Tuesday, August 05, 2008

Kenapa 'Baharu'?

Kebelakangan ini, aku sakit mata. Sakit mata melihat iklan-iklan berunsurkan baharu. Nescafe rasa baharu, KFC ayam baharu, kicap baharu, pengumuman rancangan televisyen baharu dan pelbagai lagi. Sejak bila perkataan baharu ini dikuatkuasakan penggunaannya semula? Bukankah dahulu sengaja ditukarkan baharu kepada baru?

Dari segi sebutan, baru lebih ringkas, sedap dan cepat disebut. Jadi kenapa sekarang perlu dikuatkuasakan balik perkataan ini? Perlu berlegar-legar dimata dan telinga setiap hari? Adakah kita mahu balik ke zaman 60-an? Adakah ini sebagai tanda kita tidak lupa kepada sejarah datuk nenek moyang? Oh sungguh aku tidak dapat jawapan.

Kenapa baharu? Kenapa kenapa kenapa? Mungkin inilah salah satu sebab orang Malaysia suka berbahasa Inggeris, ringkas dan pendek. New (satu suku kata) = baru (dua suku kata) sekarang baharu (tiga suku kata?????).


Semua orang sudah selesa dengan perkataan baru, atas dasar rasional apa perlu ditukarkan kepada baharu? Dari memasukkan gear undur kepada perkataan zaman moden, ada baiknya diterjemahkan perkataan-perkataan yang belum ada dalam bahasa melayu.

1 comments:

Kujie said...

malam tadi BAHARU dengar kat tv