Friday, October 31, 2008

Minyak Turun, Razak Bebas!

Ho, bagus bagus..ke dua-dua perkara aku suka. Satunya harga minyak turun. Sekarang sudah jadi RM2.15. Saya suka, walaupun kesan kenaikan 78sen tidak akan dapat diUNDO kan lagi. Harga barang tidak akan turun sewenang-wenangnya.

Dan hari ini juga, keputusan pada kes berprofil tinggi dibacakan. Seperti yang sedia maklum, Razak Baginda sudah dibebaskan. Baguslah, tak baik penjarakan orang yang tidak bersalah atau bukan pesalah utama atau perancang kejadian kan?

Tapi bila orang yang betul-betul bersalah nak muncul? Kesian Antatuya masih dibom, kesian juga trauma keluarga mereka.

TNB ni, Penat Nak Faham



Cik Kiah: Aduhai, harga minyak naik lagi, TNB pun nak naikkan tarif juga. Mati kebulur la anak kucing cik kiah, dahlah makan makanan mahal, cik kiah pula dah tak mampu sebab banyak kena belanja untuk makanan cik kiah sendiri.

Encik Seman: Saya baca dalam surat khabar, katanya TNB nak naikkan tarif sebab harga minyak dah naik, mereka kata kalau macam sekarang lagi tarifnya..rugilah mereka. Mereka pun taknak naikkan tarif tapi tulah, harga minyak dah mahal. Mereka "terpaksa".

Cik Gayah: Itulah, saya pun ada baca, minyak naik macam-macam naik. Bil elektrik rumah pun dah meningkat, dulu RM20.00 lebih sebulan, sekarang dah naik jadi RM65.00 lebih! Macammana dalam belanjawan kata yang kurang RM20.00 bil sebulan boleh dapat percuma eletrik sedangkan tarif dah naik?

Tuan Hasan: Tarif naik sebab minyak mahal. Nak tak hendak kena telan juga.

Cik Kiah: Tapi tuan-tuan, kenapa bila minyak dah turun sekarang ni, keluar pula kenyataan TNB tak pakai minyak? Terasa ditipu bulat-bulat, petak-petak dan segi tiga saja cik kiah rasa.


Orang-orang besar dan ada pengaruh dan power memang suka cakap belit-belitlah. Contoh ayat berbelit:

Sebelum pilihanraya: Tidak perlu naikkan harga minyak, sebab minyak mahal, Petronas dapat untung banyak. Kerajaan dapat banyak keuntungan juga.

Selepas pilihanraya: Tidak mampu lagi nak tanggung subsidi

Apabila harga minyak dunia turun:
Alasan untuk tidak menurunkan harga minyak Malaysia:
1. Matawang kita lemah
2. Petronas untung sedikit sahaja sebab harga minyak dunia jatuh, kerajaan tak ada untung
3. Kena mesyuarat kabinet dulu, baru boleh cakap.
4. Paklah yang kena umumkan, Shahrir Samad tak ada kuasa. Ayya!

Thursday, October 30, 2008

Memperbaharui Cukai Jalan Online

Masih ingat tak entry aku mempamerkan yang kita boleh membayar cukai jalan online pada April lepas. Linknya disini

Apabila melihat Maya Karin memjadi model MY E.G Services di kaca televisyen, aku agak kagum. Iyalah, artis tu jadi spoke person. Syarikat baru pula tuh. Kemudian, disebabkan roadtax aku akan mati pada bulan depan iaitu pada 20 November, maka macam biasalah, 30 hari sebelum aku dah sibuk-sibuk nak memperbaharuinya. Sementara duit gaji masih belum susut sepenuhnya.

Surat pemberitahuan oleh syarikat insuran sudah lama sampai. (Awal gile!) Jadi, aku sudah tahu berapa sepatutnya jumlah wang yang perlu disediakan. Aku teringatkan iklan Maya Karin pakai baju merah untuk My EG Services. Aku browse laman webnya.

Seterusnya mendapatkan nombor telefon dan membuat panggilan ke My EG Services. Pada hari yang sama aku dapat quotation harga. Disebabkan aku telefon ke My EG pada jam 5.50petang, dan mendapat sebut harga pada pukul 6.00 petang. Aku malas nak ambil tindakan lanjut.

Selasa, selepas pulang dari cuti Deepavali, aku dapat panggilan pada jam 9 pagi lebih sedikit, aku buka email aku dan seterusnya ke bahagian bayaran, terus ke maybank2u option seterusnya buat bayaran. Print screen resit yang dipaparkan, email kan balik kepada MY EG.

Seketika kemudian sudah dapat panggilan dari MY EG. Yang lebih menarik rebet minyak aku juga ada pilihan untuk dibank kan terus ke dalam akaun simpanan bank aku. Tidak perlu beratur di pejabat pos untuk menuntutnya.

