Monday, August 27, 2007

Pengertian Merdeka Bagi Warga Kuala Lumpur

Apa? Jalan tutup? Raptai hari merdeka? Bila mula? Tutup sampai bila? Fakap lah raptai. fakaplah jem. fakap lah segala-galanya. Sepatutnya aku dah rasa biasa dengan jem malah apalah Kuala Lumpur kalau lengang macam padang bola. Orang Kuala Lumpur dah terbiasa dengan kesesakan sampaikan kalau tak ada kesesakan mereka akan terasa pelik. Tetapi hari ini, kesesakannya bukan kesesakan biasa, ianya kesesakan luar biasa. Sampai DBKL dan polis pun tak tahu nak lepaskan belah mana dulu sebab kereta tak bergerak-gerak pun.

Kenapa tahun ini kesesakannya melampau??? Sebab tahun-tahun sudah...perarakan di Putrajaya MALAH tahun ini juga di war-warkan di Putrajaya siap ada banner yang kelihatan di sana sini mengajak warga Klang Valley ke Putrajaya meraikan perarakan di Putrajaya...Tiba tiba sahaja berubah????? Ke KUALA LUMPUR pulak?? Kenapa? Tak tetap pendirian betul.

Gambar hasil cilokan seorang forumner cari Board Current Issues (wombat). Selain gambar perarakan di Jalan Raja Laut, sila lah juga perhatikan ke circle merah di tepi sebelah kanan, warga Kuala Lumpur yang menderita tekan clutch di Jalan Kinabalu. (ps: itu baru jalan Kinabalu, belum tunjuk jalan-jalan lain lagi tuh

Image Hosted by ImageShack.us

Gol dan Gincu Musim 2 Episod 8

Image Hosted by ImageShack.us


Ok kali ini episodnya bertajuk Putera Idaman. Agak kelakar sebenarnya. Dimulakan dengan Sasha dah jaga dari koma, ditemani oleh Irwan, Puteri dan Zie. Zie risau kalau-kalau Sasha hilang ingatan tapi akhirnya perasaan kerisauan hilang apabila Sasha panggil Puteri as Puts. Itu memang nama yang selalu Sasha gunakan untuk panggil Puteri sebelum ini. Kemudian Sasha dibenarkan keluar hospital.

Di luar pintu hospital, Haikal sudah sedia menunggu dengan belon dan bunga. Zie enggan mengizinkan Haikal bertemu dengan Sasha tetapi Sasha mintak Zie dan Puteri ke tepi sikit pasal dia nak bercakap dengan Haikal. Haikal dengan muka kesian memohon maaf pada Sasha. ‘I’m your stupid monyet, Sha’ hahaha. Whatever…. What done cannot be undone right? Sasha nak putuskan hubungan diaorang. Good for you Sasha!

Kemudian ada adegan Ikan dan Dayang, rasanya diaorang suppose to meet somewhere tetapi bateri Ikan flat sebelum sempat Ikan baca apa yang dayang hantar dan berlakulah adegan kelakar. Ikan ke telefon awam dan cuba mengingati no telefon Dayang dan sembarangan menekan no. Dapat apek dan perempuan gatal pula. (This perempuan gatal sangatlah bitchy ops..did I just wrote that word?? haha)

Mia pula membeli DVD filem melayu dan mula menjadi seorang yang sensitive. Puteri yang dipaksa oleh Mia menonton filem-filem melayu tersebut juga mula terpengaruh dan membawa kepada permintaan untuk berkuda kepada Reza.

Masa ni kelakar, masa Puteri tanya Reza..’kenapa di alam reality, putera idaman tak romantic macam dalam movie’. Maka Reza menjawab (masa ni dia tengah gosok baju) ‘Sebab Putera Idaman kat reality kena gosok baju sendiri, lepas ni nak pergi basuh bilik air pulak’ Hehe. Funny!

Reza bawa Puteri pergi ke ladang kuda kemudian bertemu dengan seorang awek lain. (Well boleh tahan Puteri nikaki cemburu, tetapi awek tu memang nampak nak menggoda Reza pun). Menyebabkan Puteri cabar awek tu lumba kuda, haha belum sempat bermula..Puteri dah jatuh berdebut. Siap blackout sekejab. Rupanya awek tu dah bertunang pun.

Eddie bawa Mia shopping barang baby, in the end Mia tah macammana tah boleh nak bagi Jeff peluang pula. setahun. Kalau dalam masa setahun Mia kata kalau dia tak bahagia, maka dia akan walk away.

Oh Berbalik kepada Ikan, perempuan gatal itu mula menghantar sms-sms kepada dia. siap call-call lagi. (Tah camne dapat no handphone pun aku tatau. takkan simple simple je orang kat counter sport planet bagi no phone kat orang). Dia save nombor tu as ‘Dayang Gila’ Wahaha. kemudian disebabkan awek tu tak berhenti henti sms, maka dia membalas ‘Jangan kacau aku, aku tak minat hang’ terhantar sms tu pada Dayang. Dayang reply ‘:(‘ dan terus delete no telefon Ikan. Ikan sedar waktu dah malam yang dia tersalah hantar dan seterusnya cuba menelefon Dayang tetapi Dayang tak angkat. Rasanya minggu depan ok balik la kot. Just salah faham.

J pula buat business picturemax dan ajak Zie masuk. Tapi disebabkan Zie sign up dibawah rakan kongsi J, J kata Zie tak sign up dengan dia pasal dia nak sign up bawah awek hot. (oh gile…..dahlah awek tu jeling-jeling Zie macam berminat dengan Zie… terang-terang nak promote lesbian ke????)

Ok, berbalik kepada Puteri, selepas black out, dia dan Reza balik terserempak dengan Eddie dan Mia. Di depan rumah kedengaran suara mak dia menjerit jerit dan suara Riki (well ini satu lagik nih,,,berdua-duaan dalam rumah pulak) Rupanya Riki belikan Aina alat senanam. Lepas tu Aina, Mia dan Puteri masuk bilik untuk check what wrong with Puteri. Maklumlah…ngamuk sebaik nampak alat senaman yang berbentuk untuk tunggang kuda tuh.

Meninggalkan Eddie, Riki dan Reza diruang tamu. Memang nampak kelakar pasal memasing macam kaku tatau nak borak apa.

