Friday, November 28, 2008

54 Tahun! Padan Muka Hang!



Berjalan serentak untuk 3 pertuduhan 18 tahun setiap satu. Okaylah tu, 18tahun dalam penjara. Lepas ni bolehlah seksa tikus-tikus yang berkeliaran dalam sel. Ya tak?

Pihak pembelaan Pek Ha cakap Nirmala sakit mental? Mencederakan diri sendiri? Cuba kau rasa sendiri macammana sedapnya kena simbah air panas. Barulah bela orang cakap ada orang gila sendiri simbah air panas ke badan sendiri. Sesungguhnya aku peliklah, macammana ada orang sanggup dera-dera orang macam ni. Beberapa bulan lepas, ada seseorang yang bekerja di Pusat Pelarian Wanita memberitahu tentang pengalaman dia di sana. Ada orang gaji yang disuruh makan najis sendiri. Oh gila ke apakah itu?

Berkenaan Pek Ha pula, alasan pasal Nirmala tak pandai buat kerja, hello kalau tak pandai..ajar. Kalau tak boleh ajar juga, hantar je balik negara dia. Tak payahlah kau seterika semek tu (semek dalam bahasa pantai timur merujuk kepada perempuan, nama biasa kat pantai timur) satu badan dia just to teach her how to use iron kan?

Wednesday, November 26, 2008

Minta Maaf? Mana Boleh..Saya Tak Salah!

Saya tak sengaja memisleadkan parlimen. Kalau tak sengaja maknanya bukan salah saya. Jadi kalau dah bukan saya salah, saya tak perlulah minta maaf. - Itulah kata Nazri Aziz apabila semua ahli parlimen pembangkang minta dia minta maaf berkenaan kenyataan di parlimen tentang pemecatan hakim-hakim pada 1980-an dulu.

Ya Timbalan Speaker kata dia tidak salah. Tapi tak ada salahnya minta maaf. Aku tak salahkan anak Karpal Singh yang kecewa besar apabila Nazri Aziz enggan minta maaf. Angkuh, ego. Itu pendapat peribadi aku pada Nazri Aziz.

Sudah tentu kau salah. Kau tak buat kajian menyeluruh sebelum buat kenyataan. (Atau orang-orang pejabat kau tak buat kajian). Sudah tentu kau salah pasal baca buta-buta apa yang ditulis oleh pegawai komunikasi kau. Sudah tentu kau salah pasal kau ego banget, tak ada ruginya minta maaf.

Aku menyampah tahap gaban apabila Nazri kata, dia tak perlu minta maaf sebab dia tak salah sepertimana yang Timbalan Speaker telah tentukan.

Hari Raya ringan je mulut minta maaf, kau ada buat salah?

Contoh lain, kau bawa kereta pada kadar yang ditetapkan, tiba-tiba ada budak kecil lintas jalan. Terlanggar. Masuk hospital. Kau minta maaf juga walaupun bukan salah kau kan?

Contoh lain, kau terlanggar bahu orang di KLCC, kau blah bodo ke kau minta maaf? Walaupun kau tak sengaja? Minta maaf kan?

Secara logiknya, kau tak perlu buat salah sampai bunuh orang sebelum boleh menuturkan maaf, kau rasa orang tak puas hati dengan kau..dengan tingkah laku or kelakuan kau..just say I am sorry. Idaklah sampai koyak rabak seluar kau apabila menuturkan kata-kata tersebut. Huh!

Tuesday, November 25, 2008

Oh Datuk Shahrukh Khan ku....

Ye ye, Datuk Shahrukh Khan nak datang. Ye ye, Datuk Shahrukh Khan nak datang. Ulang lagi 1000kali.

Tak dapat datang hari penganugerahan? Tak apa. Kita tundakan hari penganugerahan. Khas untuk Datuk Shahrukh. Datang tau. Jangan tak jadi datang. Satu Malaysia dah tahu kami nak anugerahkan gelaran Datuk pada encik Shahrukh Khan ni. Kalau Datuk Shahrukh tak dapat datang, malu lah negeri Melaka. Sudahnya kontroversi kenapa Shahrukh dapat Datuk. Ini jawapanya, pasal Datuk datang menari poncho poncho dengan Juhi Chawla kat depan A Famosa. Juhi Chawla tak dapat Datuk juga? Oh tak dapat, pasal Juhi Chawla tak popular.

