Tuesday, August 25, 2009

Bagus Sangat Ke Karya Seberang Itu?

Sebelum aku teruskan bebelan aku ini, sebenarnya dua tiga tahun dulu aku agak suka la dengar lagu dari negara Indonesia. Macam orang lain juga. Walaupun artis-artis Malaysia asyik keluar melodi cerita mereka tidak puas hati dengan sponsor-sponsor yang sanggup menaja kuman seberang lautan tetapi tidak artis tempatan. Dalam hati aku duk berkata 'dah kalu lagu depa bagus, tajalah..yang kau dengki tak habis-habis apahal?'

Kemudian, baru-baru ini semasa Anugerah Planet Muzik yang berlangsung di Indonesia dimulai dengan insiden pengeboman kemudian si susuli oleh vokalis kumpulan Slank tunjuk bontot diikuti rapat dengan sambutan mat-mat dan mek-mek Indon yang buat keras kejum sewaktu persembahan artis luar tetapi bertepik dan bersorak sakan sewaktu persembahan artis negara mereka (ini membuktikan 2 perkara; 1. mereka tidak didedahkan dengan lagu dari negara lain. 2. mereka sokong artis mereka).

Sejak malam Anugerah Planet Muzik itu, aku berikrar nak menjauhkan diri dari lagu Indonesia. Kalau rakyat mereka boleh support karya artis negara mereka dengan penuh jiwa, kenapa kita nak mengetepikan artis kita lantas melaungkan artis Indonesia lebih bagus, karya mereka lebih kreatif dan sebagainya? Padahal dari 3-4tahun lepas, kalau didengar...lagu-lagu dari sana lebih kurang sahaja. Lembik longlai dan sebagainya. Apa yang membuatkan lagu mereka sangat hits di Malaysia?

Salahkan radio di Malaysia. Ya itu betul. Kalau mereka tidak putarkan lagu yang sama setiap 2jam, dan secara psikologi memaksa pendengar mendengar lagu yang sama berulang dan ulang kali..sudah tentu lagu itu tidak akan menjadi hits. Bukan pendengar yang menjadikan sesuatu lagu itu teratas tetapi stesen radio. Bayangkan kalau lagu Yuna, Meet Uncle Hussein, Hujan dan lain-lain band indie yang lain tidak dimainkan berkali-kali di radio, ada orang kenal dorang tak selain geng geng yang selalu pergi gig? Sama la dengan lagu Indon. We being forced to accept it. Sebab tu sanjung melangit tinggi, lagu kreatif bla bla bla bla.

Contoh lagu yang aku rasa aku sangat benci dengar ialah Superman dari The Lucky Laki. Apa kejadah lagu macam tu??? Tetapi akibat disumbat dan disumbat ke telinga akhirnya aku terlekat juga irama lagu itu dalam kepala. Get I mean? Overalnya aku nak cakap, aku dah virus free dari lagu-lagu Indon. Jengkel gila kalu aku terdengar lagu Indon di radio Malaysia. Dalam hati tertanya, selain dari Siti Nurhaliza...orang Indonesia tak kenal artis lain pun. Padahal we have plenty of talented artists.

Monday, August 24, 2009

Outing @ Bazaar Ramadan

1 Ramadan, selepas menonton the Orphan di Galaxy Ampang, aku dan deida berhasrat nak outing kat pasar Ramadan pula. Awal lagi masa memula sampai..tapi balik semayang zuhur dulu. Lepas tu tunggu asar jerlah terus sebelum jalan kaki ke param. It is not far from my house. Tak sampai 10minit pun ke pasar ramadan setiawangsa itu.

Apa motif outing ini? Saje nak ambil gambar kemeriahan bazaar ramadan. Hehehe. Aku pakai kamera blur ajelah. Keenakan makanan yang aku tak tertarik nak beli. Pelik la aku.. bulan puasa tak bernafsu lebih lak untuk beli makanan yang sedap-sedap itu. (Iya ke sedap?) hahaha

Kepak ayam yang menggoda selera, tetapi berjaya aku tepis godaan itu.

Ayam goreng yang akan ku buat wallpaper.. Kakaka..menguji iman..kakaka


Oh ikan bilis..nyam nyam nyam

Thursday, August 20, 2009

Jadual Berbuka Puasa 2009

Aku tercari-cari nak download dimana ada jadual berbuka puasa 2009. Aku menjumpainya jadual buka puasa bagi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur disini. (Click here)

Bagi negeri dan daerah lain, boleh click disini. Akan ada pilihan negeri masing-masing. Click dan pdf document akan terbuka. Print sahaja. Akhir kata, selamat menyambut bulan puasa! :)

Terima kasih portal Islam.gov.my

Wednesday, August 19, 2009

Tak Ada Orang Yak Bersih Ke?