Haikal balik ke Indonesia (read: ke bilik tidurnya…rumah pun takde tau si Haikal ni..dia scene dia cuma bilik tidur dia je, haha). Try to change Sasha’s mind. tapi macam tak berjaya je. Zie pula melawat Sasha dirumah. Sasha cakap dia taknak cakap pasal cinta dah lagi. Nak cakap pasal kawan-kawan dan kerja. Chewah…dalam takmo takmo cakap pasal cinta, Mr Irwan muncul di depan pintu bilik..hehehe

To be continue….

Thursday, August 23, 2007

Setiap Musim ada Cerita

Pelik tetapi benar. Perkara-perkara yang berlaku di Malaysia ini mempunyai musimnya. Sepertimana durian bermusim, rambutan bermusim begitu juga dengan nahas kemalangan jalan raya. Kemudian ada beberapa perkara yang turut singgah dalam pemikiran aku selain bermusimnya sesuatu perkara itu.

Beberapa ketika yang lepas, heboh gegak gempita apabila bumbung bangunan Imigresen bocor maka berlaku kebanjiran di bangunan tersebut sehingga memaksa bangunan tersebut di tutup sementara bagi menjalankan kerja-kerja pembersihan. Tidak berapa lama selepas itu, berlaku satu lagi kebocoran bumbung. Dan diikuti oleh bumbung-bumbung lain yang juga bocor dalam jangka masa yang tidak berapa lama.

Maka saling tunding menundinglah semua jabatan untuk menunjukkan kesalahan itu bukan berpunca dari mereka. Kemudian, bumbung Parlimen pula bocor. Dan jawapan dari Menteri Kerjaraya pula amatlah melucukan. (Ya bagi saya) Apabila beliau berkata faktor cuaca menyebabkan bumbung itu bocor. Faktor cuaca yang berubah-ubah. Sekejab hujan sekejab panas terik. Kalau yang bocor itu rumah setinggan dek kerana cuaca ya…boleh diterima akal. Ini bangunan bernilai jutaan ringgit bocor atapnya (atap rumbia kot) dek kerana cuaca dunia? Aduh…

Isu tersisih tetapi berkaitan bocor bumbung adalah pada April 2005. (Kalau kita masih ingat, kerana kita ni selalu hangat-hangat tahi ayam, waktu isu tengah mengebu maka kita pun menggebu juga ambil tahu, lepas tu kita simpan dalam DVD L (DVD Lost Memory??) Siling Dewan Rakyat kebocoran ketika hujan lebat sehingga ke tempat duduk Menteri Kabinet. Ingat? Oh sudah lupa.. Saya pun begitu. Cuma teringat apabila buat kajian pasal kebocoran bumbung bangunan sebentar tadi.

Sekarang pula musim kemalangan bas. Seorang kawan sempat berpesan, ‘kau hati-hati kalau naik bas. Sekarang musim bas eksiden’ Ya. Semasa kemalangan kedua membabitkan bas express di Johor selepas tragedi Bukit Gantang, aku dah cakap dengan rakan serumah aku. Musim bas la pula sekarang. Dan kita seperti biasa, kita teruja dengan musim. Kita suka mengira berapa ramai yang meninggal. Kita tidak kisah pun sebenarnya nama-nama mangsa kerana ia tiada kesan peribadi. Kita cuma TERUJA!

Kemudian berpusu-pusulah pihak penguasaan mengejar bas-bas express. Ramai pengusaha bas tengah panas punggung sekarang. Manakan tidak, Jabatan Pengangkutan Jalan, Polis..semua menumpu kepada mereka. Semalam di Tol Sungai Besi, kereta yang bercermin gelap pun lepas sebab JPJ nak sekat bas express sahaja. Kemudian aku teringat, berita di NST bulan lepas mungkin, dimana pengusaha bas minta kerajaan naikkan tambang bas kerana sudah lama bas tidak menaikkan tambang tetapi kos bahan api meningkat. Itu cerita bulan lepas. Cerita bulan ini, banyak bas express tiada permit perjalanan yang sah. Oh Sudah jimat tak keluar duit untuk bayar permit tetapi bising pula pasal tambang. Aneh.

Oh..dan motif utama entry ini adalah, kejadian-kejadian yang berlaku sebenarnya tidak bermusim. Aku ulangi, aku kata ianya tidak bermusim! Kenapa? Sebab kemalangan bas express bukan hanya berlaku semenjak dua menjak ini sahaja. Cuma sekarang media begitu memburu cerita ini maka apabila bas melintang ditengah jalan selepas mengelak dari kenderaan lain juga dijadikan tajuk berita. Musim-musim yang berlaku di Malaysia digerakkan oleh media. Aku bukan musuh media, cuma aku katakan…kerana kita suka sangat berita berita begini…pada masa ini..maka berita inilah yang kita akan dapat. Tahun lepas aku tengok depan mata dua kemalangan bas, satu di susur Jalan Seri Kembangan, bas langgar bukit tepi jalan. yang ke dua bas jatuh longkang besar di depan stesen minyak di kelang. Ada masuk berita? Tak ada. Sebab masa tu bukan musim kemalangan bas.

Tuesday, August 21, 2007

Peliknya Sensitif Itu

Contoh 1:
Tempat : Kelas Tkn 6 Melur
Situasi : Pelajaran Bahasa Melayu. Cikgu Sahab meminta pelajar menghuraikan pendapat dan pandangan masing-masing mengenai tajuk "Kenapa Remaja Melakukan Maksiat Dalam Tandas Awam"

Sharifah Aina Binti Jeffry Anas : pada pendapat saya, remaja yang sanggup melakukan maksiat dalam tandas adalah dari kalangan mereka yang tidak berkemampuan menyewa bilik hotel.

Zakaria Bin Mohammad Khuzairi: Saya tidak bersetuju kerana ada diantara mereka yang datang dari golongan berkemampuan tetapi masih melakukan perkara sedemikian.

Khairil Osman Bin Abd. Rahman: Menurut firasat saya, remaja tersebut berada dalam keadaan kelam kabut. Tak sempat cari hotel. Dan sebab utama yang lain, mereka buta tentang agama.

