Monday, April 27, 2009

Doktor Di Tangkap Sedang Membaca Surat Khabar

Aku dengar radio KLFM pagi tadi sewaktu dalam perjalanan ke tempat kerja. Sang dj bercerita mengenai dua orang doktor di Hospital Kuala Lumpur yang ditangkap oleh Timbalan Menteri kot (ke sapa tah) sebab tengah baca suratkhabar.

Sang penangkap kebetulan ke HKL untuk melawat seorang mangsa kemalangan yang dilanggar oleh pemandu keretanya. Kemudian melihat hampir dua puluh orang pesakit di bahagian kecemasan sedang duduk menunggu giliran. Atas dasar ingin tahu, beliau masuk ke bilik doktor dan menyaksikan sang doktor sedang elok membaca suratkhabar dengan penuh berhemahnya.

Wow, patutla kalau appointment di HKL selalu mengambil masa berjam-jam lamanya, jadual pukul 10, pukul 12 belum tentu dapat jumpa doktor. Itu sebabnya ya. Menjadi doktor bererti mengubati pesakit, kalau nak membaca berita, jadi penyampai berita kat tv udahlah. Tak pun jadi dj radio 24. Boleh baca berita 24jam sehari! Kotya nak baca suratkhabar, tengok timinglah. Keutamaan harus diutamakan. Dan lagi apa yang dibaca sampai lama sangat? Takkan iklan pun hafal sebijik sebijon kot? Tapi kadangkala doktor pun nak rehat juga kan? :)

Yang kehairanan.

10 comments:

amoi said...

haiii...patut la berjam2 tunggu giliran...rupanya doktor makan gaji buta...hampeh...cam la tade masa lain nak baca suratkhabar...bagus jugak tertangkap...

Anonymous said...

EZZA\AKU NI OLEY...WIFE AKU PON NURSE KL GAK ..BARU TRANSFER BALIK IPOH....KAMI PERNAH ANTAR ANAK G EMEGENCIES SBB DEMAM YUP MMG BETOL PON..SEJAM DUA BEB NUNGGU...EVEN THOUGH BINIK AKU PAKAI UNIFORM LG...LAGI DEPA BESAK KEPALA XMO LAYAN...TAPI BILA PIKIR BALIK PON ERMMM BAYANG KAN KALO SEHARI SAMPAI 600 KE 1000 ORG MAI EMENGENCY NAK JUMPA DOCS..TAPI DOCS DAH JADI DOGS....DAH MCM SILENT MONKEY KAT EMENGENCY TUU..SEMUA TEPINGA2 BUAT2 XNAMPAK ORG..SATU PATIENT SENGAH JAM..PADAHAL AMBIL MASA DOCS YG NAK MAI TUU BILIK...HMMM...FIKIR2KANLAH SEJENAK...RENUNG AYAT INI.....CHEPLOSS...

zila said...

waaa..kejadian yang same berlaku kepada adik mu ini..wahahaha..hari tu g HTAR kat klang tunggu da 3 jam tak panggil2..last2 cabut bodo cam tu je...haha..
p/s: bukan aku yang sakit ye..heheh

Anonymous said...

HKL tu mmg main hospital... rmi gile patient die... slalu pon kekurangan kakitgn... pnh g training kt sane setahun... x tahan beb... sehari kt outpatient cecah kt2 4 ribu patient... waalaa tghari je dh pinau2 mate tgk bermcm ragam n sakit manusia... sometimes pon org2 kite ni take advantage juge (even x pnh attached kt ER) but my fren dr ER ckp kdg2 yg dtg x emergency pon... setakat kene Scabies(kudis buta) or jangkitan kutu pon bwk g ER... yg btul2 emergency kdg2 terlepas...
kes yg bc paper ni xtau la... waiting hours lame tu x dpt nk tlg... patient rmi, plus sometimes Dr kene call pegi ward nk entertain certain case. even kt private pon lame nk tunggu Dr. As a tax payer mls nk komen la... kite bayo RM1 or RM5 nk byk2 complaint pyh la... dpt ubat beratus ringgit.. tp masing masing punye pndpt la...

NedLi Natalisz said...

mcm mana kes bukan ER tp kena pg ER gak? salah patient ke salah management?

Jebat Musibat said...

Tambah polis ramai2 bleh.
tambah FRU ramai2 pun bleh.

tambah doktor dan kakitangan hospital ramai2.....

Tak bleh!

Anonymous said...

Ha ha kelakar sungguh ahli politik nak cari glamour dalam isu ini. Nak jadi champion tak kena gaya. Macam la dia orang tak baca paper kat ofis. Sibuk2 je nak masuk tunjuk diri sebagai pembela rakyat. Tak ade kredibiliti langsung......belum ada penjelasan hujung pangkal nak heboh-heboh satu negara.....cetek betul fikiran....tak professional langsung....entah2 doktor tu tengah waktu rehat dia....atau patient dia memang tak de.....atau dia doktor pelatih...atau dia ada masalah geram kat hospital sebab tak bayar gaji dan lain-lain.......tunggu hasil siasatan......

zairulkm said...

Dear Ezza, artikel u nih kejam dan menghiris hati warga medik kita. Dulu sy pun kata medik kita paling slow dan makan gaji buta..tp bila merasa dok kat antara negara termaju di dunia...sy tgh sakit teruk nih..dah samp kat hosp tak ble jumpa dr sbb appointment hari tu dah penuh! sorry..pls come next two days!

at least kat m'sia, awk akan dilayan juga laa w/pun sakit tu biasa je..boleh gi GP sbb maybe rakyat M'sia nak semua free je..sanggup tunggu kat hospital...so..jgn byk songeh laa kalu menunggu skit.

kuizikel said...

sian doktor tu, penat2 keje, baru 5 minit baca paper tu, kebetulan ada topik best... bagi la rehat sat

mana lagi elok, doktor baca paper ke? atau pegawai IT ditangkap merawat pesakit... heheheheheh

Anonymous said...

kes bkn ER g terlepas g ER sbb time tu hari cuti... yg take advantage nih kdg2 sj je... bkn die xtau. time sde clinic xnk g sbb kene tunggu lame, so g hr cuti, g kt ER... nk amek ubat pon x rmi kalu time nih... ms register kite x ble nk tolak krg complaint juge kate xnk entertain, bile entertain pon kene complaint juge.. manusia x pnh puas kn... dh bg supply ubat sebln nk 2 bln.. katenye bz, x smpt nk dtg nnt. nk ubat free tp xnk ikut peraturan. kalu trus entertain yg pki uniform or yg keje kt spital krg public juge complaint, yg keje hospital mmg la sng cpt je... sbb ade org kenal. so kene fair. mkn gaji buta??? not fair la... doktor kt spital keje sumtimes dr pg ni smpi ke pg esok nye... mane nk cekau patient kt ward, kt clinic. normally kt emergency ade bbrp doktor je... die la yg nk g tgk patient yg parah, die juge yg nk entrtain org yg demam... tu psl amk ms docs yg nk mai tuuu bilik...