Wednesday, June 04, 2008

Kemalangan Bas Bukan Dejavu

Bas jatuh gaung, dejavu?? Tidak, dejavu kalau sesuatu perkara berlaku sekali. Kalau berlaku berkali-kali itu sudah tidak boleh dipanggil dejavu. Itu kecuaian manusia lahabau.

Kejadian berlaku di Lebuhraya Karak. Ala, lebuhraya yang sangat horror dan menakutkan itu. Sesiapa yang selalu lalu lebuhraya itu tahu bagaimana keadaan jalannya, selekoh-selekoh tajam di tempat turun bukit dan sebagainya.

Jika dari Karak ke Kuala Lumpur, jalan selepas terowong Bentong itu memang maha menakutkan. Secara jujurnya walaupun aku merupakan frequent driver di jalan tersebut, tetapi tak pernah tak rasa seram dan merasa seolah-olah bila-bila masa sahaja boleh hilang kawalan stereng di tempat selekoh S itu. Selekoh S turun bukit!!

Dan bas laju di Lebuhraya Karak ni bukannya sekali ini sahaja. Bas memang eksen tahap gaban sebab dia besar. (Sebab tu pemandu basnya juga amat besar kepala). Mengambil kira pengalaman sendiri di hari Ahad lepas, sewaktu perjalanan pulang ke Kuala Lumpur dari Terengganu, aku sendiri melihat bas-bas dari Genting dengan penuh ghairahnya berebut lorong paling kanan dengan kereta-kereta lain. Aku sendiri menjadi mangsa buli bas di jalan selepas terowong Bentong apabila bas yang laju ini beriya-iya makan jalan walaupun dia menggunakan lorong tengah.

Dalam kemalangan terbaru ini, 2 meninggal 17 parah. Aku boleh bayangkan rasanya di selekoh mana yang bas ini terbabas. Mungkin berhampiran dengan papan tanda 'Hentian Gombak 5km' Di situ pun jalannya agak menakutkan. Oh pendek kata, lebuhraya karak merupakan lebuhraya yang menakutkan. Silap kawalan sedikit ada juga yang terhumban masuk gaung dan sebagainya. Oh, yang paling tak puas hati pemandu hanya menjalani rawatan sebagai pesakit luar. Huh!Posted by Picasa


2 comments:

Wawa said...

lepas ni uat entri pulak..

kenaikan harga petrol bukan dejavu.

:)

amoi said...

amoi pon plg takot drive kat highway karak tu...risau je jatuh gaung...huhu...