Wednesday, January 21, 2009

No ALLAH di Herald The Catholic Weekly News

Sungguh aneh apabila penerbitan ini bersungguh-sungguh hendak menggunakan perkataan Allah untuk merujuk kepada tuhan yang mereka percaya untuk disembah. Kemudian datang pula alasan dan pelbagai dakyah mengenai penerbitannya dalam bahasa Melayu.

Okay, kita pergi satu persatu, ke penggunaan nama Allah kemudian ke seksyen bahasa melayu walaupun berkait rapat. Kita kena buat dua point yang berbeza

1. Penggunaan nama Allah
- Seriously, Katolik Malaysia sejak bila pakai nama Allah? Mereka selalunya sebut God atau tuhan. Allah selalu disebut oleh orang Melayu atau orang Islam sahaja merujuk kepada Tuhan yang disembah dan dipercayai oleh kami. Apabila timbul isu penggunaan nama Allah maka berduyun duyun orang cuba menegakkan benang (tak kira kering atau basah) dengan berkata kat Arab sana nuh..orang Islam..orang Yahudi...orang Kristian semua sebut Allah bagi merujuk kepada Tuhan. Apa salahnya kita tulis Allah juga.

Soalan mudah aku, kau orang Arabkah?

Did you use word Allah frequently in your vocab and you are soooo desperate when you has been denied to use Allah in your publication because the Allah word is in your blood, you cannot publish any stories without replacing Allah with another name?

Malah dalam satu rencana yang bertajuk
Islam has No Father di laman web Catholic, (tolong ambil nota, ini adalah website Kristian, yang membandingkan Islam dan Kristian sebab tu urlnya ialah answering Islam, ini bukan website orang Islam...jangan terpedaya pula. Kita selaku orang Islam harus mempunyai pegangan dan kepercayaan yang kukuh dan mampu untuk membaca seterusnya boleh menjawab kenapa dalam Islam tiada konsep Tuhan itu Bapa. Terima kasih.) Silas penulis artikel berkenaan membuat nota yang berbunyi ' I know the word "Allah" means God in Arabic and that Arabic Christians use the word "Allah" for God. However, when I use the word, "Allah", I am specifically referring to the god of Islam', bermaksud Saya tahu perkataan Allah bermaksud tuhan dalam bahasa Arab dan orang Kristian Arab menggunakan Allah untuk merujuk kepada tuhan. Tetapi, apabila saya menggunakan perkataan 'Allah', saya merujuk secara spesifik kepada tuhan di dalam agama Islam.

Ini bermaksud, selain dari orang arab tidak ada orang Kristian lain pun guna perkataan Allah untuk merujuk kepada tuhan yang disembah dalam agama mereka. Jadi..why want Allah in christian publication in Malaysia which is located in Southeast Asia?

Kebanyakan penganut Kristian di Arab sana nuh.. pegangan mereka ialah Kristian Timur. Konsep agama Kristian yang ini ialah Unity yakni Tuhan itu Satu, tunggal, tidak ada dua tiga dan sekutu. Sama macam fahaman Allah itu satu oleh orang Islam di serata muka bumi ini. Bertentangan dengan Roman Katolik (dalam kristian ada banyak cabang pula), yang mengangkat konsep Trinity, dimana tuhan mempunyai tiga watak, Father (ayah), Son (anak) dan Holy Spirit (Semangat suci). Dan disebabkan The Catholic Weekly News merupakan satu wadah kepada Roman Catholic sudah tentu konsep tuhan triniti ini jauh berbeza dari Allah yang bersikap tunggal. Jadi, sudah tentu ianya tidak tepat dengan kata-kata orang Kristian Arab pun guna perkataan Allah. Ia merujuk kepada sesuatu yang berbeza.

2. Penggunaan bahasa Melayu
- Ok, gunalah, nanti buat isu antarabangsa cakap bahasa nasional tetapi tak boleh tulis dalam bahasa melayu pula. Tetapi disebabkan alasan ialah untuk bumiputera Sabah Sarawak yang bahasa utama mereka ialah bahasa Melayu, jadi restrictkan penerbitan itu hanya di Sabah dan Sarawak. Please, aku harap takkan jumpa Herald The Catholic Weekly News dalam bahasa melayu dimana-mana sahaja di Semenanjung. Dah kata tadi untuk bumiputera Sabah Sarawak kan?


Sidang Injil Borneo (SIB) pula berhujah berdasarkan bukti sejarah terjemahan bible tahun 1852, oleh Munshi Abdullah yang ada mengandungi perkataan tersebut. Berlindung di sebalik Artikel 11 Perlembagaan Malaysia, SIB juga mempersoalkan hak penggunaan nama Allah. Artikel 11 antara lain menyebut, agama Islam adalah agama rasmi tetapi penganut agama lain adalah bebas mengamalkan kepercayaan masing-masing dalam negara ini. Ramai betul yang suka bermain dengan artikel ini.

Berita terbaru dengarnya, No Allah in this publication and bahasa melayu boleh digunakan.

2 comments:

MSDoubleU said...

oleh kerana tuhan mereka itu jesus, guna perkataan jesus saja.

mylifeopinion said...

kalau sia guna Allah juga?