Wednesday, November 28, 2007

Foverer Young

Grey’s Anatomy: Oh. aku bukan nak buat sinopsis pasal Grey’s Anatomy episod ini. Tetapi episod yang ini betul betul membuka mata aku. Bukanlah aku jiwang karat intan diamond segala. Forever Young mengisahkan mengenai kemalangan bas sekolah. Seorang remaja perempuan yang menjadi cheerleader begitu bersungguh sungguh hendak membetulkan wajahnya kerana jika tidak, dunianya akan berakhir. Tambahan dengan kakinya dan punggungnya yang cedera. Bagi dia, jika tidak menyertai pasukan sorak dunianya sudah berakhir. Oh..ini bukan cerita yang membuat aku rasa karat.

Derek: Night, Bailey.
Bailey: Sit down.

Derek: What?

Bailey: Sit down!

Derek: You ok?

Bailey: What do you care? With your hair products and your perfect little face, perfect little life. What do you care how I am?

Derek: My perfect little life. Have you been paying attention at all?

Bailey: Yeah, I pay attention. I pay attention! I pay attention to people in all walks of life, all types. I notice people. I see people. It's guys like you who don't see people like me.

Derek: I don't see you?

Bailey: I'm not talking about you, Shepherd. Just guys like you. Who don't see girls like me. We don't exist for you. We exist to do your homework! We exist to build your ego up... I am a successful married mother. I am chief resident, I am CHIEF resident of a major metropolitan hospital! I am a surgeon, who saved his life today! And he still doesn't see me... I may as well still be that high school girl with the mushroom haircut and the coke bottle glasses and the band uniform. The girl who didn't get to go to homecoming dance cause it didn't even occur to him to ask me. All those late nights tutoring him, and it didn't even occur to him to ask?

Derek: Mmm. Band uniform. Really?

Bailey: Do I look like I wanna be mocked by you right now?

Derek: No, you don't. I'm just gonna say one thing. In high school, I was 110 pounds, and I hadn't yet figured out hair product, so I had a big afro. And, um, I had acne... and I too, wore a band uniform. Sax.

Bailey: Oboe.

Derek: I would have been honored to take a girl like you to homecoming.

Dr Bailey (well sesiapa yang ikut cerita ini tahu, Dr Bailey digelar nazi kerana ketegasannya) bertemu dengan rakan sekolahnya yang berada di atas bas itu. Aku lupa, pemandu bas kut. bernama Marcus. Memanggil Bailey sebagai Mandy (nama pertama Dr Bailey ialah Miranda. Dan kemudian Dr Bailey mula bertukar karektor menjadi minah gedik yang tak pernah aku nampak dalam karektor Dr Bailey sebelum ini. Mulanya ia kelakar. Ya..siapa sangka Dr Bailey yang tegas itu boleh menjadi gedik dan bagai remaja yang dilamun cinta. Sampai George pun tidak tahan melihat karenah itu. Siap kena sound dekat Dr Hahn (yang menggantikan tugas Dr Burke, ya Dr Burke sudah lari ya...). Semua paperwork yang sepatutnya diisi sendiri oleh Marcus, di isi oleh Dr Bailey.

Ya, Dr Bailey bercerita yang dia merupakan tutor untuk Marcus di zaman sekolahnya. Menolong menyiapkan kerja sekolah untuk pelbagai jenis mata pelajaran. Mereka hampir hampir ke prom night bersama. (eh prom night ke malam apa tah...ingatan jangka pendek lak aku)..

Marcus mengalami masalah jantung dan terpaksa di bedah, dan boleh lihat bagaimana Bailey lemah, tidak tahu nak buat apa. Tugas-tugas seperti menjahit luka Marcus sewaktu mula mula dimasukkan ke hospital pun, dia nak buat. Sepatutnya itu semua tugas intern sahaja.

Maka kita akan melihat Marcus seolah mempergunakan Bailey. George kata, ‘kamu sepatutnya masuk dan bagi ucapan panjang kepada Marcus’ Tetapi tidak, Bailey tidak melakukannya.

Ditunjukkan shift berakhir, dan Dr Shephard menegur Dr Bailey...good night Dr Bailey. Dan tiba tiba sahaja Dr Bailey mengarahkan Dr Shephard duduk. Seterusnya Dr Bailey memberi ucapan panjang (yang sepatutnya di tuturkan di hadapan Marcus) kepada Shephard. Bailey mula meraban (sehingga Shephard tak faham)..’its not about Dr Shephard, just listen to what I gonna say’. Dia meluahkan rasa tidak puas hati kepada Marcus. Mengenai date ke prom night, bukan hampir-hampir nak pergi bersama, Marcus tak nampak dia. Nampak sebagai seorang tukang buat kerja rumah, tetapi tidak nampak dia sebagai seorang perempuan untuk di ajak ke prom night. Dan Marcus selalu pergunakan dia, dan dia skit ada feeling la maybe untuk Marcus. sebab tu dia macam rela sahaja jadi orang yang buat segala-galanya.

Ada ramai yang macam tu, kalaupun bukan untuk cinta, sekurangnya hargai kekawan yang dah banyak bersusah payah untuk kita. Bukan take them for granted. Tempat mengadu masalah, tempat suruh buat kerja rumah, tempat jadi hamba tetapi pada masa yang sama, malu nak mengaku itu kawan kita. Malu nak mengaku mereka kawan yang baik.

2 comments:

kasorrga said...

cik kak...

"Forever Young" @ "Foverer Young"?

setiap manusia ada silapnya...
tidak hanya Astro...
hehehhehe

ezza erisa said...

hahaha...

perli baik punya :P