Friday, May 23, 2008

Selamat Tinggal Batu Puteh...



Akhirnya setelah 7bulan dari tarikh perbicaraan, akhirnya keputusan telah dibuat oleh Mahkamah Keadilan Dunia (ICJ) yang memihak kepada Singapura untuk Pulau Batu Puteh. Selepas ini tiada lagi Pulau Batu Puteh kerana di Singapura ianya dikenali sebagai Pedra Branca.

Ada yang memandang ianya win-win situation. Tapi kepada yang tahu fungsi google search image pasti mengakui, ia bukan win win situation. Middle Rocks is nothing compared to Pulau Batu Puteh. Tapi cepat-cepatlah pergi pacak bendera ya, takut tak terjaga kena claim dek negara yang letakkan 5kali ganda jarak dari Malaysia pula. Dari segi geografi memang ya, Pulau Batu Puteh lebih dekat dengan Johor tetapi dari zaman pemerintahan Inggeris ia sudah berada dibawah pentadbiran Singapura. Diberi kebenaran oleh kerajaan Johor! Rumah api itu milik Singapura dan di uruskan oleh Singapura. Eh tapi fikir seminit, Singapura juga sebahagian dari Tanah Melayu sebelum ini, jadi bagaimana pula Pulau Batu Puteh boleh jadi milik Singapura pula ya?

Bolek dikatakan aku rasa sangat kecewa kerana kekalahan ini macam maruah negara. Ada seseorang kata kat aku 'kandang babi kat tanah besar beratus meter rileks je...kalah batu puteh macam kalah perang' Of course darling. Tak kisahlah Pulau itu seketul batu atau hanya sebesar tong sampah sekali pun, ini merupakan satu cara pensempadanan negara juga. Pulau batu bata yang tak ada kebestan itu kalau dipandang dari sudut ketenteraan sepertinya, sebuah jambatan ke Laut Cina Selatan. Sesiapa yang berjaya mendapatkannya secara tidak langsung seperti melantik mereka menjadi pengawal kepada laluan ke Laut Cina Selatan. Banyak menda boleh buat. Radar dan sebagainya

Aku harap Wilayah Iskandar tidak berakhir seperti ini. Ikutkan cerita cerita rahsia sana sini mungkin dalam tempoh 30-40tahun perkara sama mungkin berulang.

Harap kerajaan dan pihak berwajib segera kenal pasti mana-mana pulau di dalam kawasan Malaysia dan terus pergi buat tanda macam kita yang jaga. Harus tidak terlepas kepada negara lain lagi. Oh betul ke Langkawi sebenarnya pulau hanyut? Kalau betul, ikatkan dia kepada semenanjung, takut tergelunsur turun ke Singapura atau tergelincir naik ke Thailand pula. Huhuh

Thursday, May 22, 2008

Lompat! Lompat!

Lompat lompat lompat apek lompat. Depan ada longkang, lompat! lompat! lompat apek lompat! <--di petik dari filem Ali Baba dan 40 orang penyamun.

Tiga hari lepas bapak lompat keluar, hari ke dua anak sulung kata taknak lompat. Hari ke tiga anak ke dua lompat keluar pula. Lompat lompat. (ikut nada lagu Black Eye Peace, Pump It).

Sungguh aku tak faham, sungguh aku tak nampak apa perlu berpecah belah. Parti dah dari awal goyang, shaking tunggu ribut je nak tumbang, boleh tak kalau semua bersatu padu dan tumpukan macammana nak naikkan kredibiliti parti? Bukan lompat sana lompat sini.

Seperti juga pemimpin utama UMNO itu, janganlah duk tuduh ahli itu sabotaj, ahli ini sabotaj nanti semua ahli kecil hati, kamu juga yang susah.

Bagi aku perang Mahathir nak menjatuhkan Paklah secara seiringnya memberi ruang yang luas kepada pembangkang untuk menaruh harapan lebih besar untuk menjadi parti pemerintah. Takkan Mahathir yang bijak pandai itu tidak sedar (aware) dengan kenyataan tersebut? Apa perlunya lagi ugut-ugut suruh letak jawatan. Ke nak ulang sejarah silam?

Paklah juga bukan naik memerintah secara rampasan kuasa. Paklah dicadangkan oleh Mahathir sendiri. Selain itu, ahli UMNO sendiri yang turut bersetuju untuk menjadikan Paklah sebagai Presiden UMNO sekali gus Perdana Menteri Malaysia. Kenapa Paklah nak lepaskan jawatan? Lagipun Paklah mesti tengah berfikir, kalau dia lepaskan jawatan... nasibnya akan jadi seperti Mahathir juga. Puas bersyarah sana sini...masih tidak dihiraukan oleh mana-mana pihak. Silap-silap berapa banyak klip video Paklah muncul untuk disiasat seperti yang dihadapi oleh Mahathir sekarang.

Tindakan Mahathir dan sekutunya bagi aku adalah tindakan terdesak. Aku masih tidak tahu motif sebenarnya. Betul ke sebab nak Paklah letak jawatan, atau nak rakyat mengalih perhatian dari kes klip video rakaman perbualan VK Lingam? Huh.

PS: Dalam Anwar tengah bermimpi indah, Ezam pula keluar PKR. Jadi kalau semua yang keluar memburuk-burukkan parti sendiri...parti apakah yang betul betul bagus? Mari aku sendiri jawab, parti tupperware!!! Boleh order tupperware cantik-cantik gitu! Kelas you....

Aiyaa, Cat Food pun Mahal lorr...

Makan roti lor Ayu lepas ini.

Semalam aku ke kedai makanan haiwan. Hendak membeli makanan untuk Ayu. Selalunya harga 1.5kg Science Plan adalah RM40.00. Di satu kedai yang aku selalu pergi ini, selalunya dapat diskaun sebanyak RM4.00. Menjadikan harganya selepas diskaun ialah RM36.00. Kadangkala juga, aku akan belikan satu pek kecik 300gram makanan jenama Royal Canin. Sebab jarang beli, aku lupa harganya berapa.

Jadi semalam, aku ambil satu pek 1.5kg Science Plan dan satu pek kecil Royal Canin (RM14.00), dan terus ke kaunter. Keluarkan duit RM50.00. Sepatutnya cukuplah. Tetapi, sebaik Science Plan 1.5kg itu di scan, harganya ialah RM45.00. Diskaun RM4.00 dapat RM41.00. Royal Canin pula dapat diskaun RM1.50. Total aku kena bayar ialah RM53.50.

Terkejut kucing aku seketika, makanan kucing pun sudah naik harga 5.00 sepek! Fuh, Malaysiaku Gemilang. Berapa banyak lagi barang yang jarang kita guna atau nampak naik harga rupanya dah naik mencanak-canak?

Tuesday, May 20, 2008

Kelakar pun Iya

Drama Tun M keluar parti UMNO sebenarnya bukanlah isu mengejutkan sangat. Dia dah memang tak puas hati. Hentam sana, hentam sini. Berucap sana berucap sini. UMNO lumpuhlah, pemimpin lemahlah. Nak tunggu lama mana lagi kan? Ikutkan dari hari pertama dia bersuara, aku dah agak dia akan buat juga tindakan tak berapa drastik ini. Tapi melihat rupanya malam tadi didalam berita, aku cakap kat adik aku...biar ajelah dia nak buat apa. Fikiran orang tua-tua ni selalunya sensitif sangat. Dia pun hidup tak lama lagi dah. Biar ajelah dia puaskan hati sendiri.Setiap orang ada pendirian. Mungkin dia berada begitu bertanggungjawab atas pemilihan Paklah dulu, maka dia buat apa yang dia buat semalam.

Aku cakap lagi pada adik aku, dia nak keluar itu hak dia. Dah lama dia kutuk-kutuk Paklah, kalau orang lain yang kutuk pemimpin tertinggi macam dia buat, aku rasa dah lama kena buang parti. Cuma sebab pengaruh dia besar, maka orang masih nak bersabar dengan dia.

Lagipun ikut rekod hubungan Tun M dengan SEMUA bekas timbalan perdana menteri semasa eranya dulu, tidak ada berakhir dengan tanpa kontroversi. Kalau pun ada yang sepi sedikit, ialah Tun Ghafar Baba.

Secara peribadi, aku sedikit kurang senang dengan kenyataan Menteri Besar Kelantan yang berkata, kalau Tun M nak masuk PAS, kita sedia terima dengan gembira. Politik memang huru hara, sekejab kutuk sana, sini tak betul sana salah. Sekejab betul, bagus, dan sebagainya. Sampai nak menumpang tuah kepopularitian Tun M di antarabangsa. Alahai....

Apapun, komen dari Menteri Penerangan dibawah ini mencuit rasa kelakar di waktu makan tengahari aku. What? Mati sebagai non UMNO member adalah sesuatu perkara yang patut dikesali? Kakakaka. Jadi ahli UMNO terjamin ke life after death?



Posted by Picasa

Saturday, May 17, 2008

Harga Beras Naik, Angin Pun Cepat Naik

Memetik berita 16 Mei (alahai..lamanya..hari ini sudah 17 Mei) mengenai seorang peniaga pasar malam di Taiping, Perak yang kena belasah akibat menjual lauk mahal. Mulanya aku rasa, logik juga kalau kena belasah. Ada ramai peniaga yang kekadang gelap mata, gelap hati. Contohnya apabila harga minyak petrol naik lima sen, harga ayam bakar naik 30sen satu portion. Itu tamak haloba!