Sofri Sufian Bin Ahmad Azlan: Saya tidak bersetuju bahawa pelajar tersebut buta tentang agama.

Khairil Osman Bin Abd. Rahman: Kenapa pulak? bukankah umat yang melakukan maksiat sebegini sebenarnya tidak tahu atau tidak menghayati pendidikan agama?

Cikgu Sahab: ( bertanya kepada Sofri Sufian Bin Ahmad Azlan) Mengapa kamu tidak bersetuju dengan pendapat Khairil Osman Bin Abd. Rahman?

Sofri Sufian Bin Ahmad Azlan: Sebenarnya mereka amat arif dengan agama. Sebab mereka tahu yang malaikat TIDAK akan masuk tandas. Oleh itu, jika mereka melakukan maksiat dalam tandas, malaikat tidak dapat menulis amalan buruk yang mereka lakukan.

Cikgu Sahab : ?!!

Reaksi orang kita: Gelak terbahak bahak. Peliknya kita tak sensitif langsung yang lawak itu sebenarnya mempersendakan agama sendiri. Seolah dah jadi trend apabila orang beragama lain mempersendakan hukum hakam agama mereka, maka kita pun turut serta. Pelik bukan?

Contoh 2:
Apabila seorang pelajar dari Muar menyanyi lagu Negarakuku ramai yang melenting tanpa faham maksudnya pun. Ok yang ini aku taknak komen pasal aku tak faham apa yang dinyanyikan.

Pasal satu lagi lagu bertajuk ‘Kawanku’ pula.

Cakap lagilah
Cina balik China
Kalau semua balik ah
Sini bukan Malaysia
Saya takut mana kamu pergi
cari kerja
Tapi biasalah orang Melayu pun
tak suka kerja
Semua masuk hutan
hidup macam Sakai
Mahu main gitar pun takde
kedai buka
Mahu jadi Mat Rempit pun takde motosikal
Kurang satu holiday kerana takde Tahun Baru Cina
Jangan gaduh lagilah
Budak buka kepala
Negara ini bukan satu bangsa saja
Cina babi
Jangan cakap lagilah
Tapi cakap betul ha
Bah kut teh sangat sedaplah
Bahasa Melayu saya cakap macam tahi
Tapi ini ialah saya punya betul feeling
Sudah lima puluh tahun
Tiap-tiap hari tidur
Tengok hadapanlah
2020

Ini liriknya. Eh ramai pula yang tersensitif. Ramai Melayu malas. Just admit it lah. Immigration cashier counter dekat pukul 9.00pagi baru buka. Dan ada bahagian-bahagian dalam lagu tu betul. Malaysia bukan satu bangsa sahaja’ Kekadang orang melayu lupa, kalau bukan kerana dasar Bumiputera, dah lama orang kita terpinggir kerana semangat bersaing tu lembab. Kalau betul kita nak maju, lagu kawanku ini adalah salah satu lagu yang kita boleh ambil iktibar. Memang sakit tetapi ada motifnya. Kita perlu bersatu, dah lima puluh tahun merdeka tetapi makin lama makin tak bersyukur pulak kita dengan kemakmuran tanah air.

Contoh 3:
ada gambar seorang pelajar veterinar bertudung bergambar dengan babi dan anjing Eh…sensitif pula. Dalam contoh satu di atas gelak terguling-guling apabila ada lawak menpersendakan agama sendiri. Tetapi dalam kes bakal doktor haiwan bergambar dengan binatang yang haram di sisi Islam melenting seolah-olah tangan dia pula yang terpegang binatang haram tu. Siap disumpah, seranah, dibabikan pelajar yang mengambil jurusan vet itu.

Padahal dalam Islam sendiri ada menyebut babi dan anjing tu najis berat. Kalau terkena, kena samak. Boleh dipegang sekiranya ada keperluan. Eh ada pula yang over sensitive berkata...boleh je bagi binatang yang tak halal kat vet non muslim. tak payah belajar rawat haiwan haram. Salah institusi pengajian blab la and so what ever. Oh…dahtu vet islam tadi kerjanya cuma rawat kucing la ya? Pelik memang pelik. Lagikan anjing dahaga Nabi gunakan kasut sendiri untuk bagi minum air. Setiap binatang berhak mendapat penjagaan yang sempurna regardless dia binatang haram atau halal. (aku tau ramai tak setuju dengan aku tapi tak apalah)

Sepertimana memandulkan binatang ternakan dikatakan haram dan berdosa. Secara faktanya TIDAK. Ianya adalah demi menjaga kebajikan haiwan itu sendiri. (SILA RUJUK PEJABAT AGAMA KALAU TAK PERCAYA. DI KLINIK SPCA DI SETAPAK PUN ADA RISALAH PASAL HUKUM MEMANDULKAN BINATANG)

Dan lain kali sila tonton rencana sekali. Jangan nganga tengok hiburan sahaja dari pagi ke malam. Pehtu claim diri sendiri dah cukup bagus untuk sumpah seranah orang lain. Aku lupa rencana bila, tapi rasanya tahun lepas di TV1 mengenai cabaran vet Islam. Yes, they do samak every times they have to handle dogs and pigs.

Petikan dibawah diambil dari website Perkim:
Salam sejahtera, adakah berdosa bagi org muslim yg memegang binatang khinzir & anjing spt mereka yg menghidangkan arak? terima kasih!
Assalamu alaikum wrt. Menghidangkan arak adalah dosa tetapi memegang anjing dan khinzir tidak berdosa [jika ada keperluan] wajib samak sahaja.

Monday, August 20, 2007

Gol dan Gincu Musim 2 Episod 7

Image Hosted by ImageShack.us


Episod kali ini mengisahkan Sasha pergi ke tempat internshipnya pada hari pertama. Walaubagaimanapun, Irwan bersikap sangat formal sehingga menimbulkan rasa kurang senang pada Sasha. Selepas mereka ke majlis puisi bersama, dan Irwan bersifat seolah-olah tidak kenal Sasha adalah agak pelik.

Mia pula masih berfikir untuk mengugurkan kandungannya yang amat tidak masuk akal kerana perutnya sudah buncit benar. Dia yang amat tertekan akibat perbuatan Jeff dan penolakan keluarganya tidak mempunyai teman mengadu dan seterusnya menghubungi Eddie. Well, Eddie sangat menjadi kawan yang baik untuk Mia. Dan diaorang nampak sweet together. Aku rasa nak tengok dioarang jadi pasangan boleh tak?

Dan juga kemudiannya, Irwan mengajak Sasha keluar makan tengahari bersama. Sedang mereka makan dan Irwan bercerita mengenai keretanya yang telah disabotaj oleh Haikal…tiba-tiba haikal datang dan seterusnya mengamuk pada Sasha dan Irwan. Dalam kecoh-kecoh, Sasha menampar Haikal tetapi Haikal ni dari season 1 dah tunjuk ciri-ciri dia suka abuse orang, membalas dan seterusnya menampar Sasha. Sasha lari …then…dump kena langgar. Haikal terus belah dari tempat kejadian.

Irwan membawa Sasha ke hospital dan menelefon Puteri. Sasha koma. Dan Haikal a bit macam orang gila. (Bab paling tak logik bila Haikal pakai public phone telefon ke hospital). 1. Haikal ada telefon bimbit. (dari Jakarta boleh telefon Sasha, dari Kuala Lumpur pakai public phone) 2. Mana Haikal tahu ke mana Sasha dihantar? hehehe

Haikal cuba melawat Sasha tetapi tidak dibenarkan oleh Zie. Dan kekawan yang lain. Dayang pula ada second date dengan Ikan. (Well time ni kelakar pasal diaorang duk ulas pasal first date dorang…sorang duk gedik-gedik, sorang lagi sotong)

Mama Puteri pula mendengar nasihat Riki supaya menerima apa sahaja keputusan Puteri mengenai hubungannya dengan Reza yang menghidap HIV+. Dan Puteri juga sudah dapat menerima hubungan Aina dengan Riki walaupun Riki agak muda untuk mamanya.

Episod berakhir apabila Sasha yang dalam koma, mula buka mata. Kemudian ada preview episod akan datang. Macam menarik. J marah-marah Zie. Oh Irwan sangat cool dan hensem. Boleh tak Sasha dump Haikal yang suka violence tu dan couple dengan Irwan?

Friday, August 17, 2007

Persona Anyone?

Gosh, after all the rumours and pictures of the new Proton car on net, now…the truth is revealed.

Persona. Begitulah bunyi namanya kereta baru dari Proton ini. Gen2 yang dipanjangkan bahagian belakangnya dan diberi nama lain? Adeh. kenapa??? Kenapa mesti pakai nama lain kalau rupa bentuknya sebiji macam Gen2? Seperti juga aku tidak faham apabila Waja yang dipertingkatkan keupayaan enjin menjadi 2000cc ditukarkan namanya menjadi Chancellor. Siapa yang mereka ingin perkotak dan katikkan? Sampai hari ini aku tak boleh nak bezakan mana satu Waja mana satu Chancellor. Pendek kata, semua yang berupa seperti Waja, aku panggil Waja.

Dan aku rasa tidak mustahil kalau nama Persona tidak diguna pakai oleh orang ramai. Mesti ada yang lebih selesa menyebutnya sebagai Gen2 sedan. Secara faktanya Persona itu sendiri susah untuk disebut dan dibunyikan. Bukankah perkataan sebenarnya dalam bahasa Malaysia (read: Bahasa Melayu) adalah Pesona? Dimana datangnya huruf R itu? (Betulkan saya kalau silap, saya memang tak menghafal kamus dewan bahasa dan pustaka)

Atau ianya strategi pemasaran? Strategi pemasaran yang bagaimana? Ya Dipasaran luar negara. Persona diwar-warkan untuk mengantikan Wira. (Ops. bukankah Gen2 dahulu semasa perasmian dikatakan juga sebagai penganti Wira?) Mari aku bercerita. Wira di Malaysia dikenali sebagai Persona diluar negara. Jadi apabila Persona baru (gen2 sedan) diperkenalkan untuk mengantikan Wira di Malaysia ia juga akan mengantikan Persona (WIRA) diluar negara. Sepertinya Persona rupa baru mengantikan Persona lama. Begitu sahaja.

Persona bersaing dengan kereta apa? Mengikut temubual semasa perasmian kereta terbaru Proton ini, mereka mengatakan boleh bersaing dengan Myvi dan Viva. Aduh. aku rasa terhibur sekali. Jelas sekali Myvi dan Viva berada dikelas yang berbeza. (dari segi harga mungkin, dari segi kelas enjin. berbeza dung).

Aku merasa Persona sebenarnya bersaing dengan model kereta Proton yang lain seperti Gen2 dan Waja. Apapun aku suka Persona. Harganya murah, rupa bentuknya agak menarik. Aku harap Persona boleh memulihkan imej Proton kerana Persona sangat cantik. Secantin Gen2 dan Satria Neo. Kereta Proton generasi baru. ;)

Thursday, August 16, 2007

Tiada Tajuk Sesuai

Masa memandu balik semalam, dalam-dalam kesesakan lalu lintas tu, aku sempat duk berangan angan. Eh bukan aku sempat duk berfikir-fikir dimana pendirian aku.

Dulu masa dalam umur 5-13 or lebih aku merasakan agama Islam itu benar sebenar-benar agama yang patut dianuti oleh semua orang adalah kerana di televisyen di siarkan Azan setiap waktu sembahyang, Dan tak siarkan pasal agama-agama lain. Malah kat TV2 ada wawancara dengan pelbagai kaum yang beragama Islam. (Masa ni siaran yang terang hanyalah TV1 dan TV2). Kemudian apabila TV3 wujud dalam kehidupan seorang aku, aku bertanya lagi. Kenapa TV3 tak azan apabila TV1 azan? Apakah Islam itu bukan agama yang benar?

Dan apabila aku makin dewasa, aku mula faham kenapa setiap kali waktu sembahyang, dikeudarakan azan di siaran TV. Kerana agama rasmi negara Malaysia adalah agama Islam.

Kemudian aku tertanya-tanya pula..bagaimana kejadian tuhan. Kalau tuhan menjadikan manusia maka aku berfikir mestilah ada yang menjadikan tuhan. Aku bertanya kepada keluarga, jawapannya jangan di tanya soalan tersebut. ‘Tak baik tanya camtu, berdosa’. Aku terdiam dan makin keliru, aku sembahyang, aku mengaji tapi aku masih tidak ada asas kukuh. Aku cuma sembahyang sebab dipaksa. Aku cuma mengaji sebab semua kawan-kawan sekampung pergi mengaji dan aku tidak boleh terlepas daripada trend pergi mengaji.

