Friday, February 29, 2008

Sejarah Wang Ehsan

Masa Pas memerintah Terengganu dulu, miskin jugaklah kerajaan negeri kerana kerajaan Pusat naungan BN enggan memberikan duit kepada Kerajaan Terengganu. Kelakar betul. Kemudian dijaja-jaja Pas tidak bijak mentadbir negeri. Tol Jambatan Sultan Mahmud pun jadi isu.

Kemudian kerajaan Pusat pun kononnya mengagih wang ehsan kepada rakyat Terengganu secara langsung. Bukan kepada Kerajaan Negeri kerana tidak sekufu fahaman politiknya. Wang Ehsan itu kononnya hak rakyat Terengganu kerana ianya adalah 5% dari jumlah keuntungan Petronas (ke apa tah, tak berapa ingat pula aku)

Wang Ehsan mula diagihkan. Melalak dan menyalak-nyalak kerajaan Pusat yang mereka sudah memberikan wang Ehsan kepada rakyat Terengganu dan semoga pilihanraya akan datang (2004) rakyat Terengganu akan mengundi dan mengembalikan kuasa Be End di Terengganu.

Tetapi yang ramai orang luar tidak tahu, pengagihan Wang Ehsan itu tidaklah setelus mana. Entah apa criteria yang membolehkan rakyat kelas mana yang dapat wang ehsannya. Rakyat yang berfahaman Be End ke? Tidak tidak. Wang itu untuk semua rakyat. Kata kerajaan Pusat

Blah bla dan blah. Wang itu bukan untuk semua rakyat. Wang itu juga bukan untuk yang berfahaman Be End. Jadi siapa yang mengaut untung wang ehsan? Kroni kroni Be End sahaja. Wang Ehsan yang pernah ayah aku dapat hanyalah RM200.00. Walaupun ayah aku pun seorang ahli UMNO kampung. Tetapi tidak aktif, setakat tampal bendera dalam rumah sahaja. Tidak menaikkan bendera sampai 4-5 batang pokok kepala. Wah…ada orang yang lain 5-6kali terima wang ehsan sebab aktif berparti politik (read: Be End). Wah wah wah…jadi siapa yang sebenarnya mendapat tempias wang ehsan?

Apabila Be End kembali berkuasa di Terengganu, wang ehsan hilang. Di ganti dengan Monsoon Cup dan Masjid Kristal. Erm, ke mana wang ehsan yang sepatutnya terus diberikan kepada rakyat Terengganu itu pergi agaknya?

Sama-samalah kita fikirkan.


0 comments: