Sunday, October 26, 2008

Matinya Menunggu Ambulan

Beberapa minggu lepas, aku menonton wayang filem melayu bertajuk Kami (sepertimana yang telah aku review sebelum ini). Ketika Abu ditikam, sewaktu kawan-kawannya berteriak agar di telefonkan ambulan, Abu yang sedang nazak berdialog 'Jangan telefon ambulan, aku nak naik kereta Ali, AMBULAN LAMBAT'. Kebanyakan yang berada dalam panggung tergelak, tergelak sebab dalam nazak-nazak si Abu sempat lagi dia buat permintaan.

Beberapa hari lepas, dalam berita utama di waktu perdana di TV3, menyiarkan kisah seorang lelaki penunggang motor, terbaring di atas jalan sehingga satu jam setengah dan sehingga meninggal, tapi ambulan yang di panggil tidak kunjung tiba. Nah, nampak kaitannya? Filem melayu cuba menyindir realiti Malaysia, tapi tak ada ramai pun pergi tengok. Yang pergi tengok pun tergelak-gelak sebab tak pernah telefon ambulan, tidak tahu realiti ambulan bagaimana. Paling kuat, di tengah bandar Kuala Lumpur ini, setiap kali siren berbunyi, kami pemandu-pemandu kereta akan cuba memberi kerjasama dengan mengalihkan kereta agar tidak menganggu perjalanan sesebuah ambulan.

Menyedihkan lagi, dalam berita tersebut, kamera memang fokuskan rupa lelaki itu yang sedang nazak, menunggu ambulan sehingga ke akhir hayatnya. Kalaulah ambulan datang tepat pada masanya, mungkin lelaki itu masih hidup, masih boleh berjumpa rakan-rakan, sanak saudara, anak-anak, cucu-cucu dan sebagainya.

Lebih menyakitkan hati, selepas lima minit lelaki itu meninggal dunia, maka datanglah bukan sebuah tetapi tiga buah ambulan untuk mengambil lelaki itu ke hospital. Ambulan JPA memberi alasan ada kemalangan lain yang perlu mereka tangani. Lagi dua ambulan itu, apa alasan mereka? Bukankah talian 999 itu untuk kecemasan dan sepatutnya berpusat? Kalau satu ambulan sibuk, apa guna ambulan yang lain?

Nah, jadi betullah kata Abu, ambulan lambat!

2 comments:

GadisKasutConverse said...

manusia tak pernah sedar dgn realiti hidup...

Niza @ Anis said...

Hi darling!pls feel free 2visit us for AUTH COACH n LV bags at amazing price.also available original branded perfumes,cheaper than retail price.tq dear :)