Kemudian aku masuk sekolah beragama, maka disinilah aku belajar tentang apa yang aku nak tahu. Aku tanya ustaz dan ustazah.. siapa yang menjadikan tuhan? Kerana setiap sesuatu itu pasti ada kejadiannya. Jawapan seorang Ustazah, balik baca Sifat 20 dan Sifat Mustahil bagi Allah. Esoknya aku berjumpa ustazah itu lagi. Dan aku rasa puas hati. Rupanya apa yang aku cari selama ini ada. Cuma entah bagaimana keciciran dari kotak pemikiran ramai umat Islam. (termasuk aku)


Image Hosted by ImageShack.us

Kemudian semasa aku disekolah menengah..sibuk dengan pilihanraya. Ada yang sokong parti Hijau. ada yang sokong parti Biru. Dan kemudian aku yang dibesarkan oleh keluarga berparti Biru merasakan parti Hijau tidak benar. Maka aku benci sebenci bencinya pada parti Hijau. Sampailah negeri aku diperintah parti Hijau. Aku benci juga.. Aku anti dengan parti hijau sampai aku benci dengan warna hijau itu sendiri. Aku dibesarkan dengan ideology Biru sampai aku tak boleh terima apa akhbar harakah tulis. Malah masa belajar di KUSZA aku dikelilingi dengan golongan hijau extreme yang menambahkan kebencian aku kepada parti tersebut.

Kemudian setelah beberapa lama, aku sedar, aku neutral. Aku bukan Biru aku juga bukan Hijau. Aku mula suka warna Hijau (ya..blog aku theme colour hijau yo!). Aku berhenti bercakap mengenai parti. Aku mula memandang dunia dari perspektif yang lebih luas. Siapapun di atas, bukan rakyat yang menjadi keutamaan. Semasa Biru memerintah negeri aku, Hijau menjanjikan banyak benda. Kemudian Hijau mengambil alih nah..datang Biru dengan wang Ehsannya. Sekarang Biru memerintah, ya…aku tak merasa banyak bedanya. Selain wang Ehsan yang ditarik balik dan kerja lebih masa yang dibayar dengan duit.

Nah sekarang sudah tiba pula zaman orang memperkatakan musim pilihanraya, aku sendiri tidak tahu dimana pendirian aku. Hijau atau Biru. Tetapi kerana keluarga aku yang beridealogi biru maka besar kemungkinan kalau aku balik untuk membuang undi maka itulah pilihan aku. Selepas apa yang berlaku, nah ternyata keluarga aku lebih gembira dibawah kebimbingan Parti Biru.

Wednesday, August 15, 2007

What was said after...

Kuala Lipis bus crash (2003): 14 killed, 26 injured
1. Recommendation: Send drivers for refresher course.
Status: Not implemented
.


2. Recommendation: Two drivers in each express bus.
Status: Implemented but poorly monitored.


3. Recommendation: Punish bad drivers with higher insurance premiums.
Status: Not implemented.


4. Recommendation: Drivers to undergo medical check-ups once every six months.
Status: Implemented but carried out once a year due to high cost.


5. Recommendation: Suspend bus operator's permit if driver found to have caused an accident.
Status: Partially implemented. Several bus drivers were suspended.


6. Recommendation: Drivers and passengers to fill in a report on the problems they faced.
Status: Implemented for several months but discontinued.


7. Recommendation: Drivers not to drive for more than eight hours continuously.
Status: Implemented but poorly monitored.


8. Recommendation: New guidelines for commercial vehicle drivers.
Status: Implemented: Second driver introduced, drivers allowed maximum journey of eight hours and rest every two hours.



Nibong Tebal bus crash (July 2006): 11 killed, 35 injured on their way to St Anne's Feast
1. Recommendation: Drivers to undergo mandatory refresher courses once every three years.
Status: Not implemented.


2. Recommendation: Special centres to be set up nationwide to train drivers.
Status: Not done as refresher course programme was still pending.



Recommendations after the Bukit Gantang crash (Aug 13, 2007): 20 killed, 9 injured
1. Drivers to undergo mandatory refresher course.
2. Tighten rules for drivers and implement same checks as carried out on airline pilots.

3. Safety briefing for passengers before journey begins. Just like in planes.

4. Build railway tracks to connect more towns. Rail travel is safer.

5. All passengers to wear safety belts.

6. Drivers must be in good mental and physical health.

7. Drivers not to drive continuously for eight hours.

8. All highways and expressways to be lit up.

9. Improve quality of locally assembled buses.
10. Hiring more foreign drivers.

Source:News Strait Times

Vista Start Menu

Mahukah anda untuk menggunakan Start Menu (Menu Permulaan?) sistem pengoperasian Microsoft Vista di komputer anda yang tidak dilengkapi dengan sistem pengoperasian tersebut? Contohnya anda menggunakan sistem pengoperasian XP atau 2000 tetapi teringin untuk menggunakan Vista Start Menu kerana ianya cantik dipandang mata dan mempunyai fungsi-fungsi yang sangat menarik untuk digunakan?

Ya. Saya mahu!

Screenshot kecil.
Image Hosted by ImageShack.us

For bigger picture click here untuk melihat Start Menu Sistem Pengoperasian XP saya yang diubah kepada Vista Start Menu.

Apa yang perlu anda lakukan hanyalah pergi ke Vista Start Menu atau click link terus ini Vista Start Menu Setup Freeware untuk memindah turun perisian berkenaan. Kemudian anda perlu meinstall perisian tersebut. Dan kemudian..walla…. Vista Start Menu anda sedia untuk digunakan.

Sesuatu yang menarik pasal Vista Start Menu kerana kita boleh besar atau kecilkan tulisan di start menu, kita boleh tengok keseluruhan program yang ada dengan adanya butang ke kiri dan ke kanan disebelah hujung.