Hai, jangan hairan kalau lepas ni semua kerabat pembikinan filem dari seluruh dunia datang Melaka tau. Bak kata pemberi anugerah kat Melaka, satu cara mempromosi Melaka khususnya dan Malaysia amnya ke mata dunia. Semua nak dapat Datuk. Oh...applicable to lead actor je. Yang pengarah ke, penerbit ke, lead actress ke. even crook sekali pun...jangan mimpilah. Kita tak bagi.



Sumber berita:
News Strait Times
Posted by Picasa

Salahguna Harta Kerajaan

Sudahlah pakai kereta kerajaan, secara ganasnya potong barisan pula. Orang tak bagi menyelit pun, muka tepu buat bodoh. (Erk..buat ke bodoh? Haha). Ironinya, kereta ini milik Kementerian Kerja Raya. Kalau kerja raya, adakah bermakna jalan raya tu milik bapak mertua hang? Hang bukan polis, bukan tentera (kalau depa potong jalan tu bolehlah lagi dimaafkan), tak boleh menunggu macam rakyat jelata yang lain ka?

Gambar di snap pada hari Sabtu 22 Nov 2008 menghampiri jam dua petang di Jalan Ampang di simpang masuk ke Galaxy Ampang. (Bukan kerja lima hari seminggu ke? Bawa kereta bukan hak milik sendiri jalan-jalan ke apa?). Himpit baik punya. Al maklum bukan kereta sendiri, kalau calar ke, kalau berlanggar ke...bukan dalam tanggungan sendiri. I tukang bawak je you!

Faham sahajalah lampu isyarat disitu, jalan menghala masuk ke Galaxy Ampang, lampunya cepat sahaja bertukar warna merah.







Posted by Picasa

Tuesday, November 18, 2008

Muslihat PLUS Menurunkan Kadar Tol

Terpegun juga aku beberapa hari lepas apabila baca berita kat akhbar mengatakan PLUS dan kerajaan dalam perbincangan nak turunkan kadar tol. Memang adatlah kita suka dengan perkataan turun ni. Turun harga minyak, turun berat badan, turun kadar tol, turun harga makanan. Turun pangkat je yang tak berapa kita suka.

Akhirnya selepas beberapa hari orang Malaysia tunggu berita hangat ini, di tambah dengan penurunan harga petrol, maka hari ini PLUS pun umum kadar tol di lebuhraya PLUS dan ELITE turun 10%. Yea yea yea, terguling-guling pak pandir bersorak. Luncai pula sampai lemas sebab dah terjun bawa labu semasa mendengar berita ini. Kesian Pak Pandir, kesian Luncai. Kesian juga aku. Eh aku tak terlibat. Bukan aku lalu pun PLUS tu. ELITE jauh sekali.

Kadar pengurangan 10% itu hanya pada tengah malam dari jam 12malam menjelang jam 7 pagi setiap hari. Kalau hang lalu siang hari...10% pengurangan tu tak dapat. Apa? Pak Pandir dah sampai ke Baghdad mengulingkan diri? Tulah tak dengar berita sampai habis. Macammana kampung tak tergadai?

Ada kempen kata, kalau mengantuk jangan bawa kereta. Tidur dahulu, berehat tepi jalan. Kalau dah kurang 10% pada jam 12malam ke pukul 7 pagi, ramailah yang pulun bawa kereta walaupun tengah mengantuk. Macam galakkan bawa tengah malam pula kan? Nak jimat 2-3ringgit, boleh juga buat beli sebuah buku tulis untuk anak sekolah hasil jimat tol tu kan?

Antara risiko lain mengejar penjimatan 10%:

1. Tiada lampu jalan di lebuhraya. Dahlah mengantuk, mahu ada yang terbabas sebab tak nampak.

2. Sebaik keluar dari lebuhraya buatnya kereta rosak (bak kata Encik Zuhairy), dah kos nak towing kereta berkali ganda pula, al maklum waktu malam. Nak jimat 3-4ringgit tetapi????