Oh perlukah aku cakap, aku mendapat courier dari MY EG sehari selepasnya? Siap penghantaraan percuma lagi, Oh, ada diskaun RM6.00 tu. Jadi kiranya, aku puas hati dengan perkhidmatan MY EG Services untuk pembaharuan insuran dan cukai jalan kereta aku. :)

PS: Aku up entry ini sebab ada orang cakap, aku sentiasa ada menda nak komplain, nak kutuk nak itu nak ini. Ini ha aku nak cakap aku puas hati sampai up entry nih

Wednesday, October 29, 2008

Edisi Tak Ada Arah Tujuan


Saje je nak riak, boleh side parking di tempat yang sempit. Kancil Rocks! Ahaks.



Ini pula edisi mengkagumi kereta di belakang aku. Satria berwarna Honda Spoon. Hohoho

Posted by Picasa


Sunday, October 26, 2008

Matinya Menunggu Ambulan

Beberapa minggu lepas, aku menonton wayang filem melayu bertajuk Kami (sepertimana yang telah aku review sebelum ini). Ketika Abu ditikam, sewaktu kawan-kawannya berteriak agar di telefonkan ambulan, Abu yang sedang nazak berdialog 'Jangan telefon ambulan, aku nak naik kereta Ali, AMBULAN LAMBAT'. Kebanyakan yang berada dalam panggung tergelak, tergelak sebab dalam nazak-nazak si Abu sempat lagi dia buat permintaan.

Beberapa hari lepas, dalam berita utama di waktu perdana di TV3, menyiarkan kisah seorang lelaki penunggang motor, terbaring di atas jalan sehingga satu jam setengah dan sehingga meninggal, tapi ambulan yang di panggil tidak kunjung tiba. Nah, nampak kaitannya? Filem melayu cuba menyindir realiti Malaysia, tapi tak ada ramai pun pergi tengok. Yang pergi tengok pun tergelak-gelak sebab tak pernah telefon ambulan, tidak tahu realiti ambulan bagaimana. Paling kuat, di tengah bandar Kuala Lumpur ini, setiap kali siren berbunyi, kami pemandu-pemandu kereta akan cuba memberi kerjasama dengan mengalihkan kereta agar tidak menganggu perjalanan sesebuah ambulan.

Menyedihkan lagi, dalam berita tersebut, kamera memang fokuskan rupa lelaki itu yang sedang nazak, menunggu ambulan sehingga ke akhir hayatnya. Kalaulah ambulan datang tepat pada masanya, mungkin lelaki itu masih hidup, masih boleh berjumpa rakan-rakan, sanak saudara, anak-anak, cucu-cucu dan sebagainya.

Lebih menyakitkan hati, selepas lima minit lelaki itu meninggal dunia, maka datanglah bukan sebuah tetapi tiga buah ambulan untuk mengambil lelaki itu ke hospital. Ambulan JPA memberi alasan ada kemalangan lain yang perlu mereka tangani. Lagi dua ambulan itu, apa alasan mereka? Bukankah talian 999 itu untuk kecemasan dan sepatutnya berpusat? Kalau satu ambulan sibuk, apa guna ambulan yang lain?

Nah, jadi betullah kata Abu, ambulan lambat!

Thursday, October 23, 2008

Di Mana RM1.92 ku?



Minyak dah turun banyak ni, mana janji encik Shahrir Samad, nak turunkan harga minyak sebelum kenaikan 70sen jika harga minyak turun melepasi USD70 setong? Bukan apa, takut pula kalau Encik Shahrir Samad dan Encik Najib guna alasan harga ringgit tidak menentu, atau ekonomi tidak menentu untuk tidak menurunkan harga minyak.

Nak saya ingatkan di sini, ringgit telah diapungkan selama hampir 8 tahun pada harga 1USD bersamaan RM3.80. Boleh sahaja kita dapat harga kurang dari RM2.00 seliter. Jangan kata nilai matawang tak menentu. Orang suruh tambat balik tak hendak pulak dia.

Kami mahu harga murah untuk minyak!
Kami mahu harga murah untuk minyak!
Kami mahu harga murah untuk minyak!

Wednesday, October 22, 2008

Hebatnya DBKL Cari Duit...



Semua orang yang berada dalam wilayah Kuala Lumpur, terutama yang mempunyai kenderaan pastinya tidak lepas dari merasa sakit hati dan geram kepada DBKL. Manakan tidak, saman dari RM30 meningkat kepada 233%. RM100! Harga minyak naik 70sen pun sudah bising satu Malaysia, tetapi apabila DBKL sewenang-wenang menaikkan harga saman kesalahan letak kereta sampai begitu tinggi, seorang pun tak kisah.

