Friday, July 17, 2009

Manik Urai - Satu Kesedaran

65 undi majoriti? Mang ai....sikit sangat tu. Menang memang menang, yang naik jadi ADUN tetap PAS tetapi berita mengenai 65 itu tidak akan senyap dalam masa sekejab. Masih ingat apabila BN menang majoriti Mudah untuk Parlimen bukan Majoriti 2/3 maka semua ahli pembangkang berkata itu merupakan satu kekalahan dan tamparan kepada BN? (Walaupun BN menang dan boleh membentuk kerajaan).

Ironinya, 65 undi majoriti di Manik Urai juga merupakan kekalahan dan tamparan kepada PAS. Tidak kira apa jua taktik yang diguna pakai oleh BN untuk melonjakkan bilangan undi mereka, yang penting 65 undi itu menakutkan. Mengingatkan PAS agar jangan terlalu yakin dengan kekuasaan dan kekuatan mereka di Kelantan. Apa sahaja boleh berubah.

Ditambah dengan kekuasaan media oleh BN yang menunjukkan ahli-ahli PAS bercakar antara satu sama lain, menambahkan ketidakyakinan pengundi untuk memangkah BN. Sudah tentu, 11 Goodie oleh Najib dan PPSMI merupakan juga satu faktor yang tidak boleh diambil ringan. Rakyat suka PPSMI dihapuskan, rakyat suka tol dikurangkan 20% bagi pengguna tegar lebuhraya (erk walaupun rakyat Manik Urai tidak mendapat faedah dari pengurangan ini).

Aku harap angka 65 menjadi satu lambang yang situasi politik negara masih samar. Pihak pemerintah atau lawan tidak boleh terlalu yakin dengan kemampuan mereka. :)

1 comments:

zairulkm said...

hello..nampak sgt ketinggalan keretapi....majoriti 65 undi laaa bukan 64.