Tuesday, July 28, 2009

Bukti Pencemaran Udara Terlampau - The Video


Please see the video to the end. You will be suprise and angry because the air pollution is beyond control and the bus is like doing nothing wrong. Be on the road in that bad condition! Abaikan lagu yang berkumandang. WCR 5076. Yes itu no pendaftaran bas berkenaan.

Semalam sewaktu pulang dari kerja, aku telah dengan jayanya berada di belakang sebuah bas kilang Texas Instruments yang sedang dalam perjalanan menghantar pekerja kilang balik ke rumah. What shocking me most? Jumlah asap hitam yang keluar dari kebuk asapnya (ekzos).

Macam bas tengah terbakar! Dan menyebabkan sekitar jalan yang dilalui oleh bas tersebut gelap gulita. One bus enough to make volcanic air pollution in Kuala Lumpur. Kalau kerajaan sibuk sangat nak kawal kadar jerebu di Malaysia, sila ambush dan sita bas ini.

Bukankah ada peraturan JPJ yang mengatakan kereta tidak boleh berasap? Tu bas berasap macam smoke fire itu, sila lah pergi tangkap. Bas itu lalu lalang di jalan raya entah berapa kali sehari, shift kilang ada berapa kali sehari? 2? 3? Kalau 2 mean 4 kali sehari dia keluar mencemarkan alam sekitar. 4 kali sehari tentunya cukup (dengan kadar pencemaran yang dikeluarkan), untuk merosakkan paru-paru dua orang kanak-kanak sekolah!

The vehicle that cause massives air pollution are hundred times worse compared to kancil modify letak enjin turbo.

10 comments:

mayatkeras said...

yup..juga bas Metro..aku anti betul bas metro ni...dengan asapnya..dengan samsengnya...

Atikah Abdullah said...

ada delete komen ka?

kasi can la nak bagi teguran sikit.

ezza erisa said...

ye ada

teguran ke tu? harsh macam nak cari gaduh je.

tak penah pula saya tahu tangkap gambar sambil memandu itu satu kesalahan. berbual dan bermain sms ya. kalu tak, takde nye wujud potongqueue.fotopages.com dan lain2 wall of shame seumpamanya..

Atikah Abdullah said...

la. tegur macam tu pun nak cari gaduh ke?

tak tau la pulak saya, tak jadi kesalahan guna handphone sambil memandu ni.

okla, maybe bas tu buat pencemaran udara, membahayakan keselamatan.

yang awak buat tu takde membahayakan keselamatan ke?

confidentnya dia driving ye.

ezza erisa said...

atikah,
pernah follow belakang bas di jalan bukan highway? berapa speed bas jalan? tak sampai 20kmj pun. takkan bawak 10kmj pun perlu dua tangan kontrol stereng? hahahah

saya menggunakan function video di telefon. bukan bercakap di telefon or bersms. rule hanya termaktub pada menjawab telefon dan bersms.

perlulah diakui bercakap ditelefon samada menggunakan handfree atau bergayut secara langsung mengurangkan tumpuan pada pemanduan sebanyak 50%. begitu juga sms.

yang awak tak habis-habis nak perli pasal telefon berkamera saya ni, just curious je...awak owner bas tu ke atau awak ni begitu maksum tak pernah pegang telefon masa tgh memandu? provided u have valid driving licence la. Hahaha..

peace kacang peace

Atikah Abdullah said...

whateverlahhh.....

susah jugak nak bercakap dengan orag kerek sombong ni yang sentiasa nak betul tanak mengaku salah sikit pun..

oh, betul ke memandu sambil bercakap di telefon atau sms boleh kurangkan konsentrasi 50%? ada full report tak statistic tu, nak baca lah. nak tau jugak lah kan, mana tau ada dalam statistic tu yang tulis berapa % konsentrasi hilang kalau ambil video sambil driving.

ezza erisa said...

a'ah saya memang kerek, sombong dan perasan bagus, i even state at my profile kan? so apa susah payah nak kutuk-kutuk lagi kan? salah ambil video sambil driving la..nak statistic ilang cosentrasi la..go find out yourself.

further comment from u will be delete with prejudice.

mayatkeras said...

Lor ada pergaduhan plak kat sini...adusss

aloha said...

gile kentang asap dia..... alaaaa, mcm korang xpenah baca sms, jawap phone while in driving.. chiittt, sudahhh laaa..

ezza erisa said...

mayat keras & aloha,

eh yg tinggal komen tu bukan ada driving lesen je..dia cikgu grammar sebab tu dia leh banyak bunyi..

i bet Atikah Abdullah tu pun nama rekaan dia je....takut org tau siapa dia :D