Yang paling menyakitkan hati ialah, saman meningkat, tempat letak kereta tidak bertambah walau sepetak pun. Sudahlah hanya pandai menyaman, tidak pandai menyediakan kawasan letak kereta. Contoh paling nyata di Jalan Riong, Bangsar ini, wah saman hari-hari, aku tak nampak ada satu pun kawasan letak kereta yang betul-betul tulis 'P', ikut arah ini', Kalau sudah tidak ada tempat letak kereta, sudah pasti lah orang pun terpaksa meletak juga kereta mereka di tempat yang kena saman. Kalau dah terpaksa letak kereta begitu, kayalah DBKL. Hari-hari datang menyaman.

Oh, satu lagi yang tidak cerdik berkenaan pengurusan bayaran tempat letak kereta DBKL. Sungguh tidak bijak. Hendak tiru MPAJ? Hendak tiru Petaling Jaya? Boleh, tiru sahajalah, tapi kita ada word improvise. Pertingkatkan. Jangan beli mesin sebijik sebijun sama. Saman berjuta, mesin canggih sikit boleh tak?

Kelemahan mesin DBKL (konon baru, tapi lemah buat apa)

1. Bayaran minimum 50sen = 1 jam. Bagaimana kalau orang singgah nak minum air di restoren dan hanya mengambil masa 20minit? Bayaran berdasarkan waktu sebenar RM0.10 = 12minit. Untuk 20minit, bayaran sepatutnya hanya RM0.20. Kenapa mesti ada minimum?

2. Bayaran maksimum untuk 3 jam bersamaan RM1.50. Sangatlah tidak pandai. Bagi yang bekerja, pukul 8 pagi sampai sudah bayar RM1.50. Dapatlah sehingga pukul 11pagi. Turun lagi, bayar lagi RM1.50 dapat lah sehingga 2petang. Pukul 2 petang, turun lagi dan bayar lagi RM1.50 untuk sehingga 5 petang. Sehari 2 kali turun hanya untuk bayar bayaran tempat letak kereta? Kalau kerja main-main bolehlah, kalau kerja seperti aku yang kadangkala nak pergi tandas pun tak sempat nak bergerak dari meja kerja, bagaimana? Tak bayar karang, dapat saman RM100.00 pula! Tak boleh ke DBKL set up mesin tu, maksimum masanya lapan jam ke? 7 jam ke?

Nanti mereka jawab, berbahaya kepada kereta sebab orang tahu tuan kereta takkan menghampiri kereta dalam masa yang lama jadi pencuri akan dapat mencuri dengan sewenang-wenangnya. Ya aku jawab balik, sekurang-kurangnya ada option. Selebihnya terletak kepada kebijaksanaan tuan punya kenderaan. Apa beza lapan jam maksimum dan tiga jam? Pencuri tidak memerlukan setengah hari bekerja pun untuk mencuri barangan dalam sesebuah kereta.

Bagi aku, maksimum masa tiga jam hanya untuk menguntungkan DBKL semata-mata. Habis tempoh masa, tada, boleh saman RM100.00. Tiada agenda lain!

3. Yang paling bodoh antara semua ialah mesin bayaran tempat letak kereta hanya menerima syiling. Apa? Ulang sekali lagi? Syiling??? Ya syiling. Bayangkan kalau sehari aku perlu sediakan sekurang-kurangnya RM4.00 syiling, seminggu dah berapa? RM20.00 syiling? Sebulan? RM80.00 duit syiling. Ingat pakcik aku jual aiskrim ke? Mudah-mudah dapat syiling?

Sepertimana bodohnya LRT Putra punya mesin jual automatik kerana hanya menerima sekeping pertama wang kertas dan seterusnya semuanya duit syiling, itulah juga perasaan aku pada mesin bayaran letak kereta DBKL. Ingat orang bawa karung syiling ke pergi kerja?

Terima kasih.

Oh gambar di bawah ini, contoh pegawai DBKL ambil kesempatan. Van itu tidak menghalang jalan, tidak berada di simpang jalan, di berikan saman. Tidak ada garisan kuning atau kawasan bertanda larangan letak kereta. Perhatikan kereta proton saga yang berada di hadapannya tidak diberikan saman pula. Oh ini bukan kes terpencil, keesokan harinya kereta lain yang berada di situ turut diberikan saman. Kejar target jumlah saman ke bang? Orang tak buat salah pun dapat kertas?


Posted by Picasa

Betul ke Simpanan Aku Terjamin?



Banyak keraguan dalam cerita jaminan ini. Duit KWSP aku terjamin ke tidak? Kot kerajaan tak meminjam dari bank tempat aku simpan duit semasa, kerajaan pinjam dari KWSP pula. KWSP kan suka cakap duit mereka banyak, tiap-tiap bulan dapat income. Pembetulan KWSP, itu bukan duit hang, duit pekerja Malaysia. Hang tolong simpankan sahaja.

Dengar-dengar angin kutub selatan ada ura-ura nak buat pinjaman sehingga lima billion. Walaweh, 5 billion tu banyak, kalau tak dapat bayar, mampus aku tak ada duit apabila dah umur 55 tahun nanti. 5 billion = 5 ribu juta. Kalau untuk orang average seperti aku ini, satu juta pun tak habis makan sampai mati, 5 billion mungkin boleh sara sehingga 20 keturunan aku!

Apapun aku harap, duit aku selamat. Penat aku kerja datang pukul 8 balik pukul 7 malam kalau duit simpanan aku lesap. Ekonomi dunia merudum, meleset sana sini, pelabur lebih suka ambil pendekatan tunggu dan lihat, jadi haruskan aku yakin dengan simpanan dalam bank aku? Sudah tentu negara juga akan merasa tempiasnya bukan? Perlukan aku beli peti besi simpan duit dalam rumah bawah lantai papan sahaja?

Tuesday, October 21, 2008

Review - Kami The Movie

Lama betul aku tak buat review filem yang aku tengok. Mungkin salah satu sebabnya ialah kerana kebanyakkan filem yang aku tengok adalah filem lama atau kerana aku dah lama tak tengok wayang. Lama tuh. Sebulan berpuasa, terhenti segala jenis aktiviti menonton wayang. Ada orang cakap menonton wayang membuang masa, aku tak peduli. Kebanyakkan orang tidak sedar, mereka membuang masa dengan pelbagai cara yang lain.

Filem terbaru yang aku tengok ialah Kami. Di Mines pada Ahad lepas bersama Cyber semasa dalam perjalanan pulang dari rumah Jarlut (ini semua adalah rakan-rakan dari forum Kcarlife lah ni). Semasa masuk panggung, tidak ramai, tidak penuh.. tipikal lah untuk filem melayu. Orang takut kecewa. Orang tidak yakin, itu yang tidak masuk panggung. Lagipun apa nak hairan, dari 10 buah filem melayu, 8 darinya adalah filem sambil lewa, lepas tangan.

Kami, beberapa bulan lepas disiarkan di 8tv, sebagai siri tv. Sebagai satu jenis promosi untuk filemnya. Kami, siri tv jika tidak silap ada 8 episod kesemuanya. Dan corak penceritaan dalam siri tv nya berbeza dari drama-drama lain. Bercerita permasalahan setiap dari 5 kisah remaja berkenaan. Adii dengan kisah maknya yang hilang deria pendengaran, Sofie dengan masalah dengan ibunya, Lin bermasalah dengan tauke dadah dan juga perpindahan ibunya dari kampung ke bandar berniaga gerai makan, Abu pula bermasalah dengan bapanya yang kasih sayangnya berat sebelah, tidak sama rata manakala Ali pula dengan perpisahan ke dua orang tuanya.

Mengalihkan siri TV kepada filem kadangkala menjadi satu percubaan yang tidak menjadi tetapi tidak bagi Kami. Kami berjaya berdiri sebagai siri tv dan tidak juga kalah sebagai filem. Kalau pulangan jualan tiket yang menjadi satu petanda aras kejayaan sesebuah filem, maka kami sudah pasti gagal. Tetapi kalau dari segi penceritaan, Kami tidak kalah. Kami berjaya dengan jayanya.

Cuma kalau ada kekurangan sedikit disana sini, ianya biasalah. Filem Hollywood pun ada goof dan ketidak logikannya. Dalam Kami the Movie, menceritakan Abu lari dari sekolah Gurney, bertemu rakan-rakannya. Oh satu yang tidak best pasal Kami the Movie kerana Kami the Movie hanya menumpukan kepada watak Abu, Ali dan Lin. Sofie dan Adii bagaikan hanya penyeri filem sedangkan ini filem Kami berlima. Kenapa aku kata Sofie dan Adii tidak diberi perhatian sangat, ialah apa jadi dengan mak Sofie selepas tak jadi kahwin? Apa jadi dengan Adii dan keluarganya, mana ibunya yang ada masalah pendengaran itu? Sudah tidak muncul langsung.

Abu masih berjaya menjadi seorang remaja yang berkegemaran mencuri dan kelakar dalam masa yang sama. Walaupun semasa dihujung cerita semasa dia sedang marah akibat ditikam tetapi masih sangat kelakar sehingga membuatkan kita hampir tidak merasa ianya adalah adegan menyedihkan. Kita akan ingat ia sebagai satu babak kelakar sehingga kita melihat apa sudahnya yang terjadi kepada Abu.

Banyak rahsia dan segala jenis teka-teki dalam siri tv akan terjawab diakhir filem ini. Itulah keindahan filem ini. Tidak ada lagi teka-teki yang lain. Siri TV yang menarik, disudahi dengan filem yang menjawab segala macam persoalan, aku nasihatkan jangan disambung lagi. Jangan ada Kami TV season 2, jangan ada Kami The Movie 2. Jangan cacatkan filem dan tv siri yang cantik ini dengan menyambungnya sehingga bosan.