Tapi apabila membaca berita yang satu ini, sungguh aku rasa alangkah ceteknya dan dungunya akal orang yang membelasah peniaga berkenaan. Mengikut berita itu, utusan malaysia kalu tak silap, harga dua bungkus nasi yang dijual (bersama lauk tentunya) berharga RM7. Sebaik dinyatakan harga, wanita yang pada awalnya nak membeli nasi bungkus berkenaan terus mengeluarkan kata-kata kesat seterusnya meninggalkan gerai berkenaan. Tidak habis disitu, peniaga tersebut berjumpa dengan suami wanita berkenaan (kononnya untuk menerangkan perkara sebenar, tetapi aku rasa dia nak lepaskan anginlah...dah orang maki-maki dia kat gerai tempat dia cari rezeki), selepas bercakap sedikit, terus kena belasah.

Apabila harga barang naik, angin pun naik sekali. Tetapi dalam kes ini, RM7.00 untuk dua bungkus nasi bersama lauk adalah sesuatu yang biasa. Tak ada mahalnya pun. Aku tak tahu apa harga di Perak, tetapi di Kuala Lumpur RM3.50 untuk sebungkus nasi adalah sangat-sangat normal. Malah silap haribulan boleh menjangkau lima enam ringgit bergantung kepada gerai. Beras bungkus 5kg pun dah naik harga dari RM10.50 kepada RM18.95 ok?

Kepada orang-orang yang membelasah peniaga (dan orang lain juga), kalau rasa makanan kat pasar malam itu mahal, beli lauk pauk mentah, balik masak kat rumah. Kalau dah jenis malas nak masak, janganlah banyak komplen. Kita sentiasa ada pelbagai pilihan lain, belasah peniaga bukan satu daripadanya. Mereka juga mencari rezeki. Kalau mahal, tak usah beli lagi. Buat malu keluarga sahaja apabila membelasah peniaga hanya kerana RM7.00.

Thursday, May 15, 2008

Kah Bintang dan Kereta Barunya

Dua malam lepas, selepas menonton berita tv3 yang begitu ceria muka Kamaruddin Mape melaporkan HANYA 16 orang pelatih Program Khidmat Negara meninggal sejak dilancarkan terlihatlah aku iklan sebuah kereta baru.

Hyundai Elentra namanya.

Bukan apa, kepada Kah Bintang kalau pun hanya menjadi pengedar kalau hendak disiarkan iklan kereta di TV Malaysia, janganlah buta-buta import sahaja iklan dari negara lain. Memanglah kereta yang sama. Tidak perlupun buat kajian terperinci. Takkan tak sedar? Ke edisi mahu jimat budget sebanyak mungkin? Boleh tak sedar ciri paling utama sekali ialah kereta di Malaysia ialah berstereng di sebelah kanan.

Hampir aku pengsan tengok iklan kereta import yang satu ini, apabila dalam iklannya yang juga di import buta-buta sterengnya di sebelah kiri. Sudahlah dalam iklan itu banyak kali sebut perkataan 'right'. Right for your movement, Right for your side, Right for your space. Errr...right steering? No?

Iklan yang keluar kat TV itu...


Tuesday, May 13, 2008

Alahai Adlin, Melodi dan Rantai

Apabila gambar Adlin Aman Ramli mula berlegaran di internet disebabkan suatu perkara, iaitu kononnya rantai yang dipakainya sewaktu menjadi pengkritik jemputan Akademi Fantasia adalah berunsurkan salib, aku menunggu-nunggu dia membuat penjelasan. Lama aku menunggu. Malah aku juga tidak membuat apa-apa komen selain bersangka baik. Kerana gambar itu cuma sekeping, entahkan kesilapan teknik kamera atau kesilapan mata, kita membicarakan sesuatu yang serius. Jadi aku diam. Nak tengok gambar, sila google 'rantai adlin'. Rasanya berlambak keluar.

Hari ahad lepas pun aku hampir terlepas menonton Melodi. Gara-gara terpaksa bangun awal pagi dan akhirnya menjelang tengahari, aku sudah tidak boleh membuka mata lagi. Tak apa, kesimpulannya, akhirnya aku tengok juga ulangan di tv3.com.my. Nasib baiklah ada juga siaran di internet.

Oh, yang menjadikan aku menyampah dengan Adlin dan isu rantainya serta juga kepada Melodi adalah:

Melodi, Dah kau temubual Adlin pasal isu rantai lambang salib, apa ke bangangnya di tunjukkan Adlin joget-joget dalam Jangan Tidur Lagi. Apa kata tunjuk sahaja klip masa dia mengkritik dengan gambar seiras salib itu? Buat apa tunjuk klip yang langsung tidak ada kena mengena. Selama ini kalau tang artis yang kurang digemari oleh melodi, nah..sampai ke lubang kubur kau gali. Ini macam ni je? Tak ada sebarang walau sekeping slide photo Adlin pakai rantai itu ditunjukkan? Macam inikah rancangan sensasi TV buat cerita? Terjah terjah, serkap ke longkang?