Agak terperanjat apabila calon pilihan BN di Permatang Pasir mempunyai kes rasuah yang belum selesai. Membuatkan aku terfikir satu benda, setiap kali pilih calon..ada sahaja yang pihak pembangkang bongkarkan tentang ketidakbersihan calon berkenaan.

Jadi soalan aku yang bangang, kenapa tidak dipilih yang maksum, bersih dari segala kes-kes yang memburukkan calon di mata pengundi atau tidak ada langsung yang bersih? Semua calon-calon yang belum dipilih pun sudah tidak ada yang bersih ke?

Kenapa harus dipilih orang-orang yang mungkin menjadi punca utama kekalahan parti untuk menjadi calon?

Tuesday, August 18, 2009

Pesanan Khidmat Masyarakat - Pakailah Topeng

Kita taktahu body kita camne. Kuat ke? Tak kuat ke? Jadi sebagai langkah berjaga-jaga mai la kita pakat pakai mask apabila keluar ke tempat orang ramai. Jangan kerana kelewaan (ada ke word lewa = kelewaan), kita mati katak dan menyusahkan orang lain. Mostly rakyat Malaysia masih ambil mudah akan risiko terdedah kepada selsema babi.

Yes, aku mahu memanggil penyakit itu sebagai selsema babi. Baru hina skit bunyinya. Kalau sebut H1N1 macam tak ada pesalah pulak. Utamakan kebersihan. Cuci tangan dengan kerap. Untuk lebih berkesan, 20saat dan lebih. Bukan pi celup air lepas tu claim dah bersihkan tangan. Mask dan hand wash dan juga hand sanitiser menjadi satu benda paling popular waktu ini. Apa jua cara anda, pastikan kita sama-sama bertanggungjawab melindungi diri dan keluarga dari selsema babi.

Aku berdoa semoga kita dilindungi dari selsema babi. Setiap hari ada sahaja kematian terbaru. Takut aku membacanya. Kalau terjangkit pun sembuh macam demam biasa dan tidak diakhiri dengan fatal. :(

Monday, August 17, 2009

Movie Review - Setem

Maaf kerana aku agak jarang update blog sekarang. Ada busy banyak pulak sekarang ini. Okey, aku nak review movie setem. Filem apa? Setem? Apa itu? Ala...filem setem lakonan Afdlin Shauki, Rashidi Ishak dan nama-nama lain. Aku malas la nak sebut satu persatu pasal ramai. Nak tau google je lah ya.

Aku jarang tengok cerita melayu. Aku skeptikal pasal selalunya harga tiket tidak berbaloi dengan jalan cerita. Takat tipikal tipikal cintan cintun, rogol, curi, rompak, bunuh orang, derhaka kat mak ayah, lumba haram, lepas tu insaf tak ada maknanya. I dun need movie to remind me akan keruntuhan moral rakyat Malaysia because I already watch it in the news every single days. Why the movie makers think kaki wayang nak pergi bayar RM10 untuk tengok realiti sekeliling kami?

Okey berbalik kepada filem Setem. Aku suka arahan Kabir Bhatia kerana filem beliau selalunya mempunya pemandangan yang indah. Tapi mendengar review-review orang lain, filem ini sangat menarik untuk ditonton. Sesuai pula dengan tema 1Malaysia sekarang. Filem ini ada lakonan kaum-kaum besar di Malaysia termasuk kaum pendatang juga. Haha.

Lakonan dan jalan cerita yang sangat kelakar. Tetapi akibat kurang promosi dan juga mungkin kerana ketakutan orang ramai kepada H1N1 maka filem ini kurang mendapat sambutan yang rasanya amatlah merugikan kerana filem ini sungguh menarik dan menghiburkan.

Kalau syarikat lain boleh iklan filem-filem bodoh mereka sampai pecah panggung kenapa tidak pembekal filem SETEM? Sedih lah filem-filem yang bagus begini kalau dapat kutipan kurang memberangsangkan. Pasal sangat best best dan best.

Idea lawak pun fresh bukan idea yang sama dikitar dan dikitar menjadi lapuk. Aku enjoy menonton setem sampai hari ini aku rasa happy kalu teringat Setem. Tidakkah kamu pun mahu merasa begitu? :) Sila pergi menonton. :)

Kucing Pun Layan Porno Daaa

Terbaca Metro Ahad last week. (Punyalah lama, aku tak ada masa nak upload pasal ada hal peribadi yang menghalang).. Lawak la pulak rasanya alasan itu...:D

Thursday, August 06, 2009

Nota Untuk Penganjur Demonstrasi

Lainkali minta pendemo-pendemo bawa duit banyak-banyak pergi shopping sebelum sessi demonstrasi bermula. At least seorang kena beli RM200.00. Jangan duk beli setakat air sebungkus (RM1.00) dan kerepok lekor (RM1.00) sahaja. Alangkah demonstrasi penggunaan mop pun sudahnya akan ada mop yang laku dijual. Apa salah, beli belah kat Jalan Tun Abdul Rahman dulu kan sebelum kena water cannon?


