Tuesday, July 28, 2009

Bukti Pencemaran Udara Terlampau - The Video


Please see the video to the end. You will be suprise and angry because the air pollution is beyond control and the bus is like doing nothing wrong. Be on the road in that bad condition! Abaikan lagu yang berkumandang. WCR 5076. Yes itu no pendaftaran bas berkenaan.

Semalam sewaktu pulang dari kerja, aku telah dengan jayanya berada di belakang sebuah bas kilang Texas Instruments yang sedang dalam perjalanan menghantar pekerja kilang balik ke rumah. What shocking me most? Jumlah asap hitam yang keluar dari kebuk asapnya (ekzos).

Macam bas tengah terbakar! Dan menyebabkan sekitar jalan yang dilalui oleh bas tersebut gelap gulita. One bus enough to make volcanic air pollution in Kuala Lumpur. Kalau kerajaan sibuk sangat nak kawal kadar jerebu di Malaysia, sila ambush dan sita bas ini.

Bukankah ada peraturan JPJ yang mengatakan kereta tidak boleh berasap? Tu bas berasap macam smoke fire itu, sila lah pergi tangkap. Bas itu lalu lalang di jalan raya entah berapa kali sehari, shift kilang ada berapa kali sehari? 2? 3? Kalau 2 mean 4 kali sehari dia keluar mencemarkan alam sekitar. 4 kali sehari tentunya cukup (dengan kadar pencemaran yang dikeluarkan), untuk merosakkan paru-paru dua orang kanak-kanak sekolah!

The vehicle that cause massives air pollution are hundred times worse compared to kancil modify letak enjin turbo.

Monday, July 27, 2009

Car Mileage

Macam biasa, versi tak boleh tengok nombor lawa-lawa kat meter. Mulala rasa tergedik nak ambil gambar. Dah jauh rupanya my small and slow car bawa aku berjalan.
Ini meter dicapai kat Lebuhraya Pantai Timur sewaktu perjalanan balik ke KL dari kampung. Tak sempat nak berhenti takut meter bertukar jadi tak cantik dah. Hahaha. Aku perasan banyak kali betul LPT menjadi medan kereta aku mencapai nombor cantik. Frequent flyer? Eh..flyer? wakakaka.. Poyo.

Friday, July 17, 2009

Aneh Kes Jatuh-jatuh Ni...

Terjatuh? Terjun? Atau dibunuh?

Tak logik pula Setiausaha Politik itu nak terjun kalau hari ni dia sepatutnya register kahwin. Tapi betul ke dia nak kahwin hari ni? Kalau nak kahwin hari ni buat apa melepak lama-lama kat MACC. Dahlah release pukul 3.45pagi, kalau aku nak kahwin..lepas dibebaskan balik terus lah.

Kalau nak kahwin mean life offer his a lot tak memungkinkan dia terjun sebab kusut lah.

Apapun, kerana dia jatuh dan mati selepas disoal siasat oleh SPRM, sekarang SPRM perlu membuktikan mereka tiada kaitan dengan kejadian itu. Jika tidak, imej mereka sebagai badan yang menangani hal-hal rasuah akan tercalar teruk

Apapun misteri ini tidak akan lenyap dalam sekelip mata.

Manik Urai - Satu Kesedaran

65 undi majoriti? Mang ai....sikit sangat tu. Menang memang menang, yang naik jadi ADUN tetap PAS tetapi berita mengenai 65 itu tidak akan senyap dalam masa sekejab. Masih ingat apabila BN menang majoriti Mudah untuk Parlimen bukan Majoriti 2/3 maka semua ahli pembangkang berkata itu merupakan satu kekalahan dan tamparan kepada BN? (Walaupun BN menang dan boleh membentuk kerajaan).

Ironinya, 65 undi majoriti di Manik Urai juga merupakan kekalahan dan tamparan kepada PAS. Tidak kira apa jua taktik yang diguna pakai oleh BN untuk melonjakkan bilangan undi mereka, yang penting 65 undi itu menakutkan. Mengingatkan PAS agar jangan terlalu yakin dengan kekuasaan dan kekuatan mereka di Kelantan. Apa sahaja boleh berubah.

Ditambah dengan kekuasaan media oleh BN yang menunjukkan ahli-ahli PAS bercakar antara satu sama lain, menambahkan ketidakyakinan pengundi untuk memangkah BN. Sudah tentu, 11 Goodie oleh Najib dan PPSMI merupakan juga satu faktor yang tidak boleh diambil ringan. Rakyat suka PPSMI dihapuskan, rakyat suka tol dikurangkan 20% bagi pengguna tegar lebuhraya (erk walaupun rakyat Manik Urai tidak mendapat faedah dari pengurangan ini).

Aku harap angka 65 menjadi satu lambang yang situasi politik negara masih samar. Pihak pemerintah atau lawan tidak boleh terlalu yakin dengan kemampuan mereka. :)

Monday, July 13, 2009

11 Goodies Semperna Najib 100 Hari

Secara peribadi, aku rasa suka sebab Najib berusaha untuk jadi Perdana Menteri yang rakyat sayang. Samada percubaan itu berjaya atau tidak, kita sama-sama tengok sahajalah. Secara peribadi nya juga, aku rasa 11 hadiah itu bolehlah dari tak ada langsung. 100 hari Paklah jadi Perdana Menteri apa dia bagi? Takde apa kan?

Jadi yang mana duk bising pasal hadiah-hadiah Najib tu, ingatkan itu hadiah. Tak payah nak demand lebih-lebih. Hahaha.

Ada hadiah yang jadi kontroversi, antaranya:

1. 20% discount untuk pengguna touch and go dan Smart Tag yang penggunaan mereka melebihi 80 kali. Entah kat mana kontroversinya. Sure, you have to spend a few hundred to get a discounts. Sama macam PWP (Purchase With Purchase) kat Pasaraya la. Seperti juga kredit kad. Belanja melebihi RM100 sebulan, dapat discount itu dan ini. Apa kaitan dengan orang kaya pakai touch and go atau Smart Tag dan orang miskin tidak? Aku tak kaya dan aku ada juga Touch N Go. Touch N Go dan Smart Tag bukan hak milik orang kaya. Orang naik LRT pun ada Touch N Go bai..

Kenapa Touch and Go and Smart Tag users only but not manual booth user? Fikir logik la sekelian alam. Smart Tag dan Touch and Go users, tiap kali sentuh masuk sistem. Maksudnya sistem tu nanti auto calculate berapa kali kau dah jalan sebulan. Kalau manual booth, kau nak tunjuk 80 keping resit ke tiap kali lalu booth? Ada fikir queue akan jadi berapa kilometer kalau setiap orang tunjuk 80 keping resit dan si tollgate keeper kena kira kepingan resit tu? Hohohoh. Please la...

2. Kadar latihan lesen motor jadi RM211. ya baguslah. Tak ramailah lagi yang bawa motor tidak berlesen. Dan bayarannya sangat menghilangkan beban. Tapinya kesan dari keputusan ini juga ada dua. Baik dan buruk. Yang buruknya ialah bilangan motosikal di jalan akan bertambah berkali ganda. Aku harap idaklah ramai dari yang ini akan menjadi mat rempit tegar pula.

3. Pendaftaran kelahiran di Sabah dan Sarawak dipermudahkan. Aku harap walaupun ia dipermudahkan, idaklah menjadi tempat warga Filipina menjadi rakyat Malaysia dengan sekelip mata. Sudahlah peningkatan rakyat Sabah dan Sarawak menjadi lebih 200% dalam masa 20tahun.

4. Langkah drastik menangani jenayah. Ya ya, aku tunggu langkah drastik itu. Malaysia sudah hampir menjadi negara yang tidak selamat untuk perempuan terutamanya.

5. Permit teksi kepada individu. Aku harap idaklah individu itu dapat kepada warga asing. Aku nampak teksi di Kuala Lumpur ada juga warga asing seperti Indonesia yang jadi pemandunya.

Itu je kot. Yang lain macam bekalan air dan eletrik di sabah dan Sarawak, aku bukan orang yang layak bersuara. :)

Awat tak bagi 100 goodies erk? Hahahah

Wednesday, July 08, 2009

PPSMI: Kenapa 2012?

Akhirnya, ianya akan dihapuskan. Baguskan. Walaupun adik-adik aku semua sudah merasa dalam markah rendah-rendah sebab tak faham ajaran kan? Tetapi aku serius tak tahu kenapa perlu 3 tahun untuk menghapuskan PPSMI. Kenapa 3 tahun? Lama sangatkah masa yang diperlukan untuk cetak semula buku teks dalam bahasa melayu?

Dalam masa tiga tahun berapa ramai kanak-kanak jadi mangsa PPSMI ini?