TV3, tahulah Adlin tu pengacara Jangan Tidur Lagi tapi ini bukan sessi promosi rancangan TV3, ini sessi rancangan apakah betul rantai Adlin itu rantai salib. Jadi jangan meraban siarkan klip yang ke laut.

Adlin, kalau dah betul itu bukan salib, apa kata bawa sahaja tunjukkan dihadapan kamera rupa sebenar rantai kamu itu semasa Melodi siarkan temubual itu, bukankah ini akhirnya boleh membersihkan nama kau sendiri? Udahlah jawapan meraban..tak ada bukti pula tu. Spekulasi berterusan.

Dan kalau betul itu bukan lambang ke arah salib, hey...there are zillions of other type of objects yang boleh dipilih. Kenapa nak pakai juga yang kononnya bukan salib tapi lima kali pandang pun macam salib? Alahai...adlin....poning cik kiah.

Perkara Biasa Di Panggung Wayang

Beberapa perkara di panggung wayang yang selalu kita nampak.

1. Tak pandai silentkan phone. Atau mungkin telefon mereka amatlah cap chicken sampai tak ada function silent.

2. Jawab telefon dalam panggung wayang dengan kadar yang kuat.
(Iyalah, nak lawan suara audio dari filem yang sedang ditayangkan.)

3. Kepala orang depan sangat tinggi dan dia tidak ada initiatif untuk merendahkan sedikit walaupun selamba diperli oleh orang belakang. Taula encik bayar seat itu, tapi orang kat belakang encik pun bayar juga nak tengok wayang, bukan nak tengok kepala gojeng encik itu.

4. Anak-anak kecil yang menangis macam kat pusat nusery. Ha, ini memang rasa nak terajang je. Tapi nak terajang mak ayah lah. Bukan baby tu. Kita tahulah baby tu bukan kira tempat, kalau dah dia rasa nak buat freeshow, dia melalak juga. Yang mak ayah dia sampai tak boleh tinggal anak usia 6-7bulan tu kat rumah dengan pembantu rumah apahal. Lepas budak tu melalak-lalak mula la buat-buat muka segan. Aku tengok di barat, mak ayah keluar untuk tengok wayang, siap upah pengasuh sekejab untuk jaga anak kat rumah. Untuk keluar berdua dan beromantik. Tahu ajelah bila budak kecil menangis, dia bukan makan pujuk macam budak-budak usia 4-5tahun.

5 Ha, cakap pasal budak umur 4-5tahun pula, aku boleh consider tengok wayang dengan adegan budak umur 4-5tahun berlari di alley atau duduk tak betah di kerusi untuk wayang kartun atau cerita kanak-kanak. More than that, ya, macam biasa rasa nak baling botol air kat mak ayah dia. Contoh terbaru, aku tengok iron man, selang dua-tiga buah kerusi ni, ada ayah bawa anak dia tengok filem ini. Tidak hanya budak ini tidak duduk diam, mulutpun tak diam. Asal keluar scene baru, duk bertanya..mana satu baik..mana satu jahat. Bapak dia pula buat derk je walaupun suara anak dia tu sama kuat dengan pembesar suara.

Boleh dikatakan, hampir every freaking minute, suara dia duk kedengaran tanya mana satu jahat dan baik. At least, ayah dia tu, cakaplah suruh diam sikit ke apa ke. Filem tu bukan dia tempah tiket khas untuk dia dan anak dia je. Respek duit orang lain juga. Kalau kita setakat nak dengar budak bersuara dari awal ke akhir filem, selama dua jam, baiklah ramai-ramai kita pergi taman permainan. Seronok pun seronok juga.

6. Oh beromen. Ini satu lagi yang aku rasa cukup menyampah. Macam tak ingat dunia. Bercium siap dengan bunyi-bunyi lagi. Tenggelam keasyikan gitu. Macamlah orang sebelah buta. Memanglah dalam gelap tapi tidaklah sampai buta adik-adik oii. Kalau kita berdehem dia buat tak reti, kalau kita sound dia buat pekak badak. Selalunya yang versi murahan macam ni, remaja kitalah yang tak reti cari tempat tertutup nak bermesra. Nak sewa hotel tak mampu, beli ajelah dua tempat duduk dalam gelap. Hahaha. Kesian.

Sunday, May 11, 2008

Perlukah Menderma Kepada Myanmar?

Ini bukan soalan provokasi. Ini soalan tanya dari isi hati. Melihatkan keadaan mereka sangatlah menyayatkan hati. Tanpa bantuan cepat dan tepat masa, angka kematian boleh meningkat berkali ganda. Tetapi pada masa yang sama teringatkan junta kejam mereka itu.