Idaklah nanti apabila demonstrasi dah habis, banyak pihak nak minta kamu bertanggungjawab atas kerugian berjuta-juta. Nanti semua orang suka demonstrasi. Tidaklah kamu dicap merosakkan harga benda peniaga.

Oh, jangan lupa, demonstrasi lainkali sila gunakan teksi. Beramai-ramai naik teksi untuk mendemo. Jangan jalan kaki. Kasi laku sikit itu teksi. Mesti pemandu-pemandu teksi akan suka kalau ada demonstrasi lain kali.

Lainkali juga, buatlah apa-apa yang patut untuk mengelakkan demonstrasi. Banyak cara lain nak luahkan perasaan. Aku tau pendemo-pendemo takkan setuju dengan entry ini, hey guess what...I dun care. Time korang pergi berdemo pun, korang bukan peduli feeling orang yang tak setuju dengan demonstrasi kan?

Tuesday, August 04, 2009

Kcarlife Gathering Datang Lagi

Dari hujung sana ke hujung sini. Ini belum sampai semua ni. Dan ada yang dah siap makan. Meja dah membentuk bentuk pentagon dah aku rasa time neh.


Apabila merujuk kepada kcarlife.com gathering, maknanya gathering tu takkan kurang dari 20 orang lah. Pengertian mini gathering kcarlife pun dah sama dengan pengertian gathering biasa orang lain kot? Grand gathering kcarlife? Aduh.... tak terimaginasi. Tak masuk akal punya kehadiran. Hahaha.

Gathering berlangsung dengan jayanya di Restaurant MMZ Bukit Jelutong pada 1 Ogos yang lepas. Ala, hari yang tiba-tiba puak-puak berdemonstrasi di KL pula. Padahal tarikh rancang menda ni 2 bulan lepas...dah cantik dah.. takde clash apa-apa event. Tetiba ada demo susah lak kitaorang polis sana sini buat roadblock. Huhu. Port rasmi gathering pasal parking suppose to be enough untuk tampung kehadiran warga kcarlife. Hari jumaat lepas, senarai yang nak hadir ialah 100 orang lebih. Tapi kehadiran sangat luar biasa which are more than 200 peoples turn up dengan lebih 150 kereta masing-masing. Hahaha.

Sahabat dari Pahang, dari Selatan (Johor, Melaka dan Negeri Sembilan), dari Perak semua dengan penuh kegirangan ke MMZ. Yea yea yea. Sampai kereta peronda pun lalu sebab terlampau banyak kereta kecil-kecil parking di situ sampai double triple parking. Maybe abam-abam polis ingat, ini adalah serpihan demo di sekitar KL kot. Hahaha. Idaklah...memang la ada demo..demonstrasi kereta canggih-canggih aje.

Enjoy the photos. Orang ramai gile kentang sampai memang tak sempat berkenalan dengan semua orang. :). Terima kasih la yang jauh2 tu datang. Yang dekat pun terima kasih gak... Banyak gambar, tapi malas lah nak hitamkan plat number. Jadi aku link yang mana yang tak nampak plat je.

Photos belongs to Aloha dan syamrv4. Curik ya bang...ahaks!

Sunday, August 02, 2009

Kenapa Hanya Satu Pihak Yang Jahat?

I dun give a damn about the perhimpunan haram di Kuala Lumpur semalam. Aku sibuk pergi hiking dan pergi gathering kcarlife. Berita pun aku tak layan semalam berkenaan isu ini. Just apabila hari ini membaca surat khabar dan menonton berita di televisyen membuatkan aku rasa sedikit pelik.

Okey, dari apa yang aku tahu, ada dua puak yang sibuk nak berdemonstrasi.
1. Gerakan Mansuh ISA
2. Gerakan Sokong ISA

Then, why the hell only one side have to take all the blame????????

GMI menyusahkan rakyat, GMI tidak peduli nasib peniaga di jalan TAR. GMI itu dan ini. Then what happen to the other group? Diaorang tak bersalah ke? Sama-sama berarak kan? Tempat lain-lain tapi kawasan sama. Kenapa hanya satu pihak yang bersalah? Kenapa pihak yang satu itu yang diburukkan. Langsung tidak disebut akan satu pihak lagi.

Macamlah orang tak tahu ada dua pihak yang sibuk nak berpanas hujan semalam. Jadi gerakan penyokong ISA itu hero? Gerakan Mansuh ISA itu penjahat? Please la.

GMI di dokong oleh pembangkang, Sokong ISA didokong oleh mostly yang menyokong pemerintah, jadi yang sokong itu hero?

Walaupun korang kononnya berbeza ideologi tetapi in the end, yeaa..... dapat gak bersatu memenuhkan jalanraya kan? :)

Nasib baik gathering kcarlife tidak terjejas walaupun roadblock sikit punya banyak nak masuk Lembah Kelang!