Wednesday, January 09, 2008

Minyak Oh Minyak


Tiada minyak kelapa sawit. Sebaliknya di umpan dengan minyak masak berasaskan bahan lain. (PS: Rupanya ada, tapi diletakkan kat bahagian depan sedikit, di pasaraya ini cuma ada minyak masak 5kilogram dengan cap pasaraya sahaja)


Tiap-tiap tahun ada sahaja krisis yang melanda. 2006, krisis gula. 2007 krisis gula dan minyak masak. Pembukaan 2008 dengan krisis minyak pula. Apa masalah negara Malaysia ni sebenarnya? Disalahkan kepada harga murah. Ada pihak meminta kerajaan naikkan harga supaya penyeludupan berkurangan yang membawa aku ke square satu dalam masalah ini.


Pihak mana yang bodoh gampang minta kerajaan naikkan harga barang keperluan ini? Kesalahan siapa yang memaksa rakyat membayar lebih ni?
Pihak mana yang menyeludup?
Pihak mana yang mengawal sempadan sampai ianya boleh di seludup keluar?

Betul ke krisis ini berlaku kerana kekurangan bekalan? Atau sengaja di sembunyikan? Kalau penggunaannya seperti biasa, pengeluarannya juga seperti biasa, jadi bagaimana ia boleh berkurangan secara drastiknya? Bukan di satu dua tempat malah ia menjadi isu nasional apabila semua tempat kekurangan bekalan.

Rakyat Malaysia pula pantang, pantang diumumkan ada krisis bekalan. Maka berduyun-duyun membuat pembelian panik. Pantang jumpa tempat jual minyak, terus berlari pergi. Kalau kata boleh beli minyak had limit 5kilogram sekeluarga, mereka beli 20kilogram. Apabila bekalan yang sudah sedia berkurangan, ditambah dengan pembelian panik maka krisis akan makin buruk.

Kesian pula melihat makcik makcik jual goreng pisang lepak kat kedai masing-masing tidak menggoreng.

Posted by Picasa

0 comments: