Friday, December 19, 2008

McDonald Prosperity: Siapa yang Prosperous??

Posted by Picasa


Semalam aku gatal lah nak beli Prosperity Burger ni. Beli sahajalah kat Drive Tru di Petronas Setiawangsa ala-ala nak balik ke rumah dah. Eh ada version double beef? Ini sudah bagus.

Jadi tanpa mengesyaki apa-apa, iyalah tahun lepas baru harga RM11.00 lebih. Kalau double pun takkanla mahal sangat kan? Dua tahun lepas tak sampai 10ringgit pun, aku pun gatal mulutlah order double punya set. Ha amik kau..mengada-ngada betul.

Apabila aku pandang balik skrin selepas mengesahkan pesanan, nah hamik kau. Betul betul double! RM22.95???? Gila! Kaya la McDonald macam ni. Hidangan harga macam tu, kalau makan kat kedai makan biasa, dapat lunch 3-4hari!

Prosperity betul aku. Menyesal pun iya. Tapi takkan nak undo balik kan? Kalau beli dua dah dekat harga RM50.00. Baik aku telan NANDOS kalau harga macam ni punya harga. Puas hati pun iya.

Akhir kata, dalam sibuk minyak turun harga, dan peniaga di gerai-gerai, runcit dan sebagainya diseru turunkan harga. Bila pula kita nak seru restoran makanan segera turunkan harga juga? Makin menjadi-jadi pula mereka ini.

Thursday, December 18, 2008

Adakadabra, Balik Balik Minyak!

Bosan, bosan, bosan. Tak habis-habis dua belah parti nak mainkan isu harga minyak nak menawan keluarga bahagia. Eh macam iklan Singer pula. Nak menawan hati rakyat Malaysia. Sesungguhnya aku dah bosan.

Untuk Kerajaan Malaysia (A)
Modal besar berkempen, naik satu kali je... turun 7 kali!

Banyaklah kau punya naik satu kali jer. Memanglah naik satu kali, tapi berapa peratusan kenaikan? Barang makanan naik berapa peratus sebab minyak naik 40% tu? Turun 7 kali ke...77 kali ke...bukan kau turunkan 40% sekali turun pun. Kau turunkan berperingkat juga. Dan harga barang tak susut juga. Duk banyak tu juga. Pengeluar, pembekal, pemborong dan peruncit semua beralasan harga barang mahal. Ho dulu kau kata kos pengangkutan meningkat pasal tu naikkan harga, now harga pengangkutan dah turun, alasan harga barang mahal pula. Ini dah macam teka - teki siapa wujud dulu, ayam atau telur neh.

Untuk Pembangkang (B)
Sebaik sahaja kerajaan turunkan 10sen - 20sen, ayat sama berkumandang, harga minyak boleh dikurangkan lagi. Macam minyak tu makcik sebelah rumah dia yang punya. Keluar dengan secara fakta pengiraan bagai.

Macam irama dan lagu, A turunkan 10sen, B akan kata harga boleh murah lagi. A turunkan sikit lagi, B akan boleh murah lagi.

Ya aku suka minyak 0.01sen je seliter. Bukan aku tak suka. Lagi murah lagi aku suka. Kalau percuma lagi la aku suka. TETAPI aku nampak ke dua-dua belah pihak, macam tak ada isu lain nak bercakap. Minyak, minyak, minyak. Fokuslah kepada benda yang lebih besar dari minyak. Dah RM1.80 dah.

Kalau diperhatikan, suratkhabar pun dah tak keluarkan kat muka depan berita mengenai harga minyak turun nih. Maksudnya kita ada banyak isu lain nak fokus. Kejatuhan ekonomi dunia. Kilang-kilang dah mula berhentikan pekerja. Peluang kerja makin kecil. Rang undang-undang pemilihan hakim. Isu pembinaan di kawasan berisiko tinggi. Sime Darby nak beli kepentingan IJN. Rita Rudaini menikah dengan pemain bola yang muda 10tahun dari dia. Helmet kura-kura kena ban. Manusia makin kejam, flush bayi dalam tandas. Bunuh orang sana sini. Bas tak ikut spesifikasi keselamatan dan banyak lagi.