Sekiranya anda ingin menukar kembali ke Start Menu asal, anda boleh berbuat demikian dengan menekan butang ‘Customize’ disebelah kanan Start Menu dan seterusnya pergi ke Sytem Integration. Uncheck butang ‘Replace the system Start Menu’. Dan Start Menu sistem pengoperasian asal akan dikembalikan. Inilah bahagian paling bagus dalam perisian tambahan ini kerana kita boleh kembali ke menu asal.

Sekian dari saya pengguna Microsoft dan Macintosh tegar.. :)

Tuesday, August 14, 2007

Insiden Bukit Gantang, Kesalahan Manusia Mana?

Image Hosted by ImageShack.us
(Gambar ini diambil dari laman web Berita Harian)


Lagi gambar-gambar Kemalangan Di Bukit Gantang seperti yang diforward ke email saya sila click disini

Kemalangan terburuk di Malaysia dilaporkan berlaku pada 13 Ogos, pukul 4pagi. Bas Super Express telah terjatuh ke dalam gaung dan menyebabkan 20 orang penumpang termasuk pemandunya maut. Ianya menjadi berita paling menyedihkan di Malaysia. Serta yang utama berita paling hangat yang ingin dibaca oleh semua penduduk Malaysia.


Masa inilah, media berpesta. Media cetak berpesta kerana kerana adanya berita yang akan melariskan jualan akhbar mereka.Media eletronik berpesta kerana ramai akan menunggu untuk menonton berita pada jam 8.00malam. Kecelakaan, berita-berita ngeri…adalah sesuatu yang diharapkan oleh media.

Berbalik kepada nahas di Bukit Gantang. 20 orang terbunuh? Dan kerajaan berkata kesalahan manusia. Yakni kesalahan pemandu. Kita semua maklum (at least aku maklum) Pemandu Bas di Malaysia memang macam samseng jalan raya. Disebabkan mereka memandu kenderaan besar, maka senang-senang membuli kereta dan segala jenis kenderaan kecil yang lain. Pada musim hari raya, kita ada pegawai Polis di dalam bas. Kenapa kita tak boleh teruskan dengan system ini sekali sekala? Kemalangan maut membabitkan bas mencatat kosong peratus pada musim perayaan. Diluar musim perayaan pula bagaimana??

Bas malang tersebut dikatakan melilau ke kiri dan kanan jalan sebelum terbabas dan terhumban ke parit dan merempuh bongkah batu di lebuh raya itu. Rempuhan itu menyebabkan bumbung bas terbabit tercabut dan semua penumpang tercampak ke hadapan selepas terjunam dan terbalik ke dalam parit sedalam lima meter.

Apabila dikhabarkan dalam berita tv dan radio yang kemalangan ini adalah disebabkan kelalaian manusia, membuatkan aku berfikir. Ya, kesalahan manusia. Kerana bas baru sahaja diperiksa di Puspakom pada bulan Mei yang lepas. Tapi manusia yang mana? Ini bukan hanya melibatkan kepada pembunuh langsung 20 orang penumpang itu. Ada banyak pihak menjadi pembunuh tidak langsung disebalik insiden ngeri ini.

Pemandu dalam kejadian ngeri di Bukit Gantang telah di saman lebih dari 10 kali! Aku ulangi lebih dari 10 kali! Dan dua waran tangkap! Dan ya dia masih disitu. Memandu bas yang membawa penuh penumpang. Siapa yang bersalah? Tentulah pemandu tersebut kerana memandu laju. Oh penguatkuasa dimana? Sudah diisu dengan waran tangkap masih boleh memandu bas? Oh dimana pula syarikat bas berkenaan yang bas itu sendiri sudah mempunyai 19 saman?? yang boleh membiarkan pemandu yang begitu banyak kesalahan jalan raya untuk terus memandu bas syarikat berkenaan? Dan aku yakin, pemandu yang terbunuh itu bukan satu-satunya pemandu bas di Malaysia yang mempunyai saman. Sudah ramai pemandu bas yang mempunyai kesalahan trafik yang banyak telah terbabit dalam kemalangan yang membabitkan kehilangan nyawa yang banyak. Maka, apakah ini yang dinamakan barang yang lepas jangan dikenang??

Itu baru kisah bas express. Mungkin pihak-pihak terbabit buta mata dan buta telinga, berapa banyak aduan mengenai pemanduan bas di suarakan oleh rakyat di dada-dada akhbar. Bas Metro yang membawa bas mencelah sana sini seolah-olah dia bawa basikal? Oh. aku terlupa, kita disini mengamalkan peribahasa ‘sudah terhantuk baru tergandah,’ Selagi belum ada bas Metro terbalik atau merempuh bangunan pencakar langit, selagi itu tiada apa-apa tindakan dilakukan. Kita bersama-sama menunggu sahaja. Apa yang bakal berlaku…

Kita tidak perlukan penganas untuk membunuh rakyat Malaysia, kita cuma perlukan pemandu bas yang berada dibawah pengaruh dadah dan juga merasakan diri mereka raja dijalanan. (taxi included!)

Adakah ini hadiah kemerdekaan ke 50 Malaysia? Fikir-fikirkanlah.

Takziah kepada semua keluarga yang terlibat dalam insiden ngeri ini.

Monday, August 13, 2007

MEMUAKKAN ORANG DENGAN TELEFON ANDA

Semalam, aku sedang makan-makan di sebuah gerai makan di Kampung Baru selepas menjadi pemburu hentian bas dan pemburu Seven Eleven sejak dari pukul 3.30petang. Sedang elok bersembang bersama Kak Mi dan Fida sambil makan dan tengok berita di TV3 di kedai tersebut..adalah bunyian lagu MP3 dari salah sebuah meja yang berhampiran. Tengok tengok makhluk berkenaan sedang dengar lagu dengan memasang pembesar suara sambil letak telefon bimbitnya di atas meja.

Bagi aku memualkan, sebab makhluk berkenaan tidak tahu erti menganggu masyarakat sekeliling. Soalan kuiz aku:

a) Adakah beliau begitu bangga dengan telefon bimbitnya yang boleh menyimpan lagu-lagu MP3?
b) Adakah beliau seorang yang pendek akal sehingga tidak tahu apa fungsi 'earphone' yang dibekalkan percuma dengan telefon bimbit?
c) Adakah beliau ingin menghiburkan seluruh kedai dengan pilihan lagu koleksi nak muntah beliau?
d) Adakah beliau retard sehingga tidak faham dengan kerlingan tanda aku terganggu dengan muzik yang kuat?
e) Atau adakah beliau memang secara sengaja berbuat demikian untuk dapatkan memberitahu seluruh kedai yang beliau ada telefon canggih yang mana tidak mampu dimiliki oleh orang lain??