3. Risiko kemalangan yang lebih teruk, ialah dah mengantuk. Demi membeli pembaris kepada anak-anak, sanggup nak dapatkan 10% pengurangan.

4. Pengurangan 10% tu macammana kira? Masuk lebuhraya jam 12malam, keluar sebelum pukul 7pagi? Atau masuk antara 12malam ke 7pagi tanpa kira waktu keluar? Atau waktu masuk tidak dikira, waktu keluar diantara 12malam hingga 7 pagi? Ayyak... susah susah.

Oh, lupa nak sebut, aku tak terbabit langsung dengan pengurangan ini. Wa lalu tol yg tak berapa laku jadi rasanya takkan ada pengurangan kot. Hahaha

Persembahan Graf Akhbar Tempatan Mengelirukan



Minyak turun lagi? Baguslah. Turun dari RM2.70 kepada RM2.00, not bad. Baguslah tu. Roti canai pun dah turun RM0.10 kan? Bolehlah jimat buat beli pemadam pensil anak sekolah dengan RM0.10 tuh. Yet, the damaged is unrepair. Gesalah peniaga turun harga macammana sekalipun, berapa kerat sangat nak ikut?

Oh, sebenarnya aku nak tunjuk graf akhbar gah tempatan. Sangatlah salah. Macam tak pernah belajar buat graf. Mungkin tak pergi sekolah graf kot? Terima kasih kepada encik Aloha yang memaklumkan aku akan graf mengelirukan ini. Ya sangat keliru. Bandingkan graf asal dengan graf yang aku sudah buat garisan itu.

Apa yang akhbar ini cuba sampaikan? Pada Februari 2006, harga minyak ialah pada kadar RM1.92 seliter. Tengok graf yang sama merujuk kepada tarikh hari ini iaitu pada 18 November 2008, harga minyak pada kadar RM2.00 seliter. Sila tengok pula kadar RM1.92 seliter dengar kadar RM2.40seliter. Apa ke jadahnya RM1.92 seliter itu digambarkan sama aras dengan RM2.40 seliter. Sejak bila RM2.00 seliter lebih rendah dari RM1.92 seliter????

Baru belajar buat graf? Atau semata-mata nak mengelirukan rakyat yang menampakkan setelah kenaikan minyak mendadak sehingga hampir 80sen kini ianya boleh turun menjadi RM2.00 dan lebih rendah dari kadar asal sebelum kenaikan iaitu RM1.92? mengikut graf di muka depan akhbar terkemuka ini, RM2.00 adalah lebih rendah dari RM1.88 seliter sebelum Feb 2006. Oh come on, who you try to fool?





Sumber Gambar:
Berita Harian

Monday, November 17, 2008

Nak Buat Perarakan Bogel?

Bantah kenaikan harga sewa PPR dengan perarakan bogel? Oh come on, are u really that stupid? Aku ingat kat Amerika sahaja yang ada orang berarak bogel. Aku ingat kat Amerika sahaja ada perarakan gay. Aku ingat semua benda yang membabitkan tidak pakai benang walau seurat tidak akan pernah berlaku di sebuah negara yang penduduk Islamnya melebihi 50%. Aku ingat dalam hayat aku, takkan ada ugutan macam ini berlaku di Malaysia. Aku ingat juga, hanya orang tak waras atau gila sahaja yang tak malu tunjuk anu pada khalayak ramai.

Tetapi rupanya aku silap. Rupanya ada ramai orang yang macam waras tetapi gila. Mungkin juga gila seks. Ada juga orang bodoh ugut nak buat perarakan bogel sekiranya PPR dinaikkan ke RM250 sebulan. Aku cadangkan kalau jalan juga perarakan tersebut, kita yang ramai-ramai waras dan tak gila ini, pergi tengok. Jangan lupa bawa lastik. Kita ramai-ramai pakat lastik anu-anu orang tak malu ini.

Movie Review - Quarantine



Okay, sneak preview di Galaxy Ampang. Kalau tak cakap sneak preview karang orang tak percaya lak aku dah tengok cerita ini. Al maklum ikut schedule dia akan mula tayang di pawagam pada 20 November.