Wednesday, December 17, 2008

Greatest Ever: Motosikal Honda Cup!

Minggu lepas melihat rencana di Discovery Channel. Berkenaan motosikal yang hebat-hebat dalam sejarah pembikinan motosikal dari tempat ke 10 hingga 1. Mengira turunlah ni kiranya.

Yang mengagumkan, di tempat 4, ada motosikal pakai enjin Jet okay? Siap ada lumba dengan jet lagi. Itu kat tempat nombor 4. Nombor dua Ducati 916. Fuh mavelous. Bila tengok juara, yea Honda Cup. Walaupun kuasa Honda Cup tak macam motosikal pakai enjin jet bila hidupkan enjin bunyi jet ho...

Betullah, Honda Cup memang benda paling hebat pernah di cipta dalam arena motosikal. Sila tengok video ni kalau tak percaya. Dan pemenangnya Honda Cawan :)



Jangan Kayuh Basikal Nak…

Disebabkan berbasikal adalah salah guna kanak-kanak (bawah umur 18tahun), maka aku telah mengambil keputusan untuk menutup kedai basikal kepunyaan aku. Habis kalau kanak-kanak tak boleh kayuh basikal, siapa nak beli basikal lagi dah? Yang umur 18 dah tentu naik motor Honda Cup paling kurang pasal dah ada lesen.

Kedai basikal aku bangkrap lepas ni, basikal merupakan pengangkutan utama budak-budak sekolah pergi sekolah. Kalau kayuh basikal pun jadi satu masalah, apa lagi yang tinggal untuk kanak-kanak berhibur. Tak laku basikal kat kedai aku.

Sejak bila kanak-kanak naik basikal perlu minta izin kerajaan? Bukankah perlu minta izin mak ayah depa je? Sejak bila pula mengayuh basikal menjadi satu kesalahan? Mereka bukan naik basikal pergi tembak orang, mereka kayuh sama-sama dengan geng depa je.

Aku cadangkan pihak berkenaan baca Convention on Rights of Child, Kemudian bicara pasal salah gunakan kanak-kanak. Pisahkan dari mak ayah ke? Adoi…pening la cik kiah.

Just wondering, kalau Jerit tak pakai kanak-kanak kayuh basikal, apa alasan untuk mensensasikan berita kayuh basikal? Apapun, kalau dah nak berkayuh sangat, apa pasal yang anjurkan tu tak kayuh sendiri? Lagi afdal.

Lurus Bendul?

Jangan saman aku ya Pierre Andre. Aku pun tak ingin bergossip pasal artis pasal nanti aku rasa blog aku jatuh kategori murahan pula. See, sekarang aku dedahkan kenapa aku tak suka bicara pasal artis kat blog aku. Pasal aku rasa bukan standard blog aku cakap pasal artis, tetapi yang ini aku bukan nak bicara pasal artis. Aku nak bicara pasal kekadang sesuatu itu lebih baik bicara dalam bahasa asing dari bahasa Melayu.

Kalau nak guna bahasa Melayu pun boleh, tetapi carilah terma yang betul. Bukan setakat terjemah secara langsung. Contoh mudah, dalam bahasa inggeris apabila disebut orientation dalam biodata ianya merujuk terus kepada seksual orang berkenaan. Kalau dikatakan straight (heterosexual) maksudnya dia tu normal, berkehendak pada kaum berlawanan. Dan tak ramai yang berani tulis sex orientation mereka, homosexual (lesbian atau gay) pun.

Dan apabila diterjemahkan straight ke dalam bahasa melayu sebagai lurus. Ianya rasa sangat kelakar. Tidak menjurus langsung kepada apa yang lurus itu. Lurus bendul ka? Bukankah lebih elok digantikan dengan perkataan normal? Atau mungkin dipadamkan terus orientation itu dari biodata kerana secara fitrahnya perempuan berkehendakkan lelaki, lelaki berhendakkan perempuan. Nak nak lagi orang Islam kita ni, pasal pasangan luar tabie tidak diterima dalam agama sekalipun.


