Monday, March 31, 2008

Mungkin Kita Mati di Tengah Jalan

Membaca berita di muka surat hadapan hari ini membuatkan aku rasa macam nak pelangkong sahaja sesiapa yang buat cadangan agar sistem perubatan negara diubah. Diubah menjadi seperti India, Philipina dan negara-negara lain.

Cadangannya begini: Klinik dan Farmasi di asingkan. Tugas doktor di klinik memeriksa dan memberi prescription ubatan. Tugas farmasi adalah membekalkan ubat seperti yang di perjelaskan di dalam prescription yang diberikan oleh doktor.

Apakah ini? Apabila kita sakit, kita ke klinik. Setelah berjumpa doktor..kita kena berlari membawa prescription itu ke Farmasi untuk membeli ubat. Empat kos nyata terbabit. Kos jumpa doktor, Kos pengangkutan ke dua tempat, Kos beli ubat di Farmasi. Farmasi tidak selalunya berada disebelah klinik ok? dan Kos Masa

Menurut temuramah itu berkata, negara lain sudah mengamalkannya, kenapa tidak kita? Memberi lebih peluang pekerjaan dan sebagainya. Hoh, kalau yang tak praktikal begitu nak sangatlah diamalkan. Kalau bab-bab kebebasan media dan sebagainya, tak pula nak diamalkan.

Bayangkan, jika sistem ini diamalkan...bagi yang tengah kecemasan..berlari ke klinik untuk diperiksa...semasa berlari untuk dapatkan ubat di farmasi..sudah meninggal dunia di tengah jalan. Lambat sangat. Bayangkan pula apabila farmasi pertama yang dituju kehabisan ubat, perlu pula berlari ke farmasi ke dua dan seterusnya. Membuang masa betul.

Kita juga tengok dalam banyak drama Hindustan, pelakon yang pura-pura miskin itu tidak mampu membeli ubat di farmasi selepas di prescript oleh doktor. Begitukah yang kita mahu terjadi kepada pesakit-pesakit yang ketiadaan duit di Malaysia?

Mungkin ada orang akan setuju dengan pengasingan ini. Tetapi tidak aku! (Walaupun aku dah hampir tiga tahun tak demam)

Apa Salah Blog dan Blogger? (Part 2)

Dalam masa satu hari, Berita Harian (hari minggu dikenali sebagai Berita Minggu) menyiarkan dua bentuk kutukan kepada blog dan blogger. Artikel pertama sudah aku sebutkan dalam siri pertama. Ini adalah siri ke dua. Blog hatred?

Dalam ilustrasi dibawah, blog digambarkan sebagai tempat menabur fitnah. Tempat seseorang tanpa nama berusaha menjatuhkan orang lain dengan niat paling jahat dan busuk dalam hatinya. Senang cakap, apakah pernah pelukis kartun ini mendengar peribahasa 'tiada angin manakan pokok bergoyang?' Mungkin juga beruk di atas pokok yang mengoyangkannya.

Banyaklah cantik blog tempat menyebar fitnah. Kalau hendak belajar maksud fitnah, ada baiknya menonton filem pendek 15minit yang dihasilkan oleh seorang ahli politik Belanda bertajuk Fitna itu.. Itu barulah sebetul-betul fitnah namanya! Salahkah blog dan blogger mempersoalkan apa yang sebenarnya berlaku dikalangan pemimpin mereka?

Huh. Aku gelarkan diri aku sebagai anti anti blog (Anti kepada yang anti blog). Hahaha.



Posted by Picasa

Heliza: Mangsa Keadaan atau Mangsa Fesyen?

Sewaktu menonton Anugerah Bintang Popular sebentar tadi, sewaktu tiba giliran Mawi dan Heliza membuat persembahan.. reaksi pertama aku sewaktu melihat baju yang dipakai oleh Heliza ialah... badut manakah yang terlepas ini? Sempat aku sms kawan-kawan dan akhirnya sessi gelak ketawa bermula.

Ingatkan aku seorang yang rasa Heliza sudah berubah profession menjadi badut sarkas rupanya bukan aku seorang. Penuh forumner di bilik gossip cari.com.my turut mempunyai pandangan yang sama. Apalah malang nasib Heliza kerana terpaksa memakai pakaian sedemikian.

Seperti mana Ina Naim masih dalam kenangan aku kerana pakai bunga besar di telinga, begitulah juga akan aku kenang si Heliza ini (maaf ya orang sekampung!). Peminat Heliza jangan marah aku, marah designer baju dia. Ala-ala nak sabotaj gitu. Dengan seluar robol-robol dengan baju biru ala-ala kot hujan... adeh kesian Heliza.

Image Hosted by ImageShack.us


Gambar besar disini

Update:
Permintaan Anon, nak tengok gambar baju cicak pokadot yang Heliza pakai masa Finale AF 5

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us

Sunday, March 30, 2008

Apa Salah Blog dan Blogger? (Part 1)

Merujuk kepada satu artikel di Berita Minggu 30 Mac 2008 yang bertajuk 'Laman blog sekat maklumat sahih', aku quotekan sedikit yang ditulis di dalam artikel tersebut

JOHOR BAHRU: Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin membidas pengendali laman blog di negara ini kerana menyekat pengaliran maklumat sahih dan tepat yang ingin disalurkan kerajaan bagi menjawab semua tohmahan disiarkan dalam blog mereka.

Sehubungan itu, beliau mencabar pengendali laman blog supaya berani memberi ruang yang sama kepada pelawat mereka dan kerajaan untuk membuat ulasan bahan atau laporan yang disiarkan dalam blog.

"Saya ingin cabar pengendali laman blog supaya berani semuka untuk menegakkan kebenaran dan bukannya hanya menyiarkan ulasan atau komen sebelah pihak. Kita sudah cuba menghantar ulasan isu tertentu, tetapi bila kita masuk laman blog berkenaan, kita lihat jawapan yang kita hantar mereka tidak siarkan.

"Sebaliknya, mereka hanya menyiarkan komen yang mengutuk serta memfitnah kerajaan sehingga perkara yang tidak benar jika disiarkan berkali-kali dalam tempoh yang agak lama akan mempengaruhi pembaca terutama golongan muda,' katanya.

Ada banyak auta lawak dalam kenyataan di atas. Banyak sangat. Sampai tak tahu dimana harus aku mulakan untuk menepis kelawakan tahan babun kampung Dusun ini.

1. Pengendali laman blog menyekat pengaliran maklumat sahih.
- Bagaimana dengan televisyen, radio, surat khabar arus perdana? Bukankah mereka turut memainkan peranan yang sama. Menyekat pengaliran maklumat sahih dan hanya memaparkan apa yang baik untuk sebelah pihak sahaja. Jika ada sesuatu isu yang bergolak diantara dua parti (BN vs Pembangkang), 20 minit diperuntukkan untuk pihak BN, 2 saat diperuntukkan kepada parti pembangkang. Inikah contoh pengaliran maklumat sahih yang Datuk Seri maksudkan?

Jangan bercakap soal keadilan di internet dan blog menyekat maklumat sahih, kerana kami belajar dari apa yang kami lihat dan baca setiap hari dari kecil. Media arus perdana mengambil sikap serupa.

2. Mencabar pengendali blog untuk memberi ruang yang sama rata.
- Cabaran tiada makna. Berkali-kali parti pembangkang mencabar media arus perdana diberi ruang sama rata, adakah mereka mendengarnya? Adakah pernah kita saksikan Paklah dan Anwar Ibrahim berentap di dalam satu debat terbuka di TV? Tidak..tidak mungkin.

3. Saya ingin cabar pengendali laman blog supaya berani semuka untuk menegakkan kebenaran dan bukannya hanya menyiarkan ulasan atau komen sebelah pihak.
- Kenapa hanya ada komen sebelah pihak? Hahahah. Kerana ramai dari barisan yang ada sekarang tidak tahu menggunakan internet pun. Jadi tiada komen dari sebelah pihak yang lain. Apabila sudah kalah pilihanraya barulah belajar-belajar hendak buka url www.blogger.com dan mendaftarkan diri.

3. Kita sudah cuba menghantar ulasan isu tertentu, tetapi bila kita masuk laman blog berkenaan, kita lihat jawapan yang kita hantar mereka tidak siarkan.
- Oh betul ke? betul ke???? Selalunya yang berlaku adalah apabila cybertroopers yang singkat akal melayari blog orang, mereka meninggalkan ulasan tanpa fakta seterusnya dibidas kembali oleh pembaca lain. Bukan tidak disiarkan. Dan cybertroopers ini akhirnya kehabisan idea lantas tidak lagi berkunjung ke blog yang masih menunggu ulasan panjang daripadanya.

Oh siapa kita? Datuk Seri kah?

Untuk pengetahuan Datuk Seri, blog adalah ruang expresi diri kebanyakan pengguna internet. Kebanyakkan blog adalah milik persendirian dan pandangan mereka berbentuk personal (walaupun berblog politik, ekonomi dan sosial dan serta masakan dan resepi sekalipun). Tidak dipengaruhi oleh mana-mana kuasa besar, samada untuk mendapatkan tender dari kerajaan atau mendapat sejumlah wang hasil dari tulisan mengampu dan mengipas kuasa besar.

Jangan bermusuh dan terus memburukkan bloggers. Setip hari beribu blog baru muncul, takut nanti tak mampu pula media arus perdana bersaing dengan blog blog percuma ini.

Apabila Syaitan Beraja Di Hati

Sewaktu makan malam bersama seorang kawan yang baru membeli telefon Sony Ericsson, kebetulan siaran televisyen di kedai makan tersebut menyiarkan berita mengenai bayi yang dibuang berhampiran Sogo Kuala Lumpur. Sedih pun iya, tetapi sebab jauh dari televisyen dan tidak dapat mendengar dengan jelas, berita itu kurang terkesan di hati aku.

Hari ini, aku melayari laman forum yang hari-hari aku layan iaitu www.kcarlife.com. Ada yang menghantar gambar bayi berkenaan masih di dalam plastik Mydin. Astaga, serta merta hati aku jadi sayu. Apakah ini? Kucing mati pun kita sediakan kubur, apatah lagi manusia?

Nampaknya kita perlu ayat ' kau jahat seperti binatang' atau segalanya yang kita bandingkan dengan binatang kerana manusia hari ini lebih jahat dari binatang. Apalah malang, apalah dosa bayi kecil ini begitu tersiksa sehingga matinya begitu hina di buang ke dalam tong sampah?

Beberapa minggu lepas, sewaktu mendengar berita di Radio 24, aku juga menitiskan air mata akibat tidak mampu menahan sebak. Seorang bayi ditemui di belakang sebuah restoren dalam keadaan remuk dipercayai di gilis dengan kereta. Mengikut berita, bayi berkenaan mungkin ditinggalkan oleh makhluk tak bertanggungjawab berhampiran tong sampah. Dan mungkin secara tidak sengaja di gilis oleh kereta yang melalui jalan belakang itu. Oh sengsara hidupnya yang tidak sampai 4-5hari itu.

Apabila kejahilan menguasai diri, seks bebas berlaku di sana sini dan pelakunya dengan bangga bercerita dengan kehebatan mereka mendapatkan mana-mana yang disukai untuk menjadi teman tidur semalaman maka bertambahlah gejala sosial. Nafsu dijadikan perkara utama untuk dilampiaskan, perkataan dosa punya hanya mempunyai pengertian kecil. Di ucapkan sambil gelak ketawa tanpa ada sekelumit perasaan takut dan bersalah kepada Pencipta kita...bertambahlah lagi kes-kes begini.

Sama-sama kita tangisi siksaan si anak kecil ini.
Image Hosted by ImageShack.us

Wednesday, March 26, 2008

Kerana 26,000...

Punyalah sibuk TV3 gembar gemburkan pasal Kedah beri tiket menonton perlawanan bola percuma. Penuh pula drama mengatakan Kerajaan Negeri perlu membayar kepada Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), sambil menemuramah bapa kemajuan beruk Malaysia mengatakan ketidakwajaran tiket percuma itu kerana menyebabkan kesesakan luar biasa di luar stadium.

Tadi aku dengan tekunnya mendengar berita. Nak juga aku tahu berapa ratus ribu sebenarnya yang perlu Kerajaan Negeri Kedah bayar kepada FAM. Nah, RM26,000 sahaja. Kerana 26k itu berita mengembar gemburkan seolah-olah Kerajaan Negeri Kedah sangatlah bodoh kerana memberi tiket percuma dan sudah rugi berjuta-juta limau.

Kerana 26,000 itu juga berita tiket tak cukup mendapat liputan meluas dan berjaya menduduki tangga pertama mengalahkan krisis dan kemelut politik UMNO di Terengganu. Malam ini, sewaktu kisah 26,000 masih disebut-sebut, berita mengenai kemelut politik UMNO di Terengganu langsung tidak masuk berita. Apa sudah jadi dengan jawatan Menteri Besar Terengganu? Dengar khabar....Paklah menurut kata Sultan Mizan.

Masih menunggu 22 ADUN BN Terengganu meletak jawatan. Ugut-ugut ayam tak macho lah bang.;)

Internet Served a Painful Lesson



Ayat paling aku suka:
“We thought that the newspapers, the print media, the television were important but young people were looking at text messages and blogs”

Haha, sudah tentu yang tersebut di atas itu penting, tetapi kerana kepentingannya sudah diubah arah bukan lagi sumber mendapat maklumat mesra, tepat betul memaksa rakyat beralih sumber untuk mencari berita. Sekarang kalau nak tengok drama bolehlah tengok TV, kalau nak tengok berita...tengok boleh...nak percaya kena bandingkan dulu dengan suara kat internet.

Internet bukan seratus peratus punca rakyat tidak memangkah BN, (ia salah satu sebab, tapi bukan semuanya disebabkan internet). Banyak sebab lain, janji tidak dikota, menantu kepada Perdana Menteri yang lebih sudu dari kuah, lebih udang dari mi, kenaikan harga minyak, bekalan gula dan minyak tiba-tiba hilang dari pasaran, kenaikan harga barang keperluan yang lain, Antatuya, VK Lingam etc

Mujur juga ada internet, sekurang-kurangnya ada juga tempat parti lain berkempen. (Walaupun cubaan BN berkempen di Yahoo site mendapat kutukan hangat). Haha

Tertarik dengan satu komen di Malaysia today yang berbunyi:
BTW, the only reason to say the above by BN is that the Internet CANNOT be muzzled as it crosses boundaries and countries .... where NEP and ISA are just 3 alphabets.

Posted by Picasa

Tuesday, March 25, 2008

Bila Paklah nak Pecat MB Terengganu?

Bukan apa, semalam beriya-iya ugut, nak juga aku tunggu sampai ke episod pemecatan. Yang sangat aku ragu. Ugut je lebih. Kalau pecat betul, maknanya dah mengingkari keputusan MPPR yang berhendak orang itu menjadi ketua pemerintah negeri Terengganu. Paklah dalam satu ditemuramah oleh TV lebih RTM dari RTM pula mengatakan pihak istana tidak sepatutnya memberi jawatan tersebut selain dari yang telah dipilih oleh pemimpin tertinggi parti, selain dari yang menerima watikah perlantikan dari Paklah. Betul ke nak pecat ni? Aku tunggu, aku tunggu.

Yang ADUN-ADUN yang mengugut nak letak jawatan sekiranya Ahmad Said di pilih juga menjadi Menteri Besar tu pula, kenapa tak letak jawatan lagi? Bukankah Ahmad Said sudah diarahkan masuk ke pejabat pada hari ini? Letaklah letaklah letaklah jawatan itu. Mahu ada pilihanraya negeri yang berkesudahan satu lagi negeri mungkin jatuh ke tangan parti pembangkang. Nak juga tengok sampai takat mana orang-orang Terengganu spesis tak sedar diri ini begitu taksub pada parti politik sampai sanggup jadi penderhaka Sultan.

Ramai orang tergelak, kelakar, yang terguling pun ramai. Apa ke jadah berebut jawatan? Kalau di Perak logiklah juga kerana itu kerajaan campuran dan DAP menang lebih banyak kerusi dari PKR dan PAS. Tapi kisah di Terengganu seolah-olah menonton Spongebob Squarepants yang tidak berotak. Entah apa yang hendak direbutkan apabila masing-masing yang dilantik atau yang tidak dilantik adalah dari parti yang sama?

Mana ayat berkhidmat untuk rakyat tu? Bukankah parti dipilih untuk berkhidmat untuk rakyat? Ini tak sudah-sudah berkelahi pasal perebutan kuasa. Rasa nak tembak mati je semua pemimpin tidak sedar diri sebab utama kenapa rakyat memilih mereka. YB ke YAB tak payah nak dihormati. B bukan berhormat semata-mata, B juga mewakili BERKHIDMAT. Kalau gegar lebih, kerja tak jalan, baik tak payah nyibuk merusuh serah memorandum bagai kat pasar istana. Damn I hate BN conflict so much now.

Kita tunggu;
1. Paklah punya ugutan hendak memecat Ahmad Said.
2. Semua ADUN BN Terengganu hendak letak jawatan sekiranya Ahmad Said menjadi Menteri Besar
3. Rakyat Terengganu mengamuk bakar semua rumah pemimpin parti politik yang poyo. (Haha!)

Bahasa Melayu VS English

Semalam, sewaktu aku hendak mendepositkan cek bayaran bil Tenaga Nasional di mesin deposit cek Public Bank, aku mengalami satu masalah. Di sini aku perjelaskan:

1. Tekan skrin
2. Pilihan Bahasa – aku pilih Bahasa Melayu
3. Urusan – aku pilih Bayaran Bil
4. Keluar senarai bil, ASTRO MAXIS ETC – Aku pilih TENAGA
5. Kemudian arahan di skrin menyuruh aku memasukkan bil Tenaga Nasional itu untuk di imbas atau key in manual maklumat – Aku masukkan bil untuk di imbas
6. ‘Masukkan jumlah cek' – Aku tekan 1 eh tapi ada jadi 0.01 pula jadinya di skrin. Apakah ini? Aku tekan cancel.

Aku mula dari awal sekali lagi

1. Tekan skrin
2. Pilihan Bahasa – Aku pilih English
3. Urusan – aku pilih Bill Payment
4. Keluar senarai bil – ASTRO MAXIS ETC – Aku pilih TENAGA
5. Kemudian arahan di skrin menyuruh aku memasukkan bil Tenaga Nasional itu untuk di imbas atau key in manual maklumat – Aku masukkan bil untuk di imbas
6. ‘Please key in the cheque amount’ – Nah sekarang baru aku faham, dia suruh aku masukkan jumlah bayaran yang tertera di cek. Bukan suruh masukkan jumlah berapa banyak cek yang aku ada. Cik porrah betul.

Kesimpulan, Jumlah Cek dalam bahasa Melayu tidak sama maksudnya dengan Cheque Amount dalam Bahasa Inggeris. Jumlah cek bermaksud berapa banyak cek yang hendak dimasukkan. Harapnya Public Bank boleh mencari ayat yang lebih sesuai. Mungkin boleh guna, ‘Masukkan jumlah bayaran’ atau sesuatu yang lain. Pening Ahkak tau.

Monday, March 24, 2008

Bola Sepak Utara vs Kemelut Ombak Di Timur

Nota pensyarah:
Kuiz ini mewakili 30% dari carrymark untuk final exam. Sila jawab dengan teliti. ;)

Soalan kuiz kita hari ini:
Adakah isu tak cukup tiket untuk menonton bola sepak di Kedah akibat tiket percuma adalah lebih penting dari kemelut perderhakaan segelintir pemimpin di Terengganu?

Jawapan saya:
Nampak benar agenda TV3 sebagai stesen TV lebih RTM dari RTM apabila tak sudah - sudah cuba mencari kesalahan demi kesalahan negeri yang diperintah oleh parti pembangkang melebihi kredibiliti menunaikan tanggungjawab melaporkan yang benar. Ya betul, ramai peminat bola sepak di Kedah kecewa apabila tiket percuma yang dijanjikan rupanya sudah habis. Common sense ok, sapa cepat dia dapat. Usahkan tiket percuma, sapu tangan percuma pun berunsurkan faktor ini. Stadium bola sepak bukan boleh membesar mengikut berapa ramai yang hadir. Usahkan tidak berbayar, masa tiket bola sepak perlu dibeli dulu pun, tiket memang sold out. Jadi apa yang perlu dikecohkan oleh TV3 seolah-olah dia pula yang tidak dapat menonton perlawanan itu secara percuma???

Ikutkan berita sukan pukul 8.45, malam ni berita sukan dah jadi berita utama pula. Tak tahu sejak bila, isu ketiadaan tiket hendak menonton bola menjadi masalah negara! Dan juga, bagi yang tidak dapat masuk, skrin super duper besar di sediakan di luar stadium. (Yang ini tak ada pula dalam sessi laporan TV3 itu, huh!)

Apakah isu ini lebih besar dan lebih memalukan negara berbanding dengan isu kemelut perebutan kuasa di Terengganu? Mana perginya sifat aggresif TV3 apabila berhadapan dgn situasi di Terengganu? TV3 yang sama yang tak sudah-sudah melaporkan penderhakaan pemimpim pembangkang sewaktu kemelut di Perak? Kenapa sekarang, apabila isu yang sama timbul di negeri dibawah pimpinan BN, maka TV3 buat-buat tak nampak seterusnya pergi melaporkan sesuatu yang tidak perlu timbul pun.

Kemudian TV3 dalam laporannya yang aku rasa amat tidak professional, memberitahu tentang satu kontrak bernilai RM500,000 juta diantara seorang jutawan Qatar dan syarikat BDB (Nama syarikat: Bumi apatah). semata-mata kerana negeri Kedah kini dalam pentadbiran yang tidak sama dengan kerajaan Pusat. Hello, aku pun boleh bacakan berita, seorang jutawan Britain menawarkan kontrak bernilai 5billion pound sterling kepada syarikat kakikambeng Sdn Bhd tetapi menarik balik kontrak berkenaan akibat pergolakkan di Terengganu. Tidak bukti sahih, tiada sessi temuramah. Hanya tunjuk gambar bangunan sahaja, entahkan betul entahkan melawak.

Utusan Malaysia, Tak Boleh Percaya

Memang satu sen tak boleh pakai. Terutamanya pada hari yang sama iaitu hari ini, keluar dua versi cerita (bukan berita) mengenai tindakan ADUN-ADUN UMNO di Terengganu. Cerita dua versi ini yang kesimpulannya berbeza sama sekali termuat dalam satu suratkhabar? Bagaimana mereka bekerja?

Sumber 1: Disini


Sumber 2:
Disini


Ironinya kalau betul sokong, ADUN mana yang sampai pergi menyerahkan memorandum kepada Istana Negeri? Adeh...maafkan kepeningan aku.


Awas! Ombak Besar Di Bandaraya Warisan Pesisir Air

Drama. Drama. Drama. Malu betul aku jadi orang Terengganu sejak habis pilihanraya ini. Ingatkan episod drama perebutan dan percaturan hanya melanda Perak dan Pulau Pinang, akhirnya yang paling berdrama adalah Terengganu. Negeri yang kaya minyak sagu..eh minyak petroleum itu menjadi episod drama paling tragis. Drama perebutan kuasa sesama satu parti. Oh...sungguh sungguh berdrama.

Dari seawal selesainya pilihanraya, sudah timbul cakap-cakap drama ini apabila disuarakan Idris Jusoh tidak mendapat pekenan Sultan Terengganu untuk kembali menjadi Menteri Besar. Pada penggal pertamanya dahulu pun sudah nampak tanda-tandanya. Tapi untuk penggal ke dua, retaknya bagai sudah sampai masa untuk pecah.

Nah apabila sekarang diumumkan penerima watikah perlantikan untuk menjadi Menteri Besar ialah ADUN Kijal maka tiba-tiba sahaja meraung-raung ADUN-ADUN yang lain. Berdemonstrasi membawa sepanduk bagai. Kalau sehari sebelum pilihanraya, tv melaporkan penyokong Pas membaling batu kepada Bas Pengundi Hantu, kali ini yang berdemonstrasi adalah parti UMNO pula(tapi lebih kurang 100 orang sahaja), membawa sepanduk dan menolak calon selain Abe Derih.

