Tuesday, April 01, 2008

Yang Baik Jangan Di Ubah


Imej boleh dibesarkan dengan menklik pada gambar.


Berikutan entry semalam mengenai suratkhabar semalam yang mencadangkan farmasi dan klinik diasingkan menjadi seperti negara lain, hari ini terbaca dalam ruangan reaksi di NST. Rupanya ramai lagi yang tidak dapat menerima akan cadangan super duper tak kena tempat ini.

Malaysia suka meniru orang lain sedangkan sistem sendirik sudah jauh lebih baik dari sistem yang diguna pakai di negara orang lain. Tertarik dengan pandangan Doktor Azwan di entry sebelum ini, mungkin akan ada banyak klinik dan farmasi yang akan marak dibakar jika cadangan ini dilaksanakan. Hehe. Betul, orang dah sakit tak ada mood nak shopping ubat ke sana sini.

Banyak lagi benda lain yang boleh diubah, tidak usah mengubah sesuatu yang sedia bagus. Agaknya rakyat negara lain pun suka dengan sistem kita. Seorang expatriate di pejabat aku dari US mendapat flu sewaktu cuti Krismas di negaranya. Dek kerana dua sistem ini, beliau berjaya menghabiskan duit medical benefit yang pejabat peruntukkan iaitu RM1000 setahun hanya untuk satu kali sakit. Sebab itulah orang US tidak gemar ke klinik walaupun berada di Malaysia kerana mereka terasa phobia dengan kos perubatan yang mahal di negara mereka. Dan sebab itulah juga orang US di pejabat aku berjuang habis-habisan untuk mengubah admin and finance manual untuk mendapatkan cuti sakit tanpa Sijil Cuti Sakit dari klinik / hospital kerana mereka merasa kalau sehari sakit tidak perlu ke klinik. Hanya perlu berehat di rumah.

Dari satu segi lain yang bagus jika cadangan ini dilaksanakan ialah tentunya permintaan terhadap khidmat bomoh tradisional di Malaysia akan meningkat berkali ganda kerana bagi yang tidak mampu membayar kos dua tempat, bomoh merupakan alternatif. Alternatif kepada farmasi ialah air jampi bomoh. Mungkin akan ada sekolah sekolah pembomohan tumbuh bagai cendawan bagi memberi alternatif perubatan lebih murah.

PS: Kita tidak akan bergelar negara maju hanya kerana perlaksanaan membezakan antara klinik dan farmasi. Ingatkan lepas pilihanraya harga petrol naik dahulu, rupanya harga kesihatan yang lebih mendapat tempat. Huh

Posted by Picasa

0 comments: