Saturday, April 26, 2008

Tali Pinggang Belakang Yang eee Terbelit

Mula-mula baca dulu berita kat bawah ni.

Sumber berita:
Berita Harian

Penumpang boleh disaman
Oleh Haika Khazi

PUTRAJAYA: Penumpang di tempat duduk belakang kenderaan yang tidak memakai tali pinggang keledar akan disaman mulai September ini, tiga bulan selepas tempoh pengenalan penguatkuasaan undang-undang baru itu mulai Jun ini tamat. Ketua Pengarah Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR), Datuk Suret Singh, berkata polis dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) bertanggungjawab mengeluarkan saman terhadap mereka yang didapati melanggar peraturan berkenaan.

Beliau berkata, dalam tempoh tiga bulan pertama undang-undang itu dikuatkuasakan, penumpang di tempat duduk belakang kenderaan yang tidak memakai tali pinggang keledar akan hanya diberi nasihat dan amaran.

Selepas tempoh pengenalan itu berakhir, kita akan mengenakan saman kepada mereka yang tidak mematuhi peraturan berkenaan, tetapi kadarnya belum ditetapkan kerana masih pada peringkat rundingan," katanya pada sidang media, di sini semalam.

Suret berkata, penguatkuasaan peraturan pemakaian tali pinggang keledar itu membabitkan kenderaan yang dikeluarkan selepas 1 Januari 1995 dan bagi kenderaan yang tidak mempunyai alat itu, pemiliknya diberi tempoh tiga tahun untuk berbuat demikian.

Bagaimanapun, katanya, peraturan baru itu tidak tertakluk kepada kenderaan yang dikeluarkan sebelum 1 Januari 1995 dan kereta Perodua Kancil serta Kenari yang dikeluarkan pada pertengahan 1998 hingga 2004

Beliau berkata, walaupun kenderaan berkenaan dikecualikan daripada penguatkuasaan undang-undang, pemiliknya tetap digalakkan memasang tali pinggang keledar atas sebab keselamatan.

Mengenai penumpang keempat dalam sesebuah kenderaan, Suret berkata tindakan saman tidak boleh dikenakan kerana hanya ada dua set tali pinggang keledar disediakan di bahagian tempat duduk belakang.

Tapi berita di atas ini turut berbelit seperti aku nampak tiga mesej sesekali macam dua mesej sahaja.

1. Kenderaan sebelum Jan 1995 dan kancil serta kenari tahun 1998 - 2004 tidak akan dikenakan saman

2. Kereta-kereta lain akan berkuat kuasa Setember ini.

3. Kereta yang belum ada tali pinggang keledar belakang, diberi masa sehingga tiga tahun. (Yang rasanya ialah kategori satu itu).

Sebagai pemilik kancil tahun 2003, aku mengucapkan selamat kena saman kepada kereta-kereta lain yang sudah memiliki tali pinggang belakang. Ahaks.

TETAPI, kenapakah peraturan ini hendak dilaksanakan dalam tempoh terdekat? Apa salahnya bagi masa tiga tahun untuk semua kenderaan, tidak kira samada mereka ada atau tidak tali pinggang keledar belakang? Tiga tahun untuk mendidik dan membiasakan diri, rasanya tidak keterlaluan permintaan itu berbanding berpuluh tahun kita tidak mempunyai peraturan itu langsung.

Kadar samannya belum pun ditentukan, implikasinya sudah dikuatkuasakan. Pening lah makcik kiah macam ni. Malah lebih memeningkan sekiranya, polis trafik tahan, patutkah cik kiah bagi jawapan..kak kiah pandu kereta tahun 2003. Tidak tertakluk kepada peraturan. Apakah polis trafik akan mendengar dan menerima jawapan cik kiah?

1 comments:

Anonymous said...

Sabo je cik kiah....