Kisah berkisar kepada satu bangunan yang di kuarantin kerana dipercayai ada virus yang sangat dasyat yang mengancam keselamatan seluruh dunia sekiranya penghuni blok tersebut dapat keluar. Ada ala-ala ciri-ciri virus dalam cerita Resident Evil pula rasanya. Lebih kurang macam zombi yang menganas dan makan daging manusia.

Jalan cerita? Ok. Menariklah juga. Tapi plot sahajalah yang menarik. Dari segi lain hancus. Kalau cerita ini mendapat sambutan menggalakkan dan untung beriban pun sebab ia filem hollywood. Kalau cerita Melayu plot macam ini pun mahu aku kutuk lapan ratus kilometer.

Yang tak menarik ialah, filem ini di buat seolah-olah dokumentari seorang wartawan yang membuat rencana mengenai kehidupan ahli bomba. Bersama seorang jurugambar. Jadinya filem ini seolah-olah rakaman jurugambar yang mengikuti wartawan bekernaan dari awal sehingga akhir cerita. Visual sangatlah hampeh sebab konon visual dari kamera jurugambar yang ikut wartawan kan.. aku ingat 10minit pertama sahaja dia nak buat visual dari kamera jurugambar ikut wartawan, rupanya sampai ke sudah. Selama 1 jam 30minit mata aku terdera. Iyalah, kalau wartawan itu berlari, jurukamera berlari. Kalau jurukamera berlari, kamera pun dah jadi bergegar-gegar.

Pening kepala aku tau! Filem budget berjuta, nak buat kelainan tu boleh, tapi janganlah sampai nampak macam filem budget ciput tak sampai seribu ringgit. Aku pun boleh buat filem macam ni, beli je kamera video HD Sony tu shoot movie. Tah hapa-hapa. Oh dan ada banyak benda yang tidak kena dengan filem ini.

1. Mereka di kuarantin dan dilayan macam penjenayah. Apabila mereka cuba keluar dari bangunan, siap kena tembak dek sniper! Kejam kerajaan mereka ya?

2. Video kamera night vision bermakna video kamera tu yang boleh nampak dalam gelap. Aku pelik apabila nak sampai ending, si wartawan boleh merangkak ke arah kamera (jurukamera dah mampus dah), macam dia tahu sahaja kat mana kamera tu berada. Dalam gelap tuh! Merangkak terus ke arah kamera. Pandang tepat pada lensa pula tu!

3.. Wartawan masuk rumah penjaga bangunan cari kunci. Sudahlah gelap mengharapkan bantuan lampu video kamera sahaja, jumpa pula kunci bangunan itu. Macam tahu sahaja mana penjaga bangunan tu letak. Padahal ikut logik manalah jumpa.

4. Waktu tergesa-gesa nak buka pintu menggunakan kunci yang satu gengam itu, wartawan tersebut sangat pandai, cuba satu kunci dah boleh buka. Walaweh, segugus kunci! Dan sekali cuba boleh buka pintu, ajaib!

Pendek kata, cerita ini hampegas. Watch it if you want to feel dizzy.

Cuba - Faizal Tahir

Tetiba rasa lirik lagu ini macam ada sedikit kena mengena sahaja dengan feeling aku lately..Hahaha. Enjoy...


Friday, November 14, 2008

Rakyat Selesa...

Dalam berita Buletin Utama dua hari lepas, Najib dengan bangga berkata 'rakyat selesa walaupun kadar inflasi tahun ini meningkat', tahun depan sudah tentu kadar inflasi akan menurun. Itu kata Najib. Kata ekonomi, belum tentu aku nak pulih.

Betulkah rakyat selesa sekarang, hanya kerana roti canai turun harga RM0.10? Fikir-fikirkanlah...



Posted by Picasa

Thursday, November 13, 2008

Website KWSP Caca Marba?

Sudahlah tiba-tiba memandatorikan caruman KWSP kepada 8% yang sangat tidak patut mereka lakukan. Sepatutnya caruman kekal pada 11%, yang ingin jadikan 8% isilah borang pengurangan. Bukan sebaliknya. Oh, KWSP punya website sangatlah caca marba.

1. Aku masuk laman web KWSP. Aku click untuk baca notis pengurangan caruman. Diberitahu nak dapatkan borang, sila ke laman web kwsp.gov.my. Amatlah lawak, aku dah berada di laman web KWSP la ni, berapa kali nak pergi ke laman web KWSP? Boleh tak make our life simple? Instead of bagitahu borang tu boleh download kat KWSP website dengan link kepada www.kwsp.gov.my, linkkan sahaja kepada borang tersebut. Tidak perlulah orang nak kena menjelajah click borang sana click link ini nak dapatkan borang? Make sense?

2. KWSP ada dua versi, versi Bahasa Melayu dan versi English. Walaupun ayat-ayat dalam English, borangnya dalam Bahasa Melayu. Ya, almaklum, separa kerajaan bahasa utama ialah Bahasa Melayu. Perlu diingat, tak semua yang berada di Malaysia tahu bertutur bahasa melayu, expatriate contohnya hanya tahu perkataan 'makan, keluar' dan perkataan mudah lain. Macammana nak suruh mereka fill up form yang dalam bahasa melayu? Buat dwi bahasa tak bolehkah? Bukan apa, bila borang hanya dalam bahasa melayu, secara kadar langsung borang itu tidak difahami oleh expatriate, bila dah tak faham sudah tentulah mereka tak boleh isi. Kalau mereka tak boleh isi, maka siapa yang kena isi? Orang lain yang faham Bahasa Melayu.






Posted by Picasa

Wednesday, November 12, 2008

Harga Minimum Petrol?

Terdengar berita di radio 24 semalam, Shahrir Samad berkata adanya cadangan untuk menetapkan harga minimum petrol. Sebagai contoh, harga petrol minimum ditetapkan kepada RM1.90 seliter. Walaupun harga minyak dunia jatuh merudum dum dam dum, tidak akan ada penurunan lain. Hanya sebanyak itu sahaja.

Hehehe, waktu menaikkannya dulu tidak pula ada harga maksima ya? Waktu jatuh ini nak buat harga minimum pula. Kononnya boleh kurangkan subsidi minyak dan bolehlah duit itu disuntik kedalam ekonomi Malaysia. Oh dan rebet minyak sekali.

Apapun, ini semua bergantung kepada mesyuarat yang biasa mereka adakan seminggu sekali. Lor seminggu sekali ke? Waktu minyak turun banyak hari tu, sampai sebulan ambil masa nak buat keputusan nak turunkan harga 15sen.

Oh, kalau betul nak jimat duit subsidi minyak, kita batalkan sahaja Monsoon Cup tahun ini. Kata tak dapat untung?

Satu lagi pelan nak mengawal kemelesetan ekonomi, khas untuk golongan hawa di Malaysia, Jualan Mega yang diadakan setahun setahun sekali itu, kita buat tempohnya sehingga 6-7bulan. Ramai perempuan suka berbelanja, jadi ekonomi pasti dapat digerakkan dengan lajunya terutama sehari selepas dapat gaji.. :P

Kak Pidah, Kak Shahrizat? Apa Kes?

Kak Pidah cakap nak bagi jawatan Ketua Wanita UMNO pada Kak Shahrizat pada Jun 2009. Kak Shahrizat kata ok saya terima. Kemudian Ahkak Shahrizat dapat banyak pula pencalonan untuk bertanding jawatan Ketua Wanita walaupun selepas Kak Pidah cakap nak bagi jawatan itu kepada Shahrizat pada Jun. Maknanya orang nak Shahrizat bertanding lawan itu Pidah.

Pidah pula cakap pelan peralihan kekal. Dia masih nak bagi jawatan kepada Shahrizat pada bulan Jun. Tak kira berapa banyak pencalonan Shahrizat dapat. Pidah tetap nak jadi ketua untuk beberapa bulan lagi.

Apabila Shahrizat kononnya bersetuju walaupun dengan pencalonan yang begitu banyak dari akar umbi rela tak bertanding demi mengikut pelan peralihan yang diingini oleh Pidah, maka keluarlah gambar bersalaman keduanya di akhbar. Malah Rafidah Aziz berkata 'baguslah dia dapat undi, menandakan orang hendak dia jadi ketua, kalau tak ada satu undi untuk dia..risau saya..maksudnya orang tak suka kan dia'

Bagi aku pula, Rafidah Aziz tak ada hak nak buat pelan peralihan ketua wanita pada Jun. Hey dah namapun pemilihan UMNO pada bulan Mac. Nak tunggu apa lagi? Akar umbi ada hak untuk memilih ketua mereka. Kalau dah akar umbi kata nak jawatan itu dipertandingkan, go a head lah. Apa punya keras kepala Ketua Wanita UMNO ini? Orang bagi undi kepada Shahrizat itu dengan erti kata lain, menyampah kat Rafidah Aziz. Dia tu siapa nak buat pelan-pelan peralihan bagai Perdana Menteri Malaysia pula? Setakat memimpin satu cabang sahaja. Sudahlah Wanita dengan Puteri pun nak bercekau itu ini.