Bukan hanya ADUN, peguam negara, Perdana Menteri, akhbar-akhbar arus perdana menteri juga turut menyalak-nyalak. Akhbar yang sama mengatakan Lim Kit Siang menderhaka kepada Sultan kini menjadi medium penderhakaan paling dasyat.

Petikan Utusan Malaysia hari ini:
Memandangkan institusi raja di Malaysia kini diasaskan pada institusi Raja Berperlembagaan seperti yang diamalkan di Wesminster, London, maka apa yang berlaku kepada institusi ini di United Kingdom (UK) adalah amat relevan untuk dihayati.

Dalam sejarah Raja Berperlembagaan di UK, tidak pernah berlaku sebarang pelantikan yang dibuat oleh parti yang menang dalam pilihan raya dinafikan oleh raja, baik bergelar king mahupun queen. Raja Berperlembagaan di UK telah banyak melalui pengalaman yang luas dalam sejarah.

Tidak segan silu memerli Sultan Terengganu secara terbuka dan biadap. Mana pergi kata-kata penderhakaan kepada Lim Kit Siang? Paklah dan Najib serta anggota BN yang lain pula tidak segan silu juga mengugut untuk memecat ADUN Kijal itu sekiranya beliau hadir untuk mengangkat sumpah menteri besar pada hari ini, yang beliau tidak jadi hadiri mengikut sumber Malaysia Kini. Oh drama drama. Lebih drama dari drama Korea.

Dan sebaik diumumkan pilihan Istana Terengganu itu, maka beraraklah ADUN-ADUN lain menyatakan sokongan padu mereka kepada BEKAS BAKAL MENTERI BESAR Terengganu iaitu Idris Jusoh. Siap tandatangan tidak percaya kepada ADUN Kijal itu. Serta juga melaporkan kepada BPR tentang kes kes rasuahnya yang lalu. Aduh, aku teringat kata-kata Paklah sebelum bermulanya penamaan calon untuk barisan nasional (barisan Panasonic bak kata sebol dan barisan Pensonic buatan Malaysia bak kata Zuhairy), yang calon-calon BN kali ini sudah ditapis dan dihantar kepada BPR untuk siasatan. Kalau rekod bersih baru diambil jadi calon. Jadi ada tiga kesimpulan berbeza dalam kes ini

1. Paklah buat statement tidak betul, tiada nama calon di hantar untuk disemak oleh BPR.
2. BPR tak buat kerja, semua nama yang dihantar dikatakan bersih.
3. ADUN-ADUN Terengganu buat cerita sebab sokongan mereka kepada Idris Jusoh.

Kelakar juga apabila melihat temuramah dengan Setiusaha Perhubungan UMNO Negeri Terengganu yang begitu bersungguh-sungguh menunjukkan sokongan kepada Idris, tetapi dalam satu temuramah lain berita dengan Idris Jusoh, beliau berkata...kalau dah tak dipilih nak buat macammana? Macam tak kisah sesiapa pun dipilih untuk menjadi Menteri besar, Kononnya rakyat dan pemimpin lainlah yang beriya hendak dia kembali memerintah. Two face betul. Siapa berjuang untuk siapa ini?

Kenapa pula pihak atasan Parti UMNO begitu bersungguh-sungguh tidak mahukan calon lain selain Idris untuk menjadi MB? Bukankah semua dari parti yang sama? Ideologi politik yang sama? Apa yang tidak kena sehingga perlu membuat rusuhan dan sepanduk ‘Kami Mahu Idris, Natang?’ Natang mana? Mu gak eh...banyok cakap. Dok mikir dulu.

Kenapa Paklah dan Najib juga bagai tidak dapat menerima hakikat dan suka suki nak campur tangan pemilihan MB negeri Terengganu? Ada apa-apa rahsia ke yang disembunyikan bersama dengan Idris Jusoh? Apakah salah satu faktornya ialah duit minyak itu? Nak bawa lari untuk membina sebuah lagi istana di negara orang?

Dengan pemecatan ADUN Kijal itu, kini kemelut drama Menteri Besar Terengganu nampaknya belum selesai. Popularnya negeri aku! Aku tidak kenal seorang pun dari ADUN di Terengganu, tetapi serasanya.. bila sudah dapat kuasa, semua gelap mata. Menderhaka kepada Sultan pun tidak mengapa, asalkan akhirnya kuasa berada di dalam gengaman.

ADUN Kijal dikatakan tidak mendapat sokongan ADUN-ADUN lain, Idris Jusoh pula mendapat sokongan 21 ADUN lain tetapi tidak mendapat pekenan Istana. Daripada mereka bertikam sampai mati disitu, ada baiknya kalau 22 ADUN lain termasuk Idris Jusoh itu memilih calon lain untuk dipersembahkan kepada Istana. (Walaupun dengar cerita 6 nama calon sudah ditolak).

Alahai..dengan tiadanya Idris Jusoh jadi Menteri Besar, projek Jertih Souq mungkin tergendala. Hahaha. Mungkinkah selepas WPI, Bandaraya Pesisir Air pula yang bakal tergadai kepada Singapura?

Mungkin ADUN Kijal tidak bagus, mungkin dia samseng kampung dusun yang terkenal, TETAPI siapakah yang awalnya mencalonkan BELIAU untuk bertanding pilihanraya mewakili kawasan KIJAL itu? UMNO bukan? Jadi rentak tari sekarang, dengan semua ADUN kononnya tidak bersetuju dengan pilihan Istana seperti badut sarkas. Kesian sungguh ambe melihatnya. Alahai Ganuku. Terasa nak cabut sticker penyu di cermin belakang kereta dan perkataan Terengganu di cermin depan kereta aku. Malulah I.

Friday, March 21, 2008

Isytihar Harta Selepas?

Sebelum memulakan tugas dalam barisan kabinet, mereka perlu mengiystiharkan harta masing-masing terlebih dahulu. Bagaimana dengan yang meminta agar barisan menteri kabinet mengistiharkan harta itu? Adalah beliau tidak perlu mengistiharkan hartanya?

Pelik juga, sewaktu nak jadi menteri kabinet perlu mengistiharkan harta. Apabila di tolak dari kabinet tidak pula perlu istihar harta? (Waktu Masuk = Declare, Waktu disepak keluar = Bawa harta banyak pun takde siapa orang tahu).

Menteri-menteri lama yang tidak diambil kembali, patut juga mengistiharkan harta mereka. Entah berapa billion sudah mereka dapat semenjak memegang jawatan – jawatan penting. Buat perbandingan, wajarkah peratusan pendapatan bertambah itu?

Sepatutnya bukan sahaja menteri, seluruh keluarga mereka pun harus mengistiharkan harta. Begitu juga dengan Perdana Menteri dan seluruh anak keluarganya. Barulah nanti tidak ada menteri yang menjawab mereka membawa ke Australia berjuta-juta Dollar dengan alasan tidak tahu berbahasa Inggeris dan balik ke Malaysia sambil menafikan yang itu wang miliknya. Itu milik abangnya si businessman. Kenapa Menteri Kabinet sahaja yang perlu mengistiharkan harta? Apa pemimpin paling tinggi kebal ke?

Bak kata Tan Sri Aishah Gani, generasi masa kini tidak bijak memilih pemimpin (berikutan kekalahan BN di banyak tempat), mungkin kita boleh lihat secara terbaliknya, pemimpin sekarang tidak bijak berbanding pemimpin dahulu. Sebab itulah undi banyak beralih arah.


Wednesday, March 19, 2008

Bas Sekolah Itu...

Macam biasa jalan agak sesak walaupun jam sudah melebihi pukul 7.00malam. Sewaktu aku melalui jalan Damai (berhampiran LRT Damai), aku mengekori sebuah bas sekolah. Itu fenomena biasa, petang-petang sudah semestinya turut sama berada di jalan raya adalah bas yang dinaiki oleh pelajar sekolah ini.

Apa yang menarik perhatian aku mengenai bas itu ialah gelagat pelajar-pelajar yang berada di barisan paling belakang kerusinya. Mulanya hanya kelihatan beberapa pelajar lelaki bergelak ketawa sambil mengkerumuni seseorang. (Ingat ya, aku di dalam kesesakan jalan raya, kereta banyak berhenti dari bergerak jadi aku mempunyai banyak masa untuk menganalisa apa yang aku bakal lihat).

Kemudian aku melihat seorang pelajar perempuan bangun dari tempat duduknya, ya rupanya dialah yang menjadi tumpuan di seat belakang itu berdiri. Bagaimana aku tahu dia perempuan? Berambut panjang, di ikat..memakai baju kurung. Kemudian kedengaran suara bising-bising...memintanya kembali duduk. Pelajar-pelajar lelaki tadi kembali mengkerumuni pelajar perempuan tersebut. Ada bunyi gelak ketawa panjang. Ada pelajar lelaki yang tiba-tiba mengambil tempat disebelahnya. Aku melihat kepalanya tiba-tiba sahaja tidak kelihatan.

Astaga, aku cuba bersangka baik...mungkin sebab sudah remang senja...maka aku melihat sesuatu yang aku imaginasikan sahaja. Berkali-kali aku geleng-geleng kepala. Aisey....pelajar-pelajar lelaki itu rupanya tengah meraba-raba pelajar perempuan itu secara beramai-ramai. Adeh...apalah nak jadi. Baru kenal alam persekolahan sudah berkerumun nak meraba perempuan.

Al maklum, kegiatan itu berlaku di tempat duduk belakang....pemandu bas aci kerat jari punyalah takkan nampak. Menakutkan betul. Itu baru satu bas yang kebetulan berada di hadapan aku. Apakah ini berlaku setiap hari di setiap bas sekolah?aduh...oh sudahkah aku sebut, bas yang berada dihadapan aku ini membawa hanya pelajar sekolah rendah?


Hari Ini Selepas Pengumuman

Radzi Syeikh Ahmad yang digugurkan dari kabinet, meletak jawatan dalam UMNO berkuatkuasa serta merta.

Anifah Aman, yang diletakkan sebagai Timbalan Menteri Pengangkutan menolak jawatan itu dengan alasan sudah memegang Timbalan Menteri selama dua penggal berturut-turut. Sudah senior alasannya. Hendak bagi kepada muka baru. Oh come on, kecewa bukan apabila tidak dinaikkan pangkat?

Mak kepada AP pula pun dengar cerita hendak letak jawatan Ketua Wanita UMNO kononnya bukan sebab kecewa tidak tersenarai tetapi kerana tiada Wanita UMNO yang dilantik menjadi Menteri. Iye ke?

Peguam negara pula dikatakan buat drama berkenaan dengan perlantikan Idris Jusoh sebagai Menteri Besar Terengganu.

Bapa perjuangan beruk pula berkata dia tidak akan menerima jawatan Menteri (menerima tuh...macam ada orang tawarkan sahaja, jeng jeng jeng) selagi bapa mertuanya menjadi Perdana Menteri. Kekononnya ia telah dimaklumkan sebelum pilihanraya lagi. Tipu tipu tipu. Tipulah kata taknak terima, padahal baru sedar dari tidur yang dia tu liabiliti paling besar kepada Pak Mertuanya seterusnya terpaksa melupakan hasrat menjadi Menteri Kabinet. Kalau lepas zaman Paklah, jangan haraplah di beri jawatan Menteri. Tak ada sesiapa yang nak berkawan dengan orang yang sungguh berlagak macam dia tuh.

Tiada tindakan akan dikenakan ke atas Mukhriz. Dalam berita semalam aku tengok, ramai juga pemuda-pemuda UMNO tersengih-sengih dikeliling Mukhriz sewaktu diwawancara. oleh stesen TV swasta yang macam RTM. Hari itu katanya pendirian Mukhriz bukan pendirian pemuda UMNO, tapi ada peluang menyelit depan kamera macam sokong pula.