Contoh TV siri yang berkesudahan cantik, One Tree Hill kesudahan musim 4. Apabila semuanya sudah graduate dari sekolah. Tetapi menjadi sangat buruk dan bosan apabila disambung ke musim 5, nak jadi cerita yang berjaya sampai ke Hollywood pun pulang semula bekerja di kampung Oh my my.. Ending yang sempurna tidak harus dirosakkan. Terima kasih.

Monday, October 20, 2008

Melihat Abdullah Ahmad Badawi Naik Angin...

Aku sahaja yang terasa atau memang drama politik kebelakangan ini terlalu menonjol? Semperna pemilihan barisan tertinggi baru MCA dan UMNO ini, drama begitu menonjol sekali. Tidak tahulah bila akan tamat. Mac 2009 mungkin? Tidak tidak, drama politik tidak akan pernah habis.

Aku rasa drama ini lagi best dan hebat dari sebelum pilihanraya umum 8 Mac lalu. Bukan apa, kalau 8 Mac menyaksikan stesen televisyen dan media cetak berpusu-pusu cetak cerita buruk pasal parti pembangkang, tapi drama kali ini menyaksikan media pun hilang arus, tidak tahu siapa nak diperburukkan mungkin.

Melihat Paklah dalam berita seketika tadi membuatkan aku rasa agak bengkek dengan ayat-ayat dalam blog Tun Mahathir. Sepertimana yang Paklah kata, Tun tidak ada hak nak jadi pengarah UMNO. Siapa yang berada di puncak kekuasaan parti bukan hak milik seorang insan. Ia hak pemilihan akar umbi parti.

Bagi aku pula, Orang Najib, orang Paklah, orang Hishamudin, orang Muhyidin dan sesiapa sahaja, merupakan orang UMNO. Jadi apa masalah kalau bekerja bersama-sama. Setiap orang adalah prefer sesiapa, tetapi kalau betul berjuang untuk parti, apa masalah dengan jadi penyokong sesiapa? Bukan ahli partikah kalau sokong Paklah, bukan ahli partikah kalau sokong Khairy Jamaludin dan bukan ahli UMNO kah kalau sokong Mukhriz? Aku rasa tak payahlah fikir siapa orang siapa, selagi niatnya bekerja untuk negara bukan bekerja untuk kepentingan poket sendiri sudah cukup baik. Tapi ada lagike ahli politik sekarang yang bekerja memang ikhlas untuk melihat negara menjadi lebih maju semata-mata dan tidak menjaga dan melihat kepentingan sendiri? Tetttt, diragui sama sekali. Hahahah.

Aku juga rasa, sebagai rakyat biasa, Tun berhak menyuarakan pendapat dia. Tapi Tun bukan rakyat biasa, Tun orang berpengaruh. Kalau aku yang tulis, aku taknak Najib memerintah negara menjadi Perdana Menteri, dan tidak suka juga kepada Paklah, tentu orang melihat aku sebagai pembangkang tetapi tapi kalau Tun yang tulis, sudah tentu ia menimbulkan kemarahan. Walaupun Tun bukan lagi ahli UMNO (ini tang aku keliru sedikit, hari itu kata dah masuk UMNO balik, kenapa Paklah masih cakap Tun orang luar?, aneh). After all, blog adalah tempat orang meluahkan apa perasaannya, kerajaan kata penulis blog meroyan, penulis blog begitu dan begini, jadi apa sangatlah nak dihirau kenyataan Tun dalam internet kan? Biarkan sahajalah.

Lebih baik tumpukan perhatian kepada desakan MCA agar Khairy di ISAkan, itu lebih menarik. Jeng jeng jeng.

Friday, October 17, 2008

Drama Pendaftaran Prabayar

Dua minggu selepas raya ini merupakan minggu yang sangat super sibuk bagi aku. Sesangat-sangat sibuknya. Sekembali sahaja dari kampung, dah ada mesyuarat di Cyberjaya. 3 hari pula tu. Selepas itu, sibuk dengan persediaan mesyuarat di Kuala Lumpur pula. Nah..minggu ini empat hari lagi berada di tempat mesyuarat, termasuk hari Sabtu akan datang! Kalau ada yang kehairanan entry di blog ini tidak dikemaskini kerap sangat bulan ini, maka inilah jawapannya. Bahkan, mahu meluangkan masa menonton berita atau membaca surat khabar pun aku tidak sempat! Hectic sungguh schedule aku, itu belum schedule Paklah lagi kan? :)

Apapun, hari ini aku nak cerita tidak puas hati aku dengan pendaftaran talian pra bayar mudah alih telefon bimbit. Seperti dalam cerita KHellCC, maka aku telah membeli 4 simpack talian Celcom. Sehingga tengah hari belum di aktifkan. Aku menelefon 1111 yakni perkhidmatan pelanggan Celcom dan mendapat tahu yang talian kalau tak ada apa masalah akan dapat diaktifkan dalam masa sekejab tapi tak tentu, mungkin boleh menjangkau 3-7hari. 3-7 hari???? Apakah neraka ini? (Terjemahan langsung, what the hell). Aku mempunyai peserta mesyuarat dari seluruh Asia Tenggara, Timor Lestelah, Vietnam lah, Thailandlah dan mesyuarat sudah masuk hari ke dua, bermakna lagi dua hari mereka akan siap bermesyuarat. Aku tidak ada 7 hari untuk dibazirkan menunggu pendaftaran talian itu berjaya. Mereka hanya mahu menggunakannya untuk 3 hari. Mereka bukan berada di Malaysia untuk 3tahun!

Sebelum ini aku tidak kisah dengan pendaftaran talian pra bayar. Simpack terakhir yang aku beli ialah 5tahun dulu. Dan simcard lain yang sudah hilang sebelum pun talian pra bayar wajib didaftarkan. Jadi semasa inilah aku merasa pendaftaran talian pra bayar amat menyusahkan. Aku harap Kementerian Komunikasi boleh berfikir jalan lain untuk meringkaskan pengaktifan talian pra bayar. Selain DIGI yang mempunyai talian pendaftaran 24jam, CELCOM dan MAXIS bukan 24jam taliannya. Bagaimana kalau simpack dibeli pada pukul 1 pagi atas sebab kecemasan? Bagaimana kalau talian yang dibeli pada pukul 6 petang, dan malamnya menjelang 2pagi baru hendak dimasukkan ke dalam telefon dan kemudian mendapati taliannya masih belum didaftarkan? Dan nak jadi cerita hindustan, waktu inilah saat dan ketika perlu menggunakan telefon.

Amat menyenangkan apabila pengguna dibenarkan mendaftar talian pra bayar mereka sendiri. Mungkin secara online barangkali? Kaji satu kaedah yang menyenangkan ke dua belah pihak. Pembekal perkhidmatan dan pengguna. Aku naik menyampah apabila pegawai perkhidmatan pelanggan berkata, talian anda belum didaftarkan, kami tak boleh buat apa-apa. Here I thought you are the service provider. If you couldnot do anything, then who can? Lagi jawapan bodoh, sistem komputer cakap belum register, kami tak boleh adjust, tak boleh nak registerkan. Kalau nak cepat, pergi HQ, kat Jalan Semarak lah. Well, sebab nak cepatlah aku pakai telefon, kalau taknak cepat, aku pakai snail mail je hantar letak setem 30sen. Bagaimana seseorang yang sedang handle satu mesyuarat berkapasiti 45orang, hendak keluar pergi HQ syarikat pembekal talian komunikasi semata-mata nak daftarkan telefon bimbit?

Memanglah pendaftaran telefon itu diwajibkan, aku lagi rasa ada baiknya nombor prabayar boleh digunakan sebelum didaftarkan. Sekurang-kurangnya, bagi satu tempoh masa. 2 jam? 10 minit? Jadi, tidaklah ada kes, orang mati kena bunuh sebab masa dia nak minta tolong, nombor telefonnya belum didaftarkan dan taliannya belum diaktifkan jadi tidak boleh membuat panggilan. Besarnya imaginasi aku, ini semua akibat geram dengan presentative baik dari CELCOM dan juga MAXIS. Terima kasih.

Thursday, October 16, 2008

The KHellCC

Semalam aku ada welcome dinner meraikan peserta-peserta mesyuarat dari seluruh negara Asia Tenggara di KLCC, Al Marjan secara lebih tepatnya. Beberapa peserta ingin membeli simcard untuk membuat panggilan kepada sanak saudara di negara mereka. Oleh kerana itu, aku yang terfikir, apa salahnya aku tolong sebab ini adalah negara aku. Aku mengambil nama dan nombor passport mereka untuk membeli simcard dan seterusnya mencari kedai simcard.

Dan tekalah, betapa besar dan banyaknya kedai di KLCC, ada kedai jual telefon bimbit di tingkat 3 (yang selalunya kedai telefon bimbit ada menjual top up dan simcard). Aku masuk kedai dan meminta untuk membeli simcard. Masuk sahaja kedai Hello Hello, mereka menjawab simcard di tingkat bawah (ground floor).

Nah, berjalanlah aku ke bawah, pusing lapan kilometer mencari kedai yang ada jual simcard. Dari ground floor ke tingkat -1. Nah ke kedai DIGI sahajalah disebelah roti boy. Apabila aku minta nak beli simcard, jawapannya simcard prepaid sudah habis. Huh. Punyalah grandnya KLCC, simcard pun boleh habis?