Sumber print screen: Biodata Pierre Andre

Posted by Picasa

Tuesday, December 16, 2008

Surat Terbuka Kepada Pegawai Sistem Maklumat Jab. Imigresen

Aku ada satu soalan wahai programmer laman web Jabatan Imigresen. Pasal apa di laman web kamu tidak boleh right click? Bukankah laman web jabatan kerajaan adalah untuk rujukan? Bagi sesetengah orang yang buta ilmu IT, right click tu besar maknanya okey?

Aku kurang arif, adakah tidak membenarkan right click itu bermakna saudara / saudari programmer cuba memberitahu dunia yang 'lihatlah, aku dah pandai coding disable right click', kerana ianya cukup menyedihkan.

Adakah tidak membenarkan right click itu bermaksud pelayar tidak boleh menyalin isi kandungan di laman web imigresen? Kalau yang ni memang aku rasa sangat lawak. Semua yang ada di right click menu ada di menu atas. Copy? Paste? Select All? Source code? Kalau taknak orang copy, sepatutnya kau cari javascript yang disable drop down menu sekali.

Akhir kata, do not publish whatever document that you do not want people to have access to or copy it. Oh satu lagi, laman web organisasi kerajaan adalah untuk rujukan, bagaimana sesuatu itu dinamakan rujukan kalau kita tak dibenarkan right click untuk copy? (Although you can simply go to edit and click copy from there).

Simple said, orang yang programkan disable right click menu adalah orang yang baru jumpa javascript itu dan terasa ghairah dengan coding tak cukup bulan itu. Terima kasih.





Posted by Picasa

Monday, December 15, 2008

My New Toy - Altec Lansing MX5021 THX


Semengah tak? Edisi meriak.. hahaha. Aku berkenan dengan LG home theatre sebenarnya. Pasal dia punya design super lawa! Tapi, selepas fikir-fikir balik, seperti kata seorang kawan, beli yang murah-murah dah. Benda turun harga ni tak sesuai beli yang mahal-mahal. Termakan pula aku dengan nasihat beliau.

Jadi, inilah hasilnya. Altec Lansing MX5021 THX certified untuk televisyen aku. Bolehlah layan... Yang paling penting THX :)









Posted by Picasa

Oh Bukit Antarabangsa...

Punyalah banyak berita pasal tanah runtuh di Bukit Antarabangsa, sampai aku tidur pun mimpikan tanah runtuh. Oh bukan ini yang aku nak tuliskan.

Ceritanya bermula di pagi sabtu, dua hari sebelum umat Islam di Malaysia menyambut hari raya haji yang suam-suam kuku sambutannya di ibu kota tanah air. Aku memang lambat tahu, walaupun aku tengok helikopter duk terbang turun, terbang naik di bukit berhadapan rumah aku, aku tidak tahu apa-apa sampailah menonton berita di malam hari kejadian. Sebak pun ada. Aku bayangkan kalau kejadian tersebut berlaku pada aku dan keluarga aku, mesti tangisan pilu berkumandang.

Lagilah sebak, rumah arwah kawan aku pun berada di kawasan yang sama. Perlukah aku telefon keluarganya bertanya khabar? Oh, nanti penat pula nak kenalkan diri yang aku ini kawan arwah anaknya. Tak mengapalah, aku doakan mereka semua dijauhkan dari mala petaka itu.

Okay berbalik kepada tragedi bukit antarabangsa, aku taknak tulis berkenaan bantuan, aku taknak tulis pasal penduduk yang mengamuk askar yang tak tolong penduduk. Aku nak tulis pasal tanggapan masyarakat pada penduduk yakni mangsa tragedi.

1. Padan muka, dah kaya.. nak duduk umah tinggi-tinggi atas bukit. Kan dah dapat balasan.
- What the hell????? Kalau duduk kat dalam gua pun kalau nak jadi kejadian tak diingini, jadi juga. Apa kaitan dengan kaya? Yang miskin pun kalau berada disitu kena juga. Dan siapa yang taknak duduk tempat tinggi-tinggi, nampak permandangan saujana mata memandang???? Dah orang jual, mereka mampu beli, beli sahajalah.
- Dan juga apa kenapa pula cakap pasal balasan? Pasal depa kaya? Apa kaya tu satu dosa ke?

2. Sampai mati pun pegang handphone lagi.
- Merujuk kepada yang mati kat tingkat bawah rumah yang kena langgar dek tanah runtuh tuh. Hello, orang zaman sekarang, berapa kerat tidur telefon bimbit letak kat ruang tamu macam telefon rumah. Semua orang jenis telefon bimbit letak kat tepi bantal okey. Apa salah dia pegang telefon? Apa? Apa? Apa?

3. Buat apa nak bantu, depa kan semua orang kaya
- Mentaliti zaman batu. Dah orang tengah susahkan tu... kaya tak kaya lain cerita. Tolong jelah. Hari ni musibah kena tang depa, nanti-nanti kalau kena kat kita pula? Time macam ni,...jumlah wang dalam bank ke tepikan lah dulu. Depa pun bukan nak cerita duit depa ada berkepuk-kepuk dalam bank. Mereka dah hilang rumah, hilang harta benda, hilang kereta. Tak teruk lagi ke keadaan itu?

Thursday, December 11, 2008

Mentera Beradu - Lirik Yang Menarik

Aku suka lagu ini. Lirik beginilah yang sepatutnya muncul lebih banyak dalam persada industri muzik tanahair. Menegur dalam lagu dan masih sedap didengar iramanya.





M. Nasir feat Malique - Mentera Beradu

Bismillah!

(M.Nasir)
Gerakkan Hati… Hati gerakkan… Pandanglah aku.. aku lah dia..

(Malique)
Kulitku tebal.. ku kebal.. ingatku kebal..
hanya berbual makan angin kembung perut mual…
resah dan tidak senang.. hidup tak pernah lenang..
ku schizo paranoia takut pecah tembelang

(M.Nasir)
Pecah tembelang… peta dah hilang… bangau dah pulang… suara sumbang..

(Malique)
Lidahku kaku tak selicin kuku
teman baikku buku
bini ku pena.. tak pernah lena
aku suka mengintai pantang ditenung
berakhir pertelingkahan dalaman
pasti belum

Ikut gerak hati.. pena melayang
dilihat dua layang pandang
tak lah sekarang
takat meradang
tanya.. abang gedang, apa barang?
badan macam badang
main macam belakang parang

Kuhunuskan keris musuh ada pistol
tradisi kekalkan adaptasi harus betul
tujuh baris keramat tujuh garis penamat
baik berpada biar jahat asal selamat

(Suara Latar)
Ramai saudaraku yang baik telah dipijak

(M.Nasir)
Awan mendung yang berarak bawa tangis bawa resah rebah rindu yang terkumpul semua birat dan kalimah semua janji yang terikat lebur disisimu

(Malique)
Yo! ijazah terbaik datangnya dari jalanan
dari pengalaman bercakap dan bersalaman
konflik motivasi cuba medatasi
positif dan benci jadi inspirasi pagi

Peduli itu interpretasi basi pekakkan sebelah
halang biar keduanya
muka cantik soalan bodoh yang ditanya
jadi melodinya lebih hina dari zina

Lu bikin dosa ku bikin prosa
testosterone testarosa
citacita sosa kl kl kosa nostra
jalan berliku ku harung roller coaster
gah sentosa tiada penyesalan
luas pandangan jauh dah berjalan
tak sempurna masih ada kejanggalan
gagal merancang, merancang kegagalan

(M.Nasir)
Awan mendung yang berarak bawa tangis bawa resah rebah rindu yang terkumpul semua birat dan kalimah semua janji yang terikat lebur disisimu

Kucing bawa tidur rimau bawa ngigau
masuk tempat orang bawa otak bukan pisau

(Malique)
Naik bukit angkuh cakap ayah jangan risau
turun bukit pucat dengar tiga miaww
kucing bawa tidur rimau bawa ngigau
masuk tempat orang bawa otak bukan pisau
tolak pintu gua tiga kerat tenaga
kosong tak dijaga sampai datang tiga naga
ingat nak berlaga tapi tak kan boleh menang
menang dengan otak tak mesti dengan pedang