Peliklah sekarang ini, politik sekarang politik mengkayakan diri sendiri dan keluarga. Bukan lagi berjuang untuk bangsa dan negara. Jika pemimpin zaman dulu bermandi darah untuk mendapatkan kemerdekaan, pemimpin sekarang bermandi peluh, berhabis minyak, berhabis proksi untuk kekal menjadi Menteri Besar dan sebagainya.

Kalau betul berjuang untuk negara, sesiapa jadi Menteri Besar pun tak kisahlah kan? Asal dari pihak yang sama. Kenapa nak bergaduh, berpecah belah sebab jawatan? Mudah, sebab jawatan menjanjikan kuasa. Kuasa menjanjikan kuasa tanpa batasan. Semua benda mudah di dapati dengan kuasa. Duit? Kereta? Sebutlah kambing gurun sekalipun, semuanya mudah didapati.

Perjuangan apakah ini? Bila tidak dilantik terus letak jawatan? Kepentingan peribadi semata kah? Alahai.. Malaysiaku, Pemimpin ku.


Tuesday, March 18, 2008

Barisan Kabinet Yang Di Tunggu

Akhirnya selepas seminggu eh silap 10hari keputusan pilihanraya, barisan menteri kabinet yang ditunggu telah bukan lagi rahsia. sepertimana yang telah diumumkan hari ini. Tidak ada banyak kejutan.

Mak AP tidak disenaraikan. Baguslah. Ng Yen Yen mengambil alih kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat setelah Shahrizat Jalil tumpas di tangan Nurul Izzah di Lembah Pantai.

Senarai lengkap Barisan Menteri baru aku baca di Utusan Malaysia, the Star, Malaysiakini dan banyak lagi blog. ;)

Tidaklah berapa mengejutkan apabila menantu kesayangan tidak dipilih mengisi sebarang jawatan menteri di dalam kabinet baru ini walaupun ramai pada awalnya meramalkan beliau akan masuk senarai. Mungkin sudah disedari oleh Paklah yang ramai berpaling arah dari BN dalam pilihanraya ke 12 yang berlangsung 8 Mac lepas adalah kerana menyampah dengan kebiadapan dan kelantangan tak kena tempat menantu kesayangannya itu. Itu salah satu sebab utama. Mungkin Paklah upah orang buat kaji selidik kut? Mungkin Paklah nak orang lupa pasal menantu dan kontroversinya itu kot?

Tapi yang paling aku tidak suka ialah apabila dalam senarai itu, terselit nama-nama seperti Senator Tan Sri Muhammad Muhd. Taib menjadi Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah. Eh, bukankah dia ini yang ditangkap menyeludup duit sebanyak 1 juta Australia Dollar dengan alasan tak tahu berbahasa Inggeris? Bagaimana seseorang boleh menjadi menteri dengan rekod sebegini??? Inikah barisan tentera pertahanan paklah??

Untuk kementerian Tenaga Air dan Komunikasi turut menyaksikan Datuk Shaziman Abu Mansor yang sebelum ini merupakan Timbalan Menteri naik pangkat. Adeh, wait the minutes, bukankah orang ini dahulu yang mengatakan golongan blogger adalah penembak curi? Alahai sekarang sudah naik jawatan pula. Agaknya mungkin tak selepas ini ada akta sesiapa yang berblog menulis mengenai kerajaan akan dikenakan tindakan? Tak semua blogger adalah penembak curi. Blogger itu sendiri terdiri dari pelbagai jenis kategori. Ada yang cerita pasal masakan yang dimasak malam tadi untuk dihidangkan untuk keluarga.Yang itu penembak curi juga ke?

Menteri Kerjaraya juga bertukar rupa. Haha.. Akhirnya, kita tidak lagi boleh mengutuk Samy Vellu apabila berlaku landslide atau jalan raya runtuh, kenaikan tol dan sebagainya. Tapi walaupun Datuk Ir. Mohd Zin Mohamad jadi Menteri, kita akan sentiasa ingat jawapan-jawapan Samy Vellu. Dan semestinya juga jika Tol Jelapang berdarah lagi, kita tidak akan lepas dari memaki hamun Samy Vellu.

Azalina jadi Menteri Perlancongan? Hahahaha..Give me a break. Please. Paklah masih menteri kewangan? Oh come on.

Kepelikan sistem kabinet Malaysia ialah mereka dipilih bukan berdasarkan pendidikan mereka. Seseorang menteri bagai tiada pengkhususan. Sekejab jadi menteri sukan, sekejab jadi menteri perlancongan (menyebut sekadar contoh). Kemudian datang dengan pelbagai idea yang kadangkala tidak masuk akal. Menyebut satu contoh semasa aku berada di tingkatan lima. Tiba-tiba sahaja bahasa inggerisnya ditukar silibus kepada English 1119. Effective immediately. Tiba tiba sahaja ok? Buku teks belum disediakan, apapun tak ada. Macammana mahu belajar? Cikgu pun pening nak ajar bagaimana kalau buku teks pun tidak boleh digunakan?? Contoh apabila sesebuah kementerian ditadbir oleh orang yang tiada pengkhususan.

Mengkhusus dalam bidang syariah, tetapi jadi menteri kewangan? Oh....selamatkanlah aku dan negaraku Malaysia.

PS: Bekas pemimpin utama Semangat 46 jadi Menteri Penerangan? Kang makan tuan kang. Sekali bagi liputan kat PAS pulak. Hahaha. Teringat orang kampung aku bercakap mengenai Semangat 46, UMNO dan PAS. Semangat 46 cina buta sahaja dengan PAS. Bila dah habis edah, dia kembali berkahwin dengan UMNO kekasih hatinya. (Cina buta = berkahwin dengan yang lain sebelum boleh bersama dengan suami yang telah menceraikannya dengan talak tiga)

PS 2: Patutlah menantu tak jadi Menteri, sebab kena istihar harta rupanya.

Me, Bitching

Menyampah. Hahaha. Betul aku menyampah dari pagi sampai ke tengah hari. Menambahkan lapar aku sahaja. Cerita serba tak kena ini bermula macam biasalah, diwaktu pagi.

Pukul 7.30pagi aku bergerak ke Putrajaya. Selalunya dari Setiawangsa ke Putrajaya pada hari kerja mengambil masa satu jam, jadi aku buat belanjawan (budget) akan sampai ke Putrajaya pukul 8.30pagi. Walaubagaimanapun, sewaktu di MRR2, jalan sesak teruk dari sebelum exit Jalan Cheras / Kajang. Selalunya berhampiran simpang keluar Taman Connought barulah sesak. Jalan dengan penuh sabar (awal lagi nak hilang sabar pun), rupanya ada kereta Wiralution sudah kemalangan. Parah juga gayanya.

Perjalananan diteruskan, masih lagi jalan sesak, Sampai di depan Shell berhampiran susur Bandar Tasik Selatan, jalan sesak semula. Aku nak ke Putrajaya maka harus guna susur keluar Sungai Besi. Huh, apakah masalah sehingga jalan sesak nak ke simpang keluar ini? Aku sudah mula rasa macam lapar (belum makan pagi), apabila aku mula lapar, mulut aku mula la rasa ringan ringan je. Lepas 6-7minit hanya untuk masuk ke susur, di hadapan balai polis Sungai Besi itu rupanya ada kemalangan. Myvi merah penyek bontotnya di cium oleh bas, manakala bas persiaran itu pula di langgar oleh iswara Z. Oh Z itu menandakan ia kenderaan tentera. Kalau Perdana plat Z aku akan panggil Perdana Z. Begitu juga dengan kereta-kereta Z yang lain. Hahaha

Sampai di Putrajaya pada pukul 9.05pagi. Setengah jam lebih lambat dari masa yang aku belanjawan. Menunggu di depan kaunter selama sejam. Kemudian balik ke Kuala Lumpur. Di dalam perjalanan ke Kuala Lumpur, sesak pula. Apakah ini??? Pukul 10 lebih sesak apa lagi? Di jalan bertentangan selepas tol SMART, di susur jalan ke Cheras, ada sebuah Proton Waja melanggar pembahagi jalan. Awat banyak betul kemalangan yang aku kena tempuhi hari ini? Macam biasa, sebagai warga bandaraya Kuala Lumpur, kita harus memperlahankan kenderaan untuk melihat kemalangan tersebut.

Aku selalu dengar radio kata, jangan memperlahankan kenderaan bagi mengelakkan kesesakan, argh...nasihat tak boleh pakai. Selagi namanya manusia yang bersifat ingin tahu, pasti akan memperlahankan kenderaan untuk melihat. Yang tak perlahan langsung tu, pasti bukan manusia. Selepas susur Cheras itu, jalan kembali laju. Aku berkira-kira untuk ke TMPoint Menara TM sebelum balik ke pejabat.

Sampai di Menara, mencari tempat meletak kenderaan. Wah wah wah sebesar-besar TM tidak bolehkah kamu menyediakan tempat letak kenderaan untuk pelawat?? Aku terpaksa membayar RM5.00 untuk meletak kereta di luar bangunan TM selama satu jam di tempat yang tidak layak untuk bergelak tempat letak kereta pun. Tepi timbunan pasir tuh!

Selepas mendapat tempat letak kereta, aku segera berjalan masuk ke bangunan TM untuk kedai TMPoint. Menekan butang untuk urusan TMNet. Nombor sekarang, 3010, nombor aku 3014. Waktu sekarang 11:12. Sempatlah aku melihat sekeliling. Tempatnya bersih menarik. Tapi yang menyampahkan dari enam kaunter, 2 adalah Application, 2 adalah Payment, dan 2 lagi untuk CELCOM. Dari 2 kaunter Application itu, satu sudah menjadi kaunter untuk permohonan talian telefon. Tinggal satu kaunter sahaja untuk TMNet. TMNet jatuh bawah kategori Application ke? Setelah menunggu 20minit, dan nombor aku belum di panggil, aku bergerak ke kiosk Surfing. Maka surfinglah aku seketika. Terbaca aku akan pengumuman di atas skrin itu yang berkata, free surfing for 15minutes. Hoh, free surfing for 15minutes. Menunggu kau panggil nombor giliran aku dah dekat 40minit.

Konon dedulu ada iklan TMPoint sungguh pantas sampai tak sempat kawan di dalam kereta berehat, nah betul sangat lah tu...naik masak hati aku tahan sabar (kombinasi lapar sebab tak makan atau minum apa-apa dari pagi bersama kombinasi sesak sebab kemalangan). Aku isi borang kaji selidik, Besar-besar aku pangkah ‘Tidak memuaskan hati’. Selepas 50minit menunggu, akhirnya tibalah giliran aku. Disebabkan aku ini selalunya mudah lembut hati, borang kaji selidik yang sepatutnya aku bagi kepada orang kaunter tu, aku biarkan dalam beg. Tak sampai hati pula aku nak bagi borang yang aku tulis tak puas hati itu. Keluar dari bangunan TM pukul 12.00 tengahari.

Dari TMNet menghala ke Maybank. Oh lupa nak cakap di Putrajaya tadi aku cuba mengisi minyak dengan Maybankard. Tak boleh. Aku cuba keluarkan duit dari ATM di Petronas untuk mengisi minyak juga tidak boleh. Katanya kad aku rosak. Sepak juga kad ini karang. Duit dalam wallet ada 50ringgit sahaja. Kalau isi dengan maybankard tak perlulah aku keluarkan duit.

Isilah juga dengan duit 50 itu, sampai di Dataran Maybank, Bangsar, aku bergegas ke ATM. Huh, elok sahaja berfungsi. Dapatlah perkataan-perkataan sensor kat kad itu sebijik dua. Oh menambahkan sakit hati aku pada hari ini, aku nak top up kad touch and go kat toll booth kat Bangi punya entrance masuk ke Lebuhraya Seremban - KL. Boleh tutup pulak hari ini lorong tambah nilai itu. Isk...rasa nak sepak je. Tapi nak sepak apa? Hahaha

Sampai di pejabat, makan-makan tengahari, huh...tiba-tiba macam kena magik...terus mood aku elok balik. Lapar memang boleh mengubah personaliti aku. Macam ada split personality seketika. Baca email dari officemate, katanya dia kena MC hari ini sebab kena gigit nyamuk waktu print email dari komputer aku dan minta aku halau nyamuk dari tempat aku.. Satu, komputer masing-masing sorang satu. Why the hell you need to print the email from my computer? Second, kena gigit nyamuk sampai MC, kau rasa aku duduk kat meja ini, 2-3tahun kalau banyak betul nyamuknya...dah lama aku mati tau? ke tiga, nyamuk terbang...bukan duk setempat sahaja. Ke empat, apa ke faedah aku nak jadi penternak nyamuk sampai aku perlu orang cakap dengan aku tempat aku bernyamuk????

