Wednesday, January 07, 2009

Sime Darby Insaf? Kahkahkahkah

Seronok juga baca tajuk-tajuk tulisan blog orang kat beraspadu milik Sebol. Yang mana tajuk dia best, sah sah aku akan click dan baca. Boleh juga tambah ilmu pasal pengetahuan am.

Tapi tajuk-tajuk yang mengandungi perkataan Sime Darby dan perkataan insaf is too much for my brain to process. Semalam dalam berita kat tv, orang Sime Darby umumkan mereka tak jadi ambil alih Institut Jantung Negara kerana mendapat tentangan dari rata-rata rakyat Malaysia. Rakyat Malaysia tidak suka syarikat korporat ambil alih IJN atas sebab-sebab yang terang bersuluh dan nyata. Kos akan meningkat. Rakyat-rakyat yang gaji rendah macam aku ni tak mampu nak masuk IJN lagi. Syarikat korporat mana yang nak jadi badan kebajikan kan? Crystal clear!

Sime Darby bukan insaf. Tak wujud insaf dalam kamus korporat. Ianya samada worth it atau tidak. Dan dengan pelbagai kecaman yang dilemparkan kepada mereka, memburukkan imej mereka serta merta menjadikan saham mereka juga akan jatuh, baik tak payah beli 51% kepentingan dalam IJN. Sime Darby akan masih mencari peluang untuk mengembangkan sektor perubatannya. Itu yang dijanjikan oleh pengurusannya.

Mungkin akan ada satu hospital yang bernama Hospital Sime Darby satu ketika nanti. Siapa tahu kan? :)

9 comments:

Kujie said...

samalah kita..ni pun klik dar Beras di Sebol tu

Aloha said...

Skarang:
KAmi akan pastikan ianya xmembebankan golongan2 kurang kemampuan

2-3 tahun lagi..

KAmi terpaksa naikkan harga sbb kos operasi meningkat..


anyway TQVM sbb xjadi beli..

**walau murah bagaimana pon harap2 aku tak la masuk dlm tu.. smoga kesihatan ku baik2 aje hari2 mendatang.

Anonymous said...

Sime Darby dh ade medical centre dh.. lame dh die ade... skrg dh berkembang pon...

Anonymous said...

sjmc tu dah jadi sime darby medical center ler..

Anonymous said...

Yup! SJMC tu mmg under Sime Darby. Last year baru tukar nama jd Sime Darby Medical Centre. Wat search sket yaa b4 wrote in the blog...
n if we need each perkhidmatan cam kesihatan, skolah, etc yg sewaktu dengannye free like in UK, we have to pay the tax around 40% from our salary... also like in UK laaa...

ezza erisa said...

Wat search sket yaa b4 wrote in the blog...

Blog aku bukan educational blog...its personal blog...so it is not my responsibility to be correct all the time. and that is why i allowing the comment section so that people have chance to correct me if i got fact wrong. :)

BTW. i did wrote mana tahu nanti ada 'Hospital Sime Darby'. So, kalau dah ada Sime Darby Medical Centre, fine..but still it is not hospital. They might upgrade the facility at that medical centre to be hospital one day, but for now they still called it Medical Centre and NOT HOSPITAL.

Bear in mind that medical centre offer less service and smaller compare to hospital ya. :)

Anonymous said...

Sime Darby Medical Centre Subang Jaya, SDMCSJ (formerly known as Subang Jaya Medical Centre (SJMC)) is a private hospital in Subang Jaya, Selangor, Malaysia. It is located in Section 12 (SS 12) of Subang Jaya and is also situated near Jalan Kewajipan (Kewajipan Road). It was opened in 1988.

The Sime Darby Medical Centre Subang Jaya has two wings, the northern and southern wings, which are connected by an aerial bridge.

This hospital is owned by the Sime Darby group.

*a short fact about SDMC. Feel free to visit :)

ezza erisa said...

thank you anon :)

but still wonder, they claimed their medical centre as private hospital but why they have not yet change the name to 'Hospital'.

Or it just a term so that people understand what service they offer?

May be they not qualified enough to be called hospital Sime Darby eh? The size or service might not archieve the min requirement yet maybe?

If its just a matter of changing name, i dun think it is a big problem, after all they did changed it Sime Darby Medical Centre from Subang Jaya Medical Centre. Its mean it could also be change to hospital some day though. :)

Luckily, Institut Jantung Negara tak sempat ditukarkan nama kepada Institut Jantung Sime Darby.:)

technology said...

I think I come to the right place, because for a long time do not see such a good thing the!
jordan shoes