Sebelum jadi bangkai ikan koi renang renang
pura pura salah jawapan untuk naik berang
panggil lima kawan atau biar pergi laju
risaukan pekara remeh kita tak akan maju
muka sama hijau hati siapa tahu
merah dah menyala pasti mati siapa mahu
gagap tiga kali bercakap benar saja
bulan terang ramai yang keluar buat kerja

(Malique + M.Nasir)
Panjat pokok buluh cari tukun air terjun
naik sampai nampak dah terpegun turun
tiga ular ikut lompat atau paut
kalau lari mati jika jerut maut

(M.Nasir)
Awan mendung yang berarak
bawa tangis bawa resah
rebah rindu yang terkumpul
semua birat dan kalimah
semua janji yang terikat
lebur disisimu

Puisi hati mu… hati mu puisi
palu hati ku palu hatiku

(Malique)
Kulit tak besalin walau saling ganti baju
pandang sini pandang sini
ku berbahasa baku kata kata nahu
himpun jadi satu
mantera beradu dengan irama dan lagu

(Suara Latar)
Akhirnya sempurna….

Friday, December 05, 2008

Joke: Sempoi..

Dapat email ini dari deida. Kelakar la pula melihatnya. Betul juga kan? Kalau tulis 24jam pun kalau pintu tutup maksudnya tak buka juga. :)

Posted by Picasa

Thursday, December 04, 2008

Hang Jangan Sidai Kain Oh Key!

PUTRAJAYA 2 Dis. – Berkuat kuasa tahun depan, semua penghuni pangsapuri tidak lagi dibenarkan menyidai kain di beranda rumah bagi mengelakkan panorama yang boleh menjejaskan imej taman perumahan dan perbandaran.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, garis panduan mengenainya telah diluluskan dan undang-undang mungkin dikuatkuasakan untuk bertindak ke atas mereka yang gagal mematuhi peraturan tersebut.

Sumber Utusan Malaysia 2 December 2008

----------------------------

Jadi orang KL, bersedialah untuk tidak membasuh baju???? Hahahah. Aduh, geli tali perut den dengar peraturan ini. Harap-harap pihak yang datang dengan idea ini pernah pergi melawat rumah-rumah PKNS dan DBKL ya. Pangsapuri buruk-buruk pun jangan lupa lawat (or lawak) sekali. Kebanyakan rumah tidak ada yard. Jadi sebelum kuatkuasakan peraturan tidak boleh sidai pakaian di beranda, baiklah pihak berkuasa pergi buat yard dan alatan penyidai khas di setiap apartment dan rumah di kawasan perbandaran. Which without doubt, will cost the government quite a large amount of money.

As for me, aku tak rasa terbabit dengan hal sidai kain baju ini, aku ada penyidai mudah alih yang aku memang sidai baju aku dalam rumah selepas di mesin basuhkan. Pasalnya risiko hujan, risiko kena terbang dek angin baju aku adalah tinggi. Pasal rumah aku ditingkat 14 dan aku tidak berada dirumah 24 jam sehari.

Wednesday, December 03, 2008

Berita Tak Terkejut

Tergesa-gesa nampaknya Majlis Tertinggi UMNO untuk membuang Zaid Ibrahim dari partinya. Iyalah, memang nampak macam pengkhianat, sudahlah bersuara tentang ISA yang disalahgunakan, kemudian menghadiri majlis yang diadakan parti pembangkang, sudah tentu memberikan imej yang tidak baik kepada parti UMNO. Buang sahaja, pecat sahajalah. Sudah tentu Zaid Ibrahim juga menjangkakan perkara yang sama. Siapa yang untung? Parti pembangkang juga...

Minyak turun lagi 10sen. Yea yea! Kaya...wa kaya. Seperti kata aku sebelum ini, kerosakan kesan kenaikan 78sen sudah berlaku. Ia tidak akan dapat dipulihkan. Nasi ayam yang naik harga 50sen tidak akan turun, air asam boi di pasar malam yang naik harga 20sen, tidak akan turun. Peniaga memang licik, asal ada peluang mendapatkan keuntungan, terus serkap. Walaupun dulu alasan menaikkan harga ialah sebab harga minyak mahal. Sekarang dah murah dari 28 February 2006, apa lagi alasan nak digunakan?