Mencari simcard lain pula, alang-alang dekat dengan MAXIS. Pergi sahajalah MAXIS Centre. Walaupun kena pusing macam nak berarak. Dah lebih pukul 9. Kedai MAXIS pula dah tutup. Angin betul aku. Seganas-ganas KLCC, canggih la konon itu ini la konon. Simcard pun tak ada jual? Gila ke apa?

Sudahnya aku naik LRT pergi Ampang Park. Nah baik pergi shopping mall yang kecil-kecil. Senang sedikit nak mencari simcard. Idaklah lapan kilometer tawaf KLCC tapi kedai jual simcard pun tak ada. Adakah simcard merupakan barang kelas murahan? Tak layak masuk kedai dalam KLCC?

Monday, October 13, 2008

Apa Jasa Shah Rukh Khan?

Sebenarnya isu ini sudah lama (dalam arena internet, sejam adalah baru, seminggu? sudah sangat lapuk). Membaca berita minggu lepas mengatakan Shah Rukh Khan mendapat pangkat Datuk menggelikan hati. Sungguh menggelikan hati. Siapa Shah Rukh Khan? Apa jasanya kepada rakyat Melaka?

Jual rempah ratus? Mungkinkah dalam dialog dalam satu dari berpuluh filemnya ada menyebut sebuah perkataan 'Melaka' yang membuatkan melaka menjadi terkenal di seanterio India? Aku cadangkan sekali Amitach Bachan diberi pangkat Datuk juga, sebab dia menyebut nama Malaysia.

Oh tidak lupa gelaran Dato' Seri kepada rangkaian penulis skrip untuk siri televisyen 'Brothers and Sisters' kerana berpuluh kali menyebut nama Malaysia termasuk Pulau Tioman dan Kota Kinabalu.

Pening aku, lepas ini jangan terkejut kalau Angelina Jolie atau Tom Cruise mendapat pangkat Datuk juga. :)

Friday, October 10, 2008

Mencari Yang Ke dua..

Najib dengan rasmi menyuarakan yang beliau hendak bertanding jawatan teratas dalam parti. Lawan kemungkinannya iaitu Muhyidin Yasin menunggu berkat hari jumaat untuk mengumumkan apa yang beliau nak umumkan. Aku rasa berkat nak umum bertandinglah kot.

Yang lebih menarik perhatian ialah jawatan ke dua. Wah wah wah, ramai pula yang menawarkan diri. Calon-calon semuanya tak menarik minda. Paling tak menarik, abang Mike Tyson pun ada hati nak jadi Timbalan Presiden yang bakal merangkap jadi Timbalan Perdana Menteri? Aisey, come on, UMNO folks, dun forget lah, ini orang tidak faham bahasa Inggeris pun. Takkan nak jadikan dia orang nombor dua dalam parti yang merangkap jadi orang nombor dua dalam kerajaan? Macammana nak pergi menghadiri urusan-urusan rasmi melibatkan pembesar dari negara lain kalau tak tahu berbahasa Inggeris. (Imbas kembali, kang kata blogger memfitnah pula, Beliau mengaku tak tahu berbahasa Inggeris apabila di tangkap di Lapangan Terbang Australia membawa wang tunai melebihi dari apa yang dibenarkan, beliau tidak faham bahasa inggeris sebab tu TERBUAT KESALAHAN tersebut, wekkk)

Alasan apa beliau nak bertanding Timbalan? Hahaha, dah lima kali ambil SPM (bertanding jawatan Naib Presiden), nak juga masuk fasa baru, ambil peperiksaan STPM pula. Hahaha, apa kata, aku bagi cadangan, drop kelas sahajalah. Lepas ambil SPM ramai yang tak sambung belajar, keluar bekerja terus. Aku cadangkan Mike turut mengikuti jejak langkah ini.

Gosh Mac 2009 hanya tinggal beberapa bulan, apakah muka-muka yang terisi dalam minda anda? :D Aku membayangkan muka Obama pula. Hahahah

Monday, October 06, 2008

Belajar Masak Rendang

Gambar jem, hebatkan. Tak nampak dimana pun permulaan membuatkan aku sempat nyanyi lagu heavy metal ciptaan sendiri. Aku kongsikan liriknya 'where is the header, i can't see it! where is the header, i can't see it!' (ikut lagu theme spongebob squarepant). Hahaha. Nun saujana mata memandang, masih tak nampak ruang. Camno den nak potong kalu macam ni. Ini la punca-punca aku sangkut balik Sabtu hari itu. Rupanya, polis trafik kat depan tutup satu lorong. Aisey man. Mahu tak berangin ice cola cik kiah.