Begitu juga dengan orang yang menjawab telefon dikhalayak ramai dengan bertempik dengan kadar 2 bukit boleh dengar. Kalau anda tidak boleh mendengar atau tidak boleh di dengar oleh pihak sebelah sana sebaiknya anda putuskan talian bukan bertempik seperti ungka ditelefon di khalayak ramai.

Oh pemandu dengan telefon bimbit juga amatlah memuakkan aku. Sepertinya mabuk arak kalau menjawab telefon bimbit. Kereta sekejab ke kanan- sekejab kekiri. Ada logiknya peraturan jalan raya mengatakan tidak boleh bertelefon sambil memandu. Walaupun pakai earphone kerana fikiran terganggu. Tidak lagi menumpukan perhatian pada jalan raya. Ada setengah orang pula, apabila bertelefon menggunakan fast lane di lebuh raya tetapi bawa kereta bawa kereta sorong. Tidak reti nak ketepi? atau sekurangnya berganjak ke lorong tengah? Aduh.....aku rasa nanti aku boleh blogging '10 most annoying things about mobile phone' pulak.

Gol dan Gincu Musim 2 Episod 6

Image Hosted by ImageShack.us


Berkisarkan pasal Dayang dan Ikan pergi first date. Yang dirosakkan oleh tips tips hampeh oleh Zie kepada Ikan dan Puteri kepada Dayang. Agak kelakar apabila Ikan telefon Zie cakap ‘awaq kawan hang gedik semacam je’. Yang Dayang pula mengadu kat Puteri yang Ikan tu lembut cam sotong. Hahaha..Part nilah buat aku gelak bersungguh2 malam tadi.

Puteri mintak Shasha jadi model untuk Ratu untuk mengetahui jenis apakah pakaian yang direka oleh Ratu untuk masuk Project Runaway Malaysia. Agak kelakar apabila Sasha yang kurus kering itu dikatakan gemuk oleh Ratu. Akhirnya ke dua dua Puteri dan Ratu tidak layak masuk bertanding kerana Ratu dibawah umur dan Puteri tarik diri sebab merasakan reka fesyennya tidak menunjukkan dirinya yang sebenar. Aku cuma rasa watak Ratu is too much. Ada ke orang suka panas-panaskan orang tanpa sebab?? Pelik lak aku.. Mental disorder ke Ratu tu?

Reza tiada dalam episode kali ini kerana pergi ke Hong Kong untuk acara debat??????? Hahaha apa-apa jelah.

Shasha pula asyik bergaduh dengan Haikal. Erm aku rasa couple ni macam tak tahan lama sahaja, since belum bercinta kepada bercinta asyik gaduh je. Buat aku tertanya-tanya bila sebenarnya mereka betul betul bercinta?? Aku lagi suka tengok Irwan yang cool. Dan amatlah hampeh.com apabila Haikal boleh setuju nak duduk serumah dengan orang yang penah cuba nak merogol Shasha. Balik balik ke KL terus pergi depan rumah Sasha minta nak stay bersama. What the hell??? Dan..amatlah tidak logik apabila Haikal dihantar ke hotel murah seolah tiada tempat hendak dituju lagik selain rumah Sasha dan hotel. Adakah Haikal is so jerk sampai tak ada seorang kawan selain Sasha dan sijahat itu di Malaysia?

Mia dengan problemnya pasal Jeff, samada bercerai atau bertahan. Erm. aku ingat ingat lupa, Mia ni converted to Islam ke masa nak kahwin dengan Jeff dalam musim pertama? Seingat aku mak ayah Mia membantah semata-mata sebab Jeff berusia hampir separuh berbanding Mia. Dan seingat aku mak ayah Mia bukan Chinese + English dulu. Entahlah mungkin aku yang tersalah atau apa.

Untie Ana pulak date dengan RIki which is too young for her (mengikut kata minah2 yang duk tampal lipstick dalam bilik air masa Untie ana masuk toilet). Ini satu lagi cliché. Biasa betul la adegan mengumpat dalam bilik air kemudian org yang diumpat ada dalam tuh.. Hahaha

Aku suka babak Eddie ajak Mia keluar. Dia macam amat ambil berat pasal rakan-rakan. Sebab aku tengok Puteri sekarang macam tak ada deria rasa yang Mia sedang tanggung masalah berat. Dia macam happy dengan life dia sampai tak peduli pasal Mia walaupun Mia tinggal dengan dia sementara. Padahal masa dia krisis dengan Eddie dulu, Mia always by her side… Kesian Puan Mia..

Wednesday, August 08, 2007

Dari Calar ke Pecah

Sedap pula tajuk di atas, seperti dari Kuala Lumpur ke Jakarta pula. Seminggu lepas aku up satu entry, bumper belakang kereta aku, digores dan menang. Eh silap, di gores dan lari.

Dan menambahkan cerita buruk ke atas kecalaran bumper itu, dua hari lepas..semasa aku sedang berhenti di satu lampu isyarat di Subang Jaya, keretaku di cium dari belakang. Dari Calar ke Pecah. Bunyi ceritanyanya.

Sejujurnya aku tidak pernah terlibat dalam upacara (haha!) sebarang kemalangan ‘you kiss you pay’ ini. Tetapi memandangkan ini adalah bumper yang aku baru pasang sebulan lepas, maka keralatan itu menjadi lebih besar, maka upacara fight back sampai dapat balik modal berlangsung dengan rancaknya. Pecahnya sedikit tetapi kerana ianya dari bahan fibre ia tidak boleh diBAIKI. Ianya perlu diganti. Mahu sahaja aku terajang muka awek yang tidak menggunakan brek tangan semasa berhenti di lampu isyarat itu.

Apapun, aku respek perempuan itu dan suaminya yang datang kemudian kerana akhirnya membayar aku sebanyak yang diminta. Dan perempuan itu memang mengaku salahnya 100%. Iyalah, takkan salah aku pula apabila aku sudah lama tiba di lampu isyarat siap dengan brek tangan dan tengah sedap menyanyi lagu dengan nada sumbang sementara menunggu lampu hijau..