Oh, aku suka Shahrizat mengumumkan dia jadi nak bertanding balik jawatan itu (walaupun aku sedikit menyampah cakap berbelit-belit, kejab tak jadi menghormati pelan peralihan kuasa, kejab nak bertanding dan sebagainya). Sebabnya kalau dia tak bertanding, dia tak hormat akar umbi yang mencalonkan dia, macammana nak menjadi ketua kalau awal-awal belum jadi ketua dah keras kepala tak dengar cakap orang bawahan kan?

Monday, November 10, 2008

Sukarela atau Mandatori?

Aku dengar berita minggu lepas, Najib kata caruman KWSP boleh dikurangkan sehingga 3 persen. 8% daripada gaji. Tetapi ianya secara sukarela. Sesiapa yang hendak, boleh berbuat demikian. Sesiapa yang taknak, masih rela dipotong 11%, tidak mengapa. Tidak ada paksaan dalam mengurangkan simpanan hari tua. 3% pengurangan tersebut adalah secara sukarela, senang cakap, sesiapa yang rasa hari tua mereka terjamin dan tolong kerajaan gerakkan duit dalam ekonomi nah kurangkan. Sesiapa tak hendak, merasa takut-takut akan kesan 3% pada hari tua mereka tidak perlulah ngengada kurangkan 3%.

Beberapa hari berlalu, KWSP buat kenyataan, bermula Januari 2009, potongan KWSP adalah pada 8%. Selama dua tahun atau sehingga ekonomi dunia pulih. Sesiapa yang nak kekalkan 11%, sila muat turun borang dari laman web KWSP.

Sudah, aku pening, aku faham apa yang Najib cakap ialah 8% pada sesiapa yang nak. Sukarela. Sekarang KWSP buatkan ia seperti mandatori, 8% mandatori 11% sukarela.

Aku suka caruman aku pada kadar 11%, dan aku lebih suka tidak perlu berbuat apa-apa, tidak perlu mengisi borang walau seketul bagi mengekalkan caruman aku itu. Kerana penurunan 3% itu sukarela, aku tak sukarela. Patutnya yang sukarela itulah yang perlu isi borang, maklumkan kepada KWSP mereka nak caruman mereka dikurangkan. Kenapa pula yang hendak caruman mereka dikekalkan perlu mengisi borang? Aneh aneh.

Wednesday, November 05, 2008

MP, Hobi ke Keluar Dewan?

Sesungguhnya, aku rasa sangat tidak puas hati, bengang pun iya. Pembentangan belanjawan tambahan (entah apa nama sebutannya) yang berlangsung di Dewan Rakyat semalam oleh Najib. Apa yang aku tak puas hati?

Belum sempat perbahasan berlangsung, geng geng pembangkang keluar dewan. May I remind you, you have been selected to be in the DEWAN RAKYAT. Kalau manjang boikot keluar dewan, baik tak payah ada perwakilan.

Oh, hampir nak termuntah aku dengar Najib kata, pinjaman Valuecorp tu rendah risiko dijamin pulangan oleh kerajaan. Kalau Valuecorp tu kukuh gila, takkan buat pinjaman dari KWSP sampai 5 billion? Aku nak ambil duit KWSP buat bayar pinjaman pelajaran pun tak dapat, selamba katak Valuecorp ambil duit aku? Oh dan satu lagi, sektor kerajaan janganlah tertipu dengan pemanjangan tempoh pinjaman perumahan dan kereta itu. Itu bermakna bank untung lebih ho..

