Monday, December 17, 2007

Jawapan Seorang Kaki Wayang

Aku terbaca artikel ini dalam surat khabar sisipan Berita Minggu semalam. Tulisan entah siapa tah, yang aku rasa tak cukup buat research. Sekadar nak memenuhi kolum dan merasa hebat dengan tulisannya. Aku rasa nak tergelak, dengan beberapa cadangan atau ulasannya yang sungguh sungguh menyedihkan. Sungguh. Maaflah encik wartawan. Saya seorang kaki wayang, cadangan encik wartawan sungguh daif.




Berapa cukai hiburan untuk filem import hendak di letakkan untuk setiap tiket? RM5.00? Cuba bandingkan antara filem Nana Tanjung yang tiketnya berharga RM10.00 dengan filem Enchanted yang mungkin tiketnya berharga RM15.00. Adakah audien akan memilih Nana Tanjung? Kalau tiket filem import naik menjadi sehingga RM20.00 sekeping, jawapannya mudah. Filem tempatan lagi cepat mati. Sebab audien akan pergi tengok filem import yang menarik seterusnya tidak cukup duit pula nak menonton filem tempatan. Audien bukan ke panggung wayang untuk menonton filem yang tiketnya lebih murah, audien ke panggung untuk menonton filem yang dipilih siap-siap dari rumah.

Buktinya pada malam Rabu, ada panggung wayang yang merendahkan harga tiket sehingga RM5.00. Adakah beratur orang pergi tengok filem Melayu masa tu dengan harga tiket yang murah. Tidak..tidak. Kalau harga tiket filem Melayu seringgit pun, kalau karyanya tahap sampah, tak ada yang melihatnya. Buktinya, ada filem melayu yang di bawa ke kaca TV tak dapat rating tinggi pun. Aku bukan penegak filem import, tapi cadangan Encik Wartawan sungguh rubbish.




Ok ini satu lagi buat aku terguling gelak. Babun pun tak guling macam aku tau. Gila wartawan ini psiko, siap kira berapa kali adegan cium dalam filem Click disiarkan. Dan untuk pengetahuan encik wartawan, kalau audien nak filem berbabak seks, audien tak pergi menonton dalam panggung beramai-ramai dengan orang lain. Audien akan download filem porno yang berlambak, percuma di internet. Setakat satu ciuman di wayang, tidak memberi impact kepada jualan tiket lah.


Filem 'Jangan Pandang Belakang' tiada unsur seks, tapi tetap laris di pawagam. Filem Sembilu laris. Adakah ini kerana mereka sajikan adegan cium sampai orang pergi tengok filem tu? Tidak. tidak sama sekali.

Tabii audien yang mana suka kepada rencah seksualiti dalam filem di panggung? Audien itu mungkin kamu. Kerana aku kaki wayang ini, tidak pernah pergi menonton wayang untuk tengok pelakon bercium. (Kalau audien remaja bercium sesama sendiri dalam wayang tu kira tarikan rencah seksualiti filem juga ke)

Kepada wartawan ini, saya minta maaf. Sila pandang dunia dari pandangan global. Kalau Malaysia boleh hasilkan filem yang beruntungan RM7 juta ringgit, tanpa sekatan atau menaikkan duti import, maknanya audien kita selektif dan bijak memilih filem untuk hiburan mereka.

Sekian
Posted by Picasa

1 comments:

Eden said...

Hekleh. Apa punya solution neh. Dah milenium pon masih terfikir idea-idea macam ni lagi?

Tak dapat sekat minat orang mula la nak impose macam2 peraturan supaya orang tak gi tgk filem luar la kununnya. Padahal kalau benda basic mcm jalan cerita filem pon tak pass, mcm mana orang nak pegi tengok.