Tuesday, November 06, 2007

Satu Negara, Satu Nombor – 999

Mulai 1 Oktober 2007, nombor talian kecemasan adalah 999. Tidak kira anda ingin menelefon polis, bomba, ambulan, Jabatan Pertahanan Awam dari telefon kediaman atau telefon bimbit. Maka pengguna telefon bimbit yang sebelum ini perlu mengingati no yang berbeza yang jauh benar dari angka sembilan iaitu 112 tidak perlu lagi bersusah payah dengan no itu kerana kini Malaysia mempunyai talian sehenti untuk semua jenis kecemasan. 999.

Membaca teks kenyataan akhbar (click disini) maka amatlah menyedihkan dan mengecewakan akan sikap rakyat Malaysia ini. Kenapa?


Image Hosted by ImageShack.us


Terbaca juga teks ucapan perasmian majlis satu negara, satu nombor (click disini)


Dalam petikan ucapan tersebut maka aku semakin kecewa. Rupanya, tak bertamadun lagi rakyat Malaysia. Rupanya kita masih bagai katak baru jumpa talian percuma.


"Bagi pihak penyedia perkhidmatan kecemasan pula, di antara isu yang paling kritikal untuk ditangani adalah isu panggilan palsu. Mengikut rekod sedia ada, pada tahun 2006, nombor 999 yang dikendalikan oleh Telekom Malaysia Berhad (TM) telah menerima sebanyak 98.9% panggilan palsu daripada 15.7 juta panggilan. Bagi nombor 994 yang dikendalikan oleh JBPM pula telah menerima sebanyak 555, 923 panggilan yang mana sebanyak 98% adalah panggilan palsu manakala bagi nombor 991 yang dikendalikan oleh Jabatan Pertahanan Awam pula menerima sebanyak 855, 711 yang mana hanya 2.32% sahaja merupakan panggilan dari mereka yang benar-benar mengalami kecemasan.

Secara purata, kurang daripada 2% panggilan yang diterima oleh agensi-agensi ini adalah panggilan yang benar. Manakala selebihnya iaitu 98% panggilan lagi merupakan panggilan palsu. Perkara ini bukanlah sesuatu yang boleh dipandang ringan kerana disebabkan 98% panggilan yang mengganggu talian ini, maka penerimaan panggilan kecemasan menjadi sukar seterusnya mengganggu usaha menyelamat dan memberi perkhidmatan kecemasan.”


98% dari panggilan yang diterima adalah panggilan palsu????? Aduh, aku ingat apabila negara kita membangun dan kenal apa itu fungsi telefon maka kita berubah. Ya zaman aku sekolah dulu, ada pelajar yang kerjanya yang bergayut di telefon awam sekolah dengan operator no kecemasan. Itu 15 tahun lalu. Zaman telefon masih lagi merupakan sesuatu yang mahal dan merupakan satu teknologi tinggi. Tetapi sekarang, ada lagi yang kuno dan ketinggalan dan menggunakan talian kecemasan untuk main-main.

Disebalik itu, aku turut membaca komen mengenai 999 yang lambat bertindak, lembab, transfer call meraban.


Di petik:
“well...lps berbuka n solat, siap2 nk balik rr...
tiber2 ader kejadian yg tak disangka2 lak...pak anjang's neighbour tiber2 dtg umah mintak tolong...rumah dia dipecah org...
so, hero2 bergegas lar kerumah puan tu...n heroin ni pun (aku lar tu!!hehehe) memberi sumbangan jugak tau....tolong call polis arr...hehehehe...
bengang gak call 999 tu...kater no kecemasan..tp ada arr dlm seminit call aku tak berjawab...apa kejadahnyer ntah!!! pastu siap transfer2 call lak tu...ke jabatan sana lar..sini lar...
dey...org nk kena bunuh pun dah selamat dibunuh kalo selembab ini servisnyer...
tak efisien lgsg....lembab...mkn gaji buta la tu, kenyang2 lps berbuka!!
nasib baiklar perompak tu mmg dh takder kt umah tu...tp sempat gak arr dia rehat2 kt umah tu smbl mkn kuaci2...bersepah2 lak tu...
hampes punyer perompak...ada ke patut lepak umah org...takder umah sendiri ka??”


Dari blog sapa tah disini

Oh, aku cuma nak beritahu, sekarang takyah ingat banyak banyak nombor. 999 dah cukup. Yang disebalik tabir tu, pandai pandailah kita tafsir dan fikirkan bersama!

3 comments:

sebol said...

aku rasa 999 lagi senang untyuk budak2 main2

Wawa said...

aku dulu pernah buat cranck call to 999.

pastu diorang call balik.

pucat lesi aku.

anyway, yg kelakar nya pusat sehenti 999 ni bukan ada kat setiap negeri.

kalau area kl and selangor, pusat sehenti dia kat melaka.

so korang kalau ada apa2 accident ke kecurian ke, akan ada problem lambat sikit la sbb orang melaka yang receive call korang.

ni aku dapat dari buletin utama last two days kot.

ezza erisa said...

wah wawa.....

tak kena tangkap ke ko?kekeke

punyalah maju kl ni..takde pusat sehenti?? thats really funny..
jhahahah