Cool down Ezza, hari ini hari penamaan menteri. Nanti tak sempat nak catch up berita pula. Huhu


Monday, March 17, 2008

Siapa Lebih Derhaka?

Lim Kit Siang?
Shahidan Kassim?
Abdullah Ahmad Badawi?

Bukan apa, minggu lepas bersungguh-sungguh media arus perdana menteri memburuk-burukkan Lim Kit Siang dari DAP apabila beliau pada mulanya tidak bersetuju dengan perlantikan ADUN Pas menjadi Menteri Besar Perak sepertimana yang dititahkan oleh Sultan Perak walaupun DAP, PKR dan PAS sama-sama menghantar nama calon masing-masing.

Maka gegak gempitalah. media melaporkan Lim Kit Siang menderhaka dan memaksa beliau untuk meminta maaf kepada Sultan Perak. Lim Kit Siang akhirnya memohon maaf, tetapi masih dijadikan isu. Malah ada beruk beruk jalanan berarak di taman-taman (perhimpunan AMAN :P) mendesak Lim Kit Siang memohon maaf. Apa yang aku rasa kebodohan beruk beruk ini ialah, Lim Kit Siang telah memohon maaf, jadi untuk apa perlunya perhimpunan supaya Lim Kit Siang memohon maaf? Berapa kali harus Lim Kit Siang kata "Saya minta maaf"?

Apa beruk-beruk ini tidak pandai membaca kah? Di internet ada, di suratkhabar ada. Jadi untuk apa perlu perhimpunan mendesak Lim Kit Siang memohon maaf???? Aneh bukan?

Kemudian cerita kedua bermula, Shahidan Kasim yang menemui Paklah sebanyak enam kali sebelum pilihanraya begitu ceria pada sangat akhir sebelum pilihanraya kerana kekal menjadi Menteri Besar sekiranya Perlis dimenangi oleh BN.

Tiba-tiba sahaja pada penghujung minggu lepas, kejutan berlaku apabila Raja Perlis melantik ADUN Bintong, sebagai Menteri Besar. Shahidan Kasim mula berteriak-teriak. Menyatakan dia yang sepatutnya menjadi Menteri Besar. Malah sudah menerima watikah perlantikan dari Perdana Menteri untuk diserahkan kepada Raja Perlis. Dalam hal ini, sudah terang Raja Perlis memilih BUKAN Shahidan Kasim untuk menjadi Menteri Besar. Jadi tidak derhakakah Shahidan Kasim apabila seolah tidak dapat menerima hakikat tersebut seterusnya pergi mengadu domba kepada Perdana Menteri?

Ya, Perdana Menteri telah memberikan watikah perlantikan kepada Shahidan Kasim tetapi bukankah sepatutnya Istana yang memutuskan siapa yang mereka rasa lebih layak memerintah? Apabila Raja Perlis sudah bertitah, kenapa pula Abdullah Ahmad Badawi dan Shahidan Kasim tidak dapat menerima kenyataan? Berduyung-duyung dibawa penyokongnya untuk kononnya tidak membantah, menerima tetapi kata-kata tidak dapat menyembunyikan perbuatan.

Shahidan mendakwa ditikam dari belakang. Siapa tikam? Cermin diri sendiri dulu. Apabila keputusan sudah dibuat, janganlah banyak bunyi lagi. Sudahnya, anda akan dikenang sebagai rakyat derhaka.

Dalam kes ini, rasanya berbanding Lim Kit Siang. Shahidah Kassim juga derhaka apabila tidak menerima dengan sepenuh hati keputusan yang telah dibuat.

Sama-sama kita analisa, siapa lebih derhaka antara mereka bertiga.

Saturday, March 15, 2008

Bangsa Angkasa Mendarat Di Komtar?

Perjuangan UMNO Pulau Pinang dihadapan komtar (yang pada awal bacaan aku dinternet katanya mereka akan berarak di Shah Alam, yang menyebabkan aku dan beberapa rakan yang lain gelak terguling, nak bantah kerajaan negeri Pulau Pinang, berarak di Shah Alam..Shah Alam tu bawah negeri Pulau Pinang ke) membuatkan aku terfikir akan bangsa ini. Ya bangsa yang in the making? Ke bangsa yang sudah pupus sejak Syeikh Mustazar balik dari ISS.

Agak menyampah melihat golongan ini beramai-ramai berkumpul di hadapan KOMTAR. Korang semua ambil cuti separuh hari ke? Ke keluar sembahyang jumaat kira terus pergi berarak?

Apa yang aku tak suka dengan bangsa angkasa ini adalah tahap fikiran macam kacang menglembu (abaikan kacang meng…kita ambil perkataan lembu sahaja)? Mari aku senaraikan.

1. Tidak mendapat permit tetapi TV3 melaporkan seolah-olah ini merupakan perhimpunan paling mulia dalam sejarah perhimpunan haram yang berlaku. Berlangsung dengan aman.
2. TV3 memberi liputan meluas tunjuk segala jenis angle, (nasib baik angle bangsa angkasa sedang korek hidung tidak dimuatkan) serta menemubual sebanyak mungkin orang-orang dari kalangan bangsa angkasa ini yang bercakap ikut pandai lutut dia sahaja. Tarik balik semua projek mega. (Oh mementang projek mega itu nanti tidak menguntungkan poket ko, menguntungkan poket orang lain, mula la nak menjadi beruk jalanan)
3. FRU dan polis hanya ditugaskan untuk duduk rileks sambil tengok bangsa angkasa berdemonstrasi secara aman
4. Puak-puak bangsa angkasa ini berhasrat hendak mengadakan demontrasi sehingga Lim Guan Eng si Ketua Menteri menarik balik tindakannya menghapuskan Dasar Ekonomi Baru. (lama betul aku tak dengar pasal DEB ini, kalau adapun dalam RMK9 yang selepas itu aku tak tahu apa jadi, mengkayakan beberapa orang manakala beratus ribu orang yang lain…kehidupan mereka tidak berubah seincipun!)
5. Kononnya perhimpunan ini begitu aman sehingga tidak ada sebarang tangkapan, tidak ada sebarang kecederaan, tidak ada sebarang pecah harta awam. (Laporan TV3)

Okeh, mari kita bandingkan dengan dua demonstrasi besar yang berlangsung penghujung tahun lepas.


1. TIdak mendapat permit dan digelar perhimpunan haram. TV3 melaporkan 30saat sahaja. Itupun gambar pendemo pendemo membaling batu ke arah petugas keamanan dan sebagainya. Perhimpunan digambarkan sehabis ganas.
2. TV3 bukan setakat tidak melaporkan dengan telus, tiada temubual dengan mana-mana pendemo kecuali Khairyl Jamaluddin (yang memanggil pendemo sebagai beruk, nah sekarang orang UMNO yang berdemontrasi itu juga layak dipanggil beruk jalanan, kenapa tidak kau panggil orang-orang kamu sebagai beruk pula kali ini) dan ketua polis negara yang mengancam dan mengugut supaya rakyat tidak ke perhimpunan haram ini.
3. FRU dan Polis tidak sabar-sabar menembak gas pemedih mata, dan water canon yang menggatalkan.
4. Puak Bersih dan HINDRAF hendak mengulang perhimpunan mereka buat kali ke dua, sebelum sempat kali ke dua berlangsung sudah banyak tangkapan ke atas ahli-ahli parti pembangkang di tangkap dan disumbat ke dalam penjara, ada yang sampai di tahan di bawah akta ISA.
5. (Berkait dengan isu no 3) Of course apabila sudah basah kuyup dan mata pedih serta di kejar-kejar oleh FRU dan Polis, kesabaran siapa yang tidak nipis??? Perhimpunan yang sepatutnya aman akan bertukar menjadi ganas. Apabila api amarah meningkat, usahkan harta benda aman…kambing di tepi jalan pun boleh disepak sampai mati. Apabila keganasan berlangsung, maka tangkapan terpaksa dibuat. Yang sepatutnya boleh dielakkan sekiranya FRU tidak gatal-gatal menembak gas pemedih mata.

Betul, biarpun sebelum itu terang-terang menjadi satu perkara yang amat besar dan “haram” jika dilakukan oleh bangsa di bumi, tetapi jika yang melakukannya ialah bangsa angkasa maka ianya akan dipandang tinggi, oleh media, terutamanya TV3,

PS: TV3 turut dikenali sebagai tv3suku oleh golongan forumner cari. ;) Well, rasanya tepat sekali name calling itu.


Friday, March 14, 2008

Senario Selepas Pilihanraya

Iye, selepas pilihanraya yang sangat agung ini. Pelbagai spekulasi mula muncul Kononnya BN sengaja mengalahkan diri bagi membuang beberapa muka yang dirasakan menyusahkan dan menekan BN dari maju. (Teori tak boleh pakai kalau minta pendapat aku, kekecewaan di wajah Paklah pada malam pengumuman keputusan pun itu pun sudah menyangkal teori ini, dah kalah-kalahlah <-- Pemimpin apa yang memberi jawapan lemai lesu begini kepada wartawan???). Kalau betul teori untuk membuang beberapa kerat muka yang menyusahkan, kenapa harus mereka menawarkan jawatan Menteri melalui Senatorship kepada Uncle Samy Vellu?

Spekulasi lain ialah mengenai Penang dengan Ketua Menteri yang baru, naik-naik sahaja terus menghapuskan Dasar Ekonomi Baru yang dikatakan sepatutnya membantu kaum melayu. Yang begitu digembar gemburkan sehingga Paklah sendiri turut masuk campur. Aku tak tahu apa Dasar Ekonomi Baru kepada aku. Betul aku tak tahu. Tak terasa kesan DEB kepada aku. Tanah kubur percuma sahaja yang mungkin aku merasa dalam hidup aku.

Spekulasi lain pula, rakyat negeri Penang menolak kemajuan. Ini buat aku hendak tergolek sampai ke Pulau Pinang tergelak. Alahai mentalnya laporan media. Rakyat Pulau Pinang tolak BN, apakah BN itu sama maksud dengan kemajuan? Rakyat Pulau Pinang menolak BN bukan menolak kemajuan. Alangkah sempit minda si wartawan yang menulis berita ini.

Ada pula sang pengikut UMNO yang otak udang di Penang meminta agar RAPID PENANG ditarik balik,

PULAU PINANG 13 Mac – UMNO Pulau Pinang meminta kerajaan Pusat menghentikan semua projek mega yang dirancang di negeri ini termasukperkhidmatan bas RapidPenang yang telah beroperasi 31 Julai tahun lalu.

Ketua Pembangkang, Datuk Azhar Ibrahim berkata, langkah tersebutperlu dilakukan bagi memberi laluan kepada kerajaan baru Pulau Pinangdi bawah pimpinan DAP merencanakan projek mengikut acuan mereka sendiri.


Beliau berkata, tindakan itu juga sebagai memenuhi keinginan rakyatPulau Pinang yang tidak mahukan kemajuan dan pembangunan yangditawarkan kerajaan Barisan Nasional (BN).

‘‘Ini bukan balas dendam. Ini tanggungjawab kerajaan negeri yangbaru untuk memajukan dan membangunkan negeri ini mengikut cara merekasendiri.

‘‘Kami akan memujuk, merayu dan meminta kepada kerajaan Pusat supaya segala projek mega di Pulau Pinang ditarik balik,” katanya.

Beliau yang juga Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Negeri menyatakan demikian kepada pemberita selepas menghadiri Mesyuarat UMNO negeri diMenara UMNO di sini hari ini.

Beliau berkata, beberapa projek seperti pembinaan Jambatan KeduaPulau Pinang, projek monorel, Koridor Ekonomi Wilayah Utara (NCER),Jalan Raya Lingkaran Luar Pulau Pinang (PORR) dan Penang Sentral perlu dihentikan.

Azhar menjelaskan, selama ini UMNO telah berusaha membantu mereka sedaya mungkin semata-mata untuk memberi kemajuan yang sama rata kepadasemua kaum.

Masa berkempen iya-iyalah, mengungkit akan semua yang telah dibuat, apabila dah kalah..yang dah buat pun nak tarik balik. Macam dejavu pula apabila teringat zaman Terengganu jatuh ke tangan PAS tahun 1999, serta merta duit royalti minyak di tarik balik. Yang berkesudahan selepas BN kembali memerintah, tak tahu kemana pun pergi duit royalti yang kononnya sudah kembali di berikan itu? Aku tak dapat pun?

Tak habis disitu, kontroversi perlantikan jawatan Menteri Besar di Perak pun menjadi isu besar. Mujurlah DAP masih tahu menggunakan otak. Selepas DAP, PKR pula buat hal. Iyalah, secara logiknya, kenapa DAP sampai dapat 8 spot untuk exco kerajaan negeri? Kenapa PKR dan PAS masing-masing berkongsi satu tempat sahaja? Tapi semuanya sudah selesai dengan tolak ansur DAP 6 kerusi, PKR 3, dan PAS 2. jangan cepat bertelagah wahai Barisan Rakyat. Kamu sekarang sedang diperhati, apakah kamu betul-betul ada barisan atau tidak. bersatu atau tidak, Jangan lupa, Barisan Rakyat bukanlah satu barisan yang sangat popular, rakyat cuma menyampah dengan Barisan Nasional maka memilih barisan rakyat. Jangan besar kepala dengan bangga yang rakyat memilih kamu kerana begitu suka dengan kamu.

Di Selangor tidak kurang kontroversinya, kisah Kerajaan Lama Barisan Nasional menyeludup masuk ke pejabat dan memusnahkan dokumen-dokumen penting masih menjadi isu hangat.

Di Kedah, isu sekolah tadika yang dihalau dari balai raya juga cuba dicetuskan. Entahlah yang pasti aku rasa kelakar. Sekolah pun tengah cuti, apa yang dihalau? Pandai betul buat drama swasta

Di negeri Kelantan yang hendak di rawat itu juga harus dipuji kerana berjaya kembali tenang tak ada kecoh kecoh tak ada rusuh-rusuh. Kepimpinan BN nya harus dipuji, dah kalah senyap. Tak banyak bunyi.

Di Terengganu pula, masih tertanya-tanya siapakah bakal Menteri Besar kerana Sultan tidak bersetuju berMB kan Idris Jusoh dan nama-nama lain yang dicadangkan oleh BN Terengganu.

Di Perlis pula, Shahidah Kasim yang menemui Paklah sehingga enam kali tidak dilantik menjadi Menteri besar. Majlis angkat sumpah menyaksikan Dr Mohd Isa bin Sabu menjadi MB. Sultan sudah bersuara, Paklah tidak boleh derhaka seperti Lim Kit Siang juga terpaksa taat pada pilihan Sultan Perak. Nanti keluar suratkhabar sama yang mengatakan Lim Kit Siang derhaka memanggil Paklah derhaka pula. Hehe

Oh..adakah anda ada mendengar, Datuk Muhkriz membuat petisyen untuk mengundurkan Paklah dari jawatannya sekarang? Dan melalui forum cari aku juga dapat tahu sudah banyak sepanduk dinaikkan di tempat-tempat strategik di sekitar Kuala Lumpur untuk mengundurkan Paklah. Adeh, pertama kali dalam sejarah hidup aku. Kalau Paklah turun, siapa pengantinya? Aku tidak nampak sesiapa yang boleh menjadi PM ada di dalam barisan kepimpinan parti BN sekarang. Entahlah, mungkin orang lain nampak, tetapi aku tak nampak.

Photobucket

Lain –lain gambar yang di ambil oleh saudara Minaq_Jinggo sila disini


Thursday, March 13, 2008

Pengalaman Saya Naik Pengangkutan Awam

Walaupun saya benci dengan kesesakan jalanraya di Kuala Lumpur tetapi saya tidak pernah merungut kecuali kesesakan luar biasa. Apabila tiba-tiba sahaja kereta saya meragam dan harus meninggalkannya di bengkel, saya merasa saya seperti anak kecil yang tidak tahu berdikari.

Saya membeli kereta saya pada bulan November 2003. Iaitu selepas empat bulan saya mula bekerja di Kuala Lumpur. Empat bulan yang pertama itupun, saya sekadar menunggu bas dihadapan rumah (rumah sewa pertama) yang jarak ke tempat kerja (tempat kerja pertama) hanya 6kilometer. Sesak dalam bas tidaklah terasa sangat.

Dengan ketiadaan kancil putih peneman setia itu, saya terpaksa naik pengangkutan awam. Bermula dari komuter dari Shah Alam ke Angkasapuri. Yang ini tdak bermasalah sangat. Perjalanan pulang ke rumah dari pejabat menaiki LRT dari Stesen Bangsar boleh tahan mencabarnya. Terpaksa menolak-nolak untuk masuk ke LRT. Oh....tiada tempat nak berpegang. Patutlah kawan saya yang lelaki itu suka naik LRT waktu sesak. Boleh peluk awek-awek tak dikenali free-free je. Awek-awek pun tak bantah. Siot. (ayat ini tidak sesuai untuk karangan pelajar sekolah)

Sampai di LRT Setiawangsa, saya berfikir-fikir samada menaiki bas atau teksi. Apabila saya berkeputusan hendak menaiki bas, ada satu lagi masalah peribadi. Apa tatacara naik bas? Tambang berapa? Saya malu hendak bertanya orang-orang yang sedang menunggu bas, nampak sangat keterasingan saya. Saya jalan jauh – jauh seikit dari orang ramai. Mendail nombor telefon adik saya di UITM Shah Alam. Seterusnya bertanya ‘wei, nak naik bas wat camner?’ Reaksi pertama adik saya, gelak terguling-guling (Iye ke guling? saya agak je..tapi suaranya memang tergelak besar’).

Saya ala-ala berbisik je bercakap, konon cam rahsia padahal sebab malu kalau orang dengar, Nak naik bas pun tak tahu macammana. Akhirnya, selepas mendengar taklimat, dapatlah saya naik bas. Sampai ke rumah.

Ok, hari ini pula, saya tunggu bas ke LRT. Lama betul. Kalau naik kereta dah sampai ke Bangsaya buat lawak bodoh lagi. Saya hulurkan duit RM2.30, saya katakan...Setiawangsa. Heh..orang kaunter tu kata..ni stesen Setiawangsa lah ni kak. Dus. dush dus..malu. Patutnya saya kata, bangsar.

Naik ke tempat menunggu LRT. mang ai..ada beratus orang sedang beratur untuk ke aliran Kelana Jaya. Train yang datang dari Wangsa Maju itupun sudah penuh dengan umat, bagaimana orang yang tunggu di Setiawangsa nak naik? Saya yang sedikit bijak ini, mengambil train yang sebaliknya, ke Gombak. Nanti saya akan patah balik di stesen terakhir. Jadi trainnya kosong, boleh dimasuki.

Pengalaman ini bukanlah pahit sangat, tetapi sebab saya tak biasa bersesak, tak biasa menunggu, maka sepertinya saya rasa seolah-olah ini adalah hari yang amat teruk. Kalau saya tidak berkereta dan saya terpaksa melalui pengalaman ini setiap hari, tidaklah terasa apa-apapun. Baru sehari dah merungut-rungut. Orang lain yang hari-hari bersesak pun tak ada merungut macam saya.

Saya juga pelik tengok orang dalam LRT berbual bual dengan kawan-kawan dalam keadaan bersesak-sesak dengan happy macam tiada masalah, sedangkan saya...merasa perjalanan dalam LRT suatu yang amat mengerikan. Dua dua tangan pegang palang kemas dan erat. Takut punya pasal. Haha

Oh...saya terlewat sejam hari ni. Kerana saya lupa saya perlu menaiki pengangkutan awam dan saya lupa mereserve masa untuk menunggu. Siapa kata naik pengangkutan awam cepat? I spend satu setengah jam hari ini untuk sampai ke pejabat.Jika berkereta kereta, saya cuma mengambil masa satu jam sahaja.

Gosh, I miss my knight rider. Eh...my kancil putih.

Tuesday, March 11, 2008

Siaran Radio Pagi Ini

Dalam perjalanan ke pejabat, eh bukan ke Shah’s Village Hotel di Petaling Jaya pagi ini, aku secara sengajanya mendengar radio 24. Saluran Berita 24jam pertama di Malaysia. Dan topik perbincangan telefon dengan seorang penganalisis politik itu sungguh menarik perhatian.

Lebih kurang begini:

DJ bertugas: Kalau sebelum ini kita boleh lihat media begitu menyokong parti pemerintah, apakah selepas ini kita akan melihat perubahan dari segi penulisan kerana banyak negeri diperintah oleh pembangkang?

Penganalisa Politik: Media-media arus perdana seharusnya memberi peluang kepada semua parti. Kalau RTM, kita fahamlah, ia merupakan milik kerajaan maka kerajaan menggunakan RTM sebagai medium kempen, tetapi apabila media media yang kita panggil sebagai Media Prima bertindak lebih dari RTM itu sendiri, maka sekarang apabila sudah banyak negeri diperintah oleh parti bekas pembangkang maka dengan sendirinya mereka terpaksa mengubah cara penulisan mereka.


Dari apa yang saya dengar, lima negeri ini akan mewujudkan stesen tv mereka sendiri di internet. Oleh kerana kemajuan teknologi pada masa sekarang, stesen tv streaming di internet bukan lagi sesuatu yang luar biasa. Jadi apabila media prima mengambil kenyataan dari satu pihak sahaja, stesen stesen tv milik kerajaan negeri ini mempunyai ruang yang cukup untuk menjawab apa yang diperkatakan.

Itu antara yang menarik perhatian aku.

Betul juga, sekali tengok Media Prima terutama amat-amatlah bias. Paling kelakar berita mengenai tadika kemas di Kedah yang dihalau. Tengah cuti sekolah ni nak halau apa? Apa tak menyempat ke nak tunggu cuti sekolah buka untuk mulakan drama terbaru Cengkerama?

PS: Aku suka dengan topic
sebol. Hari ini pun masih ditutup lagi. Sampai bila nak tutup? Nak wayang kat siapa kata sebab pembangkang menang maka Index BSKL merudum?


Monday, March 10, 2008

Bila Tak Sedar Diri

Hehe, mungkin aku terlambat bercakap pasal keputusan pilihanraya yang sungguh memberangsangkan ini. Maklumlah, aku balik menunaikan tanggungjawab memangkah parti pilihan. 518.7KM perjalanan sehala semata-mata dua kertas undi. Hehe, (sib baik aku tidak dicap sebagai pengundi hantu, idak memang aku naik hantu).. Hahaha

Keputusan pilihanraya kali imi sungguh menarik, menggembirakan dan sungguh mengasyikkan. Manakan tidak, aku pernah
mengharapkan 75 kerusi parlimen dimenangi oleh pembangkang yang tidak bersatu itu. Akhirnya harapan itu menjadi kenyataan, bukan setakat 75 kerusi. Tambah lagi lapan. Amik kau!

Di malam keputusan pilihanraya itu, aku menonton banyak saluran, tapi mujurlah aku ketika itu menonton tv1. Salah seorang tetamu jemputan dengan slambanya berkata, mungkin kekalahan ini adalah kerana iklan-iklan pilihanraya Be End di kaca televisyen terlampau mendesak rakyat mengundi sehingga rakyat rasa menyampah!. YA BETUL!!!!


Apakah anda fikir kemenangan besar itu akibat dorongan Anwar?

Saya tidak fikir kerana dia. Saya fikir keinginan (mereka) menentang BN lebih kuat daripada (mereka) menyokong pembangkang.


Mereka (pengundi) tiada pilihan. Jika anda tidak memilih BN, siapa lagi yang anda pilih? Hanya ada dua calon. Jadi anda memangkah calon pembangkang atau anda langsung tidak membuang undi. Kedua-duanya menyebabkan BN hilang banyak sokongan.


Temubual dengan Tun Mahathir. Aku harus mengakui, aku golongan ini. Golongan yang menentang BN tetapi bukan penyokong pembangkang. Buktinya dalam blog ini aku tidak pernah sekali berkata yang aku bersetuju dengan ideology mana-mana parti pembangkang baik islamik atau sekular.. Apapun, terjemahan aku di dalam kertas undi cukup jelas. Menentang BN. (Undi aku bukan rahsia)

Yang paling kelakar, apabila Paklah kata, kita bukan kalah, kita menang sedikit. Ini adalah keputusan pilihanraya terburuk untuk Be End (yang hampir hampir the end) tetapi beliau masih tidak sedar. Kalau sehingga hanya menang majority mudah, tidak ada apa-apa yang perlu dibanggakan. Kalau kali ini majority mudah, pilihanraya akan datang mungkin boleh mengucapkan selamat tinggal kepada Putrajaya pula.

Ada pula soalan wartawan berbunyi, apakah Paklah merasa tertekan dan akan berundur dari kerusi PM dengan melihat kepada keputusan ini? Jawabnya, ‘saya tidak tahu siapa yang tekan saya’. Astaga, itu keputusan pilihanraya itu, itulah tekanannya. Rakyat ada sebab kenapa menolak BN, Sebab itu jelas nyata. Rakyat malu berketuakan seorang ketua yang selalu blur,,, selalu tidak tahu, selalu terlena, selalu nampak penat.

Sedar Lah, rakyat sudah jemu dengan ketidaktahuan kamu.

Dalam mengejar ciptaan sejarah untuk menjadi PM yang lebih bagus dari yang sebelumnya, sedar Lah, kamu sudah mencipta sejarah sebagai PM pertama yang selalu tidak tahu. Mungkin ada baiknya kalau kamu mencipta sejarah menjadi PM Malaysia pertama meletak jawatan dengan bermaruah. Takkan mahu mencipta sejarah sebagai PM pertama yang menyebabkan rusuhan supaya kamu meletak jawatan pula???

Untung juga, kerajaan kali ini berupa kerajaan majority mudah kerana tidaklah nanti ada perlembagaan-perlembagaan diubah sewenang-wenang untuk menyedapkan satu pihak.

Bak kata seorang tetamu di malam keputusan pilihanraya, pengundi-pengundi muda (golongan baru lepas habis U, golongan professional muda-mudi) yang berjumlah 4juta orang itu memilih berdasarkan bacaan dan penilaian mereka. Kerana mereka terdedah kepada banyak sumber di internet. Bukan hanya apa yang disajikan di televisyen dan media arus perdana yang menyokong sebelah pihak sahaja.

Mak minah membeli santan
Niat dihati membuat kari
Sibuk hendak merawat kelantan
Sampai terlepas empat lagi negeri

PS: Tahniah kepada semua kepimpinan Be End yang kecundang. You deserved it!Tahniah kepada Samy No Value kerana muka tak malunya yang masih ingin menjadi pengerusi MIC biarpun sudah tewas teruk, Tahniah kepada Pemangku Pengerusi Gerakan kerana berani meletak jawatan mengaku kekalahan gerakan di penang adalah tanggungjawabnya, (tak macam pengerusi Umno)Tahniah kepada Zainudin Maidin yang selepas ini buleh Erection lagi 5 tahun akan datang, tak perlu lagi buat-buat tak dengar kepada Al Jazeera, Tahniah juga kepada Shahrizat Jalil yang posternya di Lembah Pantai macam rupa artis bollywood you, cantik sangat....berapa banyak professional photoshop diupah untuk nampak cantik begitu? Hehe

Image Hosted by ImageShack.us

Dah outdated dah fesyen-fesyen bollywood ni, patutlah tak menang. Kekeke


Friday, March 07, 2008

Jangan SPR batalkan Pilihanraya Sudah…

Kali ini kepincangan SPR paling menyerlah. Zaman teknologi canggih ini, sebesar kuman kesilapan pun akan mudah kelihatan. Cara paling mudah, penyelesaian paling senang ialah JANGAN MEMBUAT APA-APA kesilapan.

SPR tahun ini, dah jadi drama queen. Mulanya dengan tempoh yang singkat, katanya borang penamaan calon perlu dibayar cukai hasil. Eh, kemudian dibatalkan. Yang hantar borang tanpa bayar setem hasil pun diterima. Katanya sudah ada pekeliling baru selepas pekeliling pertama. Usahkan begitu, yang tidak bertanda tangan, yang tidak berBIN pun diterima. Borang-borang yang diterima ini, hanya dari sebelah parti sahaja.

Kemudian, SPR buat cerita kelakar lagi. Mulanya dakwah hitam dikatakan akan dicalitkan diibu jari mereka yang sudah mengundi untuk memudahkan dan melicinkan proses. Dakwat tidak mudah tanggal itu dibeli dari luar negara berharga lebih TIGA JUTA RINGGIT. Kemudian SPR main drama pula apabila tiga hari sebelum pilihanraya, membatalkan niat itu. Dan dengan itu, dakwah bernilai TIGA JUTA itu sia-sia sahaja pembeliannya. Katanya hendak dilupuskan dengan menggunakan cara sistem barter. (Dakwah cap emas ke sampai berjuta??) Tak ke membazir berjuta-juta million belanja untuk dakwat sahaja? Pakai sahaja marker pen. Senang tanggal.

Alasannya, dakwat jenis sama telah diseludup masuk ke dalam negara bagi tujuan menghuru-harakan pilihanraya. Aaaa???? Sumpah aku tak faham. Siapa yang nak huru-harakan pilihanraya? Semua orang menunggu dengan sabar tarikh 8hb untuk memangkah calon kegemaran atau parti kegemaran mereka.

Jangan SPR buat cerekarama sudah. Tiba-tiba diumumkan, pilihanraya tidak boleh dilakukan kerana akan menimbulkan huru-hara.

Satu soalan aku, kenapa SPR suka sangat buat penamaan calon dan hari mengundi sangat-sangatlah cepat sebaik parlimen dibubarkan? Bukankah ada tempoh masa yang sedikit panjang untuk tujuan itu? Bukan apa, parlimen bubar dua minggu lepas, alih alih sudah mengundi, kesian betul melihat yang merancang nikah kahwin pada hari tersebut. Nak ditangguhkan sudah terlambat disebabkan sudah melayangkan kad jemputan ke sana ke mari. Tapi apalah sangat rakyat nikah kahwin, F1 yang menyumbang pendapatan pada negara pun, Paklah tak hiraukan.
Terlelap....


Selamat mengundi, kalau pilihanraya tidak dibatalkan. Haha, saya akan bergerak balik ke Terengganu untuk mempromosi Parti Tengkorak sehari lebih awal. Sepanjang perjalanan, saya juga akan singgah di stesen-stesen minyak untuk memberi kad prepaid bekalan minyak kepada pengundi-pengundi bertuah. Tunggukan kehadiran saya bersama dengan Skuad Kancil Tengkorak.Pelbagai freebies yang lain turut disediakan. Kain batik? Sudah tentu ada.

Ask youself, what do you really want?
Do you want good job prospects?
Do you want your family to be save and well?
Do you want your children to be prepared for the future?
Do you want to be in a place where live is good, peaceful and stable?
Do you want to make Malaysia better and stronger?
This 8 of March what are you really voting for?
The choice is in your hand.

Apa yang aku betul-betul mahukan ya?
Seorang Perdana Menteri baru yang bebas dari penyakit tidur dan tidak dipengaruhi oleh anak menantu dalam membuat sebarang keputusan membabitkan isu-isu negara. Adakah terlalu susah untuk kemahuan itu menjadi satu kenyataan?


Wednesday, March 05, 2008

Apabila Yang Taknak Berfikir Bersuara



Demikian pernyataan beruk eh Khairyl Jamaludin dalam satu ucapan kempen untuk parti Be End. Antaranya, katanya bumi, bintang, bulan akan musnah pada hari kiamat. Hanya dacing yang tinggal. Hanya dacing yang kekal untuk menimbang amalan-amalan manusia.

Hell, nama sahaja lulusan Oxford, atau ijazah beli? Semalam dalam NST, dia juga berkata..rupanya hensem datang dengan brain. OMG. Hensem ke kau? Berotak ke engkau?

Paling utama, ada ke Allah swt nyatakan dalam mana-mana surah yang dacing adalah alat untuk menimbang dosa pahala kat hari kiamat nanti. Paling penting, dacing BN???? Kita kalau bercakap, jangan ikut sedap mulut, nanti kalau orang kata kita bodoh...kita naik angin.

Dia kata, hanya dacing yang kekal. Dacing kekal tu senget sebelah mana?

Dan katanya kerajaan PAS paling banyak rasuah. Iya? Iya ke? Banyak ke negeri yang Pas memerintah. Kebodohan itu amat jelas. Kita tengok berkadaran secara langsung sudahlah ya. 13 negeri : 1 negeri. 13 kepunyaan BN: 1 kepunyaan PAS. Berapa banyak agaknya PAS mampu rasuah untuk menyamai kadar 13 buah negeri. Kalau dijual langsung kelantan itupun tidak akan boleh sama.

Jangan dibual bicara pasal rasuah, jangan bicara pasal bukit gondol. Selain kelantan, negeri lain tak ada bukit yang gondolkah? Tragedi di Kampung Pasir, Hulu Kelang, bukankah disebabkan landslide akibat bukit gondol? Hulu Kelang tu di Kelantan kah? Betulkah Kelantan nak jual semua hasil buminya kepada Singapura? Apa pula WPI di Johor itu yang terang lagi bersuluh akan memberi kesenangan kepada Singapura?

Sekarang BN pula menolak untuk berdebat dengan PAS dan parti pembangkang lain secara berdepan. Kenapa? Kata salah seorang ahli politiknya...kalau dah BN sama dengan orang utan, pergi sahajalah berdebat dengan orang utan. Aduh, mentalmu sempit sekali. Sah sah takut. Lagi-lagi kalau diletakkan Zainudin Maidin dalam lapangan debat..sudah pasti sampai ke sudah ‘I cannot hear you’.

Sekarang lagi, berita-berita arus perdana menteri sibuk dengan kata-kata Nik Aziz patut minta maaf kerana menggelarkan BN sebagai orang utan. Oh come on. Kenapa tak desak sekali Khairyl Jamaluddin minta maaf pada semua rakyat apabila beliau dengan angkuh dan sombongnya memanggil berpuluh ribu yang hadir semasa perhimpunan Bersih sebagai Beruk Jalanan?

Be End di Yahoo!

Wow. Aku baru perasan tadi, sewaktu aku buka yahoo mail, sekarang Be End sudah membeli ruang iklan di yahoo pula. Berapa banyak duit yang mereka gunakan untuk kempen pilihanraya sebenarnya? Iklan di Radio, TV, Surat Khabar. Setahu aku iklan kecil didalam akhbar sudah menjangkau ribuan ringgit. Apatah lagi iklan satu muka surat. Banyak muka surat, di semua surat khabar arus Perdana Menteri. Iklan-iklan medium lain pula? Fuh...Wonder wonder.

Iyelah only one choice. Sapa tak setuju, dikutuk-kutuk. Di keji keji. Dilayan sebagai musuh negara.


Posted by Picasa

Tuesday, March 04, 2008

Selamat, Aman, Makmur

VS Cemerlang, Gemilang, Terbilang.

Itulah yang diwar-warkan oleh Be End pada pilihanraya 2004. Sebagaimana kita boleh lihat tidak ada banyak kecemerlangan, kegemilangan, keterbilangan sepanjang empat tahun ini, jadi kita jangan mengimaginasikan yang lebih-lebih dengan motosikal (terima kasih pawarut) eh manifesto Be End yang terbaru ini.

Manifesto Selamat, Aman, Makmur hanyalah meneruskan siri manifesto Be End dalam pilihanraya yang lepas. Itu sahaja. Sebab 2004 Be End pakai 3 perkataan yang hampir semua tak faham, bunyi je sedap, kali ini mereka datang dengan Selamat, Aman, Makmur. Agak kurang menyengat..sebab dah hilang rhythm berbanding manifesto lepas.

Mungkin tahun pilihanraya seterusnya ia akan berbunyi, Selam, Tenggelam, Karam,

Sementelah manifestonya sungguh kelakar, dan terasa mereka membuat lawak, maka kita rakyat jelata hampir pasti menyebik apabila terbaca manifesto itu ditepi-tepi jalan raya yang penuh semak dengan poster.

Ke arah negara yang lebih:
Selamat – Ya ke? Ulang fakta sebelum ini, banyak betul kes-kes membabitkan rogol, penculikan, pembunuhan. Mana selamatnya? Dulu tahun-tahun 70-an, 80-an selamat. Sekarang? Tidak. Kalau nak menjamin keselamatan rakyat, kenapa nak tunggu pilihanraya pula. Mandat 50tahun yang rakyat beri sebelum ini tidak cukup untuk memberi keselamatan kepada rakyat.

Sebelum parlimen dibubarkan, adalah berita-berita dongeng kata nak banyakkan balai polis. Nak sewa rumah kedai etc. (itu sudah tentu kempen secara tersirat). Tetapi apa guna balai polis kalau tiada hasilnya?

Contoh terdekat, Balai Polis Setiawangsa. Tidak boleh membuat aduan polis. Kalau penduduk Setiawangsa hendak membuat aduan sebarang kecurian atau apa sahaja, mereka perlu ke Balai Polis Jalan Tun Razak. Buat apa diwujudkan balai polis sebanyak mungkin kalau tidak ada apa-apa fungsi? Pelik bukan?

Aman – Aman ke? Setiap hari ada kes rompakan, ada kes pecah rumah. Rakyat hidup dalam mimpi ngeri. Memanglah Malaysia belum ada kes bunuh berbunuh, bom mengebom. Tapi apakah kes rompakan itu suatu perkara kecil?

Sekarang, kes kecurian motor dan kes pecah masuk rumah curi barang kemas sudah menjadi senario biasa Kuala Lumpur khasnya dan Malaysia amnya. Jadi amankah itu?

Boleh ke Be End berjanji kalau mereka menang, mereka akan pasang CCTV setiap tingkat untuk setiap apartment di Malaysia? Kalau boleh, undi saya milik Be End

Makmur – setahu aku makmur datang bersama dengan Aman, yang bermaksud aman lagi aman. Haha. Tapi mungkin bahasa melayu aku memang agak tidak membanggakan sementelah aku baru berbahasa Melayu 7-8tahun. Sebelum itu aku habiskan dengan berbahasa loghat kelantan dan terengganu.

Makmur, yang diterjemahkan sebagai Prosperity. Bukan Burger Prosperity dari McDonald ok? Bermaksud kekayaan, kesenangan. Senang ke? Kaya ke? Sara hidup makin tinggi, desakan hidup makin menyiksakan. Apakah ini kemakmuran yang Be End boleh janjikan? Ataupun kemakmuran Be End ialah, setiap kali harga minyak naik, mereka akan janjikan ‘Barang keperluan tidak akan naik harga, kerajaan akan mendenda mereka yang ingkar’ Dan juga apakah kemakmuran bererti membanding-bandingkan harga keperluan asas dengan Singapura, Thailand dan negara serantau yang lain (kecuali Brunei) dan mendakwa harga kita lebih murah? Apakah juga kemakmuran bermaksud setiap kali harga barang naik, rakyat dipaksa mendengar alasan demi alasan sehingga yang tidak munasabah langsung pun keluar.

Oh, saya pergi ke ceramah Be End, saya juga pergi ke ceramah PAS dan Keadilan. DAP je saya tak pergi sebab luar kawasan kediaman.

Sekitar Kehidupan Minggu Ini

Ini edisi nak meriak. Absorber depan aku yang baru. APM Performax gas type. Baru sahaja di tukar. Maklumlah kereta dah beransur-ansur menjadi kereta tua dan lama, apabila proses penuaan berjalan, kita samada sediakan duit untuk beli spare part atau sediakan duit beli kereta baru. Hehehe



Ini pula mesin basuh baru aku. Yang aku mimpi-mimpi sejak 2-3bulan yang lepas (ehek sejak deida pindah sebab pemalas nak basuh dengan tangan). Jenama pilihan TOSHIBA. Ehek, sebenarnya bukan pilihan, itu sahaja yang masuk rank budget aku. Tapi kalau orang datang rumah aku mesti ingat aku peminat TOSHIBA. Mesin basuh TOSHIBA, televisyen TOSHIBA. Nasib peti sejuk jenama yang dah pupus, NATIONAL. Hehehe. Deida, I tunjuk gambar mesin basuh ni, khas tuk meriak kat u tahu. Hahahaha.




Ini pula aku nak komplen dan mengomen mengenai kepandaian parking. Tahulah pakai kereta robocop, besar...tapi rasanya petak itu muat untuk semua jenis kereta kecuali BAS dan BASIKAL. Samada memang tak pandai parking, atau parking tanpa tengok garisan atau memang jenis kawasan parking, uncle tokki dia punya. Hahaha. Contohi kancil putih di sebelah itu, walaupun ruang petaknya telah dimakan oleh Waja disebelahnya tetapi beliau masih berjaya memasukkan kereta tanpa memakan petak orang lain. Hidup Kancil Putih. :P



Oh yang terakhir ini adalah rupa sebenar senario jalan masuk ke parking di atas. Dimanakan jalan yang sangat huduh ini? Di mana? Putrajaya. Buat mencemar imej sahaja. Bangunannya cantik bagai tak terkata, lanskapnya indah sekali. Tetapi jalan masuk ke tempat letak kereta sungguh mencelarukan. Berhabis berjuta buat bangunan boleh, nak tampal jalan masuk ke tempat letak kereta tiada budget? Oh, ini merupakan parking kereta berhampiran bangunan Jabatan Imigresen Putrajaya.



Image Hosted by ImageShack.us
Posted by Picasa

Monday, March 03, 2008

Iklan Be End Lagi

Selalunya aku tengok iklan Undilah Be End dalam bahasa Melayu sahaja kerana selalunya terkeluar semasa sedang menonton Berita. Disebabkan aku, dengan penuh jayanya tidak mahu lagi menonton berita (biar aku tak tahu perkembangan semasa, dari aku mati dibrainwash)serta sebaik sahaja aku dapat sense iklan kempen, aku segera beralih siaran maka aku sudah agak lama tidak mendengar bait-bait ayat dalam iklan itu.

Tapi malam ini, sebab ia diiklankan dan remote control berada jauh maka aku terpandang versi englishnya pula.

Kalau dalam bahasa Melayunya berbunyi
'Kita sudah berada di landasan yang betul'
sekejab lagi datang keretapi laju gilis kita

Dalam bahasa Englishnya berbunyi begini
'We are on the right track'
Aku sambung
'woi, ikut kiri jika tidak memotong'
'lu selow la bai'

Hahaha.

Oh semasa aku sedang menulis entry ini, terdengar motor-motor membunyikan hon di jalan di tepi rumah. Aku jengah melihat, cis golongan mat rempit yang ditarbiah oleh Be End untuk menjadi geng beruk (menurut kamus Khairyl Jamaluddin bakal Ahli Parlimen Rembau, orang yang berdemo di jalan raya dipanggil beruk, jadi jangan marah aku noooo) konvoi mereka rupanya.

Cakap Tak Serupa Bikin

Kita biarkan gambar bercakap seribu perkataan.;)


'Katanya, mengundi adalah tanggungjawab setiap rakyat dalam menentukan masa depan negara, maju ke hadapan atau sebaliknya'


Image Hosted by ImageShack.us


Posted by Picasa

Sunday, March 02, 2008

Be End, Lets End Now

Dibawah ini adalah isu-isu aku untuk hari ini.

1. Poster: Paklah Tak pandang kamera
Pemimpin tertinggi PM, mungkin menjadi satu-satunya pemimpin dalam semua parti bertanding yang tidak memandang kamera sewaktu membuat fotografi untuk poster. Apabila yang calon-calon lain menggunakan gambar passport (mungkin) tetapi pemimpin ketiduran ini pula memandang kearah lain sambil tangannya melambai.

Ia bukan isu besar tetapi kamu berkempen mengemis supaya orang pangkah sebelah lambang dacing, tetapi yang kelakar, dalam poster pun sudah seperti cakap tak serupa bikin. Kita boleh simbolikkan

Tangan melambai muka tak tengok kamera sebagai simbolik…meh aku letak dialog.

Bye bye semua, I nak pergi ke rumah I di Australia merasmikan kedai kari keluarga I. You semua duk Malaysia baik-baik mengharung banjir tau. Mari pergi sayangku Jin.

PS; poster boleh dilihat berhampiran anda, hanya ada satu sahaja poster Paklah melambai tangan dan tidak pandang kamera tu. Aku taknak upkan gambar poster tu kat sini, kerana secara tidak langsung ia turut mengandungi perkataan Undilah Be End. Aku tidak mahu menjadi satu lagi medium (selepas semua TV termasuk Asteruk, semua Media cetak) pengiklanan gampang Be End

2. Website Warkah Untuk PM
Hari ini diumumkan yang PM bakal mempunyai websitenya sendiri yang bernama Warkah Untuk PM. Internet bukan ada kat Malaysia semalam, dah lama dah. Baru sekarang terfikir nak berkomunikasi dua hala? Sebelum ini buta IT ke? Harapkan PA semua jawab email?

Sebab itulah blogger dan ramai orang-orang kat net ni, sokong belah opposition agaknya.

Oh. Lupa nak maklumkan menda kelakar pasal website Warkah (ke Jenazah) untuk PM ini. Kelakar apabila ia dikatakan bakal menjadi komunikasi dua hala TETAPI perasmian pun dibuat oleh Najib Tun Razak. Ai sey man, awal-awal sudah nampak website ini akan jadi website tinggal. Kata Warkah Untuk PM, kenapa manusia lain pula yang merasmikannya? Najib ke PM Malaysia? Dimana komunikasi dua hala apabila PM sendiri pun sudah lenyap tidak merasmikannya. I bet, he do not even know (or care) what is the URL for this website.

3. Undilah BN: Selamat Aman Makmur. Citpodah.
Poster Be End lagi. Ke arah negara, Selamat, Amat, Makmur.

Selamatkah negara Malaysia ni sebenarnya? Kalau selamat kenapa kadar jenayah meningkat hampir 50peratus? Apa jenis keselamatan yang dimaksudnya ini? Kalau selamat kenapa Paklah dan menteri-menteri lain upah bodyguard 4-5 orang berkawal apabila melalui kawasan awam? Kalau selamat, kenapa di jalan raya, 5-6buah kereta polis jadi pengiring?

Kalau selamat, kenapa tak pernah nampak muka Paklah jalan sorang-sorang kat pasar Malam. (Erm, which kindda remind me, Tun Mahathir pernah berjalan dalam Pasar Ramadan seorang diri dalam hujan, ada yang terperasan kehadiran beliau maka telah memayungkan beliau). Apakah kita pernah tengok Paklah jalan kat pasar malam sorang-sorang? Usahkan sorang-sorang, ke pasar malam pun tidak pernah. Jadi dekatkah beliau dengan rakyat????

Kalau selamat, kenapa perempuan berjalan sesorang selalu tidak berakhir dengan perkataan ‘Selamat Sampai?’ Ada ada sahaja kejadian yang berlaku. Rogol, culik, penyeluk saku. Selamatkah Malaysia?

Sibuk pula pasal opposition party buat ceramah tak dapat permit, tu kanak-kanak yang hilang dua bulan tu, kenapa tak jumpa sampai sekarang? Selamat ke tu?

Kata kearah negara selamat, aman, makmur tetapi untuk kediaman rasmi PM, ada security system yang berharga RM20,000,000 (kira kosong tu baik-baik). Selamat ke tu? Apa faedahnya ini? Kata ke arah Malaysia selamat. Selamat anda seorang je ke?

Image Hosted by ImageShack.us