Mereka tidak menyediakan peruntukan untuk pengagihan barang dan bahan keperluan. Kalau kita hantar berbillion makanan pun, ada juga kesudahannya membusuk di pusat pengumpulan.

Dan, yang paling menariknya lagi, 48jam sebelum bencana itu berlaku, kerajaan Junta Tentera dilaporkan sudah dimaklumkan akan bakal trajedi itu tetapi mereka tidak mengambil apa-apa langkah untuk memindahkan penduduk di kawasan terbabit. Huh.

Yang aku ragui kini, derma wang dan sebagainya nanti ke mana akan disalurkan? Kepada kerajaan Junta Tentera itu? Bagaimanakah mereka akan membelanjakan wang bantuan berkenaan. Ada kemungkinankah yang mangsa akan menerimanya? Macam slim chance sahaja. Sudahlah mereka menegaskan bahawa mereka akan mengagihkan sendiri bantuan yang diterima. Tidak mahu kehadiran sukarelawan asing.

Khidmat Negara vs Kementerian Kesihatan

Encik Najib kata, kajian akan dijalankan ke atas cadangan pemeriksaan kesihatan menyeluruh ke atas SEMUA bakal pelatih Khidmat Negara. Kementerian Kesihatan kata, pemeriksaan kesihatan penyeluruh itu akan membabitkan kos yang tinggi dan menyebabkan hospital-hospital seluruh negara tidak cukup kakitangan.

Wait seminit, bukankah ini seperti dejavu?? Seperti pernah mendengar jenis kata-kata bola sepak ke padang belah kanan dan kiri seperti ini. Setiap kali ada pelatih yang meninggal semasa menjalani kursus, maka dialog yang sama berkumandang. Satu pihak akan mencadangkan pemeriksaan kesihatan, satu pihak lagi memberikan sejuta alasan untuk tidak melaksanakan.

Hangat-hangat tahi lembu. Tahi kambeng, tahi ayam, tahi gajah dan segala jenis tahi binatang yang lain. Yang pasti, semua orang sudah mendesak sejak dari mula agar Program Khidmat Negara dihentikan sahaja ATAU dibuka kepada yang sukarela nak menyerah diri. Bukan mewajibkan kepada nama-nama yang malang secara rawak ditentukan dalam sistem komputer manakala yang bertuah lain bersuka rela tengok telenovela di rumah. Sudahlah siap bersamanlah, ugut ditangkaplah kalau tidak menyertai program tersebut. Buat apa pergi macam pergi ke medan perang? Balik belum tentu?

Yang selama ini sihat sejahtera di rumah, pergi ke kem Latihan Khidmat Negara, balik dalam kain kapan, keras kejum. Apa yang mereka orang-orang yang terlibat dalam Khidmat Negara bagi alasan untuk mengelak dari menanggung kesalahan itu? Kata En Najib ke semua yang meninggal dalam kem mempunyai penyakit sebelum masuk kem. Ya, penyakit yang tidak kronik dan tidak ada petandanya pun. Dan mungkin tidak akan membawa maut kalau tidak ke Program ini.

Khidmat Negara, sudah mengorbankan 16 remaja setakat ini. Nak tunggu anak menteri atau anak raja mana meninggal dalam kem baru nak dikaji semula perlaksanaannya? Pergi Khidmat Negara dapat RM300 untuk tiga bulan. Kalau remaja lepasan SPM itu bekerja sementara menunggu keputusan peperiksaan RM300 sebulan pun sudah boleh dapat. Boleh juga digunakan untuk menampung belanja semasa masuk universiti. Huh.

Friday, May 09, 2008

Mati Lagi???

Pelatih Khidmat Negara meninggal lagi!!!Tahun ini sudah dua orang pelatih meninggal. Setiap kali ada kematian, hebohlah nak siasat itu ini. Lepas tu bayar pampasan 40,000 lah bayar kos pengkebumian 3,000 lah. Nak adakan siasat terperincilah. Apa siasat terperinci boleh memuaskan hati keluarga yang kehilangan anak akibat dipaksa menghadiri kem Khidmat Negara? Apakah pampasan ribuan ringgit itu boleh digunakan untuk menghidupkan anak mereka semula?

Kes terbaru, menyaksikan mangsa meninggal dunia hanya selepas beberapa jam mendakwa sakit perut. Kenapa pada ketika si pengadu memberitahu dia sakit, tidak ada tindakan nak bawa dia ke hospital? Kenapa nak tunggu sehingga teruk, tak boleh bangun atau pengsan terlebih dahulu? Kita ambil anak orang, kita kenalah jaga elok-elok.

Serius bunyi kes kali ini, dalam masa beberapa jam sahaja sudah meninggal dunia. Ada racun ke dalam kem?

Sedutan dari suratkhabar New Strait Times hari ini.

Earlier, National Service Training Department director-general Datuk Abdul Hadi Awang Kechil said Hui Min had not been taken straight to the hospital after complaining of an upset stomach because she appeared "normal and stable".

He
provided the chronology of events leading to Hui Min's death on Wednesday:

1.45pm: Hui Min arrives at the shooting range in Jugra to undergo firearms training. She has chicken rice for lunch.

3pm: Hui Min complains of an upset stomach. She is examined by paramedic Khalid Yusof and is not allowed to continue with the training. She is given medication for flatulence.

5.30pm: Hui Min is taken back to the Geo Kosmo camp to be examined by the hospital assistant.

8 to 8.30pm: She is taken to the Slim River Hospital for further checks. Camp administrators inform her parents Too Jong Sing and Chin Kwei Choo of the decision to send her to hospital.

8.30pm: Hui Min is admitted to the observation ward.

10.45pm: Hui Min dies.

Abdul Hadi said Hui Min would not have been placed in the observation ward if she was not in a stable condition.

Sumber: NST

Image Hosted by ImageShack.us

Wednesday, May 07, 2008

Cubaan Menakutkan Bloggers?

Aku nampak tajuk akhbar NST hari ini sebagai satu cubaan untuk menakutkan bloggers. Apakah Malaysia-Today itu blog? Bukan. Jadi kalau Malaysia Today bukan blog, apakah pengendalinya boleh dikenali sebagai blogger?

Banyak betul kes membabitkan RPK kebelakangan ini. Saman pensyarah UUM lah, saman malulah. 'Let send Antatuya Murderer to Hell'. Belum baca. Tak tahulah menghasut tahap dewa ke berapa. :). Hang on there RPK.



Posted by Picasa

Monday, May 05, 2008

Pengguna perlu ubah cara hidup: PM

PUTRAJAYA: Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata pengguna perlu mengubah cara hidup mereka dengan berbelanja mengikut kemampuan dan berjimat ketika dunia mengalami kekurangan bekalan makanan sekarang.

Perdana Menteri menasihatkan mereka supaya mengelak pembaziran, seperti semasa mengadakan kenduri, dan memainkan peranan membantu penguatkuasa mengawasi harga barang-barang.

“Mereka hendaklah melaporkan kepada penguatkuasa sekiranya berlaku kes penyeludupan, sorok dan penipuan harga,” katanya pada perhimpunan bulanan Jabatan Perdana Menteri di sini, pagi ini.

Abdullah berkata rakyat yang mempunyai tanah pula digalakkan menanam sayur dan buah-buahan. - Bernama

Dulu encik Najib bersungguh-sungguh suruh orang ubah gaya hidup. Ini Paklah pula. Gaya hidup mana lagi yang hendak di ubah Paklah oi. Beras tu boleh dikatakan makanan ruji Malaysia. Kalau nak ubah, makan apa pula lepas ni? Spagetti? Satu pakej pun dah RM3-4. Tak termasuk harga barang nak buat kuah spaggeti lagi? Makan Sandwich? Sekeping sandwich pun RM2.00 bang lah oii..

Aku pemakan nasi tegar, dalam sehari mesti kena jumpa nasi sebab aku orang kampung asal dari Pantai Timur yang kat kampung aku tidak ada istilah nak makan KFC atau MCD sebagai makanan tengahari. Malah, kalau aku belikan KFC sebakul untuk hidangan kat rumah pun siap kena bebel...sebakul KFC RM35.00. Kalau beli ayam tak masak, boleh dapat dekat tiga ekor untuk buat tomyam makan dengan nasi. Jadi apa nak ubah tang mana lagi? Terutama orang-orang kampung macam aku ni. Nak ubah makan apa pula lepas ni?

Contoh paling best, jangan membuat pembaziran sewaktu kenduri. Siapa nak membazir waktu kenduri? Tapi..kita sedia maklum, mana boleh buat budget cukup-cukup sahaja. Silap-silap tak cukup lauk masa kenduri, ada juga yang jadi cerita lima keturunan.

Kenduri tu sendiri sedekah bagi orang makan ramai-ramai. Kalau lebih, diberinya tapau untuk jiran-jiran. Itu ke maksud membazirkah itu???? Bukan beli kapal terbang second hand itu ke maksud sebenar membazir?

PS: Nanti aku nak cuba tanam sawi dan kangkung kat beranda apartment,selain cuba ternak ikan didalam tangki air rumah aku. Oh serta juga bela kambeng di dalam third room rumah aku itu. Mungkin itu yang dimaksudkan dengan ubah gaya hidup by Paklah.



Gath Kcarlife @ MMZ Bukit Jelutong

Berjumpa-jumpaan bebudak forum di MMZ pada 26 April 2008. Sehari sebelum itu, aku bersihkan tangki air pejabat. Hohoh, iron lady gitu. Hari sabtu itu begitu penat dan rasa tak larat. Kalau tak sebab dah janji dengan cyberia eh cyber tobat aku takkan pergi. Sudahlah lupa print map.

Dalam perjalanan, sampai di Shell di Shah Alam, tengok ramai bebudak kancil. Eh selamat dengan selamba aku berhentikan kereta. Cyber kata ini mesti bebudak nak konvoi pergi ke MMZ ni. Call Cik Emmie, rupanya makhluk itu sudah sampai di MMZ.

Disebabkan aku dan cyber tak pasti apakah kancil-kancil yang berkumpul di Shell itu adalah geng-geng kcarlife, maka aku bergerak ke MMZ sahajalah. Tersesat barat utara timur selatan sampai ke Puncak Perdana pula lepas tu. Muahahaha

Akhirnya selepas pusing dan pening akibat sesat barat, sampai juga ke MMZ. Di tempat letak kereta dah nampak banyak kereta bersticker kcarlife. Telefon Emmie, ciskek minah tu duk depan skrin tv tengok bola. Semua meja penuh akibat orang tengok bola. Terumbang kambeng aku dan cyber. Tak tahu nak duk mana satu hal...tak tau nak buat apa satu hal. Akhirnya duk tersorok di belakang. Makan minum berdua sahaja sebelum datang sorang lagi yang juga terkambeng sumbang joint.

Selepas perlawanan bola tamat, serta merta restoren clear. Barulah boleh gather gather kat depan dengan orang lain. Kemudian sessi melawat kereta bermula. Dimulai dengan kenari lawo amat milik naim yang menjadi pujaan cyber dari awal sampai. Selepas sessi gossip-gossip, mengumpat beberapa umat dan sebagainya...baliklah ke rumah.

Tak suka betul pergi gath, serta merta semangat nak cantikkan dan tinggikan kuasa kuda kereta tahap gaban mencanak-canak tingginya. Hahaha. Oh disebabkan aku bawa cyber yg demam pergi gath, esoknya aku jangkit demam. Hilang suara empat hari. Best best. Pasal lama sangat dah tak demam.


Image Hosted by ImageShack.us










Kebanyakkan gambar aku minta dengan En Jarlut. Terima kasih Jarlut. Hehe.

Posted by Picasa

Friday, May 02, 2008

Cukup-cukuplah Bicara Tali Pinggang...

Tidak tahu apa lah yang hendak dibisingkan lagi. Ada yang kata, sekarang kereta cuma boleh naik empat orang sahaja sebab penguatkuasaan tali pinggang, mana boleh, tak adil untuk orang berpendapatan rendah...tak ada duit nak beli kereta besar!... Adesh macam-macamlah.

Pertama, sila rujuk geran kereta anda. Ada tulis berapa capacity penumpang dibenarkan. 5 bukan? Kalau lima, sudah tentu jumlah penumpang dibenarkan adalah lima. Kalau yang kecil-kecil boleh sumbat sampai 4-5orang dibelakang. Itu sahaja ruangnya. Harap-harap tidak ada bunyi lagi. Masihkah kita semua ingat tentang sebuah kereta Proton Wira yang dipandu oleh seorang guru sekolah yang menyumbat kalau tak silap aku, 10orang pelajar ditempat duduk belakang dan akhirnya menyebabkan kemalangan dan membabitkan kematian penumpang? Apakah ini yang kita hendak ulang?

Menurut bacaan aku sebelum ini, jika tali pinggang dua sahaja pun di belakang, dan ke dua-dua tali pinggang ini digunakan, adalah tidak menjadi kesalahan untuk penumpang ke tiga dan ke empat dan ke sepuluh untuk berada di tempat duduk belakang TANPA memakai tali pinggang. JADI apa masalah perlu diungkit-ungkit kembali tentang penguasaan yang lebih mendapatkan keuntungan dari keburukan. EXTRA CAUTION ini lah nanti yang apabila berlaku kemalangan dan tidak membabitkan penumpang belakang (yang daya impaknya lebih kuat kalau berlaku kemalangan), akan kedengaran ayat 'mujur / nasib baik pakai tali pinggang'.

Yang paling tak puas hati dengan pelbagai 'excuses' atau dalam bahasa melayunya alasan pihak yang konon tidak nampak kepentingan tali pinggang belakang ini, menambahkan kos etc. Bagi yang tak mampu, carilah sahaja tali pinggang terpakai di kedai-kedai potong. Tear and wear tali pinggang bukan macam enjin kereta pun. Mekanismanya pun mudah sahaja. Jarang betul rosak. Selalunya kereta rosak banyak kali pun, tali pinggang masih utuh lagi. Yang 12tahun punya umur pun masih elok lagi.

