Tuesday, February 19, 2008

Media Malaysia MEMANG Tak Bebas Bersuara

Akhirnya, perjalanan malam aku di layar internet terhenti di TranungKite.net. Terlihat pula tajuk dimuka depan laman tersebut yang dibaca begini:

Indeks Kebebasan Media bagi tahun 2007 menunjukkan kedudukan Malaysia lebih teruk dari negara Sri Lanka dan Bangladesh! Malaysia menduduki tempat ke 150 !. Seperti biasa menteri-menteri Malaysia akan menolaknya dengan pelbagai alasan. - GB

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us


Aku segera mengklik link tersebut. Maka benar. Pembetulan pihak TranungKite, Media Malaysia berada di tangga ke 151. Sungguh tidak mengejutkan. Buktinya saban hari kita boleh membaca segala macam kebaikan satu pihak sahaja. Dikawal selia 24jam sehari agaknya. Mungkin juga drat untuk buletin Utama perlu di hantar untuk kelulusan kerajaan sebelum boleh disiarkan?

Tidak hairan apabila orang seperti aku ini TERPAKSA lebih mempercayai berita-berita di laman web bukan arus perdana berwebhostingkan host-host luar negara kerana media dalam negara sungguh pandai membelitkan cerita. Dan itupun boleh dinafikan oleh orang-orang besar yang mengatakan media bebas melaporkan apa yang terjadi. BEBAS KAMBING APA KAH INI?

Sungguh naif juga apabila aku terpaksa bergantung kepada youtube untuk melihat acara perhimpunan Bersih kerana media arus perdana sibuk menyatakan kecederaan seorang anggota polis dalam temasya itu berbanding berita mengenai perhimpunan itu sendiri.

Link senarai penuh kebebasan Media boleh di dapati
disini

1 comments:

-> Aizam a.k.a KeRoLL said...

ha ha ha tulah dinamakan kepimpinan melalui media..