Friday, July 11, 2008

Salon vs Saloon

Bukan seorang dua, ramai yang terkeliru. Menganggap perkataan Saloon merupakan bahasa Inggeris dan Salon adalah bahasa cedukkan dari Saloon yang dibahasa melayukan. Jangan terkeliru lagi. Buat tergelak orang putih melihat sahaja.

Seperti kad perniagaan di bawah ini. Beauty Slimming Saloon eh?

Saloon: Kereta empat pintu @ Tempat tradisional minum arak @ Tempat kabin crew dalam bot lepak.

Salon: selalunya dikaitkan dengan tempat hair dressing, cat kuku dan sebagainya.


Jangan terkeliru lagi! Beberapa hari lepas rakan sekerja aku tidak sudah-sudah tergelak apabila bercerita mengenai beauty-beauty shop sekitar Kuala Lumpur tanpa segan silu mempamerkan nama kedai mereka sebagai 'Saloon'



Posted by Picasa

3 comments:

suealeen said...

aku syak dia nak tulis "Tempat lepak kabin crew dalam bot". cuba ko masuk salon tu. mana tau dalam dia rupa macam tu. aku syak je la... kehkehkeh!

suealeen said...

owh lupa plak.. papantanda ni biasanya kena mintak permit dari majlis. majlis pun tak consult gamaknya... alahai!

ezza erisa said...

maybe orang majlis pun tak tahu kot?