Sekadar renungan, kalau kita mampu tingkatkan sistem audio dari dua speaker bodoh kepada subwoofer canggih dengan segala componentnya, dari cassette player OEM kepada DVD siap dengan monitornya, dari rim besi kepada sport rim 17 incinya, dari seat buruk kepada seat recaronya, dari enjin 660cc kepada enjin gtr34 nya, apalah sangat pasang tali pinggang kan.

Thursday, May 01, 2008

Duit Saya! Duit Saya!

Drama Balkis merupakan satu siri drama yang cukup popular pada beberapa hari yang lepas. Dilakonkan oleh pelakon utama iaitu isteri ketua pembangkang Selangor dengan bantuan beberapa mak datin lain.

Sinopsis drama itu berbunyi eh..tak payah sinopsis lah...kita ringkaskan menjadi sebaris sahaja, Mak Datin bawa lari hampir 10juta ringgit Malaysia.

Oh kena sinopsis, nantikan kena saman pula sebab salah fakta.

Isteri Ketua Pembangkang Selangor itu "memindahkan sementara" duit dana Balkis ke dalam tabung Bakti dengan sebanyak 9.9juta ringgit dengan alasan errr..ada alasan ke? Duit itu dipindahkan menurut isteri pembangkang perlu dipindahkan bagi menjamin ianya mencapai matlamat Balkis untuk menolong kanak-kanak.

Apa masalah Datin ni? Duit persatuan, kalau ada orang baru menerajui, biarlah dia yang teruskan matlamat itu. Biarlah dia yang pergi tolong kanak-kanak dengan duit itu. Yang Datin begitu susah payah sampai nak pindah-pindah akaun. Tak boleh terima kenyataan yang duit berkenaan bakal jatuh ke tangan orang lain ke?

Seketika aku teringat akan dalam Mastika Mei, satu cerita di zaman Khalifah Uthman kalau tak silap. Semasa zaman pemerintahannya, isteri beliau telah menghadiahkan satu selendang (kalau tak silap) kepada seorang isteri ketua negara yang lain. Kemudian di balas oleh isteri ketua negara lain itu dengan permata yang sangat indah.

Sampai ke mahkamah, Khalifah Uthman membawa perkara itu, samada layakkah isterinya menyimpan permata itu atau harus diberikan kepada tabung negara kerana katanya, isterinya tidak mungkin menerima hadiah itu sekiranya beliau bukan isteri kepada seorang pemimpin negara.

Dan walaupun keputusan mahkamah memihak kepada isterinya, dibenarkan menyimpan permata tersebut, tetapi isteri Khalifah Uthman yang baik hati itu...memberikan permata itu kepada tabung negaranya.

Selepas membaca cerita itu, dibandingkan dengan cerita Balkis, aku tertanya-tanya sendiri....adakah seorang isteri pemimpin sekarang yang berhati semulia itu? Siap pindah duit ke akaun pertubuhan lain adalah. Mencari isteri sebaik isteri khalifah Uthman pun sudah susah, apatah lagi mencari pemimpin seadil dan saksama seperti khalifah Uthman itu sendiri. Huhu.

Bank Suruh Berhutang!

Sejak kebelakangan ini, aku dihujani dengan panggilan telefon dari banyak pihak yang mendakwa mereka dari sekian-sekian bank menawarkan aku pinjaman peribadi. Hari ini bank cap kambeng, esoknya bank cap kepala unta dan banyak lagi.

Sudahnya apabila menjawab telefon, aku akan menjawab dengan nada sedikit tidak senang, saya tidak memerlukan duit pendahuluan untuk apa-apa tujuan sekalipun.

Cuma setelah 3-4kali telefon aku berbunyi dengan pemanggil mempunyai niat untuk mempengaruhi aku untuk membuat hutang, ada dua tiga perkara yang berlegar difikiran. Tapi yang utamanya ialah

DARI MANA MEREKA MENDAPATKAN NOMBOR TELEFON DAN, NAMA PENUH SERTA MAKLUMAT PERIBADI AKU? SIAPA? BANK MANA? PIHAK MANA? YANG MENJUAL MAKLUMAT PERIBADI AKU KEPADA ORANG-ORANG YANG MENDAKWA MEREKA DARI BANK ITU DAN INI?

Apabila dah banyak-banyak kali di telefon, eh terpengaruh juga minda untuk membuat hutang. Janganlah aku terpengaruh. FUh kiri fuh kanan, baca jampi sikit.

Kalau dulu penuh dengan panggilan nak menjual barang atau melancong kononnya dengan syarat bagi nombor kad pengenalan dan nombor kad kredit untuk pengesahan, sekarang lebih menakutkan. Mereka sudah ada semua informasi itu, mereka menawarkan aku untuk berhutang? huhuhuh..

Aku tidak memerlukan hutang baru, hutang kereta aku pun lagi dua tahun nak selesai. Aku ingin merasa hidup bebas hutang ok? Maka banyaklah duit aku boleh katak joli nanti.