Hari Ahad yang indah, aku decided nak belajar masak rendang. Pagi-pagi dah pergi pasar. Tada, proses memasak rendang, ikut resepi Puan Zamzarina Aidah. Kira oklah walau tak sedap sangat pun. Percubaan pertama la katakan, termasam sedikit aku rasa, pasal lebih letak asam keping. Hahaha


Ini dia versi orang tamak selalu rugi. Masak banyak gila macam nak buat rumah terbuka. Eh ada lagi, kuah kacang satu periuk tapi lupa pula nak snap gambar. Akhir kata, semasa korang sibuk tekan pedal minyak dan brek serta clutch dalam kesesakan balik bandar, I sibuk makan nasi himpit berkuah kacang dengan rendang. Jangan jeles you.


Posted by Picasa

Sunday, October 05, 2008

Selamat Menempuh Kesesakan!

I dah kena, semalam 10 jam you! Sampai setiawangsa, naik ketar lutut. Hari ini giliran korang pula. Dengar laporan trafik di radio, macam menarik je. Boleh cabar rekod semalam kot kadar kesesakannya.

Apapun sesak semalam, sesak lawak. Terkandas dalam Terengganu yang lama benar. Sesak lampu isyarat. Sepanjang pemerhatian aku semalam:

1. Sesak lampu isyarat - Apabila tiga arah lain tiada kesesakan, hanya satu arah yang sesak (sepertimana yang berlaku di jalan Kuala Terengganu - Kuala Berang (berhampiran Bukit Payung) sehingga ke Ajil!. Sepatutnya lampu isyarat ini diprogramkan agar arah yang dijangka banyak kereta ini dihijaukan lebih lama dan arah yang kurang banyak kenderaan dipendekkan masa jalannya.

2. Sesak polis trafik - Ya! Ini semalam berlaku disimpang jalan Kuala Berang - Kuantan. Alahai, kesesakan super panjang menjangkau lebih 10kilometer disebabkan anggota polis bertugas sekat jalan. Ops sikap atau Ops sesak?

3. Polis trafik bertugas, aku cadangkan memakai pakaian seragam dan berada ditepi jalan. Pantau dari tepi jalan. Percayalah aku, pemandu Malaysia ni, serta merta tukar cara pemanduan apabila melihat polis. Terus jadi berhemah, bersopan santun. Tak ada gunanya letak anggota polis didalam semak, shoot kereta laju atau memotong digarisan berkembar untuk diberi saman kerana ia tidak dapat mengelak kemalangan. Pemandu tidak takut sangat dengan saman (lagipun ia tidak memberi kesan serta merta kepada pemandu, pemandu takut apabila tengok abang polis berdiri kat tepi jalan. lagipun, Ops Sikap bukan untuk berghairah menunjukkan betapa ramai pemandu buat kesalahan jalan raya, Ops Sikap adalah bertujuan mengurangkan risiko kemalangan. Kalau dah bersembunyi dalam semak, tang mana pemandu nak takut kan?

4. Ada dua kejadian yang hampir-hampir buat aku tak sampai Kuala Lumpur dengan selamat semalam. Dan 80kilometer buat mood aku tak elok.
a) Avanza hijau. Di Setiu. Walaweh, tak belajar jarak selamat ke masa ambil lesen dulu? Ikut kereta aku dengan jarak super dekat. Aku sempat bercakap dengan adik aku, 'kereta belakang ni,kalau aku kena brek ni, mahu cium belakang aku ni!'. Dan ya, selepas berkonvoi dengan banyak lagi kereta lain yang memang banyak itu, adegan membrek berlaku. Aku melihat Avanza dibelakang aku kalut sampai ke tengah demi mengelak dari bercium dengan kereta aku. Ha kan aku dah cakap, bagi jarak la masa mengikut kereta lain!

b) Di sekitar Bukit Payung, makluman ini jalan dua lorong. Ada kereta ba alif nge alif nge (bangang), dari tepi jalan bagi signal tup tap tup tap terus menonong masuk ke lorong laju. Dahlah hujan. Brek aku pun tak makan sangat sebab jalan licin. Aku dah bagi hon pun jenis pekak beruk, badak, gajah, kambing buat tak dengar. Menonong juga masuk lorong laju yang jarak aku dengan dia tak sampai lima meter. Tak pepasal aku kena masuk sampai atas double line kat tengah. (Nasib baik jalan kat sini kat tengah tu bukan divider, idak aku tak ada tempat nak lari). Buat aku terfikir, lorong perlahan tu buat apa? Tak boleh masuk situ dulu bila dari tepi jalan? Nak kejar lorong laju serta merta tu buat apa?

Semalam sesak dalan Terengganu je, bila sampai lebuhraya jalan dah clear. Oh terima kasih kepada pemandu kereta Perdana plet Johor yang tolong saya buka penutup tangki minyak kereta kat Petronas R&R Gambang. Nak tercabut sendi tangan, ketat betul Bangla Petronas Tok Randuk tutup tangki minyak kereta gue.

Akhir kata, selamat hari raya, selamat memandu dalam sesak menuju ke destinasi anda! Hehehe. I dah lepas, petang ni bolehlah rehat-rehatkan tulang lutut. :D