Hasil dentuman 1
Image Hosted by ImageShack.us

Hasil dentuman 2
Image Hosted by ImageShack.us

Tinggal kenangan…huhuhuh..
Image Hosted by ImageShack.us


Prosedur Di Tempat Kemalangan (kalau tanya aku):

1. Jangan panik
2. Jangan mengamuk pada yang melanggar (ingat, pemandu yang salah juga tidak berniat untuk mengakibatkan kemalangan)
3. Jika berada dikawasan sibuk, alihkan kenderaan masing-masing ke kawasan yang kurang aliran trafik supaya tidak menganggu kenderaan lain atau mengakibatkan kemalangan lain.
4. Pasang lampu isyarat kecemasan
5. Telefon sesiapa yang berdekatan jika berseorangan sebagai backup. Kita tidak tahu hati budi orang yang melanggar.
6. Mulakan sessi soal jawab. Tanya nak selesaikan di luar atau dengan membuat laporan polis (Jangan lupa ambil no pendaftaran kenderaan, no telefon pihak yang terbabit, nama, alamat dan no ic dan segala maklumat penting yang lain)
a) Selesaikan di luar – berapa patut bayar dan segala-galanya.
b) Sama-sama pergi balai polis untuk melaporkan.

Feel free untuk menambah-nambah ;)

Monday, August 06, 2007

JOKE FOR TODAY PART 3

Honest Answers In an Interview

1. Why did you apply for this job?
I have applied for many jobs along with this one and it’s just that you called me first.

2. Why do you want to work for this company?
I have to work for some company, whoever gives me a job, I don't have any specific company in mind.

3. Why should I hire you?
You have to hire some one, you may give me a try.

4. What would you do if this happened?
Well, it depends on my mindset and mood in that situation...

5. What is your biggest strength?
I dare to join any company who pays me well, without thinking about the fate of company.

6. What is your biggest weakness?
Girls

7. What was your worst mistake and how did you learn from it?
Joining my earlier company and I learnt that I need to switch my job to get more money, so I am here today.

8. What accomplishments in your last position are you most proud of?
Had I accomplished any in my last position, why do I need to change my job? I could demand more and stay there.

9. Describe a challenge that you faced and how did you overcome it?
Biggest challenge is answering the question "why are you looking for a change" and I started blabbering irrelevantly to overcome that.

10. Why did you leave/ are you leaving your last job?
For the same reason why you left your previous job.

11. What do you want from this job?
No work and good hikes.

12. What are your career goals and how do you plan to achieve them?
Making more money and for that I keep switching jobs every two years.

13. What do you know about our company?
I knew you will ask me this question. So, I've gone through your website.

14. What salary are you expecting?
Well, no one will change his job for the same salary, hence, give me 20% extra than what I am getting right now. I know you will bargain on whatever I ask. So I have already hiked my current salary by 30%.

Gol dan Gincu Musim 2 Episod 5

Image Hosted by ImageShack.us


Tidak menumpukan sepenuh perhatian kerana sibuk mengemas beg selepas dipaksa oleh kawan baik aku untuk tidur di tempat penginapannya. Ikut hati, tak mahu pergi..tapi memandangkan kami jarang jumpa…sesekali ada peluang bersua muka, maka aku ikutkan sahaja (selepas dipaksa berkali-kali) haha.

Bagus, kali ini ada babak futsal selepas menjadi drama gincu dan lipstick untuk beberapa episode yang lepas. Dan, kehadiran watak baru ‘Ratu’ so cliché. Ratu vs Puteri? (Ratu??) Hahah siapa di dalam Malaysia bernama Ratu angkat kaki?? Ratu mean girl yang baru Gol dan Gincu.

Conflict haikal dan Shasha berterusan. Hahaha Adibah Nor jadi minah Indoh..Sangat tidak sesuai. Oh tolonglah produksi Malaysia, mahu ngomong indon, biar ngak merapek. Aku asyik nak tergelak sahaja Adibah Noor dijadikan Minah Indon. Dah selepas 5 episod, sekarang aku benar-benar yakin, (KAYU! KO JANGAN KATA AKU TUDUH MELULU LAGI..hahaha) Haikal sebenarnya hidup di dalam sebuah bilik dan the only bilik. Jakarta? Hahahaha Jakarta? Hahahaah, kalau betul produksi Gol dan Gincu ke Indonesia, harapnya buatlah adegan-adegan Haikal diluar selain biliknya. Sungguh sesiapa yang merasakan bilik itu di Indonesia, sila angkat keyboard esok!.

Dino (watak baru) kawan Dayang pula berkenan pada Ikan (ke dua-duanya lelaki) Apakah penulis skrip ingin menghalalkan perhubungan sejenis sepertimana dalam musim pertama apabila J mengaku dia tak sukakan lelaki? Apa- apalah.

Lain-lain aku kurang tumpukan perhatian, kurang enjoy mungkin sebab aku tengok sambil berborak dengan Mrs Itik. :D

Thursday, August 02, 2007

Letak Kereta

Aduh, sedihnya hati aku. Baru sebulan aku cat bumper baru aku sudah calar teruk. Sampai ke fibernye terkeluar sekali. Bekas simen warna merahnya pun keluar sekali. Apa payah sangat ke keluar parking tanpa menggores kereta orang?

Aku doakan orang berkenaan mendapat balasan setimpal. Kalau parking pun macam orang retard, jangan susahkan orang lain.

Aku benci, kecewa, rasa macam nak terajang kereta berkenaan. Sayangnya apa yang aku ada hanyalah lokasi kejadian tanpa sebarang suspek. Iyalah, dah gores kereta lawa, takkan nak tunggu sampai tuan dia datang kerat 11 kan? Mestilah cabut lari awal-awal. Oh aku doakan masa dia cabut lari dari lokasi kejadian, berlaku sesuatu pada kereta dia sehingga menyebabkan dia kena keluar belanja untuk membaiki kereta dia.

I hate people who dunno how to exit the parking space properly without scratching other people's car. :(

Mangsa kejadian:

Image Hosted by ImageShack.us