Wednesday, December 03, 2008

Berita Tak Terkejut

Tergesa-gesa nampaknya Majlis Tertinggi UMNO untuk membuang Zaid Ibrahim dari partinya. Iyalah, memang nampak macam pengkhianat, sudahlah bersuara tentang ISA yang disalahgunakan, kemudian menghadiri majlis yang diadakan parti pembangkang, sudah tentu memberikan imej yang tidak baik kepada parti UMNO. Buang sahaja, pecat sahajalah. Sudah tentu Zaid Ibrahim juga menjangkakan perkara yang sama. Siapa yang untung? Parti pembangkang juga...

Minyak turun lagi 10sen. Yea yea! Kaya...wa kaya. Seperti kata aku sebelum ini, kerosakan kesan kenaikan 78sen sudah berlaku. Ia tidak akan dapat dipulihkan. Nasi ayam yang naik harga 50sen tidak akan turun, air asam boi di pasar malam yang naik harga 20sen, tidak akan turun. Peniaga memang licik, asal ada peluang mendapatkan keuntungan, terus serkap. Walaupun dulu alasan menaikkan harga ialah sebab harga minyak mahal. Sekarang dah murah dari 28 February 2006, apa lagi alasan nak digunakan?

Kerajaan mungkin menetapkan harga minimum minyak. Heck kau. Masih dalam kajian. Dengan alasan, kalau harga minyak terus jatuh, negara akan rugi. Hahahaha. Kelakar kan? Waktu minyak menganas hampir 200USD setong, kau cakap negara akan bangkrap tanggung subsidi. Padahal minyak jadi mahal, kau untung juga. Now that minyak turun, kau cakap negara akan rugi juga.

Dalam masa yang sama radio 24 menyatakan, Petronas tidak akan rugi sebab pelaburan di luar negaranya dirancang dengan baik. Tahu dimana nak melabur. Jadi??? Bila negara akan rugi? Aku pun boleh lukis graf penururan pendapatan aku, tetapi siapa yang dapat verify? Sama macam kes minyak naik kerajaan bangkrap, minyak turun pun kerajaan bangkrap. Huh

2 comments:

yaya said...

hi there. im ur constant reader. i love ur ideas~ keep it up!

ezza erisa said...

thank yaya.... :)

harap selalulah singgah disini...baca my merapu all the way :)