Wednesday, July 08, 2009

PPSMI: Kenapa 2012?

Akhirnya, ianya akan dihapuskan. Baguskan. Walaupun adik-adik aku semua sudah merasa dalam markah rendah-rendah sebab tak faham ajaran kan? Tetapi aku serius tak tahu kenapa perlu 3 tahun untuk menghapuskan PPSMI. Kenapa 3 tahun? Lama sangatkah masa yang diperlukan untuk cetak semula buku teks dalam bahasa melayu?

Dalam masa tiga tahun berapa ramai kanak-kanak jadi mangsa PPSMI ini?

Aku tahu ramai juga yang tidak puas hati kerana akhirnya ia dihapuskan. Golongan yang english speaking akan merasa takut kalau anak mereka menjadi mangsa apabila tidak mahir berbahasa Melayu dan terpaksa belajar Sains dan Matematik dalam bahasa yang mereka mahir. Guess what? That what orang kampung rasa. Yang english speaking ni selalunya golongan elite, orang bandar dan sebagainya. Yang orang kampung macam aku ini memang rasa gembira sangat-sangatlah.

Yang nak kutuk aku kutuklah. Tak ada hal, aku belajar Math dan Sains dulu dalam bahasa Melayu juga. Elok je sekarang kerja kat international company.

PPSMI tidak pernah membantu budak-budak belajar English pun. Kenapa? Ia bukan menumpu kepada penggunaan grammar yang tepat kan? Macammana nak pandai english kalau tak ada guna grammar. Kalau belajar bahasa inggeris tanpa belajar grammar, nanti orang tanya. Have you eat? Apa nak jawab? I was eaten boleh? Hahaha. Kalau PPSMI tidak menekan kepada penggunaan grammar, maka ianya tidak mencapai sasaran untuk mewujudkan kanak-kanak bijak English pun.

Apa kaedahnya belajar Bahasa Inggeris sesambil belajar sains dan Math? Dah ada slot Bahasa Inggeris kan? Learn it there la. Okey okey..apapun.. Aku menyokong penuh penghapusan PPSMI. Terima kasih Kementerian Pelajaran kerana membuat keputusan yang tepat yang membolehkan anak-anak luar bandar menyinar dalam Matematik dan Sains. Jangan pada tahun 2011 diumumkan tidak jadi sudahlah. Benda nak enforce lama sangat ni...kadangkala tak menjadi.

2 comments:

Gedung Akal said...

PPSMI MANSUH 2012 -Aabaikan Tun Mahathir!
Walaupun dalam tempoh 3 tahun akan datang keputusan ini masih boleh DIUBAH namun keputusan hari ini adalah yang terbaik dalam sejarah pendidikan negara.
Ingatlah catatan terbaik ini akan menjadi hina dan kotor jika ada sifat dolak-dalik selepas ini. Ini amaran kepada pembuat keputusan yang ada kaitannya dengan kepentingan BAHASA DAN UMAT MELAYU -jangan main-main atau jangan berpolitik murahan. Keputusan ini adalah muktamad. Jika ini hanyalah muslihat maka Kami SEJUTA rakyat yang cintakan bahasa akan turun ke jalanan - tunggulah!
Teruskan perjuangan mendaulatkan bahasa Melayu, berjiwa besarlah, hapuskan akal dan jiwa terjajah!
ABAIKAN MAHATHIR SEKEJAP! FIKIRKAN DENGAN AKAL JERNIH!

watch said...

PPSMI was a joke