Aku tahu ramai juga yang tidak puas hati kerana akhirnya ia dihapuskan. Golongan yang english speaking akan merasa takut kalau anak mereka menjadi mangsa apabila tidak mahir berbahasa Melayu dan terpaksa belajar Sains dan Matematik dalam bahasa yang mereka mahir. Guess what? That what orang kampung rasa. Yang english speaking ni selalunya golongan elite, orang bandar dan sebagainya. Yang orang kampung macam aku ini memang rasa gembira sangat-sangatlah.

Yang nak kutuk aku kutuklah. Tak ada hal, aku belajar Math dan Sains dulu dalam bahasa Melayu juga. Elok je sekarang kerja kat international company.

PPSMI tidak pernah membantu budak-budak belajar English pun. Kenapa? Ia bukan menumpu kepada penggunaan grammar yang tepat kan? Macammana nak pandai english kalau tak ada guna grammar. Kalau belajar bahasa inggeris tanpa belajar grammar, nanti orang tanya. Have you eat? Apa nak jawab? I was eaten boleh? Hahaha. Kalau PPSMI tidak menekan kepada penggunaan grammar, maka ianya tidak mencapai sasaran untuk mewujudkan kanak-kanak bijak English pun.

Apa kaedahnya belajar Bahasa Inggeris sesambil belajar sains dan Math? Dah ada slot Bahasa Inggeris kan? Learn it there la. Okey okey..apapun.. Aku menyokong penuh penghapusan PPSMI. Terima kasih Kementerian Pelajaran kerana membuat keputusan yang tepat yang membolehkan anak-anak luar bandar menyinar dalam Matematik dan Sains. Jangan pada tahun 2011 diumumkan tidak jadi sudahlah. Benda nak enforce lama sangat ni...kadangkala tak menjadi.

Monday, July 06, 2009

BN Kata Manik Urai Anak Angkat Dia

Merujuk kepada berita minggu semalam. Dan dan je jadi anak angkat. Siapa yang buat persetujuan nak mengangkat-angkat itu. Lepas pilihanraya kalau kalah, anak angkat tu dibuang di tepi tong sampahkah?

Adakah peluang BN menang di Manik Urai? Ikut rekod, not a chance!

Tapi memang betullah, time nak pilihanraya..minta apa sahaja...pihak yang satu itu akan berjanji itu dan ini. Kalau bekalan elektrik selalu terputus, maka pihak itu akan berjanji elektrik tidak akan terputus lagi. Kalau pengangkutan awam tidak bagus dikawasan tersebut...tunggu sahaja janji manis untuk membeli bas berkoyan-koyan untuk menampung permintaan.

Tetapi tidak kiralah menang atau kalah....janji tinggal janji. Tapi itulah..yang best pilihanraya kecil ni...perhatian lebih sikit.

Walaupun pengerusi SPR berkata 'saya harap ADUN dan MP tidak mati lagi', mesti akan ada yang meninggal dunia. Setiap kali ADUN dan MP meninggal, sesuatu kawasan itu...sudah syok dan meriah seperti bandaraya New York untuk 2-3minggu. Hahahah

Wednesday, July 01, 2009

Teguran Terbuka Kepada Webmaster Radio HotFM

(Dan radio lain dibawah media prima).

Aku selaku pendengar radio online tegar ingin mengucapkan takziah kepada webmaster hotfm (maybe flyfm juga) kerana kehilangan aku sebagai pendengar radio kamu.

Dahulu radio hotfm mudah didengar (berbanding radio astro yang perlu daftar sebagai epass user dulu). Click dan dengar. Kalau nak advance sikit copy paste link ke windows media player. Other than that, easy as pie.

Sekarang, webmaster Hotfm agaknya tengah nak kejar kemajuan. Dari semudah click dan dengar, sekarang perlu install plugin kambing la, plugin ayam la. Siap nak dengar radio online pun perlu baca buku panduan. Oh tidak, aku cuma nak dengar radio, nak enjoy lagu semasa bekerja..kalau aku nak baca buku panduan..baik aku baca buku yang lebih berfaedah.

Jadi kalau kamu jatuh no 3 atau no 5..salah satu sebab ialah webmaster yang terlampau terer, plugin sana sini. Contohi radio astro dari ber epass sekarang click capsules terus boleh play. Oh, aku pendengar sinar dan hitfm sekarang. Aku bosan dengan kerenah player online hotfm sudahla canggih melampaui serta tersekat-sekat sana sini.