Perlukah aku turunkan simpanan KWSP aku kepada 8%? Bukan apa, nak masukkan senang, nak keluarkan kena tunggu tua melanguk. Dan nanti duit aku dalam tu senang-senang orang lain pinjam berbillion-billion. Erm mungkin tak payah, almaklum "DIJAMIN KERAJAAN". Kalau kerajaan tak ada duit, sapa jamin kerajaan ya?

Tuesday, November 04, 2008

Abby, Semoga Tabah

Aku tak selalu menulis pasal gossip, aku rasa sangat murahan kalau menulis gossip. Seolah nak lawan majalah kolam renang Mangga dan sebagainya. Aku tidak rela blog aku jadi tempat gossip mengossip. Aku ada pendirian peribadi kepada bahan gossip. :)

Tetapi menonton
Melodi di Ahad lepas, melihat Abby Abadi menangis membuatkan aku rasa sangat lah syahdu.

Tergamak Norman Hakim buat Abby macam tu. Apa lagi yang dikau cari? Isteri yang lawa? Abby tu tak lawa ke? Aku boleh nampak rajukan dan derita Abby yang sangat dalam. Dia nampak macam sangat memendam perasaan. Kalau Norman dah nak jadi lelaki muda balik, nak ngorat anak-anak dara lain, pergi sahajalah. Aku yakin wanita secantik dan setabah Abby akan dapat penganti, insyaALLAH yang lebih baik dari Norman.

Apa kaedahnya isteri baru bersalin, tapi sang suami sibuk berasmaradana dengan perempuan lain, siap tak hubungi isteri langsung? Memang padan sangatlah kena tangkap basah. Itupun nak menafikan lagi. Eh eh, tak dernya Jabatan Agama nak serbu bodoh-bodoh je, kurang-kurang depa dah siasat. Ingat kalau keluar Melodi cakap belit-belit sikit ada orang nak percaya? Sambil cakap sengih-sengih pula tu.

Ramai orang lebih kesian pada Abby, beliau pada awal interview cuba menunjukkan yang dia kuat, tidak terjejas dengan apa yang berlaku tapi akhirnya tewas dengan perasaan. Menangis juga. :(

Sabarlah Abby, semoga kebahagiaan menjadi milikmu. Norman nak ngorat dengan Memey ke Momok ke lantak lah. Poyo je.

Bila Aku kata Busy, Maknanya Busy

Aku tak faham apabila aku cakap aku 'busy', ada orang tak percaya. Ada orang ingat aku saje buat alasan semata-mata taknak jumpa atau alasan mengelakkan diri.

The truth is, sesiapa yang duk serumah dengan aku sahaja nampak, aku turun pukul 7 pagi, sampai rumah pukul 8malam setiap hari. Kalau aku cakap aku busy, tak caya juga, sila datang duduk serumah dengan aku. Maka tahulah rutin hari bekerja aku. Sudahlah di pejabat aku pun tak ada masa nak berdendang riang ria. Makan tengahari pun tak sampai setengah jam.

Jadi jangan nak jadi judgemental. Just because I said "No, I am too busy" atau "No, I do not have time for that" does not mean aku kecil hati, berulam jantung dengan anda, aku hanya sangat sibuk menjalani rutin harian aku. Contohnya minggu ini, aku terpaksa cakap 'tidak' kepada seorang client personal aku di Pantai Panorama Kondominium untuk baiki PC dia sebab aku sangat busy. Aku rasa hanya orang-orang sepejabat dengan aku sahaja yang faham, bagaimana hecticnya bekerja di pejabat aku. Minggu depan ada meeting di Cape Town Africa Selatan, dan guess one, aku terlibat dalam persiapan materials as always. Hari Raya Haji bulan depan ada meeting di Kuala Lumpur ada meeting lagi. Aku juga yang terlibat. Dan lagi, apabila aku cakap meeting, anda jangan nampak meeting tu masuk pukul 9 balik pukul 5. Meeting bagi event organiser macam pejabat aku ni, meeting bermaksud mula kerja pukul 7pagi balik kul 10-11 malam.

We are handling international meeting, of course commitment pun tahap international. Nak caya sudah, taknak tak apa. Bukan ada faedahnya aku nak menipu aku busy.

Entry tension orang tak percaya aku busy!

PS: Ampunkan percampuran bahasa melayu dan english aku.