang tamu pula dengan lebihan cat yang digunakan untuk bilik dia. Maka aku, Ina dan Fauzan (osmate baru)..telah bertungkus lumus mengecat ruang tamu sehingga jadi cantik.

Mula-mula musti kena alih perabut nan tidak la banyak mana. Lebih kurang pukul 9 lebih usaha mengecat dimulakan. Disebabkan aku tak tahu, briefing dulu oleh Ina. (time ni Fauzan belum balik).. Setelah mengecat dan mengechat...fauzan balik dia pun tolong sama. Maka kami bertiga dengan happy dan gembira mengecat rumah beriya-iya macam nak beraya di Kuala Lumpur. Pukul 12 malam lebih skit siap sudah. Pasal cat kat ruang tamu sahaja. Bukan seluruh rumah pun. Tapi apabila memandang hasilnya yang cantik dimata kami...aku dan Ina berniat nak cat ruang tamu ke dua lak dan hall masuk ke ruang tamu pertama. Projek kalau tiada aral melintang lepas raya lah. Penat eh tunggu malam buta baru nak mengecat. Cat siang kan letih dahaga melanda lak. Hohohoh.

Maka gambar seperti yang dilihat. Kalu korang kata tak cantikpun..takpelah... aku dan osmates rasa cantik. Kebetulan matching pula dengan sofa, tikar dan kotak sound system. Blend in red la kot tema dia. Walaupun takde niat satu sen pun nak beraya 3hari pertama kat rumah ni tapinya..sian dia manjang kena tinggal...kena la tinggal dalam keadaan agak cantik kan? Hahaha

Kenapa Ina cat bilik dia memula sekali? Pasal dia pindah bilik baru..dan osmate yang pindah keluar tu...hahaha rupanya kaki vandalism. Untuk mengcover vandalism dia..dia tepek wrapper hadiah kat satu ruang dinding ni. Ina rasa wrapper itu sangat buruk tahap tak mampu dilihat. Jadi dia sudah niat nak mengcat balik la bilik dia. Agaknya osmate yang pindah keluar tu tak reti mengecat agaknya jadi dia tampal wrapper kat kesan-kesan contengan dia. Yang kat bawah tu hasil contengan dia yang kami jumpa selepas wrapper yang dia tampal kemas dan cantik dikoyakkan. Hahahah lawak sih. Tapak tangan dia pun dia leh tekap..pehtu tulis 'this is my hand'. Tempat plug letrik lak dia tulis 'this is plug' Hahahha. Serius lawak sungguh.

Panjang umur mungkin kalau rajin la...bila dah jemu dengan warna ni..aku nak main tone hijau lak.. Hijau lembut dengan hijau keras skit. Mesti cantik gak. Yang penting dual tone. Ala-ala shawl popular masa kini. Hahaha



Cantikkan? Argh..mata aku nampak cantik....


Hasil contengan ex osmate yang berjaya kami discover dalam bilik dia selepas dikoyakkan wrapper yang dia buat konon-konon wallpaper.. Gile kentang ini orang. Nampak pendiam rupanya kaki vandalism. Hahahaha. Selamat bertukar kaler dual tone juga hasil cat Ina.

Tuesday, September 01, 2009

Harga Minyak Dah Turun...

Sekali silap daa..gred jo yang turun..harganya idak.. Hampeh.com.

Beberapa bulan yang lepas ada ura-ura bermula 1 September akan naik harga minyak. Ron97 akan jadi mahal dan akan di introduce RON95 pada harga RM1.75. (Ni pekejadah ni..janji dulu RM1.75..tiba-tiba jadi RM1.80, kambing punya janji..kambing pun tak berjanji okey. Yang ni memang aku agak angin. Oh aku lupa, kerajaan BN mana reti tunai janji...menanam tebu dibibir mulut... kena diebetis padan muka) Berita semalam menyatakan bermula hari ini maka penguatkuasaan itu akan berlaku. Apa yang aku lihat?

Toksah la duk gebang-gebang RON97 la RON95. Asal boleh sumbat dalam tangki sudah. Kan ianya sama je tidak berplumbum macam minyak RON97. Mostly kereta-kereta di Malaysia boleh sumbat the lowest ron sampai RON88. Bukan rosak bengkok pun kebuk pembakaran tu kalau pakai RON95.

Apa la nak heboh-hebohkan..sungguh aku tak faham la. Tapi kalu aku gi refill minyak esok lusa...stesen minyak aku tuju tu takde RON95 memang aku akan naik minyak la. Pasal enforce something tapi belum bersedia sepenuhnya. Hahaha.