Kerajaan mungkin menetapkan harga minimum minyak. Heck kau. Masih dalam kajian. Dengan alasan, kalau harga minyak terus jatuh, negara akan rugi. Hahahaha. Kelakar kan? Waktu minyak menganas hampir 200USD setong, kau cakap negara akan bangkrap tanggung subsidi. Padahal minyak jadi mahal, kau untung juga. Now that minyak turun, kau cakap negara akan rugi juga.

Dalam masa yang sama radio 24 menyatakan, Petronas tidak akan rugi sebab pelaburan di luar negaranya dirancang dengan baik. Tahu dimana nak melabur. Jadi??? Bila negara akan rugi? Aku pun boleh lukis graf penururan pendapatan aku, tetapi siapa yang dapat verify? Sama macam kes minyak naik kerajaan bangkrap, minyak turun pun kerajaan bangkrap. Huh

Tuesday, December 02, 2008

Hidup Sihat, Jauhi Zina

Semalam sewaktu pulang dari kerja, aku terfollow sebuah kereta yang sticker belakangnya tertulis 'Hidup Sihat, Jauhi Zina'. Aku terkagum seketika. Tergamam pun iya. Bukan sebab aku selalu berzina, bukan juga sebab aku suka zina. Tapi alangkah bagusnya menggunakan cermin belakang kereta untuk tujuan dakwah seperti itu. Ya, dakwah ringan tetapi sekurangnya mencuba.

Lebih baik dari menampal sticker '18SX', 'Sex Trainer, First Lesson Free' dan sebagainya. Orang sekarang pun dah kurang guna perkataan zina. Kerana zina itu kotor. Zina itu buruk. Zina itu hina. Semua orang jijik apabila dengan perkataan zina.

Tetapi akibat peredaran zaman, kita selalu dengar perkataan 'aku dah main dia', 'aku open minded, boring-boring cari perempuan buat main pun sedap'. Cuba kita gantikan perkataan-perkataan ini dengan zina. 'Aku dah berzina dengan dia', 'aku open minded boring-boring cari perempuan berzina pun sedap'. Kan sangat keji bunyinya.

Al maklumlah dalam zaman sekarang ini, amatlah ramai yang terjebak nafsu. Berapa kerat lagi yang suci murni, ramai sekarang nak meniru gaya minah dan mat salleh yang tak sabar siap ada pertandingan siapa dulu yang hilang dara. Al maklum drama di TV pun tidak segan silu tunjuk adegan cium-cium, raba-raba dan sebagainya. Di internet jangan cakaplah, berlambak video lucah menunggu untuk menunjuk ajar remaja seawal usia 15tahun (mungkin lebih awal dari itu), untuk berzina. Yang lagi menyedihkan sudahlah berzina, tidak segan silu merakam dengan telefon bimbit untuk tontonan sendiri dan selepas itu pula turut dengan bangga berkata 'aku dah buat dah'.

Yang lebih menyedihkan yang dah kahwin pun kekadang berzina dengan orang lain lagi. Sedangkan kat rumah dah dapat. Apakah zina itu trend untuk menunjukkan kita dah maju. Tak zina tak amareka laaaa.

Kembalikan Kedaulatan Diraja?

Mungkin Anwar lupa kenapa "dikurangkan" kuasa diraja. Pasal tu dia nak jadi hero Sultan Melaka pula selepas jadi hero debat minyak.

PS: Pendekkan entry ni? :D

Monday, December 01, 2008

Kancil I Dah Jauh Berjalan...

Ye, meter dah selamat cecah nombor cantik. Jauh dah kereta aku berjalan. Patutlah macam-macam bunyi macam okestra ada kedengaran sekarang. Bunyi motobotlah, bunyi skru longgarlah, bunyi tikus lah. Tahan jelah telinga. Hee