Wednesday, September 05, 2007

Air Mata Maria

Lagi satu drama keluaran Skop Production. Hasil karya Datuk Yusof Haslam. Ok. Habis pengenalan cerita. Kita kembali ke sessi kutuk kaw kaw drama terbaru DYH ini. Seperti yang kayu_ria katakan, aku memang suka mengutuk drama dan filem melayu. (Kalau dah jalan cerita / prop atau segala-galanya macam kayu (bukan kayu_ria, ianya adalah layak diromen ops di komen sesedap rasa ala-ala serbuk perisa terbaru Maggie.)

1. Kita sedia maklum rumah DYH tu besar, bertingkat-tingkat…berhektar-hektar (fuh tipu banget). Apakah ini dinamakan kes jimat belanja kerana didalam setiap drama dan filem DYH menggunakan rumah sendiri untuk pengambaran. Ini bukan dengki, ini bukan cemburu tengok rumah besar gajah dia, cuma boleh tak pakai set lain yang menampakkan kelainan. Sembulu the series rumah itu, Maria Mariana rumah itu, apa tajuk cerita kat TV2 tu? Bara kot?. Kalau semua scene kat rumah dia tak kira apa filem dan drama baik sahaja ditukarkan tajuknya kepada ‘DYH House for Acting’

2. Kebanyakkan drama DYH ini mesti diinspirasikan dari filem-filemnya yang pecah panggung satu ketika dulu (Aku rasa kalau sekarang dia buat filem cintan karat tayang kat panggung jumlah tiket tak laku lagi banyak dari tiket yang dicetak!). Dia tak ada idea baru yang segar ke untuk diketengahkan?

3. Ok berbalik kepada airmata maria nih. pelakon utama Danielle (lebih kurang macam tu lah ejaan namanya), masih underage. Umurpun belum sampai 17tahun berlakon jadi Executive Director. Aduh, mengapa? mengapa? kesian aku melihat pelakon tersebut cuba menjadi seseorang yang jauh lebih berusia dari usianya yang sebenar

4. Skrip, masih lagi seperti kayu dan tunggul pokok.

5. Oh adegan orang gaji berlari-lari dari dapur bawa makanan yang telah dimasak. Dialog yang sama, ‘mai dah mai dah…ayam kari mai dah’ (Itu untuk makan malam)..Esok paginya ‘mai dah mai dah’ (Kalut macam malam tadi juga)

6. Nasib baik Wajalution bukan kereta kuning sembulu yang digunakan. Kalau tidak memang confirm ini adalah sembulu jadian. Apapun tuan punya Wajalution patut merasa bangga kerana berani meminjamkan kereta panasnya kepada set pengambaran ini.

7. Bilik Datin (huh another datuk datin story..wekkkk) susun aturnya sama dengan bilik Zeti sembulu kasih. aduh, kotya pun tempat sama, tukarlah sedikit susun aturnya.

8. Mana Ina Naim ni. Tak sabar aku nak kutuk kaw kaw fenomena icon gadis teraniaya itu berlakon.

9. Oh, lagi watak watak orang tua dipaksa menjadi budak sekolah. huh! sepertimana aku geli mata apabila Hans Isaac, Rusdi Ramli, Erra Fazira dan Ziana Zain dalam QKQI jadi budak sekolah begitulah geli dan sakit mata aku apabila watak-watak orang tua lama dalam this Air Mata Maria jadi budak sekolah. Zaman sekolah dulu malas sekolah, ponteng nak jadi artis…dah jadi artis umur 30 barulah terhegeh-hegeh nak masuk kawasan sekolah berlakon jadi budak umur 15tahun. Fakap betul!

Sekian…senarai ini akan diteruskan sekiranya aku dengan gatal bijik mata menonton lagi drama ini pada minggu depan!

3 comments:

Metal Jawa said...

hmmm...mmg pantang keturunan aku tgk citer melayu kat panggung nih....

ezza erisa said...

muehehe metal jawa,
ni cerita drama neh...

Anonymous said...

aku tengok cerita gerak khas je..tu pun plot sama je..bantai je la...

~venomie~